• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Chce aby lidi nenaskočili na mýtus "přijdou k nám hvězdovládci v podobě hmyzích bytostí a vyvolené z nás zachrání", což je zhruba to, co prosazovala sekta vítačů. Pokud by se tahle představa rozšířila v době hvězdovlády, mezi lidskou populací s velkým výskytem latentních psychotronických schopností, tak by se to pravděpodobně doopravdy stalo. Lidi by si ty svoje hmyzáky z hvězdovlády sami udělali jen tím, že by tomu věřili. Takže komunikační strategie byla moc nerozebírat v co vlastně vítači věřili, jakékoli náboženské představy zahrát do autu, a hlavně přitom nemluvit o hmyzu.

    Jenže během tiskovky se na Marsu objevila kresba hmyzáka v kráteru Eil - což byl vedlejší efekt přicházející hvězdovlády a aktivity vítačů. Aš~šád to zjistil jako první, a okamžitě mu bylo jasné, že to má magický nádech, a že hmyzí bohy teď lidem už nikdo nevymluví. Protože tu kresbu budou mít neustále před očima. Během několika sekund musel vymyslet novou strategii, a rozhodl se o hmyzích bozích sice mluvit (popírat už se to nedalo), ale zesměšnit je jako primitivní víru, se kterou moderní člověk nechce mít nic společného. Jenže to byl zoufalý pokus a moc to nefungovalo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Teď jsem si vzpomněl ale na jinou věc, která mi vrtá hlavou už od 5. dílu, a ani při poslouchání audiobooku (ale ten jsme ještě nedojeli), mi pořád není jasné, proč Aš Byrda přesvědčuje o tom, jak mají tiskovky skoulet, a nakonec "ukázkově" řekne přesně to špatné a vypustí do světa, co nechtěli. Nikdy ve zbytku knihy, ani zpětně tím, co se stalo, mi to nedává moc smysl. Nejprve mu spolek vítačů vadí, chce to zarazit, a pak potlačit různé modlářství apod., a nakonec udělá opak. Tohle nejsou žádné prsty chaosu:-).

    KAVEN: Třeba. Nemám asi co odpovědět.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: V desce byla nastrčená jen ta horní úroveň. Co se s deskou stalo po boji sgenů ... no, v knížce to vypadá jako kdyby mu Aš~šád skutečně sebral i tu formu. Což je teda trochu divné, ale zjevně to nějak jde. Ale i kdyby Lucasovi forma zůstala, nemohl si vyrobit novou desku, protože neměl dost argenitu.

    Formativní příkaz od Lodí, a umělé vytvoření loajality v Lucasovi - teoreticky by to asi udělat mohly, když to analogicky umí udělat i össeané. Nicméně v M3 Ëltaühl vysvětluje že Lodě potřebují u toho svého člověka správné nastavení mysli, takže össeané, co prošli svátostí Osvícení, už pro ně nejsou použitelní. Takže pravděpodobně ani umělá loajalita vytvořená Loděmi by nebyla to, co potřebují. Takže prostě musí spoléhat na dohodu.

    Lodní VS astrální gleewari - je možné, že tohle jsem zvrtal i já. Schopnosti slyšet Lodě už dřív existovaly (řídce), nejsou pro výrobu Lodí nutné, ale jsou pro církev užitečné. Naopak schopnost ovládat Lodě je unikátní, přístupná pouze lidem po absolvování morrisonovy proměny, a Lucas byl první, komu se to podařilo. Sgenové pravděpodobně mají to první, ale ani oni nemají to druhé. Je potom celkem jedno, jestli schopnost Lodě ovládat je desátý level schopnosti Lodě poslouchat, a nebo je to něco úplně jiného.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jinak jste mě oba zviklali, že nevím, jak to je s tím astrálem vs. lodním gleewari. Protože Gilleas přece právě nevydržel tak dlouho, proto s Loděmi jen mohl mluvit, zatímco nabídl Lucasovi zajít dál. Takže to vypadá, že spíš XCHAOS je blíž pravdě. Ale cítím, že mi něco teď uniká.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Matně si sice vybavuji, že sám Lucas si uvědomoval, že ta deska, kterou přinesl Paul, je nastrčená, nebo možná jen vrchní program v ní? Nejsem si fakt jist, takže nevím, jestli prostě jen si nemohl přitahovat, a tedy nechat přinést, cenné předměty, a tedy pak si ji zkopírovat na základě svého inovativního způsobu, kdy míchal i oběti do svého vzdělání.

    Pokud ale Akkütlix přímo má být v Lucasovi pořád, tak pak mi teď uniká, jak mu Aš sebral ten vzor desky, že si ji už nemohl vytvořit znovu...? A proč si nemohl vytvořit jinou, když už byl Akkütlix asi při plné síle?

    Bohužel nejvíc se nabízelo využití Fiony. Když už dostala od Hvězdovlády takový dar, tak tam se v té fázi, kdy vidí, co udělal Aš, že zas tak moc nevyhrál, nabízelo ještě to víc poodhalit. Je vlastně v této fázi knihy nejdůvěryhodnější postavou, pokud jde o její myšlenky. Škoda. Takhle je dopátrání se pravdy přinejmenším na magisterskou práci...

    KAVEN: Hm, trochu nechápu, když Lucasovi Lodě daly ten příkaz, proč ho nemohli udělat i loajálním, aby jim ten Klíč nemusel jen slibovat...

    XCHAOS: Předem se omlouvám, že jsem tu Morrisonovu chorobu začal zaměňovat za proměnu, ale nemyslím, že to mám ze své hlavy, podle mě někde tomu pak už tak říkali. Že choroba je jen nepochopení, jde o proměnu, a ano, je zhoubná, když se nedokoná expozice.

    Jinak dodání Akkütlixe v desce mi zapadá víc do toho, co mně utkvělo v hlavě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no ano, takhle vznikla sgení složka Akkütlixe, kdysi pradávno. Ale otázka, jestli tohle je jeho první lidské vtělení, nebo jestli to zkoušel už dřív, ale jinak, je podle mě otevřená. Druhý sgen, Cirdah, se s tím vtělováním nijak nepáře.

    Je pravda, že varianta dávného gerdánského průzkumníka infikovaného divokou Duší je asi ze hry, když víme, že si Akkütlixe vysnily oběti Garrimbů... pořád je zde ale možnost, že první setkání proto-Össenců proběhlo nějak v tom duch. Je pravda, že Gerdánci sgena a jeho působení znali už dříve a nevíme, co byla jejich skutečná motivace k experimentům s R/A prostorem a následně se vznikem Ösenského náboženství. Třeba motivace byla úplně jiná a nebyl to vedlejší efekt, ale motivací mohlo být emancipovat se od vlivu Sgena... z těch útržků se dají poskládat různé kombinace vztahu Gerdy a Össe...

    KAVEN: aha, takže ty prostě rozlišuje ty, kdo prostě Slyší Hlasy (Lodí) od skutečných aktivních astrálních schopností, které podle tebe před Lucasem nikdo neměl... no, ono je to trochu popsáno i v té scéně s Obludou, pravda. Já to chápal tak, že on je měl pouze nadpůrměrně velké (díky nadprůměrně velké oběti přinesené odkladem ukončení räwe transformace). Akkütlix když plánoval vtělení, tak nepotřeboval žádné průměrné schopnosti... a vtělený sgen je zřejmě omezený schopnostmi svého nositele (opět, na toto téma jsou v knihách četné reference).

    Takže se lišíme v definici toho, jestli jde o stejné dovednosti, pouze průměr v Össe bylo dosažení levelu 1-2, zatímco Lucas se nějak skokově propracoval třeba na level 10 (protože třeba pak využil i Hvězdovládu jinak, než ostatní lidi - využil ji k tomu, aby dal na maximum dovednosti, o které většina lidí ani netuší, že existují...?). Zatímco ty pokládáš lodní gleewari za vyšší level gleewari dovedností a ne za nižší level astrálních schopností... hmm....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Nápad - jenže už kanonicky dané, že Akkütlix vznikl někde v neznámé civilizaci během dávno minulé hvězdovlády jako "božský" ochránce před Garrimby (a proto má tu hmyzí podobu). Tohle je někde v posledních dvou dílech. Otázka je proč vznikli ti sgenové dva, oba hmyzí, a prezentují se jako bratři. To už jsme tady řešili, mně se líbila myšlenka dvou soupeřících církví v té civilizaci, kde si každá vysnila ochránce podle svého naturelu ... ale to je jen moje kreativita a dané to není.

    Ohledně prapůvodního cestovatele, co byl náhodou obsazen velmi silnou Duší - jo, takhle přesně si to představuju, vlastně se to muselo stát (jinak by gerdánci vůbec nezjistili že Duše můžou člověka s myceliem v těle obsadit), akorát ta Duše nemohla být Akkütlix. Protože tam už je dáno jak vzniknul. Akk)utlix musel přijít k Össe až v době, kdy byla oddělena od Gerdánské civilizace, a kdy měla myceliální Lodě. Pořád ještě je možné, že Lodě sice už byly myceliální, ale ještě ne živé, a to záměrné chytání Duší össeany opravdu naučil Akkütlix. Ale spíš myslím že ne, že někde bylo řečeno něco v tom smyslu, že Akkütlix zničil původní Lodě a nechal vytvářet nové, které už neznaly co bylo před Prastarou.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Ad třetí odstavec - mně se zdá, že mícháš lodní gleewari a astrální schopnosti. A nebo já míchám terminologie, což je taky možné :-)

    Lodní gleewarin je v mém chápání to, co byl Xantien Haar - tedy Lodě slyší (jakoby telepaticky), může s nimi takto mluvit, bude mít i nějaké lepší předpoklady k projektování síly do astrálního světa, ale to je všechno. Naproti tomu gleewarin s astrálními schopnostmi je v astrálním světě pánem. Duše, spodní vědomí atd. dělají přesně to, co po nich chce. Může je slyšet a mluvit s nimi, ale taky s nimi může mávat podle své vůle, jako klackem.

    Lodní gleewarini existovali vždycky, i když jich bylo málo. Nebyli důležití pro samotné vytváření a fungování Lodí, ale byli užiteční pro špehování Lodí a držení jich v šachu. Naproti tomu gleewarini s astrálními schopnostmi (ve smyslu možnosti přikazovat) nebyli nikdy, a v tom je Lucas první.

    Teď teda doufám že opravdu nemotám pojem "astrální schopnosti" s něčím jiným. Jak to používám já, tak "lodní schopnosti" jsou schopnosti Lodě poslouchat, a "astrální schopnosti" jsou schopnosti Lodě ovládat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nápad: ano, tohle by mi dávalo smysl a byla by to i nějaké vyústění, které by Ösenské církvi dávalo jakýs-takýs smysl: pra-Akkütlix by nemusel být generickým sgenem, ale mohl by být výsledkem toho, že nějaký prapůvodní gerdánský cestovatel, který shodou náhod pod ochranou Čtveřice objevil spóry räwe, se současně dostal při posednutí svojí mysli velmi silnou Duší, tedy latentním Sgenem (víceméně, myslel si, že ho čtveřice ochrání stejně, jako proti běžným Duším, ale tohle bylo daleko silnější) do stavu, kdy ho Sgen neměl pod plnou kontrolou a vznikl Akkütlix - hybrid člověka a Sgena, "něco nového". Ten vytvořil Ösenskou civilizaci, sice hrubou silou psychotronické manipulace, ale přeci jen jako určitý symbiotický koncept, který nejen bere, ale i dává. Podmanil si Prastarou a vymyslel způsob, jak z jejího mycelia klonovat nové Lodě. Pak ale lidská složka Aküttlixe zemřela a zůstala naživu jen složka sgenská, která se materializovala do podoby hmyzího argenitara a symbiotická rovnováha se zvrhla směrem k čirému parazitismu - ale Ösenci se snažili o nějakou kontinuitu a uctívali ho (nebo na to byli předem připraveni, protože původní Akkütlix věděl, že k tomuto musí dojít). Jenže přišla předchozí Hvězdovláda a on musel opět s lidmi smlouvat - domluvil se s Össenci, že ho zavřou do klaëwenu a tak zachrání, vlastně to vytvořilo úplně novou rovnováhu sil a Ösenci možná tuhle hru hráli trochu déle, než bylo původně domluveno (?). Akkütlix sice zkouší nové věci, ale mohl si pamatovat na tuhle zkušenost a rozhodl se nyní svého nového hostitele na tuto roli připravit daleko lépe...

    Samozřejmě v knize jsou jasné náznaky, které hovoří proti téhle tezi: sgenové (minimálně v oblasti vesmíru osídlené lidmi a jejich dávnými psychotronickými civilizaci) měli být od začátku dva, a tak. Navíc Akkütlix zkouší nové věci a tady by se snažil jen opakovat to, co se už jednou stalo, takže jsou dobré důvody spíš věřit tomu, že tohle je jeho první pokus o symbiózu s člověkem. Takže neříkám, že tahle moje mini-legenda má šanci na to se stát kánonem... ale stejně tak zatím nejsem přesvědčený, že Sgenové neměli astrální schopnosti (to se jako mohli uchytit v myceliálních strukturách, ale räwe se nepočítá - to pro ně bylo mimo limity?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: první odstavec... nevím. Nakonec sgenové měli gleewari/argenit~míjat~schopnosti, to je naprosto jasné. Mohli teda minimálně mezi sebou vést normální psychotronické souboje, akorát možná třeba energeticky daleko náročnější, než by ustál lidský gleewarin, aniž by ho to uškvařilo... jak rozlišit mentální příkaz, který dá jeden sgeny druhému, který s ním prohraje konvenční psychotronický souboj, od toho, že sgen ovládne jinou Duši astrálními schopnostmi, to bohužel netuším: asi to, že jde o přímý hack Duše a ani tam k nějakému souboji a plýtvání energií nedochází? možná...

    K druhému odstavci nemám připomínky, natolik podrobně jsem to přeci jen četl. Ano, přesně to vysvětluje to, čím je Obluda a proč se od Lodí tolik liší (a i ona je hybrid člověk-Duše/Sgen, což je zajímavé...). Ano, během čtení to až tak zřejmé nebylo, ale takhle to dává perfektní smysl.

    Třetí odstavec vůbec nechápu. Takže Össe pomocí räwe před Lucasem neprodukovala žádné lodní gleewari? On byl první? Tak to jsem fakt četl úplně pěšinkama. Já myslel, že "hlasy lodí" slyšeli všichni össeané, kteří prošli räwe inicializací (obřad Osvícení, nebo jak se tomu říkalo?) a že to bylo riskantní a řada jich byla k ničemu nebo se zbláznila, ale dělalo se to proto, že tím vzniklo určité procento použitelných lodních gleewari, bylo ovšem důležité, aby byli ovladatelní a aby se nenechali zblbnout Loděma, místo Církví... tak nevím. Asi jsem četl špatně... Lucas jistě v něčem byl první exemplář svého druhu, ale nemyslel jsem, že v tomhle..

    Ano, čtvrtý odstavec je i pro mě zahalený mlhou. Původní gerdánská R/A technologie byla "bezduchá", byla to technologie, stroj, to tady a snad i v knihých Vilma posvětila jako kánon. Mycelium nejprve mělo symbiotickou funkci a chránilo "jenom" vědomí cestovatele v R/A prostoru. To, kdy poprvé se stalo nejen součástí cestovatelů, ale i součástí jejich lodí a tedy z nich udělalo Lodě, to je naznačené, ale my po přečtení posledních nevíme, jestli Ösenská mytologie byla syntetickým mýtem (něco jako ruská propaganda :), nebo jestli obsahuje nějaké pravdivé jádro, akorát zcenzurované ("zakázané směry"). Jenom mi přijde, že ten příběh Akkütlixe a Prastaré, který se v téhle mytologii odehrává v minulosti, je vlastně nápadně podobný tomu, co nyn možnáí čeká Lucase a Obludu v budoucnosti, takže to může být buď nějaká forma Velkého cyklu (jako v hinduismu) nebo náznak toho, že svět Mycelia se přeci jen nevyhnul zamoření parakauzalitou (cestování časem). (já osobně mám za to, že otevřeně přiznaná parakauzalita ve sci-fi je děsivá a v podstatě nekompatibilní s oddyseovským archetypem "cesty hrdiny", který nás na space operách a fantasy tolik baví...). (Ještě je tu možnost, že Akkütlix v minulosti již byl tím, čím je nyní, tedy hybridem člověk-sgen, ale pak tu schopnost ztratil, protože lidé jsou smrtelní, ale nyní si opět vypěstoval a vychoval hostitele a opakuje svůj symbiotický cyklus... což je takové převyprávění křesťanské teologie v duchu Evangelionu :-) naproti tomu, druhému Sgenovi se přenos na vybraného a připraveného hostitele v tomhle kole nepodařil, protože je tradicionalista a zkouší pokaždé to samé, akorát třeba precizněji a silněji...)

    Napadá mi, že pro Sgeny musí být vynořování se do světa lidí a jejich vědomí stejně dobrodružné a přínosné, jako pro lidi je ponořování se do R/A prostoru. Pro sgeny je to cizí prostředí, ve kterém se nachází to, co potřebují ke své existenci, kam chodí v podstatě "na lov".-
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Sgenové nebyli tváří v tvář jiným Duším bezmocní, ale nemohli je ovládat. Kdybych stál proti tobě v souboji, taky bychom ani já ani ty nebyli bezmocní. A pokud bys byl třeba šampión v MMA, tak by bylo o výsledku docela rozhodnuto, a dokonce já sám bych se mohl rozhodnout, že tě radši poslechnu, než abych se nechal zmlátit. A nebo bys mi přišel tak cool, že bych tě poslouchal i bez hrozby zmlácení. Ale to neznamená, že bych zcela podléhal tvojí vůli a ty bys mě mudel zcela ovládat.

    K lapení Duší do mycelia nejsou astrální schopnosti potřeba, stačí vhodné mycelium ponořit do R-A, a Duše se v něm uchytí samy. Docílit toho, že tě Loď bude poslouchat, lze vhodným výběrem Duše. A toho zase docílíš vhodnou myceliální strukturou, která bude vyhovovat jen určitému typu Duše - takovému, kterému nebude vadit vozit lidi vesmírem podle jejich pokynů. To je podstata toho proč byla össenská výroba Lodí tak složitá, a proč bylo naprosto nutné zničit každou Loď, která neměla svoje mycelium v dokonalém stavu. Když se ti totiž do mycelia chytí něco jiného než jsi chtěl, tak jsi vyrobil potenciálně hodně nebezpečného sgena ... nebezpečného právě proto, že ho nedokážeš nijak ovládat.

    Vhodně vybrané Duše pak nemusíš nutit násilím (moc) ani na ně nepotřebuješ astrální schopnosti (které před Lucasem nikdo neměl), a dokonce ani Lodní schopnosti. Můžeš s nimi mluvit přes pětkové kódy a zřítelnici, můžeš s nimi smlouvat, dohodnout se, věšet jim na nos bulíky. Když Dopravní podnik města Prahy chce, aby tramvaják vozil lidi na Náměstí Republiky, nemusí ho ovládat nebo mučit. Prostě vybere na pozici tramvajáka vhodného člověka a s ním se dohodne. Když si tramvajáci založí odbory a začnou stávkovat tak to může být komplikovanější, ale pořád to nevyžaduje mučení tramvajáků a jejich absolutní ovládání.

    Akkütlix podle mě össeany vyrábět Lodě nenaučil, protože se s ním setkali až v době, když myceliální Lodě už měli. I když tohle úplně jasné není. Já to nicméně chápu tak, že össeané už Lodě běžně používali a měli to zmáklé, když je našel a zblbnul Akkütlix. Ten si pak vyrobil tu svoji Loď podle jejich vzoru, a původní Lodě zničil, aby u těch nových mohl založit mýtus o Prastaré. A nebo možná založení toho mýtu bylo užitečné i pro össeany.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: já říkal, že to slovo je vlastně překlad ... že to je v knize něco jiného, to vím. Tvůj výklad Lucasovia/Akkütlixova příběhu je zajímavý a podle mě v podstatě asi kanonický, prooblém je, že je to ta vrstva, která byla dopsaná tak cca v posledních 3 knihách, ve kterých současně vychází najevo, že původní össenské náboženství není tím, čím se zdálo být a různým detailům jeho mytologie nejde tak docela věřit (resp. vždy se dělo něco navíc, nad rámec té dějepravy, a o tom bylo zakázané mluvit)

    Otázka astrálních schopností podle mě není tak jednoznačná, protože mýtus o tom, jak si Akkütlix přivolal (nebo vždy ovládal) Prastarou a naučil stavět Lodě a vybavovat je dušema i Össeany nenasvědčuje tomu, že by Akkütlix coby Sgen sastrální schopnosti neměl. Ano, může to být tak, že Össeany používal k tomu, co sám neuměl (!!!). Jak říkáš, samotné lapení duše ze spodního vědomí je spíš přírodní proces, trik se ukrývá v tom, jestli Duše pak poslouchá nebo ne. Jedna cesta byla nutit Lodě ke spolupráci v podstatě hrubým násilím, druhá pak vedlla skrze Lodní gleewari a jejich astrální schopnosti. Já to chápal tak, že Akkütlix tuhle schopnost měl, ale z důvodů své přípravy na příští Hvězdovládu (či možná nějaké chyby v navigaci, kterou udělal, nebo spíš musel udělat nebo jak to nazvat) přišel o svoje dosavadní vtělení a tak musel začít pracovat na přípravě nového, které navíc chtěl zkusit učinit odolné vůči Hvězdovládě (takže ne argenitar, ale skutečný člověk, akorát infikovaný myceliem).

    Takže naše výklady se skutečně liší v tom, jestli na astrální schopnosti a ovládání Duší potřebuješ kombinaci člověk + mycelium, nebo jestli na to stačí kombinace sgen + mycelium. Že by Sgenové byli bezmocní tváří v tvář jiným Duším se mi tak úplně nezdá... kdyby to tak bylo, stačilo by Öseanům použít k útoku na Sgeny třeba Stříbrný chlad a rozhodně by vůči nim nebyli v tak bezmocné pozici, v jaké podle všech indiciií reálně byli. Sgenové byli nejsilnější level Duší, akorát nevíme, jestli ten způsob interakce s ostatními Dušemi byli astrální schopnosti, nebo nějaký obyčejný ranged attack (nebo že je umlátili prostě argenitovou palicí...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Astrální schopnosti jsou schopnosti ovládat Duše a hvězdovládu ... to je dané celkem jasně. Hvězdovláda není překladem astrálních schopností, je to něco jiného. V knize jsou vysvětlení a náznaky, a zcela naplno jsou tyhle věci řečené v Mycelipedii.

    Hluboko v R-A je Spodní vědomí, netělesná psychotronická entita. Z ní se uvolňují útržky a stoupají vzhůru; össeané těmto útržkům říkají "Duše", případně těm jednodušším se říká "larvy". Tyto Duše se můžou vtělit do argenitara nebo myceliální struktury, což je prostě přírodní jev a nejde o speciální schopnost. Pokud se tak stane, stávají se z nich Sgenové nebo Lodě, Stříbřitý chlad atd. Je to něco jiného než řízení člověka pomocí psychotroniky, což dělal Cirdah Siandre Lottwimu. Dokonce to bude i něco jiného než spojení Akkütlixe s Lucasem, myslím.

    Hvězdovláda přijde pokud se Spodní vědomí vzedme a zasáhne do vyšších vrstev R-A až normálního prostoru. Je to krátkodobý jev, který nastává relativně pravidelně každých několik tisíc let. Psychotronická podstata spodního vědomí způsobí v normálním prostoru všechny ty neobvyklé věci, plnění přání atd. Je to výjimečná chvíle, kdy je opravdu možné přáním měnit svět, protože psychotronika v tak masivní míře dokáže tu změnu zajistit. Ale není to žádná schopnost, je to spíš "fyzikální jev", něco jako mořský příliv - který sám od sebe přijde, dá lidem možnost udělat něco velkého, a pak zase odejde. Pro využití hvězdovlády člověk nemusí mít žádnou schopnost. Když přijde, je k dispozici pro všechny.

    Protože všechny Duše jsou útržky Spodního vědomí (něco jako kapky, které se utrhly z nádoby s vodou), tak se se Spodním vědomím zase spojí když k nim během hvězdovlády "vyšplíchne". Duše (např. sgenové) s tím nedokážou nic udělat, takže proto se snaží zachránit třeba tím klaëwentem a nebo astrálními schopnostmi. Kdyby každý sgen ty astrální schopnosti měl, tak
    1) se nemusí bát hvězdovlády, protože ji ovládá
    2) se nemusí bát larev, protože je dokáže ovládat
    3) se nemusí bát jiných sgenů nebo Lodí, protože je dokáže ovládat.

    Takový scénář by vedl k tomu, že nakonec bude někde sedět jeden sgen který měl nejlepší taktiku, kolem sebe by měl záplavy jiných sgenů kteří absolutně podléhají jeho vůli, a nic by ho neohrožovalo, protože i hvězdovládě prostě dokáže říct aby šla jinam. Do téhle pozice by se teď teoreticky mohl dostat Akkütlix, protože ty astrální schopnosti už má. Jenže spolu s nimi má i lidské slabosti, takže se z něj vševládný sgen pravděpodobně nestane. Teď by všechny slabší ovládané sgeny hned zase pustil, kdyby se na něj Kamëlë usmála, a řekla, že by si to OPRAVDU přála.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: že to je něco jiného jsem pochopil, ale asi jsem to nepochopil úplně přesně stejně jako ty. Hvězdovláda je ostatně překladem "astrálních schopností", kdyžtak o tom přemýšlím :-) Obecně v původním vyprávění Össeanů (které se ale na konci ukázalo být jen syntetickou mytologií?) si Akkütlix přivolal Prastarou... teď se ale zdá, jako by ten mýtus spíš předjímal budoucnost (Lucas si nejspíš přivolá Obludu a mýtus o minulosti se bude jevit jako proroctví).

    Asi se shodneme, že vtělením do Lucase se Akkütlix stal imunní vůči Hvězdovládě, ale neshodneme se na tom, jestli astrální schopnosti předtím měl nebo neměl. Podle mě měl, ale šlo jen o to, že ukrýt se do nositele, který je nemá, by mu nebylo moc platné....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Astrální schopnosti jsou schopnost řídit a ovládat Duše, tj. larvy, jiné sgeny, případně výtrysky hvězdovlády. To sgenové určitě od přírody nemají! Cirdah neumí přikázat larvám aby ho nechaly na pokoji, Akkütlix neumí přikázat Cirdahovi aby si skočil do hvězdovlády zaplavat. Resp. přikázat mu to může, ale to je tak celé. Je to něco jiného než hodně vymakaná psychotronika.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Já to pořád nechápu. Já teda myslel, že Sgenové astrální schopnosti maj přece z definice, ne? Jsou jejich podstatou. Ale Akkütlix nějak přiehnal jeden ze svých experimentů, uvízl, pofřeboval se znovu vtělit. Je možné, že teprve rozvinutí astrálních schopností umožnilo Akkütlixovi v Lucasovi se projevit, nebo prostě čekal, až si je Lucas opatří, protože do té doby by to byl jen druhořadý hostitel (asi jako když druhý Sgen získal jen toho Siandra Lottiho, který mu byl celkem k ničemu).

    V zásadě Akkütlix potřeboval mít Lucase jako hostitele předzpracovaného, aby měl všechny vlastnosti, které potřebuje, aby mohl být Akkütlixem. Když byl konečně Lucas dostatečně zpracovaný a iniciovaný ve všech možných užitečných dovednostech, a současně už nebylo času nazbyt (hvězdovláda se blížila) tak prostě se nechal doručit Lucasovi v podobě extrémně silné dardské desky, Programu Apokalypsy, a zkusil se v něm spustit (v podstatě nabootovat). Což se mu - zčásti - povedlo, i když nějakou lidskou podstatou se Lucasovi zřejmě povedlo si zachovat.

    To, že Lucas se úmyslně snažil Morrisonovu chorobu (v knize se tomu říká takhle) snášet co nejdéle, protože věděl, že díky tomu jeho astrální schopnosti pak budou extra silné, to myslím v knize nějak na konci vysvětlené je. Extra utrpení, extra silná oběť.

    Jinak zatímco klíč byl silná zápletka v prvních pěti knihách, tak v tom zbytku se dostává na vedlejší kolej, sice se pro něj trochu nějaké využití najde, ale všechno je jinak. Hlavní zápletkou je nakonec Hvězdovláda, o které se toho v prvních pěti knihách moc nedozvíme (pokud se pamatuju - kromě náznaků, že "tam venku to už začalo" a tak). Vnitřní rozpor je, že zatímco pro Lucase - člověka je Hvězdovláda přínosem, pro Lucase - sgena je pohromou a proto sgen v Lucasovi přežije díky tomu, že se nakonec stejně ukrývá v klaewentu, jen jiným způsobem a jinak, než posledně. Proto ten neslaný nemastný konec, kdy vlastně nevíme, jak to funguje: pro Lucase člověka by ten teleport dopadl tak, že by skončil v nejlepším z možných světů, pro sgena nikoliv. Ta existence obou v jediném těle nemůže fungovat trvale, proto tam kniha končí a nedozvíme se nic.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No, takhle tomu rozumím já. (bez spoiler tagů, už je to dlouho po vydání, a máme od Vilmy oficiální povolení spoilovat)

    Morrisonova choroba/proměna nastává jen u lidí, pokud jsou vystaveni živému räwë. Záchvaty se neustále zhoršují, dokud člověk neumře a nebo do sebe nenasadí živé ökrë (které vyžaduje i ty první dva stupně). Pokud se jen zabije mycelium räwë (sühehlem nebo antimykotiky), tak se záchvaty přestanou zhoršovat, ale jinak zůstanou napořád. Pokud byl člověk v okamžiku podání räwë vystaven psychotronickému formativnímu příkazu, tento příkaz se při každém záchvatu opakuje, a tím může člověka znovu a znovu měnit a důsledky příkazu postupně zesilovat. Pokud tím počátečním příkazem je přidělení schopností slyšet Lodě, neustálým opakováním se z toho nakonec stanou plnohodnotné astrální schopnosti, tedy schopnost Lodě/sgeny ovládat.

    Lucas získal na Össe živé räwë, a po dohodě se Zelenou lasturou i ten formativní příkaz od Lodí. Pak se setkal s Akkütlixem, ten se toho rozhodl využít, a spojil se s Lucasem. Pětici nikdy k ničemu nepotřeboval ... leda až na konci k zastavení proměny. Lucas byl Akkütlixem celou dobu, ale začalo to být znát až ke konci, kdy díky astrálním schopnostem, psychotronice atd. postupně získal takovou moc, aby se Akkütlixovská stránka mohla naplno projevit. Akkütlix šel přímo po těch astrálních schopnostech, a to jednak kvůli obecnému zesílení svých možností, jednak proto, že pořád chce zkoušet něco nového, a jednak proto, že to je originální cesta jak se vypořádat s Hvězdovládou.

    Lucas se celou dobu vyhýbal Pětici proto, aby nezastavil Morrisonovu proměnu moc brzo; po výmazu paměti to sice nevěděl, ale zůstal mu k ní podvědomý odpor. Všechno to drama okolo ökrë tam bylo proto, že
    1) Lucas měl ten odpor a negativní zkušenosti z mládí
    2) Össeané by mohli proměnu zablokovat kdyby mu vnutili ökrë dřív, než se proměna dostane dostatečně daleko. A tím by astrální schopnosti nikdy nezískal.
    3) Lodě chtěly Lucasovi ökrë dát, protože tím zastaví nemoc, Lucas jim neumře, a může jim získat a použít klíč.
    4) Gerdánci by mohli preventivním podáním sühehlu tomu ökrë bránit, a tím zajistit že Lucas dostane astrální schopnosti i kdyby do něj někdo to ökrë dodatečně nacpal. Předpokládám, že v závěrečné fázi by sühehl už proměně nezabránil. Astrální Lucas se sühehlem by nicméně měl jen krátkodobé využití, protože proměnu by nebylo jak zastavit, a záchvaty bolesti by ho nakonec zabily, stejně jako každého pacienta s Morrisonovou chorobou.

    Celé se to nakonec vyřešilo tím, že Lucas ökrë dostal, ale až v době, kdy už proměna doběhla dostatečně daleko. Takže záchvaty skončily, ale astrální schopnosti Lucas v té době už měl. Jakmile se to stalo, ökrë přestalo nebezpečím. Takže taky ustoupilo do pozadí a v zápletce ztratilo roli.
    PECA
    PECA --- ---
    Je tam více informačních vrstev. U některých je poznat, že jsou falešné. U některých to tak jenom vypadá. Konečně některé vrstvy jsou původně podstrčené, avšak nakonec přepsané tak, aby odhalovali skutečnost. Některé informace jsou skryty naprosto dokonale.
    Myslím, že navodit pocit čtení skuteční protonace se Vilmě povedlo parádně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JARMIK: Mycelium má totiž zabudovanou self-protection proti spoilování. Je to nejnovější spisovatelská technologie.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Poslední debata zde je pozoruhodný jev, kdy se lidé usilovně snaží vyspoilovat zápletku, ale moc to nejde :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam