• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    JONY
    JONY --- ---
    WITTGENSTEIN: Myslím, že děláš tu fatální chybu, že to celé posuzuješ svojí vlastní optikou a svými vlastními nároky co máš na literaturu. A je ke zvážení, zda a jak velká masa čtenářů nemá ty nároky mnohem nižší a zda jim to, co aktuálně AI zvládá při překladech nebo při vlastní "tvorbě" nestačí. Protože pokud ta masa bude dostatečně velká, tak se tady můžeme stavět na hlavu a psát elaboráty o tom, jak je to nekvalitní, nekreativní etc. a bude nám to prd platné.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WITTGENSTEIN: pointa toho co psal staré časy je, že nevime, zda jsme narazili na limit přes který to prostě nepůjde, nebo jsme jen ještě nenašli cestu kterou to půjde (např kvalitní psaní beletrie). nebo zda jo, ale tou cestou nikdo nechce jít (rýmování v češtině).

víme ale, že u některých problémů považovaných za neřešitelné jsme to vyřešili (dnes reasoning, dříve numerické počítání, velikost kontextového okna apod)

na druhou stranu se může ukázat, že to nebude vycházet finančně (v podoblasti typu reasoning, nebo dokonce celkove).

tldr prostě nevíme kde se vývoj AI zastaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    STARE_CASY: Zrovna psaní beletrie AI nijak neposunulo. Hezky o tom píše Lincoln Michel zde:
    Why ChatGPT Is a Balloon and the Book Is a Bicycle
    https://countercraft.substack.com/p/why-chatgpt-is-a-balloon-and-the
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    WITTGENSTEIN: přijde mi fascinující, jak reálně zastaralé jsou informace o AI v době, kdy jsou postupně někým zpracovány ve víceméně popularizované formě. Ten článek vyšel na konci ledna, sotva před dvěma týdny, ale informace v něm jsou už opravdu zastaralé.

Aktuální modely už onu Einsteinovu hádanku řešit umí (resp. úlohy na tomto principu postavené). Pochopitelně ne všechny a ne vždy se 100% úspěšností, ale už to není chybovost 95 %, ale spíše úspěšnost 95 % (tohle neber doslova, prosím, skutečnou chybovost neznám, chyby tam určitě budou nadále a stejně jako dříve určitě porostou s komplexitou úkolu, ale to platí nejen o AI).

Přitom princip, díky kterému to mohou řešit, je přitom v článku popsán jako jedna z možností dalšího vývoje (rozdělení na menší úkoly, reasoning, zpětné ověřování...). To, k čemu došli výzkumníci z tebou odkazovaného článku, k tomu došly i týmy, které se na vývoji podílejí a postupně došli také ke stejnému nebo velmi podobnému řešení.

My ve skutečnosti nevíme, jaké jsou reálné limity LLM modelů. My víme, jaká jsou omezení jednotlivých vrstev, dokážeme jakž-takž predikovat, jaká omezení padnou nebo se posunou při kombinaci více vrstev, ale ve chvíli, kdy vrstvy přibývají, tak těch možností je tolik, že prostě nikdo s jistotou neví, co přesně se bude dít.

V tomto ohledu se obávám, že spíše my sami výrazně přeceňujeme to, co označujeme jako lidskou inteligenci. A s tím související invenci a kreativitu. Není inteligence jen velmi vyspělá schopnost rychle řešit statistické modely mnoha možností? Není ta jedinečnost daná jen tím, že daný člověk měl "pouze" větší schopnost rekombinovat to, co viděl, poznal a pochopil? A hlavně dál pak trénoval sám na sobě a zdokonaloval a rekombinoval to, k čemu došel?

Rovnou říkám, že ty otázky v tuhle chvíli nemají odpověď, a když už, tak s velkou pravděpodobností chybnou a zavádějící. S jistotou můžu říct to, že vždy v historii byla tendence aktuální poznání přeceňovat a říkat si, že teď, právě teď, už je to přece jasný, už jsme rozlouskli to pravé poznání a už víme vše důležité. Už můžeme zrušit patentové úřady, zakázat ostatní knihy kromě té naší nejlepší Knihy a spousta dalších omylů a slepých uliček. LLM rozhodně nejsou tou konečnou odpovědí, jak inteligence funguje. Ale rozhodně to je model, který tohle poznání o setsakra velký kus posunul a rozšířil. A hlavně dává výsledky takové, že schopnost mnoha lidí už překonává. Ale to neznamená, že končíme, už nebude zájem o intelektuální práci, umění, cokoli... Parní stroj taky neukončil fyzickou práci, i když schopnosti mnoha lidí (a zvířat) překonal, že jo. A že těch katastrofických předpovědí tehdy bylo...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Dík! Cítím se poněkud povzbuzena, tebou i AETHER, hned jsem něco pověsila na IG. :) Možná teda zkusím pokusné druhé kolo denního postování. Ale bude to muset tentokrát být víc mišmaš a ne jen obrázky - minule jsem měla zásobu věcí na mnoho týdnů dopředu, jenže ta už bohužel vypotřebovaná.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGANNAH: Však já to sledovala a poctivě lajkovala! :) Škoda že už to neděláš, tvoje obrázky mě fakt baví.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: BRAMBOREENA: ...tohle ale mi zas pripomnelo jeden muj AI ulet!
    zabloudil sem jednou na nejakou tu obrazkovou AI sit...
    libil se mi nejakej obrazek, ale nebylo to presne ono, co jsem potreboval ... pak jsem zaregistroval, ze ten web ma snad nekonecne scrolovani a stale ta AI (snad - nevim...) nabizi nove a nove varianty puvodniho obrazku ... pak jsme si vsiml, ze kdyz kliknes na jeden, co se ti zda nej nej, tak ti zacne AI nabizet v temze stylu dalsi a dalsi ... atd. atd...
    mno, stravil jsem tam snad tri hodiny ... a furt me to bavilo! obrazklovej trip! ;O)
    nevzpominam si ze bych nekdy drive nebo pozdeji stravil tolik casu prohlizenim obrazku, nejsem ten druh "spotrebitele umeni" ...
    je zajimave, ze AI me tohle naucila a nalakala me na to!

...tak bych rekl, ze je mozna nadeje, ze snad k necemu nekdy bude... :O)
    kdyz ja ji dal tolik sveho casu!
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    ARGANNAH: já jsem to se zájmem sledoval!:)
    ZCR
    ZCR --- ---
    AETHER: algoritmy tady těch sítí - které jsou za tu dynamiku zodpovědné mnohem víc než preference uživatelů (protože jejich cílem je maximalizovat kliky a prokliky a jiné pro$tocviky a vůbec dostat uživatele i tvůrce tam, kde je majitel chce mít) - extrémně zvýhodňují tvůrce, kteří produkují obsah denně... což je samozřejmě pro kohokoli, kdo dělá něco trochu náročnějšího - nad rámec 'co jsem měl dnes k snídani' -, dlouhodobě neudržitelné, zatímco pro AI hračka.
    AETHER
    AETHER --- ---
    ARGANNAH: Kdysi jsem si dala quest, že každý den něco vyfotím a vložím na Instagram, abych pochopila dynamiku té sítě. A docela se to povedlo. (Nicméně mezitím se to stejně asi pětkrát změnilo.) Pomohlo mi to ale vrátit se k fotografii jako k médiu, které mi umožňuje jiný pohled na svět.
    A taky mi to přineslo zajímavý vhled do vkusu anonymní masy na sociálních sítích: vesměs lidi chtějí líbivý kýč nebo zábavu. Ale můžeš si najít skupinu, kde ocení jiné parametry. Myslím, že takhle to bude i s AI. A stejně jako digitální fotografie, neřkuli možnost fotit mobilem snížily vstupní práh do tohoto odvětví, budou masy lidi hltat líbivé AI podporované výtvory, ale s tou DIY výrobou to bude jako s tím chlebem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Já jsem ty svoje věci, jak víš, hrnula docela entuziasticky na sítě. Dokonce jsem chtěla zkusit, co to udělá, když budu dávat něco na IG fakt každej den. Asi po roce, když mi došla zásoba věcí, jsem si ale musela položit otázku, k čemu přesně to bylo. Doteď nevím. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: (teda pardon chatgpt o1, ten co má ten reasoning)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    CORNHOLIO: S těmi komunitami to potvrzuju, u mě už se to stalo :) Maluju ty svoje obrázky pro zhruba deset lidí, se kterými se vídám osobně, a přesdílím něco ven na sítě jen úplně výjimečně (tuhle jsem dávala na FB vlámskou olejomalbu, protože ten pocit vítězoslávy, když jsem to po půl roce konečně dopatlala, mi holt zatemnil mozek :D ). Pořád se odhodlávám, že ty malůvky přece jenom někam na web nasypu, ale motivace je tak nepatrná, že jsem se ještě nedokopala; k čemu vlastně, proč, koho to zajímá? :D Blbý na tom je, že tenhle pocit mám i se psaním a musím s ním dosti usilovně bojovat.

A jinak v oboru nápodoby jsem už někdy před dvěma třemi lety viděla fakt děsivé video, kde robotická ruka malovala obraz štětcem na plátno. Tehdy asi spíš napodobovala nějak nasnímané pohyby reálného člověka, ale nechat tohle řídit aičkem je logický další krok; a pak už ani to, že je to udělané fyzicky místo digitálně, nebude zárukou ničeho.
    Z umění se stane pouhopouhý nástroj sebepoznání. ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WITTGENSTEIN:chagtpt-4o to dává. :)
    a to je reasoning teprve v začátku.

pointa je, že nevíme, kde schopnosti generativních AI narazí na nějaký limit a jaký limit to bude (může být klidně třeba finanční).

Zatím to vypadá, že vývoj pokračuje..

6. Final Answers

Q: Someone drinks water—who is it?
    A: The Norwegian (in the first house) drinks water.

Q: Someone owns a zebra—who is it?
    A: The Japanese occupant is the one who owns the zebra.

viz https://www.mathsisfun.com/puzzles/who-owns-the-zebra--solution.html
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ELIZHANNAH: To je ale typické stahování kalhot, když je brod ještě daleko.
    Nic dokonalého AI nepřinese, protože jen rekombinuje to, co tu bylo, se statistickým důrazem na pravděpodobnost.
    Tendence je zjevně DOSTŘEDIVÁ: vzhůru k průměru.
    Umění je naopak nejzajímavější, když je jedinečné, když nikdo jiný nedokáže to, co vy. Michelangelo, Picasso, Dürer i Chagall. Nebo Malamud, Heller, Škvorecký. S nikým si je nespletete.

A problém poslední míle je pro AI fakt těžký:
    Chatbot Software Begins to Face Fundamental Limitations | Quanta Magazine
    https://www.quantamagazine.org/chatbot-software-begins-to-face-fundamental-limitations-20250131/
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    CORNHOLIO: ano, tohle taky vidím jako možnou cestu.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA:
    ELIZHANNAH: Já nevím, jaké výstupy jste poslední dobou třeba z těch obrázkových AI viděly, ale nedokonalost nebo rukodělnost už to simuluje velmi přesvědčivě. Emoce a lidskost - to je otázka, co to vlastně je, protože za mě už to dost přesvědčivě simuluje taky:) Ale možná tím pádem poklesne důraz na prezentaci (hlavně online) a vzroste význam komunit "konzumentů", kde budou mnohem víc hrát roli osobní vazby než nějaký skill. Takže máte asi pravdu:)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: díky. Šla jsem kolem a zaujala mě debata :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Jé. DIY programátor nám teda doma v týmu chybí. :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGANNAH: Můj manžel na každé Vánoce programuje DIY počítačové hry na LEDkový řetěz na stromečku; ano, povídejme si o tom :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam