• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CORNELA: kdyz rikas spomalenej metabolismus, co tim presne myslis? souvisi to s tou inzulinovou rezistenci?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    CORNELA: to by mě zajímalo, dá se ten metabolismus ve vyšším věku ještě vůbec nastartovat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JOHNY115: fakt nema smysl z par prikladu uvozovat nejaky obecny "tak to jde". v te vyborne knizce kterou ctu a urcite ji sem nesdilim naposled http://www.amazon.com/The-Art-Science-Carbohydrate-Living/dp/0983490708 pisou ze lidi maji proste jinou toleranci na sacharidy, to co nekdo uplne v pohode "vydrzi zdravej", druhymu zalozi na poradnou obezitu.

    ted tam treba mluvili o pekny studii, ze testovali low fat dietu, versus low carb, a rikali ze obe skupiny do urcite miry zhubly, ale ze potom kdyz to vyhodnotili pres insulinovou resistenci, zjistili, ze low carb byla vyrazne efektivnejsi pro vsechny skupiny. tj, low fat nekomu funguje, ale lowcarb funguje takrka vsem.
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    CORNELA: no moji rodice hubnou jen 90% omezenim brambor, ryze, testovin, limonad a dzusu :) a to prestoze tata furt docela nehorazne konzumuje cokoladu a ruzny sladkosti (i dorty, zakusky atd.), pravda nehubnou rychle, ale porad to pomalicku pada :) v jidle je muj tata hodne neprizpusobivej, mama jen zacala misto priloh delat ruzny smesi zeleniny, fazoli, cizrny, quinoy atd. a zvykli si :) takze i s castecnym omezenim to jde do jiste miry :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CORNELA: aha, a jak dlouho myslis ze trva nez se dostanes do toho stavu ze je ti blbe a nevydrzis a snis "neco rozumnyho"? po internetu jsou lidi kteri pisou ze jsem v ketoze treba dva roky a vic a v pohode fungujou...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CORNELA: asi zalezi jak moc se chces angazovat, jestli ji primovymyslet nebo dokonce pripravit jidlo? ale i tak, pokud se ti nerozhodne verit ze vis jak na to tak to asi moc zmenit nemuzes...

    ale btw s tou ketoacidozou, vsude ctu ze to se tyka jen cukrovkaru, ze zdravej clovek clovek ze se do ni nemuze dostat, jak to je?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNELA: a copak něco rozporuju? Dodávám k tvému sdělení...
    JOHNY115
    JOHNY115 --- ---
    tak ja prispeji, testoval sem "The Slow Carb Diet" Tima Ferrisse a LCHF od http://www.dietdoctor.com/lchf
    rodice nasadili LCHF a muj tata zacal poprve v zivote trvale hubnout (prestoze se stale moc nevyhybal cokolade a sladkostem heh, nicmene omezeni priloh)
    ja sem na lowcarb prilis stradal a taky sem zacal posilovat pro nabrani svalu (jeste k tomu jako ektomorf) tak sem jen vymenil nutricne prazdny a rychly sacharidy za lepsi ... ovoce, quinoa, hneda ryze atd. a tak uz me to vyhovuje :)

    jen bych jeste dodal ze kdyz jsem mesic a pul jedl velmi striktne dodrzovanou low carb tak me pak chytla akutni pankreatitida a skoncil sem v nemocnici, tezko rict jestli souvislost, ale jen tak pro perspektivu :D :) zaroven prihodim osobni nazor, ze si nemyslim ze by stiriktni low carb mohla fungovat pro sportovce jineho nez vytrvalostniho typu
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TURBO: vzdyt tam muzes zadat jaky mas procento tuku pokud ho vis, ja jsem tam zadala co mam z withings vahy a vyhodilo mi to imho velmi rozumny vysledek (spolu s dalsim donastavovanim) 90g+ protein 40g- sacharidy 140g- tuk, 1780- kalorii pro lehky ubytek tuku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: Zrovna tenhle mi na základě osobní zkušenosti přijde přesnější, než ty běžně dostupné - podle nich jsem si dopočítávala potřebu a po týdnu pokusu s ketozou se ukázalo, že nutně potřebuju přidat zhruba 20 gramů tuku na den, jinak jsem zcela nepoužitelná. No a pak FRONEMA přišla s tímhle kalkulátorem a při kontrolním zadání hodnot mi bvyplivl právě onu zvýšenou dávku tuku.
    TURBO
    TURBO --- ---
    ZUZKAOU: ok, s BMI jsem ulít, to tam nikde není, nicméně ten kalkulátor v základu "vaří" ze stejných údajů - výška a váha, samozřejmě věk a pohlaví. Jenže tohle všechno jsou "tabulkový výpočty" založený na letitejch statistikách, stejně jako třeba s objemem pasu - "tenhle pán měří a váží tolik a tolik, v pase má tolik, takže jeho objem tuku bude asi tolik" a pak každej další, kdo se vejde do týhle tabulky musí přeci mít stejný hodnoty. Osobně si myslím, že všechny tyhle kalkulátory jsou velmi hrubě orientační a už jsem to psal - nedokážou vzít v potaz jak vrozený tak získaný predispozice jedince. Tohle všechno se dá zjistit opravdu jedině v ordinaci.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TURBO: dyť to nepočítá BMI, ale bazální metabolismus. Podíl tuku to odhaduje podle udávaných rozměrů a míry pohybu. Což je vcelku kvalifikovaný odhad.

    A ohledně vývaru nejen morkový kosti, ale potřebuješ i kusy s dostatkem chrupavčitých částí kvůli želatině - tedy nohy, křídla, hlavy, klouby, žebra, obratle a tak. Z dlouhých, morkových kostí moc želatiny nedostaneš.
    TURBO
    TURBO --- ---
    FRONEMA: neni ten kalkulátor přinejmenším zavádějící? Je postavený na výpočtu nevypočitatelného - BMI spolu s obsahem tuku v těle. BMI je nesmysl a vzoreček na výpočet tuku v těle - jaký vzorec dokáže zohlednit to jakou mám kostru, jakej jsem typ postavy (soudek/tyčka) a objem podkožního tuku? Tohle jsou věci, který se daj zhruba odhadnout pomocí přístrojů a měření, ale určitě ne pomocí papíru, tužky a kalkulačky :). U BMI mě to zaráží nejvíc, o něm se léta ví o jeho nulový vypovídající hodnotě, ale stále se používá ... navíc celej ten kalkulátor by byl platnej (když pominu co píšu výše) jen pro 100% zdravej lidskej organismus.

    Ale rád se nechám vyvést z omylu (aneb čim dýl žiju tim víc vím, že vím míň a míň ;)).

    K vývaru - ideálně morkový kosti, opečeš, založíš vývar (koření a kořenová zelenina dle chuti, ale můžeš nechat jen kosti) a vaříš. Stačí 3-5 hodin a občas dolít vodu. Dej zamrazit a máš zásoby na nějakou dobu (obrý jsou třeba formičky na led). Já dělám vývar hodně silnej a to tak, že se vpodstatě ani nedá samotnej požít, je potřeba ho zředit, prostě takovej koncentrát. Pak třeba jen vyndám z mrazáku jednu kostičku, hodim do hrnku, zaleju vroucí vodou a to pak zvedne na nohy i mrtvýho :) Proč to kupovat, když se to dá doma udělat za hubičku. A to co je normálně v obchodech ke koupení je jak odpad z kafilérky, aspoň mě tak všechny ty věci vždycky smrděly, ať už sušený bujóny nebo vývary ve vaničkách apod.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRONEMA: no bujon - kostní vývar. Tedy kosti dlouho vařené ve vodě s trochou něčeho kyselého. Kvůli minerálům a kvůli želatině. To že je to dobrej vývar se pozná tak, že to přes noc v lednici ztuhne na rosol. Klasickej moc nekoupíš, protože jaksi kupovaná jsou dochucovadla a jde tam o intenzitu chuti, ne o obsah minerálů a želatiny.

    Respektive se prodává http://www.demiglace.cz/ . Ale teda daleko úsporněji vyjde pořídit si nějaký použitý pomalý hrnec, ráno tam nandat kosti a zeleninu a večer přijít k vývaru. Velký kosti se navíc dají recyklovat, kusy skeletu s dostatkem želatiny typu kolena či nožičky taktéž.

    A teda potvrzuju, že hrnek teplého vývaru je zázrak - energii to dodá (žejména když se nesbírá tuk) a fakt zklidňuje (prokazatelně).

    Při hubnutí je navíc základem k tomu, aby se povedlo udržet kůži co nejpružnější a pokud možno se smršťovala.

    Základní článek s odkazy na studie zde

    Broth is Beautiful - Weston A Price Foundation
    http://www.westonaprice.org/food-features/broth-is-beautiful
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    pridala jsem do zahlavi pekny pocitadlo kolik ceho jist
    Keto Calculator - Learn your macros on the ketogenic diet
    http://keto-calculator.ankerl.com/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    btw ruzne se vsude pise ze doporucujou jist bujon, zkousel jste to nekdo? da se nekdeu nas koupit nejakej kterej nebude sama chemka?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JAROUSH: ja jsem to schvalne nespecifikovala, chtela jsem to nechat na tom kdo se domniva ze na tom je. kazdopadne ono asi neni ani stanoveny kolik je nejaka hranice, osobne beru lowcarb jako pod 100g denne
    JAROUSH
    JAROUSH --- ---
    FRONEMA: tam by ještě chtělo říci co se myslí jako low carb. Pro někoho je to do 50g, pro jinýho třeba 130 g sachrů.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    jinak pokud o nejakem vite, doporucte nejakej clanek do zahlavi ktery by nejak jednoduse vysvetloval princip low carb pripadne ketozy, ja uz jsem toho precetla moc a nevzpominam si co je dobre "uvodni". idealne cesky ale anglictina asi taky pro vetsinu lidi ok
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam