muj dnesni experiment se nadmiru povedl.
Ovocné cheesecakomuffiny.
Na 12 standardizovaných muffinů.
180g ořechů. Můžou to být kterékoli, konkrétně zde byly použity mandle a vlašské ořechy.
140g másla.
3 vajíčka.
150g tvaroh tučný.
170g mascarpone.
130g lesních plodů, ideálně čerstvých. Zde byly použity maliny a borůvky.
1. Předehřejeme troubu na 180 c a formu na muffiny vymažeme máslem.
2. Ořechy rozmixujeme v mixéru na tak malé kusy jak mixér zvládne. (Tomuto kroku se dá vyhnout použitím ořechové mouky, ale ta je náročnější na sehnání)
3. K ořechům přidáme máslo, a mixujeme v relativně hladkou hmotu.
4. Poté přimixujeme jedno vajíčko. Hmota by teď měla poměrně připomínat těsto.
5. Rozdělíme toto těsto rovnoměrně do muffinovníku, a lžící uhladíme, aby bylo rovnoměrně po stěnách jednotlivých formiček. Není potřeba používat papírové košíčky, muffiny drží pohromadě i bez nich.
6. Dáme péct na přibližně 15 minut. Pokud bude těsto příliš stékat na dno formiček, je možné ho lžící dodatečně domazat na stěny a dát dopéct.
7. Smícháme tvaroh, mascarpone a dvě vajíčka, měla by vzniknout hladká hmota.
8. Vmícháme opatrně ovoce, nerozmačkat!
9. Po dopečení krusty, rozdělíme náplň rovnoměrně do muffinů.
10. Pečeme 40 minut, troubu ideálně neotvíráme. Po dopečení necháme muffiny cca 20 minut vychladnout v troubě s otevřenými dvířky.
11. Hotovo.
Muffiny jsou vhodné pro lowcarb. Na jeden muffin vychází 255 kcal, 5g sacharidů, 24,5g tuku, 6g proteinu.