• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNORRYKávové předplatné (filtr) - od koho vám chodí kafe? reporty, názory, společné ochutnávky atd... kafe
    Diskuze se bude snažit zmapovat českou i světovou scénu předplatného kávy. Jedním z cílů by eventuelně měly být i pravidelné společné ochutnávky káv z různých světových pražíren.
    rozbalit záhlaví
    JINDRA
    JINDRA --- ---
    New painkiller found in coffee – stronger than morphine — RT News
    http://rt.com/news/226091-coffee-protein-morphine-brazil/
    KOLU
    KOLU --- ---
    au... btw trefit hrubost neznámýho novýho kafe napotřetí je skoro nadlidskej výkon.
    bejt to kafe od ninety plus tak si du asi hodit mašli :D
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Jojo nápodobně. Ted jsem například vylil 2x 20g geishy z Coffee Collective, nez jsem trefil hrubost.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MESKALITO: Taky mám pocit, že to je brutálně předražený. Takovýhle peníze člověk dá za nejlepší světový pražírny i s poštovnym (namátkou já teď objednávám půlroční předplatný z the Barn, který vyjde na 1,43 kč/gr i s poštovnym), takže dávat v důsledku ještě víc peněz za průměrný (můj názor) český pražírny (s poštovnym po česku) mi taky připadá jako nesmysl. A stejně jako ostatní jsem názoru, že 50g je zoufale málo na to, aby člověk to kafe poznal. Já promelu tak minimálně 100g než se dostanu k nějakýmu rozumnýmu výsledku, kterej se alespoň trochu podobá tomu, jak to kafe bylo zamýšlený...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: ty jak vidíš CS tak seš jak na jehlách :) já s nima problém nemám a chci vyzkoušet hlavně ty mimo-pražský. Samozřejmě že je 150g málo, taky neplánuji pít jen todle (takže ve finále je to fajn množství).

    FARFELOO: podle mě 50g na vyzkoušení jestli je pitelná nebo ne je dostatečný pak si můžu přikoupit.

    jo cena je určitě dražší to sem už psal, na druhou stranu na český poměry pěknej počin
    KOLU
    KOLU --- ---
    jako fakt, vypláznout 220 kč za 150 g kafe (1,47 kč/g) od takovejch pražíren, jako je CoffeeSource, je šílený...
    když můžu mít filtrový předplatný od SquareMile za 12,08 GBP/měsíc (350 g), to jest cca 1,21 Kč/g. nehledě na to, že 150 g/měsíc je směšně málo - doma třeba momentálně vypijem řádově 250 g/týden.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MESKALITO: mně přijde 50g docela málo na objevení kávy a všech jejich chutí. Zvlášť když jsou to vždycky tak rozličný vzorky... Cílová skupina mi přijde tak venkov, kde nemůžou kafe ochutnávat v kavárně, ani kupovat zrnka na váhu. A drahý to je na to, že to je vlastně reklama na pražírny:-)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    KOLU: je to malinko dražší, ale není to nic šíleného, je v tom i poštovné, což je cca 80 za balík, tedy při 3 měsíčním 750 - 240 = 510,- za 450g, v průměru platíš jako koncový zákazník u výběrové kávy cca 0,8-1,30 za g, líbí se mě nápad/kombinace českých pražíren, zatím u nás předplatné jen od jedné konkrétní pražírny, nebo o jiné možnosti kombinací nevím. Uvidíme co kvalita, ale cena/služba se mě zdá v pořádku.
    KOLU
    KOLU --- ---
    za ty peníze je to trochu drahá prdel, imho.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    du zkusit 3 měsíce
    Kávové předplatné
    http://coffeetohome.cz/
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Taky jsem noob, ale i 200ml šálek se mi filtruje necelé 3 minuty. Asi by to chtělo jemnější mletí...
    KOLU
    KOLU --- ---
    KOLU: Problém vyřešen důmyslnou soustavou dvou sít s různou velikostí ok (cca 800 um na velkej bordel a 180 um na malej bordel). Ale je to teda opruz jak svině... Brazilie dobrá.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: zkusím. díky!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: jo, jen to chce zalevat jen tak do pulky.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: V60-02. jde v tom udělat i jeden šálek, ne?
    KOLU
    KOLU --- ---
    můžu off-topic?
    jsem s filtrama dost zelenáč. takže sorry za debilní dotaz :) nemám teď váhu, kterou bych mohl kontrolovat extrakční parametry a vlastní intuicí nevím, jak se dobrat rozumnýho výstupu (nemám s tím na rozdíl od espressa žádný zkušenosti)...

    když mi z V60 leze kafe s nevýraznym tělem, potlačenou aciditou a výraznou hořkostí, tak určitě dělám něco blbě, žejo (Doubleshot Brazil FAF Celso & Silvio Minussi - ok, tu čokoládu a fíky v tom možná trochu cejtim)?
    teplota cca 88 °C, řádně předehřátej filtr a prolitej papír, 15 g / 300 ml, namleto na mazzeru super jolly, postup: 30 sec bloom a pak kontinuálně spirálově zalito konečnym objemem vody (nikdy až k papíru), celková doba extrakce cca 2 min.

    mlít jemněji? víc kafe? nižší teplotu? zasadit filtr do záhonku a vrátit se k espressu se mi ještě nechce, tak brzo se přeci nevzdám! :)
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Skončilo mi předplatný od SqM, objednávám Has Bean.

    S hodnocením SqM tady: http://blog.dahtac.org/...07/comparing-coffee-subscriptions-offerings-from-has-bean-and-square-mile/ naprosto souhlasím a dost se těším na další rozšiřování obzorů přes HB.

    Pokud ten článek nekecá (a nemám důvod myslet si že by mohl) a nic moc se od jeho napsání nezměnilo, považuju progres z SqM na HB za ideální - SqM jsou skvělé věci, člověk se za půl roku dobře nakalibruje, zjistí jak má chutnat fakt dobrej standard kafe. Jediná výtka by byla směrem ke geografickému výběru, z šesti dodávek bylo pět ze střední Ameriky a nebyla tam jediná Etiopie (kterou pořád považuju za svou nejoblíbenější); nicméně, možná to bylo dáno i sezónou: http://www.sweetmarias.com/coffee.prod.timetable.php - vypadá to, že kafe z Etiopie je věc pro první pololetku :)

    Ještě jedna "useful info": SqM a HB vycházejí u filter subscription cenově na gram zcela identicky, rozdíl je pouze v tom, že SqM posílá větší balení (pro mě praktičtější, 350g na měsíc je akorát na mou spotřebu) a u HB je potřeba se upsat na rok (snad nebudu litovat).

    Jinak k té vaší debatě o teploměrech a stopkách: Tu IKEA věc můžu taky s klidným svědomím doporučit, provedení je fajn (má to např. magnet na přichycení na troubu / linku / ledničku / ...), funkčně ok, umí to i zvukový signál při dosažení určité teploty (což je spíš dobrý na pečení masa, než na kafe.. :) ).
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jo tak to vypadá fér! Díky moc, asi do toho půjdu...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SNORRY: Tak ten teploměr se stopkama je supr, vzadu má přepínač a buď se ukazuje teplota (měřená přes externí zapichovací čidlo) a nebo to stopuje/odpočítává čas.
    Je to todencto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20103016/
    Nějakej čas jsem to používal i na měření teploty vývojky. Jako časovač při vyvolávání to používám pořád.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam