• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNORRYKávové předplatné (filtr) - od koho vám chodí kafe? reporty, názory, společné ochutnávky atd... kafe
    KOLU
    KOLU --- ---
    KOLU: Problém vyřešen důmyslnou soustavou dvou sít s různou velikostí ok (cca 800 um na velkej bordel a 180 um na malej bordel). Ale je to teda opruz jak svině... Brazilie dobrá.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: zkusím. díky!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: jo, jen to chce zalevat jen tak do pulky.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: V60-02. jde v tom udělat i jeden šálek, ne?
    KOLU
    KOLU --- ---
    můžu off-topic?
    jsem s filtrama dost zelenáč. takže sorry za debilní dotaz :) nemám teď váhu, kterou bych mohl kontrolovat extrakční parametry a vlastní intuicí nevím, jak se dobrat rozumnýho výstupu (nemám s tím na rozdíl od espressa žádný zkušenosti)...

    když mi z V60 leze kafe s nevýraznym tělem, potlačenou aciditou a výraznou hořkostí, tak určitě dělám něco blbě, žejo (Doubleshot Brazil FAF Celso & Silvio Minussi - ok, tu čokoládu a fíky v tom možná trochu cejtim)?
    teplota cca 88 °C, řádně předehřátej filtr a prolitej papír, 15 g / 300 ml, namleto na mazzeru super jolly, postup: 30 sec bloom a pak kontinuálně spirálově zalito konečnym objemem vody (nikdy až k papíru), celková doba extrakce cca 2 min.

    mlít jemněji? víc kafe? nižší teplotu? zasadit filtr do záhonku a vrátit se k espressu se mi ještě nechce, tak brzo se přeci nevzdám! :)
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Skončilo mi předplatný od SqM, objednávám Has Bean.

    S hodnocením SqM tady: http://blog.dahtac.org/...07/comparing-coffee-subscriptions-offerings-from-has-bean-and-square-mile/ naprosto souhlasím a dost se těším na další rozšiřování obzorů přes HB.

    Pokud ten článek nekecá (a nemám důvod myslet si že by mohl) a nic moc se od jeho napsání nezměnilo, považuju progres z SqM na HB za ideální - SqM jsou skvělé věci, člověk se za půl roku dobře nakalibruje, zjistí jak má chutnat fakt dobrej standard kafe. Jediná výtka by byla směrem ke geografickému výběru, z šesti dodávek bylo pět ze střední Ameriky a nebyla tam jediná Etiopie (kterou pořád považuju za svou nejoblíbenější); nicméně, možná to bylo dáno i sezónou: http://www.sweetmarias.com/coffee.prod.timetable.php - vypadá to, že kafe z Etiopie je věc pro první pololetku :)

    Ještě jedna "useful info": SqM a HB vycházejí u filter subscription cenově na gram zcela identicky, rozdíl je pouze v tom, že SqM posílá větší balení (pro mě praktičtější, 350g na měsíc je akorát na mou spotřebu) a u HB je potřeba se upsat na rok (snad nebudu litovat).

    Jinak k té vaší debatě o teploměrech a stopkách: Tu IKEA věc můžu taky s klidným svědomím doporučit, provedení je fajn (má to např. magnet na přichycení na troubu / linku / ledničku / ...), funkčně ok, umí to i zvukový signál při dosažení určité teploty (což je spíš dobrý na pečení masa, než na kafe.. :) ).
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jo tak to vypadá fér! Díky moc, asi do toho půjdu...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SNORRY: Tak ten teploměr se stopkama je supr, vzadu má přepínač a buď se ukazuje teplota (měřená přes externí zapichovací čidlo) a nebo to stopuje/odpočítává čas.
    Je to todencto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20103016/
    Nějakej čas jsem to používal i na měření teploty vývojky. Jako časovač při vyvolávání to používám pořád.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Jo tak to jem zase debil já žejo, a to ten nevětší, páč mi nějak z toho Lukášova příspěvku nedošlo, že v IKEAe prodávaj teploměr se stopkama, a představoval jsem si to celou dobu tak, že máš váhu, teploměr a stopky, tři různý věci, což by teda imho fakt opich byl, omluva všem a hlavně tobě! Jinak podle mě dobrý barista klidně věci ztrácet může, když má v báglu od všeho rezervní kopii..
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak u toho ikea teplomeru ses taky na jednom displeji. vychazim z toho, ze meris teplotu vody, tedy potrebujes vahu, cas a teplomer. ale nechme toho.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Tak jednak třeba u tý hario váhy to máš právě na JEDNOM displejíku (o tom právě mluvim žejo) a pak musím s lítostí konstatovat, že na základě tvé vlastní definice asi nikdy nebudeš dobrým baristou.. :)

    Btw off topic: premisa baristy?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak jednak budes mit vzdy minimalne dva displeje a pak jednou z premis dobreho baristy je, ze veci neztraci :)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jakooo jó no, ale zas je trochu opich když musíš manipulovat, případně někam vozit víc věcí.. Pak to někde poztrácíš a tak viď... Taky je hezký, když to máš všechno na tom jednom displayji..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych ty stopky prcal, v IKEA se dá koupit zapichovací teploměr na vaření se stopkama za dvě stě a k tomu bych přikoupil váhu.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Strávil jsem před nějakym časem poměrně dost času hledánim na netu a nic moc jsem nenašel. Hledal jsem teda něco s přesností na 0,01 gramu se stopkama a vodotěsný.. Váh se stopkama a se stejnou přesností jako to hario jsem našel spousty, většinou tak za poloviční nebo i menší cenu...
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Jo; pro mě byla ta Harfusa nejlepší filtr z ČR, o třídu výš než třeba Yirgacheffe z dblsht. Ale jinak s La Boheme moc zkušeností nemám a pár blbých referencí už jsem na ně taky slyšel. Každopádně dík za všechny tipy a především za sdílení zkušenosti s Hario váhou, dost vážně jsem o ní uvažoval (nejen kvůli kafi), takže o ní uvažovat přestávám. Nějakej tip na funkční váhu se stopkama?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Kdes ho měl? Já ho naposledy (La boheme) měl v Momentu :) a stálo to za pytel! Jinak 12g single? - asi chtěj hodně vydělávat na velkym prodanym množství.. A doporučujou 28 vteřin extrakce, toho bych už se i možná začínal bát... Ale když řikáš, rád naněj tam, kde bylo nejlepší zajdu!
    A vůbec, co sem pleteš espresso hajzle! :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak zrovna revolution od la bohem je zatím to nejlepší, co sem tady v Čechách pil. když to umíš udělat.
    La Boheme Cafe - Espresso Revolution - Espresso Směsi - Naše káva
    http://www.labohemecafe.cz/vyberova-kava/espresso-smesi/espresso-revolution.html
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Co se týká toho vážení, jsem na sebe docela fašoun a vážím vždycky, jenže používám tohle http://www.doubleshot.cz/hario-v60-digitalni-vaha-se-stopkami.html a to je asi tak přesný, jako kdybych tu váhu předpovídal z lógru. Přesnost 0,1 je hodně velkej joke, reálně je ta přesnost tak 1-1,5 g! Což znamená, že vlastně taky nevážim, ačkoliv by se to tak pro nezávislého pozorovatele mohlo zdát. Nejvíc mě vždycky každý ráno s prominutim nasere, když si odvážim 18g, namelu a najednou je z toho třeba 17,3g.

    Jinak dneska jsem zkusil konečně uvařit tu Indii, co jsem "naložil" do pytlíku po houbách shitake. Bohužel jsem ve své demenci mezitím rozdal zbytek té várky, který nebyl naložený, takže jsem to nemohl porovnat, ale přišlo mi, že to na tu chuť vliv mělo a dokonce mi to chutnalo o dost víc. Káva ztratila původní lehce agresivní "zemitost" (není to správný popis té chuti, ale jiný mě teď nenapadá) a byla taková víc smooth. Rozhodně v podobném duchu budu pokračovat v experimentování! Kdyby měl někdo chuť, mám ještě tak 40gramů doma, tak se třeba stavte kolem poledne na kafe na Vinohrady!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam