• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNORRYKávové předplatné (filtr) - od koho vám chodí kafe? reporty, názory, společné ochutnávky atd... kafe
    Diskuze se bude snažit zmapovat českou i světovou scénu předplatného kávy. Jedním z cílů by eventuelně měly být i pravidelné společné ochutnávky káv z různých světových pražíren.
    rozbalit záhlaví
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    MESKALITO: mně přijde 50g docela málo na objevení kávy a všech jejich chutí. Zvlášť když jsou to vždycky tak rozličný vzorky... Cílová skupina mi přijde tak venkov, kde nemůžou kafe ochutnávat v kavárně, ani kupovat zrnka na váhu. A drahý to je na to, že to je vlastně reklama na pražírny:-)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    du zkusit 3 měsíce
    Kávové předplatné
    http://coffeetohome.cz/
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Taky jsem noob, ale i 200ml šálek se mi filtruje necelé 3 minuty. Asi by to chtělo jemnější mletí...
    KOLU
    KOLU --- ---
    KOLU: Problém vyřešen důmyslnou soustavou dvou sít s různou velikostí ok (cca 800 um na velkej bordel a 180 um na malej bordel). Ale je to teda opruz jak svině... Brazilie dobrá.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: zkusím. díky!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KOLU: jo, jen to chce zalevat jen tak do pulky.
    KOLU
    KOLU --- ---
    BLACK_ONYX: V60-02. jde v tom udělat i jeden šálek, ne?
    KOLU
    KOLU --- ---
    můžu off-topic?
    jsem s filtrama dost zelenáč. takže sorry za debilní dotaz :) nemám teď váhu, kterou bych mohl kontrolovat extrakční parametry a vlastní intuicí nevím, jak se dobrat rozumnýho výstupu (nemám s tím na rozdíl od espressa žádný zkušenosti)...

    když mi z V60 leze kafe s nevýraznym tělem, potlačenou aciditou a výraznou hořkostí, tak určitě dělám něco blbě, žejo (Doubleshot Brazil FAF Celso & Silvio Minussi - ok, tu čokoládu a fíky v tom možná trochu cejtim)?
    teplota cca 88 °C, řádně předehřátej filtr a prolitej papír, 15 g / 300 ml, namleto na mazzeru super jolly, postup: 30 sec bloom a pak kontinuálně spirálově zalito konečnym objemem vody (nikdy až k papíru), celková doba extrakce cca 2 min.

    mlít jemněji? víc kafe? nižší teplotu? zasadit filtr do záhonku a vrátit se k espressu se mi ještě nechce, tak brzo se přeci nevzdám! :)
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Skončilo mi předplatný od SqM, objednávám Has Bean.

    S hodnocením SqM tady: http://blog.dahtac.org/...07/comparing-coffee-subscriptions-offerings-from-has-bean-and-square-mile/ naprosto souhlasím a dost se těším na další rozšiřování obzorů přes HB.

    Pokud ten článek nekecá (a nemám důvod myslet si že by mohl) a nic moc se od jeho napsání nezměnilo, považuju progres z SqM na HB za ideální - SqM jsou skvělé věci, člověk se za půl roku dobře nakalibruje, zjistí jak má chutnat fakt dobrej standard kafe. Jediná výtka by byla směrem ke geografickému výběru, z šesti dodávek bylo pět ze střední Ameriky a nebyla tam jediná Etiopie (kterou pořád považuju za svou nejoblíbenější); nicméně, možná to bylo dáno i sezónou: http://www.sweetmarias.com/coffee.prod.timetable.php - vypadá to, že kafe z Etiopie je věc pro první pololetku :)

    Ještě jedna "useful info": SqM a HB vycházejí u filter subscription cenově na gram zcela identicky, rozdíl je pouze v tom, že SqM posílá větší balení (pro mě praktičtější, 350g na měsíc je akorát na mou spotřebu) a u HB je potřeba se upsat na rok (snad nebudu litovat).

    Jinak k té vaší debatě o teploměrech a stopkách: Tu IKEA věc můžu taky s klidným svědomím doporučit, provedení je fajn (má to např. magnet na přichycení na troubu / linku / ledničku / ...), funkčně ok, umí to i zvukový signál při dosažení určité teploty (což je spíš dobrý na pečení masa, než na kafe.. :) ).
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jo tak to vypadá fér! Díky moc, asi do toho půjdu...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SNORRY: Tak ten teploměr se stopkama je supr, vzadu má přepínač a buď se ukazuje teplota (měřená přes externí zapichovací čidlo) a nebo to stopuje/odpočítává čas.
    Je to todencto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20103016/
    Nějakej čas jsem to používal i na měření teploty vývojky. Jako časovač při vyvolávání to používám pořád.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Jo tak to jem zase debil já žejo, a to ten nevětší, páč mi nějak z toho Lukášova příspěvku nedošlo, že v IKEAe prodávaj teploměr se stopkama, a představoval jsem si to celou dobu tak, že máš váhu, teploměr a stopky, tři různý věci, což by teda imho fakt opich byl, omluva všem a hlavně tobě! Jinak podle mě dobrý barista klidně věci ztrácet může, když má v báglu od všeho rezervní kopii..
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak u toho ikea teplomeru ses taky na jednom displeji. vychazim z toho, ze meris teplotu vody, tedy potrebujes vahu, cas a teplomer. ale nechme toho.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Tak jednak třeba u tý hario váhy to máš právě na JEDNOM displejíku (o tom právě mluvim žejo) a pak musím s lítostí konstatovat, že na základě tvé vlastní definice asi nikdy nebudeš dobrým baristou.. :)

    Btw off topic: premisa baristy?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak jednak budes mit vzdy minimalne dva displeje a pak jednou z premis dobreho baristy je, ze veci neztraci :)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jakooo jó no, ale zas je trochu opich když musíš manipulovat, případně někam vozit víc věcí.. Pak to někde poztrácíš a tak viď... Taky je hezký, když to máš všechno na tom jednom displayji..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych ty stopky prcal, v IKEA se dá koupit zapichovací teploměr na vaření se stopkama za dvě stě a k tomu bych přikoupil váhu.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Strávil jsem před nějakym časem poměrně dost času hledánim na netu a nic moc jsem nenašel. Hledal jsem teda něco s přesností na 0,01 gramu se stopkama a vodotěsný.. Váh se stopkama a se stejnou přesností jako to hario jsem našel spousty, většinou tak za poloviční nebo i menší cenu...
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Jo; pro mě byla ta Harfusa nejlepší filtr z ČR, o třídu výš než třeba Yirgacheffe z dblsht. Ale jinak s La Boheme moc zkušeností nemám a pár blbých referencí už jsem na ně taky slyšel. Každopádně dík za všechny tipy a především za sdílení zkušenosti s Hario váhou, dost vážně jsem o ní uvažoval (nejen kvůli kafi), takže o ní uvažovat přestávám. Nějakej tip na funkční váhu se stopkama?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Kdes ho měl? Já ho naposledy (La boheme) měl v Momentu :) a stálo to za pytel! Jinak 12g single? - asi chtěj hodně vydělávat na velkym prodanym množství.. A doporučujou 28 vteřin extrakce, toho bych už se i možná začínal bát... Ale když řikáš, rád naněj tam, kde bylo nejlepší zajdu!
    A vůbec, co sem pleteš espresso hajzle! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam