• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SNORRYKávové předplatné (filtr) - od koho vám chodí kafe? reporty, názory, společné ochutnávky atd... kafe
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SNORRY: Tak ten teploměr se stopkama je supr, vzadu má přepínač a buď se ukazuje teplota (měřená přes externí zapichovací čidlo) a nebo to stopuje/odpočítává čas.
    Je to todencto: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20103016/
    Nějakej čas jsem to používal i na měření teploty vývojky. Jako časovač při vyvolávání to používám pořád.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Jo tak to jem zase debil já žejo, a to ten nevětší, páč mi nějak z toho Lukášova příspěvku nedošlo, že v IKEAe prodávaj teploměr se stopkama, a představoval jsem si to celou dobu tak, že máš váhu, teploměr a stopky, tři různý věci, což by teda imho fakt opich byl, omluva všem a hlavně tobě! Jinak podle mě dobrý barista klidně věci ztrácet může, když má v báglu od všeho rezervní kopii..
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak u toho ikea teplomeru ses taky na jednom displeji. vychazim z toho, ze meris teplotu vody, tedy potrebujes vahu, cas a teplomer. ale nechme toho.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Tak jednak třeba u tý hario váhy to máš právě na JEDNOM displejíku (o tom právě mluvim žejo) a pak musím s lítostí konstatovat, že na základě tvé vlastní definice asi nikdy nebudeš dobrým baristou.. :)

    Btw off topic: premisa baristy?
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak jednak budes mit vzdy minimalne dva displeje a pak jednou z premis dobreho baristy je, ze veci neztraci :)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    LUKAS87: Jakooo jó no, ale zas je trochu opich když musíš manipulovat, případně někam vozit víc věcí.. Pak to někde poztrácíš a tak viď... Taky je hezký, když to máš všechno na tom jednom displayji..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    já bych ty stopky prcal, v IKEA se dá koupit zapichovací teploměr na vaření se stopkama za dvě stě a k tomu bych přikoupil váhu.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Strávil jsem před nějakym časem poměrně dost času hledánim na netu a nic moc jsem nenašel. Hledal jsem teda něco s přesností na 0,01 gramu se stopkama a vodotěsný.. Váh se stopkama a se stejnou přesností jako to hario jsem našel spousty, většinou tak za poloviční nebo i menší cenu...
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Jo; pro mě byla ta Harfusa nejlepší filtr z ČR, o třídu výš než třeba Yirgacheffe z dblsht. Ale jinak s La Boheme moc zkušeností nemám a pár blbých referencí už jsem na ně taky slyšel. Každopádně dík za všechny tipy a především za sdílení zkušenosti s Hario váhou, dost vážně jsem o ní uvažoval (nejen kvůli kafi), takže o ní uvažovat přestávám. Nějakej tip na funkční váhu se stopkama?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    MOMENT: Kdes ho měl? Já ho naposledy (La boheme) měl v Momentu :) a stálo to za pytel! Jinak 12g single? - asi chtěj hodně vydělávat na velkym prodanym množství.. A doporučujou 28 vteřin extrakce, toho bych už se i možná začínal bát... Ale když řikáš, rád naněj tam, kde bylo nejlepší zajdu!
    A vůbec, co sem pleteš espresso hajzle! :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    SNORRY: tak zrovna revolution od la bohem je zatím to nejlepší, co sem tady v Čechách pil. když to umíš udělat.
    La Boheme Cafe - Espresso Revolution - Espresso Směsi - Naše káva
    http://www.labohemecafe.cz/vyberova-kava/espresso-smesi/espresso-revolution.html
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Co se týká toho vážení, jsem na sebe docela fašoun a vážím vždycky, jenže používám tohle http://www.doubleshot.cz/hario-v60-digitalni-vaha-se-stopkami.html a to je asi tak přesný, jako kdybych tu váhu předpovídal z lógru. Přesnost 0,1 je hodně velkej joke, reálně je ta přesnost tak 1-1,5 g! Což znamená, že vlastně taky nevážim, ačkoliv by se to tak pro nezávislého pozorovatele mohlo zdát. Nejvíc mě vždycky každý ráno s prominutim nasere, když si odvážim 18g, namelu a najednou je z toho třeba 17,3g.

    Jinak dneska jsem zkusil konečně uvařit tu Indii, co jsem "naložil" do pytlíku po houbách shitake. Bohužel jsem ve své demenci mezitím rozdal zbytek té várky, který nebyl naložený, takže jsem to nemohl porovnat, ale přišlo mi, že to na tu chuť vliv mělo a dokonce mi to chutnalo o dost víc. Káva ztratila původní lehce agresivní "zemitost" (není to správný popis té chuti, ale jiný mě teď nenapadá) a byla taková víc smooth. Rozhodně v podobném duchu budu pokračovat v experimentování! Kdyby měl někdo chuť, mám ještě tak 40gramů doma, tak se třeba stavte kolem poledne na kafe na Vinohrady!
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Doubleshot mívá dobrý věci, Cofeesource někdy taky, ale většinou to je přepražený, výhoda je, že si můžeš vzít klidně jen třeba 60 gramů, doma to testnout a případně nakoupit víc. Doubleshot tušim prodává jen pytlíky po 350.. V Pražírně bývají taky zajímavý kafata, rozhodně stojí za to tam občas zajít. S La Bohem mám zkušenosti jen z jejich espressem a to bylo dost hrozný, ale měl jsem jen třikrát a dál jsem to raději nezkoušel..
    Btw ta Guatemala z Pražírny se jmenuje Guatemala Quiche, Los Caballitos (washed), ale jak říkám, nevzala mě.
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    Ad Cerritos - zrovna ho mám před sebou a pořád mě nebaví, je to krátký a nevýrazný. Ani mi moc nevoní. Zítra to zkusím namlít nahrubo a přelít teplejší vodou.

    Na aero dávám taky těch 17-18 g (přiznám se že už jsem línej to vážit, používám vrchovatej aeropress dávkovač, při namátkových kontrolách na váze to vždycky bylo 16,5 - 18 g), krom SqM občas koupím něco ad hoc, takže mi to vychází tak akorát. Ad Has Bean: to co jsem linkoval je 250 g jednou za měsíc, to máš při své spotřebě ani ne na pět dní, ne? :) Zkusil bych jim napsat maila jestli lze v průběhu předplatného měnit adresu, čekal bych že to bude v pohodě, vzhledem k tomu že mají jednu cenu pro celou Evropu. Nebo se na to dočasně vykašli, v Belgii / Holandsku bude dost zajímavých pražíren.

    Btw. nemáš nějaký tipy na místní produkci? Já jsem byl nadšenej z Yirgacheffe Harfusa od La Boheme, jinak mě lokální scéna zatím moc nevzala.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    ONDAR: Tak to máme fakt uplně identický dojmy a dokonce i tužby (ten has bean). To Cerritos mě fakt neoslovilo, ale pomalu se do něj propíjim. Trochu mi připomíná Guatemalu co mají teďkon v Pražírně, bohužel si teď nevzpomenu na bližší specifikaci, na stránkách ani na facebooku (alespoň pro nefejsbukáře) jsem to nenašel, ale je taková hodně sladká a chutná po čerstvejch prutech/plodech (těžko říct čeho:)...
    Jinak co se týká toho množství, tak já dělám sice většinou dva až tři aeropressy každý ráno, ale i když bych dělal jeden, dávám 18 gramů, tak z těch 350 ti to vyjde na 19 šálků..
    Po tom hasbeanu pokukuju už dlouho, ale dal bych to jen s někym napůl. Bohužel se asi za měsíc budu stěhovat do Belgie, tak nevim jak to technicky vymyslet..
    ONDAR
    ONDAR --- ---
    příjemá skupina! :)

    mám třetím měsícem SqM, zatím s dojmem:

    červen - Kagumoini peaberry - Kenya - super
    červenec - La Valentina - Honduras - dorazilo velmi rychle po upražení a první dojem z něj byl slabší, nicméně při dopíjení na konci měsíce mi bylo fakt líto že ho nemám víc (tj. asi identická zkušenost jak píše Snorry)
    srpen - Los Cerritos - Guatemala - fajn, ale slabší než předchozí vzorky, trochu obyčejný, chybí mi v tom výraznější tóny / acidita

    Obecně jsem s předplatným SqM fakt spokojenej, jediná nevýhoda je, že s paklem 350g / měsíc téměř plně pokryje mou spotřebu (v průměru jeden aeropress na pracovní den), což mě štve, nezbývá prostor zkoušet další věci. Takže až předplatné vyexpiruje, chci jít do http://www.hasbean.co.uk/...ctions/subscriptions/products/the-twelve-month-coffee-gift-roasted-beans - na gram to vychází dost podobně, vč. poštovného z UK míň než koruna (V podstatě stejně jako třeba Doubleshot.). Máte s tím někdo zkušenost?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    IGRACEK: Sám fakt nevim, co to udělá.. Dám tomu ještě tak týden. V pondělí večer se vracim z fesťáku, tak tě můžu v průběhu příštího týdne pozvat na ochutnávku..
    IGRACEK
    IGRACEK --- ---
    SNORRY: ?!?! hmmm kafe miluju, shitake taky, ale dohromady.. dej vedet, az to kostnes :]
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    Vi nekdo, jak je to s cenou postovnyho z Hasbeanu? Prip. nechce se nekdo dat na pul 12 week na filtry?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    https://www.beanandground.co.uk/whats-in-the-box

    tohle se zdá celkem fér cenově, ale nějak se mi z těch stránek nepodařilo zjistit, jestli posílají i k nám a zdá se, že asi ne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam