Potřeboval jsem v Národní technické knihovně vyplnit nějaké dokumenty ve Wordu, a protože mi na notebooku vypršela licence Office, rozhodl jsem se použít knihovní počítač.
Nedávno je obměňovali a místo Windows na ně nainstalovali Linux, takže mi chvíli trvalo se zorientovat, ale nakonec se mi podařilo přihlásit se, otevřít mail a stáhnout daný soubor. Otevřu stažené soubory a... dokument nikde. Zkusím to znova, podruhé, potřetí, pořád nic. Prolezu všechny dostupné složky, jestli se to nestáhlo jinam, zkouším vyhledávat, nic. Zkouším při stahování měnit "Otevřít dokument" a "Uložit", zkouším měnit cílový adresář, pořád nic - ať dělám cokoliv, dokument se do počítače prostě neuloží. Dospěju k jedinému možnému závěru: při instalování nového systému museli nastavit, že si uživatelé už nemůžou ukládat soubory do počítače. "To je ale debilní nápad - dát sem počítače, aby na nich mohli lidi pracovat a učit se, ale nedovolit jim do do toho počítače cokoliv stáhnout," láteřím, zatímco ukřivděně vytahuju notebook s tím, že dokument holt otevřu z flashky. Zatímco čekám, než naběhne, zkusím soubor ještě jednou zkusmo stáhnout.
Ukázalo se, že jsem celou dobu místo na "OK" klikal na "Zrušit".