• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTROLMozkové errory renewed
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    Melu ořechy na kuchyňském robotu. Nasypu, zapnu, stroj pracuje, hučí, akorát namleté ořechy nikde, prostě se nesypou z otvoru, kudy se sypat mají. Přitlačim píst, ale nic z toho.
    Mlela jsem je samozřejmě tupou stranou toho kovového strouhacího kolečka. Bylo takové teploučké, to kolečko, když jsem robota skládala znova a správně.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SABRIEL13: Par rokov dozadu som cele skupinove rehabilitacne cvicenie rozmyslala nad tym, ze ma ta fyzioterapeutka nejaku divnu cestinu. Az potom v satni mi docvaklo, ze to bola vlastne slovencina.

A to je to moj rodny a hlavny jazyk. :) Ta vacsina zivota v Cechach ocividne zanechala vacsie stopy, ako som si myslela.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Jako... když jsem si to teď otevřela z odkazu od Sabriel, tak jsem byla prostě přepnutá do češtiny (mám obvykle ke každému člověku přiřazený nějaký jazyk a Sabriel je v české kolonce) a znělo mi to fakt divně, takže se jí asi moc nedivím:D
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    SABRIEL13: já už dávno zjistil, že mezi češtinou a slovenštinou nerozlišuji. Jednou jsem si četl Čapkovu "Válku s mloky", a teprve když jsem ji dočetl a manželka, která ji viděla na stole, se mě zeptala, jestli ji máme i česky, jsem si všiml, že to je "Vojna s mlokmi" :-)
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    SABRIEL13: já jsem takhle pravidelně zažívala šok v tramvaji v Praze, když jsem přijela z Německa.. vůbec jsem nerozuměla jakým jazykem lidi mluví. Měla jsem mozek nastavený na němčinu a bylo to úplně nesrozumitelný.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    TRISSIE: palacinky je nutne delat na dvou panvich zaroven. Pak cloveka prejdou tyhle choutky nekam odbihat... A je i driv hotovo :D
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SABRIEL13: Já to ale dělám běžně, na nyxu i v reálu. Každopádně pardon, netušila jsem, že by někomu mohla vzniknout i újma :")
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    SABRIEL13: Bývalý kolega, Slovák, pracoval v zahraničí v nadnárodní IT firmě a měl v Praze nějakou přednášku pro studenty. Akce byla v angličtině, na dotazy po ní odpovídal v češtině - uměl velice dobře, ani bych nepoznala, že není rodilý mluvčí. Ovšem pak položil otázku jeden student - Slovák ve slovenštině. On se chudák úplně zasekl a nebyl schopen mu ve svém rodném jazyce odpovědět. Prostě měl v operační paměti nahrané zároveň jen dva jazyky :))
    SABRIEL13
    SABRIEL13 --- ---
    Mám v práci koegu z Francie, který mluví výborně anglicky, ale má tak ukrutný francouzský přízvuk, že když jsem ho slyšela mluvit poprvý, musela jsem se aktivně soustředit na to, že je to angličtina a nemám se snažit v tom hledat francouzský slova.

Občas se mi stane, že někdo z mých multilinguálních kolegů promluví jazykem, kterému rozumím, ale nejsem zvyklá, že tenhle člověk mluví touhle řečí, takže mi chvíli trvá, než mu začnu rozumět.

Občas se mi stane, že když kolem mě mluví různí lidé různými jazyky, které ovládám, tak nejdřív odpovídám každému mluvčímu v jazyce, kterým na mě mluví, a pak se v nějakým bodě zaseknu a musím začít mluvit ještě nějak úplně jinak, protože nejsem schopná dát dohromady souvislou větu.

Prostě radosti polyglotů, klasika.

Ale právě se mi poprvý v životě stalo něco podobnýho se psaným textem.
    Na první přečtení měla pocit, že je s něco strašně špatně a pisatelka musela utrpět nějaký úraz mozku, protože jsem od Nellas očekávala češtinu, a ona prostě napsala odpověď Clavenovi slovensky.

[NELLAS @ VEGETA NÁRODA aneb Realita se stala skutečností]
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    Války mění jízdní řády....... Vlaky, vlaky Dear
    ELLIE
    ELLIE --- ---
    _BAZY_: 🤣 ... naše je kovová.
    _BAZY_
    _BAZY_ --- ---
    ILIEN:
    ELLIE:
    úplně ti i mu rozumím, ona je taková malá z měkčího plastu a všiml jsem si jí až pi 20min. řízení
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TRISSIE: Ale kolik jsi toho stihla! :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já taky potřebuju volno! celoroční, pokud možno.

smažím palačinky a přitom uklízím kuchyň. zatímco se palačinka smaží po jedné straně, stihnu třeba uklidit pár věcí na místo, odmýt nějaké nádobí nebo tak. Takže drbu sklenici od marmelády a říkám si "až s tím skončím, zrovna bude čas otáčet" - a pak kouknu na pánev a tam poskakujou smutné kuličky oleje a nic víc!
    ono totiž na palačinky je potřeba pánev nejen vymazat, ale taky tam nalít těsto. to jen kdybyste nevěděli :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SEDELAVLOKALE: vzhledem k tomu, že do matčina volva je skoro nutné se přezout do papučí, tak by to i šlo :)
    F1GURK4
    F1GURK4 --- ---
    SEDELAVLOKALE: Error renewed?
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    MAR_TINA: nechapu, jak ti pomuze zimni volvo, jakoze budes jezdit v tom pocasi i jen par metru na postu?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MAR_TINA: doufám, že pošta proběhla v pantoflích :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Jdu z kanclu na oběd. Zuju si pantofle. Vezmu lžíci a obuju si zpátky pantofle lžící.
    Pak jdu do restaurace. Kolem pošty. Vlezu do pošty a vyvaleně koukám, co tam.

Potřebuju zimní volno. Co nejdřív.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Hlídám psy.
    Hmm, zajímavý inzerát, ale takový nenápadný... aha, objekt hlídán psy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam