• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CASTROLMozkové errory renewed
    ILTU
    ILTU --- ---
    NELLAS: Ona to není číslovka? ;-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    V Česku se po letech vylíhly tinamy koroptví. Mají nejkrásnější vejce

Tvl, co se to těm koroptvím vylíhlo? No, pěkně dlouho mi trvalo, než mi došlo, že se pták jmenuje tinama a druhové jméno má koroptví. Pořád, pořád tam vidím druhý pád množného čísla.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ILTU: двойняшки
    ILTU
    ILTU --- ---
    TRISSIE: A jak se to vlastně řekne?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Takhle mi svého času známá vykládala, že chtěla poradit nějakým Italům v metru a když se jí zeptali na něco dalšího (začala na ně italsky), tak si nebyla schopná vzpomenout, jak se řekne ano, že ji to napadlo v pěti jiných jazycích, ale si ne a ne přijít.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dneska mě ve frontě v Pepcu napadlo, že vlastně nevím, jak se řekne "dvojčata" rusky. tak jsem si to vyhledala, ale protože kvůli duolingu asociuuju ruštinu s angličtinou, tak i na tom mobilu jsem zadávala "twins".
    mezitím jsem přišla na řadu, a když se mě prodavačka s ruským přízvukem zeptala, jestli chci tašku, tak jsem na ni akorát zmateně koukala a nemohla si vzpomenout, jak se česky řekne "ne", protože v hlavě se mi střídalo akorát "no" a "nyet"
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HRAFNAIN: někdy mě zmate jiná edice na Goodreads podobným způsobem.
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    MAR_TINA: na wiki jsem 'plynule' přelouskal odstavec informací, klíčový slova ok, ale pořád to bylo nějaký divný

aha, švédsky neumim
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Čtu si architektonický časopis v kavárně a nemám s sebou brýle na čtení. Nedaří se mi přečíst popisky u nákresů, bojuju s tím fakt dlouho a moc tomu nerozumím....
    ...pravděpodobně proto, že to je španělsky. Což mi došlo za hodně dlouho, jak jsem se fixovala na ostření.
    ILTU
    ILTU --- ---
    ETERNITY: No, neužili jsem si TAK dlouhý výlet, ale měli jsme nádherně vymyšlené, že jedno auto necháme na konci, druhým dojedeme na začátek a projedeme si na kole krásnou trasu víceméně z kopce. Nechala jsem klíčky od cílového auta ZÁMĚRNĚ v autě na začátku, abych je cestou neztratila (!!!). Ale tuším, že jsem si to uvědomila už někde v půlce. ;-)
    ARAON
    ARAON --- ---
    ETERNITY: Zapometlivost - matka turistiky. :)
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Chtela jsem si o vikendu udelat trochu delsi vychazku za hranice se Slovenskem, odkud ovsem o vikendu nic nejede. Nechtelo se mi delat kratsi okruh, tak co... tak vezmu auto, zavezu si ho do cile, vratim se hromadnou dopravou v patek vecer a v sobotu rano vyrazim pres kopecky za autem, v nedeli do vecera tam jsem. Genialni!
    Krasny vylet to byl. Pesky tam i zpatky. Genius si nepribalil klicky od auta.
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    Prisel nam do kanclu balik s kavou. Sla jsem ho vyzvednout a prekvapilo me, jak je tezky a ze to rozhodne musim nahoru vzit vytahem. Nastoupim do vytahu a hned mi padne zrak na napis "pretizeni". Rikam si, ze teda balik je asi fakt megatezkej a jak ho dostanu teda nahoru...az na to, ze u napisu nesvitila kontrolka, vytah tedy pretizeny nebyl, protoze zas tak ten balik tezkej nebyl, to bych ho ani neunesla, ze? V tom vytahu mame zrcadlo, takze jsem mohla i videt ten muj tupy vyraz ve tvari, nez mi doslo, ze muzu normalne stisknout tlacitko a jet.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    Absurdni ponozky? fakt? Aha. Tak ne. Absorbcni podlozky.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    IRA_PALMOVKA: to je jak ten Copenhagen, prostě stane se :-D
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    NELLAS: z němčiny mám pár státnic, takže to bych věděla :) ale je fakt, že jsem si radši hned po Danube ověřila, že anglicky je to furt "Vltava"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    IRA_PALMOVKA: A co třeba Moldau? :)
    IRA_PALMOVKA
    IRA_PALMOVKA --- ---
    nevím, jestli je to úplně error, ale dnes jsem v téměř 50 letech a troufám si říct s dlouholetou znalostí angličtiny zjistila, že Danube je anglicky Dunaj :D připadám si jako kdybych objevila Ameriku
    ILTU
    ILTU --- ---
    TANKIE_: Konečně mu to vyšlo!!! :-)
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    V pátek během čekání na zpožděné letadlo odchytnu náhodného Mexičana a jdeme spolu na pivo. Nad sklenici plzně mi vypráví o Día de los Muertos a já se mu zase snažím vysvětlit Velikonoce - jenže si zaboha nemůžu vzpomenout na to, jak se řekne 'vrba', ani španělsky, ani anglicky. Tak mu to všemožně popisuju - strom, co roste u vody, ta moudrá babička z Pocahontas, latinsky se to řekne Salix, má to pružný proutí, ale slovíčko ne a ne naskočit.

O necelých dvacet čtyři hodin později jedeme s partou vesměs libanonských expatů na kánoích po Maasu, a najednou na břehu řeky vidím vrbu. A najednou si vzpomenu "A willow! That was the word I couldn't remember yesterday! A willow!". A háček se na mě otočí a nechápavě kouká - a až pak mi došlo, že to byl úplně jiný člověk, vůbec u toho rozhovoru na letišti nebyl a neměl šanci o tom vědět - ale mluvíme spolu anglicky, tak si mozek udělal zkratku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam