• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    FIONOR: A co taková Fiona Oakes (veganka), která běhá extrémní maratony?
    NorthPole
    http://www.fionaoakes.com/northpolemarathon.html
    nebo Scott Jurek? (vegan) http://vegan-fighter.com/novinky/jez-a-behej.html
    a další... http://vegan-fighter.com/novinky/nba-legenda-john-salley-vede-ostatni-sportovce-k-veganstvi.html
    Strongman a vegan Patrik Baboumian udělal nový světový rekord! | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/novinky/strongman-a-vegan-patrik-baboumian-udelal-novy-svetovy-rekord.html
    Veganští bodybuildeři a bodybuilderky ovládli soutěž v naturální kulturistice | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/...odybuilderi-a-bodybuilderky-ovladli-soutez-v-naturalni-kulturistice.html

    Podle studií se chudokrevnost mezi vegetariány neobjevuje častěji než mezi masojedy http://ajcn.nutrition.org/content/59/5/1233S.short
    a pokud kamarádka měla problémy, zřejmě jedla jenom přílohy a nezajímala se o to, jak má vypadat vyvážená rostlinná strava... Skvělým zdrojem železa je veškerá tmavě zelená (listové saláty, špenát, tuřín), cirzna, pinto fazole, fazole černé oko, čočka, hrách, tempeh, tofu, celozrnné pečivo, kešu oříšky, sušené ovoce (meruňky, švestky a hrozinky), brambory pečené se slupkou, naklíčené luštěniny aj.

    Moderní lékařské instituce se shodují na tom, že vyvážená rostlinná strava je vhodná pro všechna životní období a míru fyzické zátěže. V anglicky mluvících zemích se o zdravotní nezávadnosti absence masa již dávno nevede žádná seriózní debata a naopak je správně rozvržené vegetariánství i veganství vyzdvihováno pro své zdravotní výhody - viz např. oficiální stránky NHS, britské státní instituce zaštiťující veřejnou zdravotní péči, na téma veganství (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx), Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864 - česky: http://blisty.cz/art/25066.html) nebo doporučení amerického ministerstva zemědělství (http://www.choosemyplate.gov/healthy-eating-tips/tips-for-vegetarian.html).

    Prosím nešířit bludy. Předkové nic neobětovali tomu, aby se dostali na vrchol potravního řetězce. K masu, na které nebyli fyzicky uzpůsobeni, se uchýlili jen z důvodu nouze a nedostatku jiné potravy.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    JULISAK: šťavelany - respektive oxalátové usazeniny, které mi vznikají v ledvinách při konzumaci potravin, které šťavelany obsahují (což jsou především luštěniny [včetně výrobků, kde by to jednogho nenapadlo - sojové produkty, káva, čokoláda, buráky], rebarbora, špenát, jahody...)
    v malých dávkách je to zvladatelné, ve větších dávkách následuje během krátké doby ledvinová kolika, rebarbora by mě mohla i zabít

    celkově jsou ryby, drůbež a kvalitní hovězí nebo jehněčí maso (a zvěřina) dostatečný zdroj potřebných bílkovin, které si vegani dopřávají jinou cestou (pokud nesportují, jak mi ukázal případ kamarádky která běhala maratony a odmítala jíst maso, takže nakonec skončila s chudokrevností málem na vozíku - aby mohla pokračovat v závodech, musela upravit jídelníček)

    Ergo, náhražka masa neexistuje. Ale když je člověk dostatečně líný a opatrný na výkon svého těla, tak se bez něj dlouhodobě obejde. Jediná otázka je - proč by sakra měl zahazovat tisíce let, které jeho předkové obětovali tomu, aby se člověk dostal na vrchol potravního žebříčku?
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    FIONOR: muzes to rozvest, prosim? predevsim ty ledviny...
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PIVOSH: bohužel v rostlinách je pár látek, které mě můžou při dlouhodobé konzumaci i zabít a maso jich má podstatně méně nebo dokonce vůbec... jako vegetarián bych buď zemřel na podvýživu nebo umřrl na selhání ledvin
    PIVOSH
    PIVOSH --- ---
    Já mám krevní skupinu taky 0. Maso jsem nejedl 2 roky a změnilo se to že jsem malinko přibral a snížila se mi potřeba spánku. Po dvou letech jsem ale maso začal zase jíst. Nejdříve jen co jsem ulovil (lesní zvěř + ryby) a nakonec i maso kupované. Důvody byly dva 1. maso mi fakt chutná (ano upravované) 2. najím se masa a na pár hodin mám po hladu, když jsem maso nejedl tak jsem vydržel max 2 hod a pak jsem musel zase něco jíst a po dvou letech mě přestalo bavit řešit každý dvě hodiny co budu jíst. Nicméně stejně zastávám názor že v mase není nic co by nebylo i v rostlinách a myslím že se všichni shodneme že jíst hodně masa nerovná se být zdravější či silnější. Všeho s mírou a komu maso chutná ať ho jí komu ne ať ho vynechá a nikomu to necpe.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    LILY: Je to tak, mate pravdu. Zmylil jsem se, mel jsem za to, ze je ojedinelejsi. Ale stale to je pouze tretina populace.
    LILY
    LILY --- ---
    SPIRITMEDITATOR: nula je druhá nejčastější krevní skupina
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    Coz mi prijde strasne zvlastni, ze si lide tak rychle zvykly na maso jako standard a dokonce ho maximalne uprednostnuji a pak lide co ho prestavaji jist si ho nahrazuji psychicky v nahrazkach masa.
    Ale ve skutecnosti mi prijde ze nahradili lide vseobecnou stravu(vcetne masa), pouze masem a ulozilo se to tak lidem do podvedomi jako samozrejmost a diky zastaralym lekarskym nazorum, kdy tvrdili ze je maso pro vsechny lidi dulezity se z toho stala posedlost. A nizka cena "masa" tomu akorat pridava.
    A jelikoz nabidka urcuje poptavku, tak se staci podivat na ulici kolem a zajit do jakekoliv restaurace a dostaneme odpoved proc vsichni tolik jedi maso.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    LILY: To tim take myslim, ze maso je standardem pouze poslednich maximalne par desitek let a i lide co treba nejedi maso porad hledaji nahrazky masa.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BLOODRAT: Presne tak, Vam s krevni skupinou 0, ktera je docela ojedinela. Je dobre, ze vite proc a uvedl jste to.
    Takovy zpusob pestovani je opet ojedinely a nic proti tomu nemam. Dokonce bych se nenazval vegetarianem, i kdyz maso nejim, protoze se mi jeho chut hnusi pokud neni, tak prekoreneny a tepelne upraveny ze uz se to moc neda nazvat masem, pak to jsem schopen snist. Jinak mi nevadi ryby, vetsina je velice zdrava a i dulezita pro nas organizmus, ale opet je dulezity z jakeho lovu jsou a jestli vubec jsou z lovu, protoze dnes se vetsina ryb, co se prodava pestuje umele v nadrzich. A za druhe je mi z nej tezko a citim jak ho blbe travim a ten pocit nemam rozhodne sam. Bere mi energii a funguje dobre jako takovy "uzemnovak".
    A jako to bylo vzdy v historii "svatecne" jednou za tyden napriklad mi prijde konzumace masa idealni, s pripadnym prijmutim zodpovednosti za postarani se o to aby maso pochazelo z nejakeho takoveho chovu. S vyjimkou tech krevnich skupin 0, ktery ho dokonce potrebuji casteji.
    Cilem diskuze je otevrena diskuze o tom, jak je mozny ze dnes(i kdyz posledni 2-5 let se to vyrazne meni zpet) je temer z 90% lidkseho jidelnicku maso, kdyz jeste pred par desitky lety to tak nebylo a od pradavna se jedlo pouze, proto ze v danem miste rostlinna strava nebyla, tak se muselo lovit a nebo bylo na jidelnim stole "svatecne".
    A vsude nam cpou maso a nikde moc nenabizeji jinou moznost nez maso s necim nebo maso s necim jinym. Takze aby se lide pouze aspon zamysleli proc vlastne maso jedi.
    Presneji receno: proc ho jedi tak casto? a proc temer jenom maso? a je pro cloveka tak dulezity? nebo ne? nebo i naopak?
    Diskuze neprosazuje zadny typ stravy, tedy neni veganska!
    LILY
    LILY --- ---
    BLOODRAT: mám to opačně. Poté, co jsem přestala jíst maso, jsem přestala být nemocná (ne úplně, ale dost se to zlepšilo).
    Obecně mám pocit, že jsou lidi, kterým konzumace masa vyloženě prospívá a lidi, kteří to mají přesně naopak.
    Na náhražky masa každopádně moc nehraju. Tj. když vařím rajskou, tak nemám výčitky z toho, že k ní neservíruju nějakou sojovou či rostlinně-bílkovinou flákotu.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Ještě k dotazu položeném v samotném názvu diskuse - ano, se syrovým masem nemám problém. Většinou, když připravuju steaky dokonce neodolám a odříznu si špalík jen tak na žvejkání s chlebem, jen ho lehce osolím a opepřím (což se za úpravu tedy považovat dá, ale dal bych to i bez té soli a pepře).
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Maso žeru proto, že mi a) chutná a b) mi jeho vynechání z jídelníčku přineslo zdravotní problémy a psychickou nepohodu: jasně, že teď se ozve několik vegemagorů s přesvědčením, co jsem dělal špatně a co mi zaručeně chybělo za šmakouny a brukve v jídelníčku - kašlu jim na to, zkoušel jsem to doplňovat zleva zprava za pomoci různých chytráků a milionu tabulek a dospěl k jedinému- maso prostě nenahradíš.
    Jako člověku s krevní skupinou 0 mi maso dává vitalitu a energii, na čemž nehodlám nic měnit, ale pro uklidnění svědomí si maso z 60-80% pěstuju sám (králíci, drůbež), hovězí či vepřové ve formě půlkrávy či půlvepře do mrazáku od místních zemědělců. Zvířátka se mají lépe než majitelé.

    Každej člověk je jinej a po mě tady vyletí názory "Veganství mi naprosto srovnalo auru a má sedmá čakra je otevřená jako nikdy spolu s řitním věnečkem po nadmutí luštěninami" až po "Mě maso vlastně ani moc nechutná, já prostě jen rád zabíjím zvířátka". Co je vlastně cílem téhle diskuse, když na otázku položenou v záhlaví si normálně uvažující jedinec odpoví sám?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam