• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATRICIE_: Důležité je, že si to takhle lidi umí vysvětlit a omluvit. Oslava života... heh... jestlipak to zvíře slavilo s vámi?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: báječná oslava života. Jistě nebudeš proti, když někdo takhle oslaví tvůj život, viď že ne?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    PATRICIE_: a doplnění - pokud je maso z kvalitního věrohodného chovu/zdroje, nemám problém s krvavým stejkem nebo ochutnáním syrového masa pouze se solí (ta sůl je vážně nutná).

    Od malička jsme jezdili na zabíjačky a už jako malá jsem věděla, že takhle je to v pohodě. Pepík si užil kvalitní život, starali se o něho královsky... no a teď je jeho den D. Nebyla to vražda prasete, byla to oslava jeho života. Možná se to dnešním dětem blbě vysvětluje, když vidí zvířátka jenom živá a nebo jenom v mikrotenovém obalu... :c//
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SPIRITMEDITATOR: :c) děti kolem mě se tvé teorii vymykají.
    Moje neteř vždy upřednostňí maso před bramorem nebo vařenou zeleninou. Jsou jí dva roky a maso pojmenovala "mňam mňam". Asi jsme divná rodina... Ale ostatní děti kolem jsou podobné...
    Sestra dítěti nechtěla dávat maso, ale ta holka ho prostě chce. Má jí to zakazovat?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Nazdar ve spolek... Na začátek se představím.
    Mám krevní skupinu nula plus.
    Jsem chudokrevná a celoživotně mám nízký tlak.
    Mám zrychlený metabolismus. Když mi bylo kolem 20, omdlívala jsem. Doktor nařídil hodně pít a jíst každé 4h. (po 6h. bez jídla jsem padala). Dnes mám stejnou váhu jako tenkrát a už neomdlívám.
    Když přijde stres a nebo deprese, mám tendence ztrácet na váze.
    ---
    Maso miluju a nemohu bez něho žít! Bohužel poslední roky si musím hodně vybírat kvalitní zdroje a vůbec to není lehké.
    SPIRITMEDITATOR:Nemohu než reagovat: ne, dobré maso opravdu není levné!!!

    Už několik let nejím kuřecí. Nechutná mi, nelíbí se mi na talíři (bílá hmota hadr) a moc dobře si pamatuji, jak má správné kuře či slepice chutnat (rodiče je mají dodnes).

    Ryby, vepřové, hovězí, jehněčí, ... to všechno stále jím, protože mi to chutná a chybělo by mi to.
    Co ale nežeru vůbec jsou luštěniny. Snad jedinou výjimkou je sezónní hrášek přímo z lusků, jinak nic co je moučnatá kulička do pusy nevezmu. Vegetariáni nechápou, že mohu žít bez luštěnin a tvrdí mi, že lžu. Ne nelžu! Jím kukuřici a to není luštěnina a občas jako přílohu fazolové lusky, ve kterých nejsou zrnka.

    Zdravíčko slouží poměrně dobře. Jsem živoucím důkazem, že i bez luštěnin to jde a nestrádám.

    A co se týče dětí vegetariánů - bez rozmyslu souhlasím s FIONORem
    Upírat dětem maso není fér. Chápu proč jim maminky nedávají cukrovinky, kořeněná a smažená jídla, coca colu - to všechno má důvod, ale maso není strašák, který by jim ublížil na zdraví. Nehledě na fakt, že málokdo z nás vyrůstal v době, kdy by děti nejedly maso a jací jsme dnes?? Relativně zdraví. Nedovedu si představit, co to pro dítě musí být do budoucna :c(
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Nemyslim si, ze srovnani masa s vitaminy je vhodne.
    Zvlastni tedy je, ze u vetsiny deti se da vypozorovat od mala prirozena nechut k masu. A nasledne postupne si zvykani na maso, ale stejne vetsinou jediny co dite necha na taliri je maso. Proc? A to ze ani dospelyho cloveka, natoz pak male dite je schopne vubec napadnout myslenka ulovit zvire a nejakym zpusobem ho zpracovat. A pak nema na to prizpusobeny celisti a dalsi jine veci svedci tomu, ze urcite nemuze clovek nutne potrebovat maso k spravnemu vyvoji a rozhodne ne od malicka. Neni to rozhodne prirozeny, mozna ve vyssim veku. Jinak v urcite mire a pro urcite lide a za urcitych podminek vypestovany maso je bezpochyby urcitym zpusobem vhodna potravina. To nikdo nezpochybnuje.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: Souhlasím s tebou, že démonizovat maso jako nevhodnou potravinu z hlediska jídelníčku je nesmysl. Maso skutečně je velmi kvalitní bílkovina (i když kvalitnější bílkovinou jsou např. vejce) a pokud ho člověk jí rozumně (omezí tučná masa, dá pozor na tepelně neupravené maso atp.), nemělo by konzumentovi přivodit žádné zásadní zdravotní potíže. Důvod, proč někteří lidé (včetně mě) maso odmítají, leží spíše v etické a ekologické rovině. Narozdíl od tebe jsem přesvědčen, že maso nahradit lze, i když to samozřejmě není ta nejsnadnější věc na světě, člověk musí o svém jídelníčku přemýšlet. Důkazem mi jsou nejen lidé kolem mě, kteří na této stravě v pohodě přežívají a přitom i sportují, ale především já sám, který nepozoruji absolutně žádné problémy, spíše naopak - zcela mě opustily problémy s bolavými koleny (netuším, co se stalo, ale zmizení problémů koreluje s dobou, kdy jsem přestal jíst maso).

    Naprosto ovšem chápu lidi, kteří bezmasou stravu zkusili a z nějakého důvodu jim nevyhovovala (ať už proto, že byla špatně nastavená anebo byli v psychické nepohodě). Osobně znám i lidi, kteří jsou alergičtí na luštěniny včetně soji a takoví by měli s plnohodnotným nahrazením masa samozřejmě celkem problém. Snaží se ho alespoň omezit. I to je cesta.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: naprosto chápu tvůj odpor k blistům, ale v tomto případě jde opravdu jen o překlad jinak seriózního zdroje. :)
    LILY
    LILY --- ---
    FIONOR: nemám pocit, že by vegetariáni konzumovali víc kafe, čokolády, španátu, jahod a buráků, než masožrouti. A třeba o rebarboře jsem vždycky slyšela mluvit jen kolegyně-všežravkyně, vegetariána nikdy.
    HUZWA
    HUZWA --- ---
    prednaska o psychologickem pozadi konzumace masa: http://www.youtube.com/watch?v=7vWbV9FPo_Q
    pani PhD razi termin carnism (jako ideologie jezeni masa...) a i s mou chabou Aj jsem to hodinu vydrzel a skoro celemu rozumnel
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jeden takový poznatek z dnešního rána. Dcera (2 roky) výjimečně dostala ke snídani brumíka (zakoupila babička, sama bych jí to nepořídila). Když jsem kousek ulomila a podala jí ho, tak se rozplakala, že "médiček není".
    Jelikož je ještě malá, sotva lze tenhle přístup svádět na to, že jsme jí vymyli mozek (u nás se maso vůbec nejí, a popravdě, kdybych nebyla konfrontovaná s nabídkou v obchodech a tím, že maso jedí ostatní, ani bych si na ně nevzpomněla).
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: blisty.cz jsou v nejlepším případě neortodoxní blog, který neprochází žádnou redakcí - takových najdu dvanáct do tuctu pro libovolnou ptákovinu
    české zpravodajské servery bych do toho tahal pouze v případě plnohodnotného zdrojování, ale článek například v International Herald Tribune nebo The Guardian bych už vážně bral (nebo česky na webu kde píší lékaři - odborníci na výživu pro jiné odborníky na výživu).

    ad děti: ve chvíli, kdy dítě odstavíš od matčina prsu, musíš nějak saturovat jeho potřebu živočišných bílkovin jako stavebního materiálu pro růst
    Tam kde dospělý vegan vydrží na koříncích a sojových produktech s následkem mírné apatie a únavy, dítě zaostává ve vývoji protože mu jedna podstatná složka potravy chybí. A ono to platí také u těhotných žen...

    Ano, s masem se to přehání - to je mimo diskusi. Ano, s konzumací většího množství masa se pojí nějaké civilizační choroby (například dna) - o tom se také nemá smysl přít.
    Ale to z masa nedělá nevhodnou potravinu.
    Podobně by šlo přistupovat i k vitamínům - když se jimi člověk předávkuje mají stejně špatné (ne-li horší) účinky jako, když trpí jejich nedostatkem. Ale nepostradatelnost vitamínů nikdo nezpochybňuje.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Blisty jsou spatny zdroj. Co by jste navrhoval jako verohodny zdroj? Idnes nebo reflex, ktery pise redaktor Blesku?

    Ještě se mi pokoušej tvrdit, že je správné vlastní potomky krmit výhradně veganskou stravou - což je mimochodem týrání, protože narušuješ jejich zdravý vývoj a růst.
    Pokud někdo potřebuje být zajímavý, ať si třeba jí suchý z nosu, ale vnucování své stravy okolí a vyžadování aby se svět přizpůsobil je demence. -to je z hlediska psychologie definovatelny jako manipulace s cilem dosahnout stravovani malych deti masitou stravou- tak jak je to s tim vnucovanim?

    A o tom prave je tato diskuze. Jestli nahodou lidi tolik nejedi maso jen proto, ze jim je to vsude kolem vnucovano a vegetariany je opovrhovano jako nespravne smyslejici mensinou spolecnosti. Tak kdo vlastne komu co vnucuje ? Kdo kym manipuluje? A kdo se brani a pouze nechce jist maso protoze ho ji kazdej jinej?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    FIONOR: PS: ano, odkazovala jsem i na proveganské weby, protože je shromažďují na jednom místě, ale stačí vložit jména jednotlivých sportovců do googlu;)
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    FIONOR: Odkaz na blisty tam je pouze pro případ, že bys neuměl anglicky, originál zde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

    První primáti i hominidé se stravovali převážně rostlinnou stravou a pokud jedli maso, jednalo se spíše o drobné živočichy a mršiny, které byli schopní lépe zpracovat. Zrovna o tom píšu článek pro sedmou generaci, v případě zájmu ráda zašlu.

    Ano, i děti mohou být zdravé na veganské stravě, jak taktéž potvrzují citované instituce - ale jsem zvědavá, zda napadneš i jejich relevanci :)
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    KOCHANSKIT: sry, ale zahlédl jsem v tom tvém románu odkaz na blisty.cz - tím veškerá serióznost toho co píšeš padla na informační dno (jako by nestačilo, že odkazuješ na pro-vegansky zaměřené weby, čili jde zase jen o další obtížně ověřitelné a nepříliš věrohodné zdroje)

    Člověk byl, je a bude všežravec. Maso měl na jídelníčku kdykoliv se k němu dostal. Což nebylo tak často jako dnes, ale stále to byla ceněná složka potravy, kterou často nahrazovali i brouci (je třeba naložená larva bource morušového veganské jídlo?)

    Ještě se mi pokoušej tvrdit, že je správné vlastní potomky krmit výhradně veganskou stravou - což je mimochodem týrání, protože narušuješ jejich zdravý vývoj a růst.
    Pokud někdo potřebuje být zajímavý, ať si třeba jí suchý z nosu, ale vnucování své stravy okolí a vyžadování aby se svět přizpůsobil je demence.
    Ne nadarmo je nejlepší definice vegetariána: „He don't eat meat and have to mention it in every conversation.“
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    FIONOR: A co taková Fiona Oakes (veganka), která běhá extrémní maratony?
    NorthPole
    http://www.fionaoakes.com/northpolemarathon.html
    nebo Scott Jurek? (vegan) http://vegan-fighter.com/novinky/jez-a-behej.html
    a další... http://vegan-fighter.com/novinky/nba-legenda-john-salley-vede-ostatni-sportovce-k-veganstvi.html
    Strongman a vegan Patrik Baboumian udělal nový světový rekord! | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/novinky/strongman-a-vegan-patrik-baboumian-udelal-novy-svetovy-rekord.html
    Veganští bodybuildeři a bodybuilderky ovládli soutěž v naturální kulturistice | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/...odybuilderi-a-bodybuilderky-ovladli-soutez-v-naturalni-kulturistice.html

    Podle studií se chudokrevnost mezi vegetariány neobjevuje častěji než mezi masojedy http://ajcn.nutrition.org/content/59/5/1233S.short
    a pokud kamarádka měla problémy, zřejmě jedla jenom přílohy a nezajímala se o to, jak má vypadat vyvážená rostlinná strava... Skvělým zdrojem železa je veškerá tmavě zelená (listové saláty, špenát, tuřín), cirzna, pinto fazole, fazole černé oko, čočka, hrách, tempeh, tofu, celozrnné pečivo, kešu oříšky, sušené ovoce (meruňky, švestky a hrozinky), brambory pečené se slupkou, naklíčené luštěniny aj.

    Moderní lékařské instituce se shodují na tom, že vyvážená rostlinná strava je vhodná pro všechna životní období a míru fyzické zátěže. V anglicky mluvících zemích se o zdravotní nezávadnosti absence masa již dávno nevede žádná seriózní debata a naopak je správně rozvržené vegetariánství i veganství vyzdvihováno pro své zdravotní výhody - viz např. oficiální stránky NHS, britské státní instituce zaštiťující veřejnou zdravotní péči, na téma veganství (http://www.nhs.uk/Livewell/Vegetarianhealth/Pages/Vegandiets.aspx), Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864 - česky: http://blisty.cz/art/25066.html) nebo doporučení amerického ministerstva zemědělství (http://www.choosemyplate.gov/healthy-eating-tips/tips-for-vegetarian.html).

    Prosím nešířit bludy. Předkové nic neobětovali tomu, aby se dostali na vrchol potravního řetězce. K masu, na které nebyli fyzicky uzpůsobeni, se uchýlili jen z důvodu nouze a nedostatku jiné potravy.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    JULISAK: šťavelany - respektive oxalátové usazeniny, které mi vznikají v ledvinách při konzumaci potravin, které šťavelany obsahují (což jsou především luštěniny [včetně výrobků, kde by to jednogho nenapadlo - sojové produkty, káva, čokoláda, buráky], rebarbora, špenát, jahody...)
    v malých dávkách je to zvladatelné, ve větších dávkách následuje během krátké doby ledvinová kolika, rebarbora by mě mohla i zabít

    celkově jsou ryby, drůbež a kvalitní hovězí nebo jehněčí maso (a zvěřina) dostatečný zdroj potřebných bílkovin, které si vegani dopřávají jinou cestou (pokud nesportují, jak mi ukázal případ kamarádky která běhala maratony a odmítala jíst maso, takže nakonec skončila s chudokrevností málem na vozíku - aby mohla pokračovat v závodech, musela upravit jídelníček)

    Ergo, náhražka masa neexistuje. Ale když je člověk dostatečně líný a opatrný na výkon svého těla, tak se bez něj dlouhodobě obejde. Jediná otázka je - proč by sakra měl zahazovat tisíce let, které jeho předkové obětovali tomu, aby se člověk dostal na vrchol potravního žebříčku?
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    FIONOR: muzes to rozvest, prosim? predevsim ty ledviny...
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PIVOSH: bohužel v rostlinách je pár látek, které mě můžou při dlouhodobé konzumaci i zabít a maso jich má podstatně méně nebo dokonce vůbec... jako vegetarián bych buď zemřel na podvýživu nebo umřrl na selhání ledvin
    PIVOSH
    PIVOSH --- ---
    Já mám krevní skupinu taky 0. Maso jsem nejedl 2 roky a změnilo se to že jsem malinko přibral a snížila se mi potřeba spánku. Po dvou letech jsem ale maso začal zase jíst. Nejdříve jen co jsem ulovil (lesní zvěř + ryby) a nakonec i maso kupované. Důvody byly dva 1. maso mi fakt chutná (ano upravované) 2. najím se masa a na pár hodin mám po hladu, když jsem maso nejedl tak jsem vydržel max 2 hod a pak jsem musel zase něco jíst a po dvou letech mě přestalo bavit řešit každý dvě hodiny co budu jíst. Nicméně stejně zastávám názor že v mase není nic co by nebylo i v rostlinách a myslím že se všichni shodneme že jíst hodně masa nerovná se být zdravější či silnější. Všeho s mírou a komu maso chutná ať ho jí komu ne ať ho vynechá a nikomu to necpe.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    LILY: Je to tak, mate pravdu. Zmylil jsem se, mel jsem za to, ze je ojedinelejsi. Ale stale to je pouze tretina populace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam