JULISAK: šťavelany - respektive oxalátové usazeniny, které mi vznikají v ledvinách při konzumaci potravin, které šťavelany obsahují (což jsou především luštěniny [včetně výrobků, kde by to jednogho nenapadlo - sojové produkty, káva, čokoláda, buráky], rebarbora, špenát, jahody...)
v malých dávkách je to zvladatelné, ve větších dávkách následuje během krátké doby ledvinová kolika, rebarbora by mě mohla i zabít
celkově jsou ryby, drůbež a kvalitní hovězí nebo jehněčí maso (a zvěřina) dostatečný zdroj potřebných bílkovin, které si vegani dopřávají jinou cestou (pokud nesportují, jak mi ukázal případ kamarádky která běhala maratony a odmítala jíst maso, takže nakonec skončila s chudokrevností málem na vozíku - aby mohla pokračovat v závodech, musela upravit jídelníček)
Ergo, náhražka masa neexistuje. Ale když je člověk dostatečně líný a opatrný na výkon svého těla, tak se bez něj dlouhodobě obejde. Jediná otázka je - proč by sakra měl zahazovat tisíce let, které jeho předkové obětovali tomu, aby se člověk dostal na vrchol potravního žebříčku?