• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    SKRU
    SKRU --- ---
    FIONOR:
    a prosimte ty znas naky vegetariany, co ti na kazdym kroku cpou nejaky duvody, proc TY bys maso jist nemel?
    ted ses evidentne poprve dozvedel o lidech, co nejedi maso, protoze je to pro ne etickej problem, pochybuju, zes to kdy predtim s nekym resil, jaky jsou jeho duvody, kdyz tenhle pohled na vec a postoj (nikoliv pozu) neznas.

    a hned tu obratem podsouvas, ze vegetariani provokujou tim, ze nejedi maso (koho provokujou? restauratery? nenazrany tlustoprdy se zmrsenou zivotospravou? ) a ze to jako ne, ze jako kdyz bude vegetarian dostatecne skromnej, tak ho v jeho rozhodnuti podporis:)))))

    tak jak to teda je? uznavas eticky duvody pro nejedeni masa, ale jen jako osobni duvody nekoho jineho a na sebe tu etiku nevztahujes, nebo ty duvody jakoze respektujes, ale neuznavas nebo co?:)))
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA:
    PATISLAV: + PATISLAV:

    Hele chápu jako oslavu naprosto stejně moštobraní jako zabíjačku.
    Moštobraní není oslava jablek???
    Vinobraní není sláva vínu???
    Jde o to, že toho Pepíka si sedlák sám vypiplá a místo toho, aby ho nechal uhynout na stáří, tak ho prostě zabije a pár rodin ho sní. No ale nejenom sní, ale příprava na zabijačku a proces jako takový je opravdu na vesnici oslava. Oslava toho Pepíka, který nám dal jídlo. Pro vegetariána bude tohle znít vždycky strašně, ale mě to jako malé holce stačilo.
    Jako malá jsem neměla problém si v potoce chytit pstruha, zabít ho kamenem, vykuchat a za pomoci babičky obalit alobalem na vlastnoručně uplácanou jílovou pec. Hele to byla dobrota! Přiznám se, že dnes už bych měla trošku problém toho pstruha zabít (no i chytit). Všechno se v tomhle směru změnilo do plastového obalu bez práce.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale řešili jste tu též ekologické dopady excesivní každodenní konzumace masa obrovskou masou lidí? Témata typu 10 000 litrů vody na 1kg masa, likvlidace pralesu pro pěstovaní krmiva, methanové peklo v údolích, kde jsou opravdu velké odchovny a tak podobně?
    Zajímal by mě názor na toto téma....
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PATISLAV: takže jde o pózu a postoj
    což chápu, jen myslím, že existuje tuna zajímavějších a důležitějších problémů, ke kterým by člověk mohl zaujmout stanovisko a stavět se proti majoritě (i když se na to asi tak dobře nabalí holky)

    respektive - vegetariánství je extrémně směšné, když je dáváno na odiv jako vznešený kabátek
    znám dost vegetariánů, u kterých jsem to zjistil až po mnoha letech když na společné grilování prasete dorazili s vlastním jídlem... Nikoho s tím neprovokovali, snědli si své, brali to jako soukromou preferenci a bavili se úplně normálně s lidmi.
    To jsou lidé, které v jejich rozhodnutí klidně podpořím protože mě neotravují svým postojem a potřebou ho prezentovat.
    Nehledě na to, že někteří z nich si bez výčitek jednou za čas maso dají - třeba dvakrát do roka. Nelomí kvůli tomu rukama - prostě měli chuť, tak ji uspokojili. Respektuhodné.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: jde o to, že urážíš důvody, pro které jiní maso nejedí, aniž bych dobře chápal, proč tak činíš. Potřebuješ se vymezit? Tvrdíš, že ne, že jsi srovnaný. Abych ti ještě vysvětlil, o co mi jde - etické důvody nejezení masa nepovažuji za změkčilost, ale naopak za morální vyspělost a svým způsobem odvahu čelit majoritnímu pohledu na zvířata a z toho plynoucí ostrakizaci.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PATISLAV: v tomhle kontextu bych to vzal v pohodě... já jsem srovnaný s tím, že jím maso a nepovažuji to za problém
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    FIONOR: spis bych rekl, ze jde primarne o zdroj. Pokud nekupujes kvalitni maso (a stredni proud prodeje+restauraci do tehle kategorie moc nespada), vyzivovou hodnotu az tak resit nemusis.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: označit etické důvody nejezení masa za kulturní změkčilost je dosti urážlivé. Jak by ses cítil, kdybych tvůj přístup označil za vesnické buranství?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    LILY: jo jsou jen okrajovky - nicméně luštěniny se uvádějí jako nejvhodnější (a vlastně téměř jediná) náhražka živočišných bílkovin
    takže fazole, čočka, soja... a ano, bohužel se kvůli tomu musím vyhýbat i indické kuchyni, kterou jsem jako jedinou ochoten vzít na vědomí z hlediska vegetariánského stravování, protože indové umí zeleninu skutečně připravit tak, že není hnusná a rozbředlá
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATRICIE_: Důležité je, že si to takhle lidi umí vysvětlit a omluvit. Oslava života... heh... jestlipak to zvíře slavilo s vámi?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: problém bych viděl spíš v upravě masa - znám kolem sebe mrtě dospělých kuchařů a kuchařek, od kterých bych si prostě nedal ani čaj natož pak maso, protože vysušená, jako podrážka tuhá hmota se mi hnusí. Naopak pro krvavý stejk bych šel světa kraj.
    Pak je naprosto pochopitelné, že se nad tím některé děti ošívají...
    Lidský chrup je konzumaci masa dobře uzpůsoben - sice ne tak dobře jako u přirozených predátorů, ale to je oběť tomu, že máme i stoličky sloužící k rozmělňování rostlinné potravy.

    Pokud jde o etickou stránku věci - je to jen kulturní změkčilost.
    Na vesnicích děti vyrůstají s vědomím, že z některých zvířat bude jídlo a nemají s tím problém. I já, jako pražské dítě, když jsem trávil prázdniny na vesnici, jsem neměl problém v sedmi letech míchat krev na zabíjačce, držet králíka a přihlížet jeho zabití a stažení z kůže (což jsem si o pár let později sám vyzkoušel) a podobně.
    Naučilo mě to úctě k těm zvířatům - nejsou to jen polystyrenové vaničky v sámošce, ale kusy zvářat, která musela zemřít proto abych já přežil. Nechci je zneuctít špatnou přípravou jejich masa a rozhodně maso neberu jako samozřejmost, kterou si nemusím zasloužit.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: báječná oslava života. Jistě nebudeš proti, když někdo takhle oslaví tvůj život, viď že ne?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: 1. dítě se bez masa docela dobře obejde, má-li správně složený jídelníček. 2. až bude moje dítě schopno pochopit, že mít maso znamená připravit o život zvíře, a nebude s tím mít problém, nechť ho jí.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    PATRICIE_: a doplnění - pokud je maso z kvalitního věrohodného chovu/zdroje, nemám problém s krvavým stejkem nebo ochutnáním syrového masa pouze se solí (ta sůl je vážně nutná).

    Od malička jsme jezdili na zabíjačky a už jako malá jsem věděla, že takhle je to v pohodě. Pepík si užil kvalitní život, starali se o něho královsky... no a teď je jeho den D. Nebyla to vražda prasete, byla to oslava jeho života. Možná se to dnešním dětem blbě vysvětluje, když vidí zvířátka jenom živá a nebo jenom v mikrotenovém obalu... :c//
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SPIRITMEDITATOR: :c) děti kolem mě se tvé teorii vymykají.
    Moje neteř vždy upřednostňí maso před bramorem nebo vařenou zeleninou. Jsou jí dva roky a maso pojmenovala "mňam mňam". Asi jsme divná rodina... Ale ostatní děti kolem jsou podobné...
    Sestra dítěti nechtěla dávat maso, ale ta holka ho prostě chce. Má jí to zakazovat?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Nazdar ve spolek... Na začátek se představím.
    Mám krevní skupinu nula plus.
    Jsem chudokrevná a celoživotně mám nízký tlak.
    Mám zrychlený metabolismus. Když mi bylo kolem 20, omdlívala jsem. Doktor nařídil hodně pít a jíst každé 4h. (po 6h. bez jídla jsem padala). Dnes mám stejnou váhu jako tenkrát a už neomdlívám.
    Když přijde stres a nebo deprese, mám tendence ztrácet na váze.
    ---
    Maso miluju a nemohu bez něho žít! Bohužel poslední roky si musím hodně vybírat kvalitní zdroje a vůbec to není lehké.
    SPIRITMEDITATOR:Nemohu než reagovat: ne, dobré maso opravdu není levné!!!

    Už několik let nejím kuřecí. Nechutná mi, nelíbí se mi na talíři (bílá hmota hadr) a moc dobře si pamatuji, jak má správné kuře či slepice chutnat (rodiče je mají dodnes).

    Ryby, vepřové, hovězí, jehněčí, ... to všechno stále jím, protože mi to chutná a chybělo by mi to.
    Co ale nežeru vůbec jsou luštěniny. Snad jedinou výjimkou je sezónní hrášek přímo z lusků, jinak nic co je moučnatá kulička do pusy nevezmu. Vegetariáni nechápou, že mohu žít bez luštěnin a tvrdí mi, že lžu. Ne nelžu! Jím kukuřici a to není luštěnina a občas jako přílohu fazolové lusky, ve kterých nejsou zrnka.

    Zdravíčko slouží poměrně dobře. Jsem živoucím důkazem, že i bez luštěnin to jde a nestrádám.

    A co se týče dětí vegetariánů - bez rozmyslu souhlasím s FIONORem
    Upírat dětem maso není fér. Chápu proč jim maminky nedávají cukrovinky, kořeněná a smažená jídla, coca colu - to všechno má důvod, ale maso není strašák, který by jim ublížil na zdraví. Nehledě na fakt, že málokdo z nás vyrůstal v době, kdy by děti nejedly maso a jací jsme dnes?? Relativně zdraví. Nedovedu si představit, co to pro dítě musí být do budoucna :c(
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Nemyslim si, ze srovnani masa s vitaminy je vhodne.
    Zvlastni tedy je, ze u vetsiny deti se da vypozorovat od mala prirozena nechut k masu. A nasledne postupne si zvykani na maso, ale stejne vetsinou jediny co dite necha na taliri je maso. Proc? A to ze ani dospelyho cloveka, natoz pak male dite je schopne vubec napadnout myslenka ulovit zvire a nejakym zpusobem ho zpracovat. A pak nema na to prizpusobeny celisti a dalsi jine veci svedci tomu, ze urcite nemuze clovek nutne potrebovat maso k spravnemu vyvoji a rozhodne ne od malicka. Neni to rozhodne prirozeny, mozna ve vyssim veku. Jinak v urcite mire a pro urcite lide a za urcitych podminek vypestovany maso je bezpochyby urcitym zpusobem vhodna potravina. To nikdo nezpochybnuje.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: Souhlasím s tebou, že démonizovat maso jako nevhodnou potravinu z hlediska jídelníčku je nesmysl. Maso skutečně je velmi kvalitní bílkovina (i když kvalitnější bílkovinou jsou např. vejce) a pokud ho člověk jí rozumně (omezí tučná masa, dá pozor na tepelně neupravené maso atp.), nemělo by konzumentovi přivodit žádné zásadní zdravotní potíže. Důvod, proč někteří lidé (včetně mě) maso odmítají, leží spíše v etické a ekologické rovině. Narozdíl od tebe jsem přesvědčen, že maso nahradit lze, i když to samozřejmě není ta nejsnadnější věc na světě, člověk musí o svém jídelníčku přemýšlet. Důkazem mi jsou nejen lidé kolem mě, kteří na této stravě v pohodě přežívají a přitom i sportují, ale především já sám, který nepozoruji absolutně žádné problémy, spíše naopak - zcela mě opustily problémy s bolavými koleny (netuším, co se stalo, ale zmizení problémů koreluje s dobou, kdy jsem přestal jíst maso).

    Naprosto ovšem chápu lidi, kteří bezmasou stravu zkusili a z nějakého důvodu jim nevyhovovala (ať už proto, že byla špatně nastavená anebo byli v psychické nepohodě). Osobně znám i lidi, kteří jsou alergičtí na luštěniny včetně soji a takoví by měli s plnohodnotným nahrazením masa samozřejmě celkem problém. Snaží se ho alespoň omezit. I to je cesta.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: naprosto chápu tvůj odpor k blistům, ale v tomto případě jde opravdu jen o překlad jinak seriózního zdroje. :)
    LILY
    LILY --- ---
    FIONOR: nemám pocit, že by vegetariáni konzumovali víc kafe, čokolády, španátu, jahod a buráků, než masožrouti. A třeba o rebarboře jsem vždycky slyšela mluvit jen kolegyně-všežravkyně, vegetariána nikdy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam