• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: tak mohli bysme treba zminit lusteniny a obilniny, orechy, jablka, rajcata, papriky a korenovou zeleninu, to vse se velmi dobre zazimovava a skladuje, ale podle me to jen zbytecne krzeva berlicku "vegetariani jedi jen ovoce a zeleninu a to se v zime musi dovazet nebo to neni cerstvy" odvadi pozornost od skutecneho jadra problemu a tim je prave chov zvirat v naprosto neuspokojivych podminkach potazmo naprosto neuveritelny meritko, ve kterym se to deje.

    to hnusobrani musi bejt peknej humac, co jako ze jim vsem vlastnima rukama hazel zrni?? to mu dava pravo je zbavit zivota a jejich tela prodat? chybelo jen napsat, jak je to strasne zdravi prospesny vsem zucastnenym, tedy krome tech hus.
    btw je smesny "dam si radsi domaci vykrmenou husu, nez husu z plastu", chybi mi tam alternativa husu vubec nezrat. "nemuzu bez toho byt" neni argument.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: no...když už tady celou dobu vzpomínáš na vesnické zabijačky, tak si taky vzpomeň na babiččin sklep plný ovoce a zeleniny i v zimě ;)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: Jen bych ráda zdůraznila, že zvířátka, kterými se cpu mají nějaký rodokmen - chci vědět, na které farmě žila, kdo se o ně staral a jak. Jen výjimečně si koupím maso, o kterém píšeš - výjimečně a z nouze, páč bez něho nemohu být.
    Za týden bude u kamaráda husobraní - podřízne tam přes 100 hus, které vlastnoručně vykrmil. Takovou husu si jednou za rok ráda dám a klidně si jí i zabiju. Pořád budu raději husovrah, než občan, který si koupí v plastu týranou husu krmenou kdo ví jakýma náhražkama a přídavkama o kterých tady právě mluvíš.

    Česká husa neví co je sója.

    A o tom, že v zimě je kvalitní ovoce a kvalitní zelenina jen iluze se bavit nebudeme??? Vždyť to nedává smysl, aby byla v únoru na trhu rajčata a okurky. Je to jen tvar nabouchaný vodou - španělskou VODOU!
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    DOUPLE: Plus ještě fakt, že celá ta šaráda je zcela závislá na ropě a její ceně.... a to mluvíme o OBROVSKÉM množství ropy...
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KRAFTY: nehlede na to jakym procentem kukurice se v americe vykrmuje dobytek
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: tak tu hladovku vyhlas ty, ktera svym zp. stravovani spotrebuje xkrat vic zdroju. ja s tim co jim toho beztak moc neusetrim:)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ:
    Tak za prvý se do mě nenavážej / neurážej - nemáš k tomu důvod.
    A za druhý - pokud to vidíš takhle, nezbývá, než vyhlásit osobní hladovku. Kdo jiný by jí měl držet, než ten, kdo ví, že: "ekonomika je diky kapitalu propojena globalne a oddelovat to co se deje tady nebo tam je bud zabednenost nebo ignorance"


    KRAFTY: Však píšu, že o tom pyču vím... Ráda se dozvím víc.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: vodni stopa potravin:

    Table 1. The water footprint of different food items.

    Food item Unit Global average water footprint (litres)

    Apple or pear 1 kg 700
    Banana 1 kg 860
    Beef 1 kg 15,500
    Beer (from barley) 1 glass of 250 ml 75
    Bread (from wheat) 1 kg 1,300
    Cabbage 1 kg 200
    Cheese 1 kg 5,000
    Chicken 1 kg 3,900
    Chocolate 1 kg 24,000
    Coffee 1 cup of 125 ml 140
    Cucumber or pumpkin 1 kg 240
    Dates 1 kg 3,000
    Groundnuts (in shell) 1 kg 3,100
    Lettuce 1 kg 130
    Maize 1 kg 900
    Mango 1 kg 1,600
    Milk 1 glass of 250 ml 250
    Olives 1 kg 4,400
    Orange 1 kg 460
    Peach or nectarine 1 kg 1,200
    Pork 1 kg 4,800
    Potato 1 kg 250
    Rice 1 kg 3,400
    Sugar (from sugar cane) 1 kg 1,500
    Tea 1 cup of 250 ml 30
    Tomato 1 kg 180
    Wine 1 glass of 125 ml 120

    zdroj: http://www.waterfootprint.org/Reports/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    _A5_: díky za info
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: ajajajaj.... Patric, Patric... mozna by sis o tom mela neco precist..pomer vody na maso vs. poměr pro zeleninu :-D otazka se zviraty v zoo je zcela irelevantni... v prve rade zoo nemaji ani zadna zvirata zadrzovat...

    jenze tady uz nejde o to "bavim se i s lidmi, co maso nejedi"... tady uz se blizime ekologicke katastrofe (precti si studie, kolik masa bude stat, az i cina prejde (a uz prechazi) na ciste masovou dietu, jako amici a hlavne studii o vlastnostech metanu jakozto sklenikoveho plynu)... za par let budes moci rici, ze ten, kdo ji maso kazdy den, je v podstate jeden z miliard Tvých katů....
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: a ty si zas natvrdla. kde myslis, ze se pestuje soja, kterou se zkrmuje dobytek, jimz se s takovou chuti cpes? v africe zrovna ne, ale ve stredni a jizni americe, kde se kvuli tomu kaci destny pralesy, tam ano. a tu soju by mohli jist treba primo ty lidi tam a krmit s ni svuj dobytek, zejo. jenze z toho by nemel kapitalista takovej zisk jako kdyz to doveze a mnohonasobne draz proda tady, tak je tam necha svymu osudu, tzn. umirat. se sbirkou jdi nekam, je potreba resit priciny a ne dusledky. je potreba resit to, komu svoje penize strkas do kapsy. viva monsanto..

    to tvy hazeni hrachu na stenu - ty mas asi hrach v usich a v hlave, pokud si neuvedomujes ze ekonomika je diky kapitalu propojena globalne. a oddelovat to co se deje tady nebo tam je bud zabednenost nebo ignorance.
    _A5_
    _A5_ --- ---
    KRAFTY: ad "...vhodné náhražkové hmoty místo masa pro ty, kteří chtějí maso přestat jíst, ale jsou zvyklí na jeho texturu... "
    Co treba robi, sojovy "maso", seitan, tempeh...?
    Veganské zdroje kvalitních bílkovin | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/vyziva/veganske-zdroje-kvalitnich-bilkovin.html
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KRAFTY: hele ekologický dopad... já teda do statistik nevidím, ale kolik vody spotřebuje ovoce a zelenina a nebo kráva... kolik vegetace spotřebuje kráva a kolik bio hnojiv spotřebuje zelenina... Jako nejsem přes to odborník, ale chtěli byste mít zvířátka jenom pro potěšení - jak byste krmili zvířata v ZOO ??

    To je pořád nezabíjet nezabíjet - já osobně si myslím, že téhle planetě by úplně nejvíc pomohlo, kdyby lidstvo nebyl přemnožený druh a nějak už se začal také regulovat (navrhuji přírodní katastrofou - to je takový "humání" :c) Bane, srandu pryč... Všechno má své pro a proti. Nejdůležitější je, vidět PRO i PROTI a umět zachovat nadhled.
    Nechci se tu hádat, také mám kupu kamarádů, co maso nežerou a nehádáme se - nikdo nikomu nic nenutí ani netlačí, jednou dvakrát jsme to probrali, každý má na talíři něco jiného a sedáváme dál u jednoho stolu - no co.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    krmíme krávy mrtvými kravami, rveme do toho tuny hormonů, žereme to každý den.... však nechme to být, je to dobré pro depopulizaci :)
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    OTZ: tak nejak... o tom jsem tu mluvil jako o objektivním tématu, narozdíl od té etiky a morálky. ale nechápu, proč mluvíš v budoucím čase... již nyní je kvalita průměrných potravin na úrovni exkrementu...
    OTZ
    OTZ --- ---
    nahrazky masa samozrejme existujou, at uz sojovy produkty, maso pestovany v laboratori nebo treba shitburger. vsechno je to otazka budoucnosti, bo vyroba stavajicim stylem stoji moc prostredku a je dlouhodobe neudrzitelna. bud se musi zmensit poptavka a produkce, nebo zavest setrnejsi vyroba. ve ktery uz ani zvirata nebudou hrat roli, bude se proste pestovat maso ve zkumavce pripadne vyrabet z hoven
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: ale to už jsi afektovanej moc...
    Pokud chceš pomoci hladovým dětem v Africe, tak udělej sbírku na jídlo, nebo jim jeď pomáhat přímo na místo, ale říkat ve střední Evropě, že by někdo neměl jíst, protože někde jinde je hlad - to je jak házet hrách na stěnu - no offence
    OTZ
    OTZ --- ---
    jo a teroie vyzivy podle krevnich skupin je asi stejne relevantni jako vyziva podle barvy vlasu
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: ano..tohle téma sběrači, lovci, atd, jsem chtěl otevřít taky...to je na hlubší rozbor...ale co se týče "co by za to daly děti v Africe", ten argument je více, než relevantní. Viz množství spotřebované vody, atd...

    ALL: Je jasné, že se tady nikdo neshodne v subjektivních rovinách typu morálka, nebo etika... tak se spíš soustřeďte na objektivní stránky věci..jako například již zmiňovaný ekologický dopad.

    PS: měl jsem pocit, že tématem celé diskuze je nalezení vhodné náhražkové hmoty místo masa pro ty, kteří chtějí maso přestat jíst, ale jsou zvyklí na jeho texturu...
    OTZ
    OTZ --- ---
    to teda budeme, nebo si snad myslis, ze zijes na tyhle planete sama? jo, to je pro vas masozrouty typicky. ja ja JA a nic jinyho nez JA me nezajima
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: ale no tak hlášky typu "co by za to daly děti v Africe" snad nebudeme vytahovat...
    Než si tu všichni vjedete do vlasů... odklonila bych téma ještě jinam.

    Kdysi ve škole zazněla hláška, že někdo zkoumal krevní skupiny a jejich vývoj. Bylo to něco jako A jsou "sběrači" a B jsou "lovci" (nebo naopak - fakt si to do podrobna nepamatuji). Z toho by plynulo, že někdo by mohl být k tomu masu / vege předurčen už svou krevní skupinou. Je to někde rozvinuté více? Slyšeli jste to už?
    Moje poblázněná teta tuto teorii dlouho propagovala a říkala mi, že já bez masa nemohu být a ona ano atd.
    OTZ
    OTZ --- ---
    FIONOR: hele visco me prijde ze idiotsky tady provokujes spis ty.

    -maso je prirozeny jist pro dravce, coz clovek rozhodne neni. jestli ty jo, utikej lovit jenom s tema drapama a zubama co mas, uvidime za jak dlouho zhynes hlady:)
    -to ze je clovek vsezravec, znamena taky to, ze se bez masa dokaze dost dobre obejit

    takze, kdo co komu cpe?

    -a za treti, zcela opomijis socio-ekonomickej (a taky nutno priznat ze antropocentrickej) aspekt veg**anstvi, kterej sem teda nepatri, ale pokud ti prijde koser zrat treba hovezi, jehoz vyroba 1kg stoji mj. 16000 litru vody a pritom ti nevadi, ze kuli tomu ve tretim svete nemaj co zrat a pit, tak ses vazne debil. hlavne aby TY ses mel dobre, zejo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam