• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: no...když už tady celou dobu vzpomínáš na vesnické zabijačky, tak si taky vzpomeň na babiččin sklep plný ovoce a zeleniny i v zimě ;)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: Jen bych ráda zdůraznila, že zvířátka, kterými se cpu mají nějaký rodokmen - chci vědět, na které farmě žila, kdo se o ně staral a jak. Jen výjimečně si koupím maso, o kterém píšeš - výjimečně a z nouze, páč bez něho nemohu být.
    Za týden bude u kamaráda husobraní - podřízne tam přes 100 hus, které vlastnoručně vykrmil. Takovou husu si jednou za rok ráda dám a klidně si jí i zabiju. Pořád budu raději husovrah, než občan, který si koupí v plastu týranou husu krmenou kdo ví jakýma náhražkama a přídavkama o kterých tady právě mluvíš.

    Česká husa neví co je sója.

    A o tom, že v zimě je kvalitní ovoce a kvalitní zelenina jen iluze se bavit nebudeme??? Vždyť to nedává smysl, aby byla v únoru na trhu rajčata a okurky. Je to jen tvar nabouchaný vodou - španělskou VODOU!
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    DOUPLE: Plus ještě fakt, že celá ta šaráda je zcela závislá na ropě a její ceně.... a to mluvíme o OBROVSKÉM množství ropy...
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KRAFTY: nehlede na to jakym procentem kukurice se v americe vykrmuje dobytek
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: tak tu hladovku vyhlas ty, ktera svym zp. stravovani spotrebuje xkrat vic zdroju. ja s tim co jim toho beztak moc neusetrim:)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ:
    Tak za prvý se do mě nenavážej / neurážej - nemáš k tomu důvod.
    A za druhý - pokud to vidíš takhle, nezbývá, než vyhlásit osobní hladovku. Kdo jiný by jí měl držet, než ten, kdo ví, že: "ekonomika je diky kapitalu propojena globalne a oddelovat to co se deje tady nebo tam je bud zabednenost nebo ignorance"


    KRAFTY: Však píšu, že o tom pyču vím... Ráda se dozvím víc.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: vodni stopa potravin:

    Table 1. The water footprint of different food items.

    Food item Unit Global average water footprint (litres)

    Apple or pear 1 kg 700
    Banana 1 kg 860
    Beef 1 kg 15,500
    Beer (from barley) 1 glass of 250 ml 75
    Bread (from wheat) 1 kg 1,300
    Cabbage 1 kg 200
    Cheese 1 kg 5,000
    Chicken 1 kg 3,900
    Chocolate 1 kg 24,000
    Coffee 1 cup of 125 ml 140
    Cucumber or pumpkin 1 kg 240
    Dates 1 kg 3,000
    Groundnuts (in shell) 1 kg 3,100
    Lettuce 1 kg 130
    Maize 1 kg 900
    Mango 1 kg 1,600
    Milk 1 glass of 250 ml 250
    Olives 1 kg 4,400
    Orange 1 kg 460
    Peach or nectarine 1 kg 1,200
    Pork 1 kg 4,800
    Potato 1 kg 250
    Rice 1 kg 3,400
    Sugar (from sugar cane) 1 kg 1,500
    Tea 1 cup of 250 ml 30
    Tomato 1 kg 180
    Wine 1 glass of 125 ml 120

    zdroj: http://www.waterfootprint.org/Reports/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    _A5_: díky za info
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: ajajajaj.... Patric, Patric... mozna by sis o tom mela neco precist..pomer vody na maso vs. poměr pro zeleninu :-D otazka se zviraty v zoo je zcela irelevantni... v prve rade zoo nemaji ani zadna zvirata zadrzovat...

    jenze tady uz nejde o to "bavim se i s lidmi, co maso nejedi"... tady uz se blizime ekologicke katastrofe (precti si studie, kolik masa bude stat, az i cina prejde (a uz prechazi) na ciste masovou dietu, jako amici a hlavne studii o vlastnostech metanu jakozto sklenikoveho plynu)... za par let budes moci rici, ze ten, kdo ji maso kazdy den, je v podstate jeden z miliard Tvých katů....
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: a ty si zas natvrdla. kde myslis, ze se pestuje soja, kterou se zkrmuje dobytek, jimz se s takovou chuti cpes? v africe zrovna ne, ale ve stredni a jizni americe, kde se kvuli tomu kaci destny pralesy, tam ano. a tu soju by mohli jist treba primo ty lidi tam a krmit s ni svuj dobytek, zejo. jenze z toho by nemel kapitalista takovej zisk jako kdyz to doveze a mnohonasobne draz proda tady, tak je tam necha svymu osudu, tzn. umirat. se sbirkou jdi nekam, je potreba resit priciny a ne dusledky. je potreba resit to, komu svoje penize strkas do kapsy. viva monsanto..

    to tvy hazeni hrachu na stenu - ty mas asi hrach v usich a v hlave, pokud si neuvedomujes ze ekonomika je diky kapitalu propojena globalne. a oddelovat to co se deje tady nebo tam je bud zabednenost nebo ignorance.
    _A5_
    _A5_ --- ---
    KRAFTY: ad "...vhodné náhražkové hmoty místo masa pro ty, kteří chtějí maso přestat jíst, ale jsou zvyklí na jeho texturu... "
    Co treba robi, sojovy "maso", seitan, tempeh...?
    Veganské zdroje kvalitních bílkovin | Vegan Fighter
    http://vegan-fighter.com/vyziva/veganske-zdroje-kvalitnich-bilkovin.html
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KRAFTY: hele ekologický dopad... já teda do statistik nevidím, ale kolik vody spotřebuje ovoce a zelenina a nebo kráva... kolik vegetace spotřebuje kráva a kolik bio hnojiv spotřebuje zelenina... Jako nejsem přes to odborník, ale chtěli byste mít zvířátka jenom pro potěšení - jak byste krmili zvířata v ZOO ??

    To je pořád nezabíjet nezabíjet - já osobně si myslím, že téhle planetě by úplně nejvíc pomohlo, kdyby lidstvo nebyl přemnožený druh a nějak už se začal také regulovat (navrhuji přírodní katastrofou - to je takový "humání" :c) Bane, srandu pryč... Všechno má své pro a proti. Nejdůležitější je, vidět PRO i PROTI a umět zachovat nadhled.
    Nechci se tu hádat, také mám kupu kamarádů, co maso nežerou a nehádáme se - nikdo nikomu nic nenutí ani netlačí, jednou dvakrát jsme to probrali, každý má na talíři něco jiného a sedáváme dál u jednoho stolu - no co.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    krmíme krávy mrtvými kravami, rveme do toho tuny hormonů, žereme to každý den.... však nechme to být, je to dobré pro depopulizaci :)
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    OTZ: tak nejak... o tom jsem tu mluvil jako o objektivním tématu, narozdíl od té etiky a morálky. ale nechápu, proč mluvíš v budoucím čase... již nyní je kvalita průměrných potravin na úrovni exkrementu...
    OTZ
    OTZ --- ---
    nahrazky masa samozrejme existujou, at uz sojovy produkty, maso pestovany v laboratori nebo treba shitburger. vsechno je to otazka budoucnosti, bo vyroba stavajicim stylem stoji moc prostredku a je dlouhodobe neudrzitelna. bud se musi zmensit poptavka a produkce, nebo zavest setrnejsi vyroba. ve ktery uz ani zvirata nebudou hrat roli, bude se proste pestovat maso ve zkumavce pripadne vyrabet z hoven
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: ale to už jsi afektovanej moc...
    Pokud chceš pomoci hladovým dětem v Africe, tak udělej sbírku na jídlo, nebo jim jeď pomáhat přímo na místo, ale říkat ve střední Evropě, že by někdo neměl jíst, protože někde jinde je hlad - to je jak házet hrách na stěnu - no offence
    OTZ
    OTZ --- ---
    jo a teroie vyzivy podle krevnich skupin je asi stejne relevantni jako vyziva podle barvy vlasu
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    PATRICIE_: ano..tohle téma sběrači, lovci, atd, jsem chtěl otevřít taky...to je na hlubší rozbor...ale co se týče "co by za to daly děti v Africe", ten argument je více, než relevantní. Viz množství spotřebované vody, atd...

    ALL: Je jasné, že se tady nikdo neshodne v subjektivních rovinách typu morálka, nebo etika... tak se spíš soustřeďte na objektivní stránky věci..jako například již zmiňovaný ekologický dopad.

    PS: měl jsem pocit, že tématem celé diskuze je nalezení vhodné náhražkové hmoty místo masa pro ty, kteří chtějí maso přestat jíst, ale jsou zvyklí na jeho texturu...
    OTZ
    OTZ --- ---
    to teda budeme, nebo si snad myslis, ze zijes na tyhle planete sama? jo, to je pro vas masozrouty typicky. ja ja JA a nic jinyho nez JA me nezajima
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: ale no tak hlášky typu "co by za to daly děti v Africe" snad nebudeme vytahovat...
    Než si tu všichni vjedete do vlasů... odklonila bych téma ještě jinam.

    Kdysi ve škole zazněla hláška, že někdo zkoumal krevní skupiny a jejich vývoj. Bylo to něco jako A jsou "sběrači" a B jsou "lovci" (nebo naopak - fakt si to do podrobna nepamatuji). Z toho by plynulo, že někdo by mohl být k tomu masu / vege předurčen už svou krevní skupinou. Je to někde rozvinuté více? Slyšeli jste to už?
    Moje poblázněná teta tuto teorii dlouho propagovala a říkala mi, že já bez masa nemohu být a ona ano atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam