• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    OTZ
    OTZ --- ---
    to teda budeme, nebo si snad myslis, ze zijes na tyhle planete sama? jo, to je pro vas masozrouty typicky. ja ja JA a nic jinyho nez JA me nezajima
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: ale no tak hlášky typu "co by za to daly děti v Africe" snad nebudeme vytahovat...
    Než si tu všichni vjedete do vlasů... odklonila bych téma ještě jinam.

    Kdysi ve škole zazněla hláška, že někdo zkoumal krevní skupiny a jejich vývoj. Bylo to něco jako A jsou "sběrači" a B jsou "lovci" (nebo naopak - fakt si to do podrobna nepamatuji). Z toho by plynulo, že někdo by mohl být k tomu masu / vege předurčen už svou krevní skupinou. Je to někde rozvinuté více? Slyšeli jste to už?
    Moje poblázněná teta tuto teorii dlouho propagovala a říkala mi, že já bez masa nemohu být a ona ano atd.
    OTZ
    OTZ --- ---
    FIONOR: hele visco me prijde ze idiotsky tady provokujes spis ty.

    -maso je prirozeny jist pro dravce, coz clovek rozhodne neni. jestli ty jo, utikej lovit jenom s tema drapama a zubama co mas, uvidime za jak dlouho zhynes hlady:)
    -to ze je clovek vsezravec, znamena taky to, ze se bez masa dokaze dost dobre obejit

    takze, kdo co komu cpe?

    -a za treti, zcela opomijis socio-ekonomickej (a taky nutno priznat ze antropocentrickej) aspekt veg**anstvi, kterej sem teda nepatri, ale pokud ti prijde koser zrat treba hovezi, jehoz vyroba 1kg stoji mj. 16000 litru vody a pritom ti nevadi, ze kuli tomu ve tretim svete nemaj co zrat a pit, tak ses vazne debil. hlavne aby TY ses mel dobre, zejo.
    SKRU
    SKRU --- ---
    FIONOR: nestaci. porad mi tam chybi ten rozmer toho vnucovani neceho tobe a popis te "provokace", to me hodne zajima. koho vegetariani obecne provokuji a jak? kdo cim mava a diva se povysene?
    "idiotska provokace" je naprosto idiotsky prazdny termin, co nic neznamena, ale hodne blbe zni, proto se taky pouziva jen pro nalepkovani oponentu, ale ne v argumentacni diskusi, zdrz se toho. taky muzu vsechno, co jsi tu napsal, oznacit za idiotskou provokaci, ale to mame po debate..
    a ty eticke duvody, kdyz uz jsem se tedy mylil a jsi s nimi obeznamen, jak se k nim stavis?

    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    KOCHANSKIT: Díky za oba odkazy :)
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    KRAFTY: neřešili a mělo by to také zaznít, takže si dovoluji nasdílet pro info http://vandrovcova.blog.ihned.cz/c1-59098690-skutecna-cena-masa
    FIONOR: To jsem si nevymyslela já, o tom mluvil už da Vinci, Tolstoj nebo Einstein... http://soucitne.cz/citaty
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    KOCHANSKIT: samozvaná civilizovanost? Good job!
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    FIONOR: "kulturní změkčilost", někdo tomu říká civilizovanost nebo morální evoluce...
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SKRU: řešil... a ptal se když jsem byl zvědavý
    a stejně jako u náboženství, politického názoru nebo i sexuálních preferencí to považuji za výsostně soukromou záležitost... není potřeba s tím mávat okolo a dívat se povýšeně na lidi, co to mají jinak

    Uznávám soukromé etické i jiné důvody pro dělání čehokoliv, pokud se to dotyčný nesnaží vnucovat ostatním - což už je provokace, která je idiotská.
    Pro spoustu lidí totiž není vlastní omezení konzumace masa dostatečně silné - potřebují opozici, potřebují někoho, kdo je svým nesouhlasem utvrdí v tom, že mají pravdu... Protože, jak můžete být morálně na výši, když o tom nikdo neví? Je to totéž jako když se Koudy chvástá svými penězi nebo bůhvíčím.

    Stačí to jako vysvětlení, proč mi zdejší vegetariáni přijdou jako spolek teen kašpárků, nebo to chceš raději vysvětlit i s obrázky?
    SKRU
    SKRU --- ---
    FIONOR:
    a prosimte ty znas naky vegetariany, co ti na kazdym kroku cpou nejaky duvody, proc TY bys maso jist nemel?
    ted ses evidentne poprve dozvedel o lidech, co nejedi maso, protoze je to pro ne etickej problem, pochybuju, zes to kdy predtim s nekym resil, jaky jsou jeho duvody, kdyz tenhle pohled na vec a postoj (nikoliv pozu) neznas.

    a hned tu obratem podsouvas, ze vegetariani provokujou tim, ze nejedi maso (koho provokujou? restauratery? nenazrany tlustoprdy se zmrsenou zivotospravou? ) a ze to jako ne, ze jako kdyz bude vegetarian dostatecne skromnej, tak ho v jeho rozhodnuti podporis:)))))

    tak jak to teda je? uznavas eticky duvody pro nejedeni masa, ale jen jako osobni duvody nekoho jineho a na sebe tu etiku nevztahujes, nebo ty duvody jakoze respektujes, ale neuznavas nebo co?:)))
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA:
    PATISLAV: + PATISLAV:

    Hele chápu jako oslavu naprosto stejně moštobraní jako zabíjačku.
    Moštobraní není oslava jablek???
    Vinobraní není sláva vínu???
    Jde o to, že toho Pepíka si sedlák sám vypiplá a místo toho, aby ho nechal uhynout na stáří, tak ho prostě zabije a pár rodin ho sní. No ale nejenom sní, ale příprava na zabijačku a proces jako takový je opravdu na vesnici oslava. Oslava toho Pepíka, který nám dal jídlo. Pro vegetariána bude tohle znít vždycky strašně, ale mě to jako malé holce stačilo.
    Jako malá jsem neměla problém si v potoce chytit pstruha, zabít ho kamenem, vykuchat a za pomoci babičky obalit alobalem na vlastnoručně uplácanou jílovou pec. Hele to byla dobrota! Přiznám se, že dnes už bych měla trošku problém toho pstruha zabít (no i chytit). Všechno se v tomhle směru změnilo do plastového obalu bez práce.
    KRAFTY
    KRAFTY --- ---
    Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale řešili jste tu též ekologické dopady excesivní každodenní konzumace masa obrovskou masou lidí? Témata typu 10 000 litrů vody na 1kg masa, likvlidace pralesu pro pěstovaní krmiva, methanové peklo v údolích, kde jsou opravdu velké odchovny a tak podobně?
    Zajímal by mě názor na toto téma....
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PATISLAV: takže jde o pózu a postoj
    což chápu, jen myslím, že existuje tuna zajímavějších a důležitějších problémů, ke kterým by člověk mohl zaujmout stanovisko a stavět se proti majoritě (i když se na to asi tak dobře nabalí holky)

    respektive - vegetariánství je extrémně směšné, když je dáváno na odiv jako vznešený kabátek
    znám dost vegetariánů, u kterých jsem to zjistil až po mnoha letech když na společné grilování prasete dorazili s vlastním jídlem... Nikoho s tím neprovokovali, snědli si své, brali to jako soukromou preferenci a bavili se úplně normálně s lidmi.
    To jsou lidé, které v jejich rozhodnutí klidně podpořím protože mě neotravují svým postojem a potřebou ho prezentovat.
    Nehledě na to, že někteří z nich si bez výčitek jednou za čas maso dají - třeba dvakrát do roka. Nelomí kvůli tomu rukama - prostě měli chuť, tak ji uspokojili. Respektuhodné.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: jde o to, že urážíš důvody, pro které jiní maso nejedí, aniž bych dobře chápal, proč tak činíš. Potřebuješ se vymezit? Tvrdíš, že ne, že jsi srovnaný. Abych ti ještě vysvětlil, o co mi jde - etické důvody nejezení masa nepovažuji za změkčilost, ale naopak za morální vyspělost a svým způsobem odvahu čelit majoritnímu pohledu na zvířata a z toho plynoucí ostrakizaci.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    PATISLAV: v tomhle kontextu bych to vzal v pohodě... já jsem srovnaný s tím, že jím maso a nepovažuji to za problém
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    FIONOR: spis bych rekl, ze jde primarne o zdroj. Pokud nekupujes kvalitni maso (a stredni proud prodeje+restauraci do tehle kategorie moc nespada), vyzivovou hodnotu az tak resit nemusis.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    FIONOR: označit etické důvody nejezení masa za kulturní změkčilost je dosti urážlivé. Jak by ses cítil, kdybych tvůj přístup označil za vesnické buranství?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    LILY: jo jsou jen okrajovky - nicméně luštěniny se uvádějí jako nejvhodnější (a vlastně téměř jediná) náhražka živočišných bílkovin
    takže fazole, čočka, soja... a ano, bohužel se kvůli tomu musím vyhýbat i indické kuchyni, kterou jsem jako jedinou ochoten vzít na vědomí z hlediska vegetariánského stravování, protože indové umí zeleninu skutečně připravit tak, že není hnusná a rozbředlá
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    PATRICIE_: Důležité je, že si to takhle lidi umí vysvětlit a omluvit. Oslava života... heh... jestlipak to zvíře slavilo s vámi?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: problém bych viděl spíš v upravě masa - znám kolem sebe mrtě dospělých kuchařů a kuchařek, od kterých bych si prostě nedal ani čaj natož pak maso, protože vysušená, jako podrážka tuhá hmota se mi hnusí. Naopak pro krvavý stejk bych šel světa kraj.
    Pak je naprosto pochopitelné, že se nad tím některé děti ošívají...
    Lidský chrup je konzumaci masa dobře uzpůsoben - sice ne tak dobře jako u přirozených predátorů, ale to je oběť tomu, že máme i stoličky sloužící k rozmělňování rostlinné potravy.

    Pokud jde o etickou stránku věci - je to jen kulturní změkčilost.
    Na vesnicích děti vyrůstají s vědomím, že z některých zvířat bude jídlo a nemají s tím problém. I já, jako pražské dítě, když jsem trávil prázdniny na vesnici, jsem neměl problém v sedmi letech míchat krev na zabíjačce, držet králíka a přihlížet jeho zabití a stažení z kůže (což jsem si o pár let později sám vyzkoušel) a podobně.
    Naučilo mě to úctě k těm zvířatům - nejsou to jen polystyrenové vaničky v sámošce, ale kusy zvářat, která musela zemřít proto abych já přežil. Nechci je zneuctít špatnou přípravou jejich masa a rozhodně maso neberu jako samozřejmost, kterou si nemusím zasloužit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam