SPIRITMEDITATOR: problém bych viděl spíš v upravě masa - znám kolem sebe mrtě dospělých kuchařů a kuchařek, od kterých bych si prostě nedal ani čaj natož pak maso, protože vysušená, jako podrážka tuhá hmota se mi hnusí. Naopak pro krvavý stejk bych šel světa kraj.
Pak je naprosto pochopitelné, že se nad tím některé děti ošívají...
Lidský chrup je konzumaci masa dobře uzpůsoben - sice ne tak dobře jako u přirozených predátorů, ale to je oběť tomu, že máme i stoličky sloužící k rozmělňování rostlinné potravy.
Pokud jde o etickou stránku věci - je to jen kulturní změkčilost.
Na vesnicích děti vyrůstají s vědomím, že z některých zvířat bude jídlo a nemají s tím problém. I já, jako pražské dítě, když jsem trávil prázdniny na vesnici, jsem neměl problém v sedmi letech míchat krev na zabíjačce, držet králíka a přihlížet jeho zabití a stažení z kůže (což jsem si o pár let později sám vyzkoušel) a podobně.
Naučilo mě to úctě k těm zvířatům - nejsou to jen polystyrenové vaničky v sámošce, ale kusy zvářat, která musela zemřít proto abych já přežil. Nechci je zneuctít špatnou přípravou jejich masa a rozhodně maso neberu jako samozřejmost, kterou si nemusím zasloužit.