• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    SKRU
    SKRU --- ---
    BLOODRAT: a jakej je rozdil bejt veganem a masozroutem v centru prahy?
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    BLOODRAT: Nejsem vegan z Prahy. Jaké že má veganství díry?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    DOCENT: Jestli to mas nastavene tak, ze jsi na tom eticky stokrat lepe nez ja, tak chapu ze tezce neses, kdyz nekdo poukaze na diry tve viry (sic).
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    DOCENT: Tak proc s tim na me vole utocis, kdyz ja si vetsinu pestuju doma, jak rostliny, tak zvirata? Neni tim padem lepsi byt vsezravcem s vlastnimi zdroji nez veganem v centru Prahy?
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Taky se tu míchají 2 roviny: na jedné straně jakési sluníčkové ekochovy, kde bloodrat rozdává slepicím radost a zrní, vodí králíky na návštěvy k sousedovic aby měli sociální kontaky a učí děti lásce k přírodě a na druhé straně brutální likvidace bažantů při žních, pracovní podmínky dělníků ve špěnělských sklenících a kamiony převážející zeleninu. Obojí jde dělat různě.
    Z etického hlediska vegan bude vždycky 100x lepší než ekochovatel (vražda je pořád vražda), který je ovšem 10x lepší než požírač buřtů z Prahe. Tak nevim proč se do veganství navážíte.
    NYX
    NYX --- ---
    WANAH: u vody jsem vysel z kalkulace co OTZ linkoval, viz str. 53 vpravo dole.

    velke bylozravce z ekochovu protoze:
    - vice kalorii na jednu nutnou smrt
    - urcite mene utrpeni behem (delsiho) zivota
    - treba kravy staci presouvat na cerstvou pastvinu, drubez bez dodatecneho krmiva budes chovat jen velmi problematicky (v nejakem smysluplnem meritku)
    - a proc bylozravce je asi jasne :)

    jednodussi zivocichove jsou urcite lepsi (pokud jsou az tak jednodusi, ze neciti bolest), ale presvedcis k tomu masozrouta? nebo to zas skonci v situaci, kdy ty budes nabizet technicky lepsi, ale z jeho pohledu neprijatelnou alternativu a on pak pujde a da si svoji flakotu z koncentraku? nebo v horsim pripade neco mensiho, ale ne dost maleho - drubez apod.

    stejne tak mi prijde nesmyslne z tohohle uhlu preferovat konvencni vejce/mlecne vyrobky pred ekohovezim
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    DOCENT: víš o tom, že krávy chovaný na maso jsou celoročně na pastvině a krávy chovaný na mlíko jsou zavřený ve stáji. takže pokud nejsi rovnou vegan, ale jen vegetarián, tak takhle to je :)
    WANAH
    WANAH --- ---
    AD Vodní stopa, to je taky kouzelné relativizovat dopady živočišné produkce, když je v tabulce uvedeno pouze na kolik vody výjde flákota na talíř :) . Nicméně pak nastupuje výroba ostatních věcí z kůží a vlny, takže můžeme rovnou násobit.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    BLOODRAT: Jasně že se vole (zbytečne velká!) část potravin do ČR dováží, ale pro dobytek vole taky. A jsou to vole ty brutální plantáže soji a kukuřice. Ke krmení dobytka v ČR je zapotřebí přibližně 383 tisíc hektarů půdy v zahraničí, což odpovídá vysetí sóji na území větším, než je rozloha Karlovarského kraje.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    DOCENT: Deset, ne 37.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    DOCENT: Jenze to na te plose musis vole zit, a ne si to nechat vozit ze Spanelska do prazskyho supermarketu. Tyhle argumenty "studiemi" taky stoji za to.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Studie nějaké jsou, tuším že stejná půdní plocha co uživí 1 masožravce uživí 37 veganů. Prohánět "rostlinou energii" přes zvířata je ztrátové ... jiná situace bude v brutálních velkochovech, kde natěsnané krávy nevidí trávu za celý život a krmí se kukuřicí/mrtvými ovcemi s antibiotiky a ještě když samozvaný král k tomu připojí Babišplynky bude ten poměr jistě jiný ... ale za jakou cenu!
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    ECLECTICA: U Bloodrata na vsi asi jo ... tam přežijí jen chlapáci co zabíjí bezbrané slepice a místní myslivec je největší pán dokud nepřijede řezník odvedle.
    WANAH
    WANAH --- ---
    NYX: staci postavit kravu na pole a jeji vodni stopa klesne pod temer veskerou rostlinnou stravu v seznamu ten je dobrej, ale ne nestačí to.

    Ano způsobuje výrazně méně, ona už jenom ta filosofie člověka formuje, to co zmiňuješ se samozřejmě děje, takže o tyto skutečnosti musíš navýšit i dopady živočišné produkce.

    Včem pomůže jíst větší býložravce? Protože je větší pravděpodobnost , že budou trpět? Není logičtější jíst spíše jednodušší živočichy?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    NYX: Dekuju, nacelniku, ze ses me zastal. Presne tohle jsem mel v umyslu rozepsat :)
    NYX
    NYX --- ---
    OTZ: kdyz kouknes na to cos sam linkoval ( [ OTZ @ Existuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny? ] ), staci postavit kravu na pole a jeji vodni stopa klesne pod temer veskerou rostlinnou stravu v seznamu

    rostlinna strava neni taky eticky "cista" - neco rozseka kombajn, neco otravis pesticidy, jednou za cas pole zores a polni hlodavci pak umrou hlady nebo rukou predatoru. nebo snad vsichni veg*ni presli vyhradne na stravu z permakultur, kde slimaka odnesou za plot a poprosi aby se nevracel? :-)

    presna cisla clovek nikde nenajde, ale nejsem presvedceny, ze by prumerny veg*n zpusoboval nejak zvlast mene utrpeni nez prumerny masozrout...nebylo by tedy pro zvirata uzitecnejsi namirit presvedcovaci snahy smerem, ktery bude pro vetsinu masozroutu mnohem prijatelnejsi a tedy by zviratum ve finale mohl pomoci mnohem vic? (tj. lokalni ekochovy, jist prevazne velke bylozravce atd.)
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    ECLECTICA: no spíš jde o to že Gay by asi nikdy nezabil slepici..
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DOCENT: vidím dobře? GAY je nadávka? :-O
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    DOCENT: Prijed se nekdy ke me na ta zmucena zvirata podivat, jak se ke me zenou kdyz takoveho zmrda a gaye vidi. I jinak by ti asi vylet na vesnici udelal dobre, citim z tebe tuze negativni vibrace.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    DOCENT: lol, ale dekuju :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam