• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    WANAH
    WANAH --- ---
    NYX: Přečetl jsem to několikrát ale pořád nevím jak jsi dospěl tomuto :staci postavit kravu na pole a jeji vodni stopa klesne pod temer veskerou rostlinnou stravu v seznamu
    Fakt vůbec netuším jak se ti to z toho povedlo vyčíst :) Tak to zatím nechme stranou. Jenom nezapomeň na kosti a kůže, jejich zpracovávání moc zezelenit nejde, a už vůbec nelze určit ,který z těch dvou průmyslů je druhotný.

    Na velké býložravce sem se ptal zcela záměrně , neb mne zajímal klíč podle kterého to posuzuješ.
    Nicméně býložravectví a velikost jsou pro takové posouzení až druhořadé, já bych začal taxonomií. Vtip je v delfínech! (nevěřil sem že to někdy použiju :)). Já pořád nedovedu pochopit , že někdo dovede zkoumat zda trpí kuřata, ryby atp. a přitom ignorovat, že utrpení savců je diametrálně odlišné. Přitom jako savec člověk zkušenosti má, vcítění do ryby nebo plazů nikdy nemůže být takové.

    -ano je to výhodnější to je pravda
    -to jakože tvor který žije přirozeně delší dobu zažije méně utrpení protože si zvykne? Nebo to bereš na počet kusů? Třeba: je lepší zabít jednu krávu než 100 králíků? moc to nechápu
    -jo takhle, máš na mysli rentabilitu , ale tu už zmiňuješ v bodě 1. a 2. :)
    -Jo to je. Jenže osobně mne zaráží, že se někdo chce stát tím co by sám nežral... ale to je jinam.

    jednodussi zivocichove jsou urcite lepsi (pokud jsou az tak jednodusi, ze neciti bolest), ale presvedcis k tomu masozrouta? nebo to zas skonci v situaci, kdy ty budes nabizet technicky lepsi, ale z jeho pohledu neprijatelnou alternativu a on pak pujde a da si svoji flakotu z koncentraku? nebo v horsim pripade neco mensiho, ale ne dost maleho - drubez apod.

    Odpovím ti otázkou. Myslíš si, že je každý svéprávný jedinec schopný, na základě dostupných informací učinit svobodné rozhodnutí? Nebo je to jenom výsada elit a zbytku populace se to dobro musí vnutit? Jako by nexistovala jiná možnost než oblbnout masožrouta nějakou obezličkou pro větší dobro. Ano pro začátek to může být efektivní, ale vytvoříš jenom jinou paletu problému, která na čas všechny zaměstná, ale bohužel nic víc.
    Nepopírám že ekochovy jsou lepší. Ale zároveň to pro mne, asi neznamená tolik jako pro tebe.

    Čili si to myslel tak, že je lepší nějaké zlepšení, než žádné? To určitě ano, ale na pochvalu to neni :).
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: vsak ja se ti nesnazim vnutit nejaky pocit viny
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: bohužel alternativu ani náhražku masa já neznám - jsem v tomhle konzerva. Skoro bych se za to omluvila, ale já se provinile necítím - jím co mám ráda a co mi dělá dobře. Proč? Protože si mohu vybrat a protože to tak mám od malička - "zlí" rodiče mi to tak předali spolu s výchovou.
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: divas se na to tendencne, alternativa neni nahrazka
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: a tak jasně, že vypěstovat rajčata je jednodušší, než si vychovat Pepíka nebo Pipinky. O tom se s tebou přít nebudu. (I když maso se dá jíst celoročně a ovoce+zelenina je dost o sezóně a možnostech skladování, ale to už jsme řešili - broskve v lednu atd.).
    Jasně že ne každej má možnost si vyprodukovat jídlo vlastními způsoby. Když ale myslí na blaho zvířat z centra Prahy, tak by měl myslet i na blaho zeměkoule a dobře si vybírat, kde co nakupuje a jakou cenu to fakt má.

    Zužitkovatelností vepře jsem nastínila, že je velký rozdíl v tom proč zvíře umře. Pokud je to pro potravu, pak je jen málo věcí, které se zužitkovat nedají. Rozhodně nejsem příznivcem zabíjení zvířat z jakéhokoli jiného důvodu - o tom jsem psala a proto jsem to zmiňovala. Nikdy nepochopím, proč se po českých lesích válejí mrtví jeleni bez paroží a proč jsou silnice plné mrtvol zvířat a myslivci a ...

    A k poslední větě - ber to jako můj názor (nic nikomu nevnucuju), ale tak jako rostlina pro mě není náhražkou za maso, ani maso není náhražkou za rostlinu. To jsou prostě dvě různé věci a já na svém talíři nejraději vidím obojí dohromady.
    TESSS
    TESSS --- ---
    OTZ: budhisti maso jedi
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: no s příštím životem na mě nechoď... také nejsem zastáncem východních filozofických teorií a ani náboženstvím neholduju. Sorry.
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_:takze misto debaty a otazek, co me napadaj, si musim jit dat na balkon rajcata, abych mel podle tebe pravo se na neco ptat? podle me je i bylozravec ve meste, kam se vsechny potraviny dovazej, energeticky i ekologicky min narocnej, nez tvuj idol ze statku.
    ze je mrtvola prasete velmi dobre zuzitkovatelna je strasne krasny, ale proc to tam pises, co to tu ma co delat? k cemukoliv z prasete najdes alternativu.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..a v pristim zivote se narodi jako to prasatko:)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: řezník může mít asi podobnou karmu jako kdejakej českej politik ;c)
    Pokud karma pracuje tak jak se o ní mluví, pak se to na řezníky asi nevztahuje - umírají i v úctyhodném věku a šťastní - co by ne. Pokud je nepoloží chlast, tak vina za zvířátka určitě ne.
    OTZ
    OTZ --- ---
    Tam, kde vsichni ostatni smrtelnici:) Jeden nakupuje v tescu a druhej treba v biokramku. Kazdej nema zahradku..
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: no tak alespoň že na něčem se shodnem. Já ti děkuji za ten prostor - ani jsem to nečekala. Fakt bych se raději zaprasila jak vy říkáte vraždou, než zaplatila koncentrákovou vraždu v mikrotenu :c/
    Halt zas tolik možností tu ale není :c(
    Vy byste si jistě také své mrkvičky pěstovali sami - proč o tomhle nikdo z Vás nemluví a kde vy veg*ni kupujete jídlo?
    OTZ
    OTZ --- ---
    BLOODRAT: jak se to.."cesta do pekel je dlazdena dobrymi umysly"?
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: prosim prosim tak bez lovit a pak dej echo jak to dopadlo:)

    uprimne, kdyz si to chytnes, zabijes, zpracujes a snis, nemam problem. je to naprosto neco jinyho (i energeticky) nez si jenom koupit maso v krame.

    btw by me zajimalo, jakou karmu muze mit takovej reznik..
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ: Toho, ze by jste nam vzali maso se nebojim. My, zmrdi a vrazi totiz umime strilet :)

    Spis me mrzi ta fanaticka zaslepenost lidi, pokud chces slyset co tu delam. Lidi, kteri si mysli jakou delaji ohromnou vec a mysli to fakt dobre, nicmene praktikuji naprosto spatne a navic se po me vozi, vsimni si co jsem tu schytal slov aniz bych nekoho konkretniho napadl.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLOODRAT: všechna čest a poklona, že si jídlo chováš / pěstuješ sám. Z toho by si lidé (masožraví i kytkožraví) měli brát příklad a ne vznášet otázky typu SKRU: :c))) pobavilo mimochodem


    OTZ: Pokud jde o mě konkrétně, tak já bych jídlo raději lovila / sbírala, než nakupovala v nejistotě odkud to pochází a kolik to stojí (to se týká rostlin i masa!). Hele pokud to zvíře zabiju a následně sním, je to pořád 100x lepší, než ho zabít z jakéhokoli jiného důvodu - např. pro trofej, pro "zábavu", pro přemnoženost či jako důsledek nějaké nehody.
    Např. z takového vepříka se nedají sežrat snad jen štětiny, oči, zuby a žluč. Vše ostatní je zpracovatelné, včetně kostí pro vývar nebo pro psa.
    OTZ
    OTZ --- ---
    BLOODRAT: si doplnuj co chces, ale to je tvuj boj. tvoje vedomi. tvoje ego. tvuj zaludek. tvoje energie..

    zeptam se: proc ti to neni jedno? kdyz vlastne (podle tvych slov) delas vsechno spravne? proc tady travis cas nejakym..jaks to napsal..diskutovanim s fanatikama? a nejen ty, ale dalsich x procent neveg* lidi. kdyby ta nase "filozofie" byla tak nemozna, davno byste nad tim mavli rukou a sli si po svych. jestli vy se nakonec nebojite, ze vam to maso vezmeme, hm?:)

    nebo spis..neni to nahodou tak, ze uz ti to brnka na nejakou strunu, a o to vic se branis?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ:... "a koukni se na me, jsem na tom eticky stokrat lip nez ty" chtelo by se doplnit.
    OTZ
    OTZ --- ---
    BLOODRAT: Myslim, ze ty invektiva uz si muzem odpustit. To co "delame", neni vyvysovani (a duvod tam rozhodne neni takovej co vy vnimate-nejakej utok-proc bysme to jako delali?), spis postoj "hej kamo koukej co se deje, prijde ti to fer? nebud blbej, bud taky dobrej a bud hlavne clovek.."
    OTZ
    OTZ --- ---
    Tomu rikam idiotska provokace..smesne:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam