• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Ano, ale pořád tu nezaznělo jakých a jaké množství, což je podstata debaty.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KACHNIK: Já to vidím stejně jak s autama na elektriku nebo solární energií v ČR. Dlouho by se to rozjíždělo a diskutovalo. Konkrétně já jsem všežravec (nejím jen luštěniny a mák) a předpokládám, že by záleželo na 1.) nezávadnosti složení 2.) chuti 3.) výživové hodnotě takového burgru 4.) producenta výrobku (pokud by to k nám dováželi např. Poláci, tak bych to už z principu nežrala)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: co myslíš, máš morálně navrch ve srovnání s kanibaly?
    ICEMAN8241: kdybys chtěl do sebe dostat týž poměr a množství nutrientů, jak je ve kterékoli potravině, musel bys sníst větší objem potravin a taktéž kombinovat. Každá potravina má totiž unikátní složení. Ale to tu už zaznělo několikrát.


    D1RABBIT: 1. ne všechna vejce, co se konzumují, jsou oplodněná. 2. vajíčko jaksi stále není myslící/cítíci tvor.


    KONDIK: když řeknu, že nekradu, protože nechci nikoho připravovat o to, co mu náležitě patří a považuju to tak za spávné, je to povyšování?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: nutno připomenout, že nejagresivnější výpady se tu objevily právě od Tebe.

    Jak dokážeš v jednom odstavci napsat zároveň tohle: "kdyby se to vzalo fakticky a s nadhledem (a nejlip s nezucastnenym moderatorem:), k nejakymu vysledku by se dojit dalo. " a zároveň dodat: "clovek veg*ansky aby se pak bal, ze nebyt zvirat, snedli by snad karnisti i jeho"

    Nezlob se na mě, ale urážet protivníka a divit se, že na to reaguje zpět... (příspěvky cca týden zpět) Cos čekal???
    Nechci tě tu vychovávat, ale zkultivovat debatu a nepřát ostatním "bolestivou smrt rakovinou" by tomu audítku hodně moc prospělo - nemyslíš? :c)
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    Po precteni komentare od Pupka, kde nam defakto neuveritelne povysenecky dava sezrat, ze si mavame jeste z dubu na dub a jsme proti nim vlastne chybejici clanek mezi opici a clovekem se opet prestavam divit.

    Neni ale zrovna tohle opakujici se pohled Krizaku v krizovych vypravach ? Ukazeme tem pisecnym opicim ze jsme lepsi ? Aneb historie se opet opakuje. Podobni "quisatz hadarachove" si opekli Galilea.

    Mozna to poukazuje na vyvoj v jednom smeru, ale v absolutnim zakrneni ve smeru jinem.

    Standartne je potreba hodne externich popudu aby mi neco pokazilo rano, ale tohle dneska vyhrava "retard cake" ... absolutne kucharsky gurmansky vrcholek s vychutnavanim si ranni pracovni atmosfery. A to je na me potreba vic nez jecici replikant v metru v mem poslechovem radiusu.

    Gratuluji, tleskam.
    SKRU
    SKRU --- ---
    BARRACUS: tak ono je dost chyba predpokladat, ze nemasozrouti sou naky afektovany hipici, ja treba hulim, chlastam, kleju a kdyz se mi nechce a cejtim se unavenej, tak proste babu v mhd sednout nepustim.
    nicmene mi prijde spis zabavnejsi aspekt techto debat to, jak se driv nebo pozdejc vynori "argument", ze nekdo nekoho k necemu nuti nebo neco stavi na odiv a taky odpoved na otazku "nevadej ti zvireci koncentraky?" "maso mi proste chutna"
    OTZ
    OTZ --- ---
    ..a neda se rict, ze by jakasi forma one opici debaty neprobihala i tady, i jinde:)
    OTZ
    OTZ --- ---
    BARRACUS: no ono dokud se nedostane na tohle tema, tak jsou lidi celkem kamosi (podobne, jako u otazek preferenci politickych smeru (a ne, ze by tohle nebyla taky politika, viz 2. odstavec) ci fotbalovych klubu:). kdyby se to vzalo fakticky a s nadhledem (a nejlip s nezucastnenym moderatorem:), k nejakymu vysledku by se dojit dalo. jenze jak se do toho zacnou motat emoce (a uprimne, nemotat je do toho dost dobre nejde, kor ze strany tech, jez berou zvirata jako pratele nebo prinejmensim sobe rovne entity - clovek veg*ansky aby se pak bal, ze nebyt zvirat, snedli by snad karnisti i jeho:) a spor se preleva do osobni roviny, zacne z toho byt akorat fraska a zmatek.

    ony jsou tady zhruba tri roviny - zdravotni, eticka ve vztahu k tem usurpovanym zviratum a eticka ve vztahu k cely spolecnosti, tim myslim zdroje planety a jejich hospodarny vyuziti a distribuce tak, aby meli vsichni dost (coz se ted opravdu nedeje, nase pohodli tezce plati zeme tretiho sveta). no a ja mam nekdy dojem, ze karnisti naprosto popiraji ty dve eticky (a to me proste irituje) a tu zdravotni prevraceji.

    nicmene vzhledem k historii a vyvoji v otazce rasismu a sexismu (tedy nadrazenosti rasove a pohlavni) verim tomu, ze casem bude nasnade prekonat i nadrazenost druhovou, kterymzto smerem uz se kroky dejou, viz http://animalrights.webz.cz/opici_debata.htm . takze za me se nebojim, ze by k tomu smiru casem nedoslo, otazkou je, jestli tomu bude muset predchazet nejaka nasilna konfrontace, nebo se lidstvo uvedomi samo.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    VLASOCKA: Proto taky paleo klade důraz na kvalitu surovin. Vtip je v tom, že dneska se musí vše, co bylo před časem naprosto normální potravina, škatulkovat pomocí štítků jako bio, eko, organické, atd. Nejde pak ani tak o to, aby člověk jedl mamuta, jako spíš určitý podíl makroživin v jednom chodu, dopřál si taky půst a dostatek pohybu.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Tohle mě nedávno pobavilo: aneb veganská novoroční kachna :) Dá se vařit vtipně
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    BARRACUS: jo, to se dá aplikovat na velkovýrobu jídla obecně. jen jsem chtěla říct, že dnešní stav věci netřeba obhajovat tím, co jedli lidé před miliony let...to moc nikam nevede.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    VLASOCKA: Ano, to je urcite potreba si uvedomit. V praxi ale staci pouze venovat trochu casu na nalezeni dobreho zdroje a chodit si pro to maso tam. Je to stejne jako s rostlinnou stravou, taky clovek nemuze vse hodit do jednoho pytle. Nedavno jsem cetl,ze ctvrtina ceske populace ma v moci roundup.

    Myslim,ze zdrave se clovek muze stravovat s masem i bez nej. Eticky to jde taky s masem i bez nej.
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    tím ale nechci útočit na zastánce palea. obecně se s historií velice snadno manipuluje a co se považovalo za zdravé před deseti lety, nebo v devatenáctém století, může být dnes pasé. Lidské kultury vykazují obrovskou stravovací variabilitu. takze si myslim, že odvolávat se na zákonitosti vývoje není celkem k ničemu. Důležité je zaměřit se na to, co se děje teď, jak je maso produkováno, čím je urychlován jeho růst...předci nežrali kuře s antibiotikama např
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    ICEMAN8241: To ovšem předpokládá nějaký rozumný přístup k historii...zvážit poznatky různých oborů a taky naše limity poznání. To co se tady objevuje za "objektivní historická zjištění" například od zastánců tzv. paleo diety je dobrá sranda. Předkové by měli občas vstát z mrtvých a pořádně nám naflákat.
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    BARRACUS: A já se Vás tedy optám. Co asi budeme dýchat až si sežereme všechno zelený na planetě?!

    Takový vegetarián je defakto mnohem nebezpečnější než malé dítě s nožíkem v ruce, vegetariáni neubližují jenom sami sobě, ale postupně likvidují všechny a všechno. Co asi bude kravička a vopička dýchat?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    VLASOCKA: Kdesi dole jsem to rozebíral. Imo pokud bys chtěla sníst stejný poměr a množství živin (bílkovin - esenciální aminokyseliny, tuků vč. mono- a polynenasycených a nasycených kyselin, vitamínů a mikroživin) tak bys musela sníst jednak mnohem větší objem a taky kombinovat několik potravin. Snažím se tady k tomu dobrat, ale žádný zasvěcený vegetarián na to nebyl s to odpovědět. Jednak by mě zajímala ta kombinace potravin, jejich množství, tedy i cena takového jídla a tím pádem i dostupnost. Ze studií výživy si pamatuji leccos o vhodné skladbě jídelníčku kvůli dostatečnému příjmu aminokyselin například, ale to se týká běžné stravy, nikoliv vegetariánské, která využívá řadu pro běžné strávníky exotických surovin.

    Trendy výživy se skutečně mění a i samotný poměr makroživin ve stravě dělá divy s metabolismem, potažmo celým organismem. Proto je imo lepší hodit všechny trendy za hlavu a vzít si gró z toho, čemu říkáme historie lidstva ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    Hrozne me bavi, jak si lide, kteri nekonzumuji maso mysli,ze maji nejak moralne navrh oproti masozroutum. :D Na jedny strane spousta slunickovskej kecu a na druhy strane totalni pokrytectvi a arogance.

    // Samozrejme si nemyslim,ze jsou takovi vsichni a ani nezakladam tento nazor na tomto auditku, nicmene jsem nabyl dojmu,ze techto je bohuzel mezi maso nejedliky vetsina.
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    ICEMAN8241: No a co se týče nahrazování, zajímalo by mě jako naprostého laika, co (jestli vůbec něco) je tedy dieteticky ze složení masa nenahraditelné. Nepatřím zrovna mezi lidi, co by si hlídali jídelníček, už jenom pro to, že "objektivní" trendy výživy se mění jako počasí, kdežto zhovadilost produkce jídla je oproti tomu hmatalená, už jen když člověk vezme do ruky vakuově balený kus prasete. Maso nejím z etických důvodů, ale třeba vejce z domova ano, mléko za nějakých podmínek taky. Jde teda pouze o poměry látek, nebo ještě o něco? Jiná forma výskytu takových látek v mase, jejich zpracování lidkským tělem?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    VLASOCKA: Zalezelo by na smyslovych vemech pri konzumaci.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ne, pac v tom bude chybet chut adrenalinu, produkovanyho pri vrazde (rejp)

    ja bych ten vypestovanej hamburger zkusil, a kdyz bude chutnej a na zdroje nenarocnej, tak proc ne. i kdyz aby mel chut, musi mit trochu tuku=cholesterol, takze zdravotne to asi nebude zadna vyhra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam