• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: To je z pohodlnosti, protože dříve, když byl nedostatek, tak jsi se starat musel nebo jsi byl o hladu. Dneska je snazší pole osít řepkou, prodávat Agrofertu a za utržené peníze jet do supermarketu pro vaničku hovězí kližky na guláš. Pokud někdo dbá o to, co jí, tak se k tomu starému modelu rád vrátí a přestaneme potřebovat bio nálepky na obyčejné mrkvi nebo kýtě.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    Cela spolecnost a ekonomika, ktera ale nefunguje! Tak je mozna na case ji celou prestavet! S tim to take souvisi...
    Proto kazdy bylo v uvozovkach... To ze by ji nemel kazdy nic nemeni na tom, ze by kazdy mohl mit z takovych farem jidlo(jeden farmar na dalsich deset nebo i vic lidi)....rozhodne NEMUSIME konzumovat temer nekonzumovatelne jidlo z velkoprodukce!
    A prace neni potreba pri pohledu na svet fungujici modelem spolecnosti jako celku nikoliv spolecnosti zalozeny na konkurenci! Hlavne to je dost kratkozraky rict, ze tady to v ty ekonomice ubere, ale uz se nedivat cim a kde to ekonomice prospeje(coz se soucasne ani neda rici).
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    Biokrávu si může dovolit jen pár vyvolených, ale něco se přece jen dělat dá: Co nebetyčná míra plýtvání potravinami? Vyhozený farmářský maso v konťácích? Shnilý žrádlo v lednici? Masíčko pětkrát týdně? Už když jsem byla malá, ve školní jídelně byl pouze jeden jediný den bez masa, spousta dětí maso nechtělo jíst, takže vepřík putoval rovnou do odpadu. Pro mě osobně je vzdání se masa nejen o neubližování, ale také o sromnosti a neplýtvání. Nejim, co nutně nepotřebuju, nenakupuju si blbosti, jogurt pár dní po záruce je pořád fajn... Miluju diskuze o "nekvalitním masu", o tom, jak se cosi "vyrábí z odřezků". Takže zabijeme živé zvíře, odřežeme nejchutnější části, zbytek vyhodíme, protože párky jsou humus a my dbáme o zdravou výživu....
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: no a takovejch je tam valna vetsina, sem tam ma nekdo prase jako popelnici na zbytky z kuchyne. tak kde sou teda ty inspirativni a respektuhodni samozasobitele? v teoriich a v minulosti, rekl bych. v CR to budou pocty v radu jednotek.


    KONDIK: ja to nechapu. prisel jsi se sem vymezit vuci necemu, co nikdo nedela? no, tomu je opravdu potreba se intenzivne venovat.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Spíš očekáváš, že ti to v lepším případě odkejve, v horším to jednoduše akceptuje.

    SKRU: Nj, tak pokud je pro tebe vesničan ten, kdo má za barákem králíkárnu 3×2 kotce, dva záhony se zeleninou a foliák s rajčatama, tak ten se uživí leda tak sám :D
    KONDIK
    KONDIK --- ---
    ECLECTICA: Na to ale samozrejme mas pravo. Stejne jako mas pravo verit v co chces. Ale tvoje pravo, tvoje mocna ruka konci tam, kde zacina moje brada. Takze v poradku, mej si zahradku, kupuj si co chces, klidne se dej na Druidismus nebo Fotosyntetizuj , ale tvoje pravo na zeleni konci v momente kdy po me hodis kvetak se slovy ze jsem vrah zvirat ... protoze jsem si na obed dal mrtve zviratko.

    Chapeme se ?
    SKRU
    SKRU --- ---
    PATRICIE_: tenhleten romantickej sobestacnej vesnican jak z 19. stoleti, to je nejaka ikonicka figura, o ktery dost slycham, ale v zivote sem zadnyho nevidel.
    pulka nasi familije sou bejvaly jezedaci, cast dela na svym tedka a cast neco jinyho, ale chodej normalne do kramu pro maso, protoze - a ted prosim pozor! - pri soucasnejch stravovacich navycich by nebyli schopny ty naroky z vlastni produkce pokrejt. a to si myslim plati pro 95% zemedelcu a ne, nebudu hledat studie a tabulky.
    takze je to sice hezky, zastavat se babicky s kralikarnou, ale sotva by se babka obesla bez masnyho pultu v krame...
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    Asi je to moralne obhajitelnejsi a z pohledu harmonie a altruizmu je to celkem v poradku..(ale to prave nerozhoduju ja, ja si to nedovolim teda narozdil od vas) jinak se ty slepice , nebo kravy muzete pokusit zeptat, nebo od ni jinym zpusobem vycitit jestli ji to vadi.... navic na tom budete mit prilozenou loveckou praci a tudiz si to vic zaslouzite, nez jako pokrytec co dostava zabaleny prsicka po pul kilech ocisteny nastrikany aby to tak nesmrdelo a nadopovany srackama aby se to dalo sporadat......podilel jste se na tom tak budiz(v tu chvili se budou zabijet zvirata v milionkrat mensim meritku a dostanou dustojnej prirozenej zivot-pro me za me, ja tomu nefandim, ale je to prirozeny)
    Kdo rekl ze jim soju??
    Myslite ze plati pravidlo: kdo neji maso=ji soju :)
    Prave proto! Ja treba zastavam mnohem vice teorii malych farmicek vcetne zvirat, nez velkoprodukce zeleniny a soji!
    Jak rikam za sebe OPET i tuto diskuzu nejsem striktnim vegetarianem!
    Mnohem radeji budu, kdyz bude mit "kazda" rodina malou farmicku vcetne zviratek a bude jist maso, nez kdyz nebude mit nic a bude si kupovat zeleninu pestovanou chemicky, nebo soju z velkoprodukcea , ale nebude jist maso(o to aby vam nekdo vzal maso si myslim nikomu nejde pokud to neni z jeho strany nejaka póza "vegetariana"- eko cloveka nebo cokoliv jinyho).
    To jak uz jsem zminoval spolu primo souvisi.... "vegetarianstvi" s vybiranim si produktu pestovanych na "domacich" farmach vypestovanych bez jakychkoliv aditiv a celkove ekologicky odpovednym chovani(tridenim odpadu,neznecistovani prirody, atd.)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Jenze, ac neprimo, zabijis ty zvirata tez, protoze nakupujes od velkopestitelu. (jestli mas na veskere sve jidlo alternativni zdroje, omlouvam se)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: já se prostě nedokážu přenést přes to, že zabít zvíře, abych ho snědla, mám-li možnost najíst se jinak, je špatné.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BARRACUS: ano - přesně tak to také vidím.

    Být v opozici s masojedlíky, neargumentuji tím, že jsou to vrazi a tyrani...
    Ono by to tu vypadalo úplně jinak, kdyby si lidé měli zvíře ulovit, zabít, vykuchat, naporcovat a nějakým způsobem skladovat pro snědení. Ono by těch veg*nů přibylo - ne že ne!

    Já vidím jako jediný varovný problém velkochovy, velkojatka a vůbec velkobyznys pro prachy, potažmo mikroténové balíčky masa v obchoďáku kdykoliv k mání.

    Proč ale odsuzovat vesničana, který je co se masa týče samostatný - to prostě nechápu a asi nikdy nepochopím :c(

    Vy veg*ni jste fakt tak militantní, že neděláte žádné výjimky? Prostě žere maso nežere maso - a co jít trošku po zdroji??

    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: prosimte, precti si znova, co jsem psal. to je totiz presne ono. jediny zpusob,jak to delat spravne je mit svoji louku a na ni kravu,ktera si spokojene zije a pole, kde spokojene roste soja.

    proc porad do toho tahas velkochovy? kde je obhajuju? nikde.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: no aspon jako prumerne inteligentni clovek a ne jako maly dite nebo obecni idiot:)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: tu si můžu pěstovat tam, kde se dneska pěstují plodiny pro zvířata žijící ve velkochovech -a ještě mi spousta půdy zůstane na lesy, louky apod.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    BARRACUS: tady to fakt lita, eticka rovina, vyzivova rovina, vsehomir ...
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Nemuzu, protoze tam chces pestovat soju.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Jak jinak si představuješ, že na to průměrně inteligentní člověk bude reagovat? Už jsem to tady psal přinejmenším desetkrát, takže po jedenácté: pokud řekneš, že nejíš maso z etických důvodů, je to pro mě bez připomínek přijatelný postoj. Tečka. Zlom nastává ve chvíli, kdy se začneš ohánět zdravím na základě mylných předpokladů a zbožných přání.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    YARRDESH: ano, ignorovat to by bylo pokrytectvi, stejne jako je pokrytectvi neochota si priznat,ze clovek je v rozporu s prirodou,at uz zere cokoli. cela historie lidstva je zalozena na omezovani prirody
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: vždyť ty krávy můžeš nechat v klidu dožít...
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: pouziju logiku,ktera zde zazniva od nekterych lidi. Dyt ta krava ma prece taky pravo na svuj zivot, ne? proc bych ji mel vzit tu louku a vysadit tam kytky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam