• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Nechci říct, že člověk nepojídal raněný zvířata, ale už v době před 1,7 miliony let existovaly kamenné nástroje uzpůsobené k lovu. Myslím tedy, že se dá s úspěchem pochybovat o tom, že tyto nástroje nosili naši předci pouze na ozdobu.
    SKRU
    SKRU --- ---
    SYLVAEN: vzdyt to sam pises, i kdyz tedy pavedecky zdroj samozrejme neuvadis:

    "Typická doba trávení je u zdravého dospělého člověka 24 až 72 hodin"
    "hůře stravitelná se zadržuje dokud ji enzymy nedokáží rozleptat."

    no a jestlize maso, jakozto hure travitelna strava projde za den, sotva byla natravena dostatecne na to, aby jsi si z ni vzal vsechno. a to je to, co jsem predtim chtel napsat a take napsal. zkus si to cely znovu precist, zacina to tady: [ SKRU @ Existuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny? ]
    "to, ze tebou to maso projde tak rychle, je indikator toho, ze jsi z nej nespotreboval vse, co bylo mozno vyuzit"


    osobnostni analyzy a slovni presmycky klidne vynech, neberu je v potaz.
    hlavne ze sis mem musel vyfiltrovat a dat vsemu minus, velmi dospele:)))
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Typická doba trávení je u zdravého dospělého člověka 24 až 72 hodin, v závislosti na typu potravy. Jestli COKOLIV projde trávícím traktem rychle (rozuměj: opravdu rychle), je to proto že je to:

    A) nestravitelné, nebo
    B) škodlivé

    Snadno stravitelná potrava prochází snadněji, hůře stravitelná se zadržuje dokud ji enzymy nedokáží rozleptat. Případně se klasifikuje jako (výše zmíněná) nevhodná potrava kategorie A, a je po marném pokusu o strávení vyloučena. Stěžovat si že maso strávíš už do příštího dne je jako stěžovat si že díky metru dojedeš z jednoho konce Prahy na druhý za hodinu.

    A teď k tvé důvěryhodnosti.

    Zpočátku jsi prohlašoval že z masa si člověk bere jen malou část užitečných živin. Pak jsi začal kličkovat a zakončil jsi to rošádou při které najednou tvrdíš že nic takového jsi neříkal a já ti něco podsouvám. Jakou hodnotu pak má jakékoliv tvé tvrzení? Řeknu ti to rovnou: nulovou. Cokoliv říkáš teď jsi za pár hodin ochoten popřít, případně nařknout libovolné diskutující z toho že ti něco podsouvají.

    To musí být hrozný pocit, být z těch lidí kterým je neustále podsouváno něco co měli říct a neřekli, případně neměli říct a řekli. Takový člověk kterému neustále někdo něco podsouvá pak vlastně nemá ani vlastní názor a jen je mu podsouváno. :)

    Víc času a práce s tebou trávit nemíním, nejsi schopen svá tvrzení ani odůvodnit ani podložit důvěryhodnými zdroji, a když dojde na lámání chleba tak ti vždycky někdo něco podsouvá.. :)
    SKRU
    SKRU --- ---
    SYLVAEN: to nikde netvrdim, ty mi podsouvas hrozne vyhraneny prohlaseni a dozadujes se, abych ho vedecky obhajoval:))
    ja tvrdim, jako reakci na to, co psal nize iceman, ze pokud maso projde tvym travicim traktem rychle, ze dne na den, tak si z nej vezmes jen malou cast toho, co bys mohl vyuzit. a to proto, ze jeho traveni je slozitejsi, dokonce i pro nase slavne typicky vsezrave ustroji a jednoduse to nestihne. kor pri tom mnozstvi, co do sebe lidi ladujou.
    btw ten TYPICKY vsezravej trakt se vyvijel miliony let na rostlinny strave sem tam ozvlastneny vejcema z vybranyho hnizda, hmyzem nebo jednou za mesic nakym dobitym ranenym zviretem, rozdelenym mezi 50 cloveku, takze o nakejch vyrovnanejch schopnostech travit maso i rostlinnou potravu nemuze bejt pripadne vubec rec.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: U MAD BRO? :D

    Asi takhle: tvrdit můžeš co chceš. Skutečnost je jiná a svými tvrzeními ji nezměníš. Pokud něco tvrdíš, měl bys být schopen to dokázat. Tomu se říká vědecký přístup, pane, pokud to neznáte. Neumíš-li podložit a dokázat svá tvrzení, počítej s tím že se ti bude vysmáno.

    Prostě mi dokaž že máš pravdu, že je naše lidské (typicky všežravé) trávící ústrojí uzpůsobené strávit rostlinnou stravu snáz než maso. Nebo uznej že jsi se mýlil a je to vyřešené.
    SKRU
    SKRU --- ---
    SYLVAEN: co to placate pane? rec je snad o tom, ze kdyz tebou maso projde rychle, tak si z nej nevezmes vsechno, protoze ho nestihnes stravit. to tvrdim ja, ty to rozporujes a podkladas to nesouvisejicimi citaty o nadymani. takze si svoje "dekuji" a "asi takhle" zase schovej a zkus se k tomu postavit trochu vecne a ne jen ve stylu "nene", ted zase dekuji ja a predem.


    PATRICIE_: to chapu no, proto jim hodne lusteniny, rejzi, testoviny. samotna zelenina ma moc malo kalorii.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: no a to mi přesně ve Vietnamu a Thaisku vadilo na jídle. Třetí týden už jsem uvařenou nebo smaženou zeleninu nemohla ani vidět ani cítit a jedla jsem spíš čerstvé ovoce a čerstvé zeleninové saláty - když se zadařilo, tak rybu z moře. Maso jsem tam moc nedostala a když jo, doprasili to, že se to prostě nedalo žrát a nebo to krutě pálilo. Já jsem tam v podstatě přes měsíc měla ustavičně hlad :c( Zhubla jsem tam na kost. Nejvíc mě nasytily čerstvé (zelené) kokosy - to byl v podstatě vydatný kvalitní oběd i večeře. Těšila jsem se do ČR na jídlo.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Asi takhle.. Existuje web který je zaměřen na správný přístup k vegetariánství, a který je pro mně relativně důvěryhodným zdrojem. Posuzuje celou záležitost realisticky a nezaujatě.

    Takže, budu citovat z http://vegetarian.lovetoknow.com/Omnivore_Vegetarian_Digestion_Speed_Comparison

    When your digestive system has to work hard to break down your food, you will feel it physically. Many vegetarians, especially new vegetarians, struggle with indigestion and bloating for this very reason.
    ...
    Vegetarians digest their food more slowly than omnivores

    Děkuji. Není třeba dodávat že jsi se (opět) mýlil.

    Kdyby to nebylo někomu jasné, pak si stačí uvědomit že býložraví tvorové potřebují ke zpracování stravy téměř dvojnásobnou délku zažívacího traktu, nehledě na mnohonásobné žaludky (porovnejte s jedním žaludkem, což je typickým znakem všežravců a masožravců).
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Ze to videlo x milionu lidi ma dokazat co? A samozrejme,ze ti vedci sleduji svoje zajmy. To oni chteji byt temi, kdo bude rozhodovat a kdo nas povede ke svetlym zitrkum.
    Navic nejdriv musime lidi zmenit. zmenit jejich prirozenost. socialni inzenytstvi nejhrubsiho zrna. tito lide si mysli,ze kdyz ti prikazou fotosyntezu, tak ji budes schopen.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: :DDD jasne, navliknu si batikovanou pelerinu a za zpevu ÓM poobedvam salat. takhle totiz my, co nejime maso, vsichni zijeme a vypadame. sladky jidla vubec nemusim a salat k obedu at si davaj afektovany kancelarsky kravy, co furt hubnou. ja chci treba cocku, fazole, polentu, zapecenej lilek s repou nebo grilovanou zeleninu. a to pominuti specializovanejch restauraci neni vubec tezky, tolik jich zase neni a mimo pragl uz vubec ne, at uz na pocet nebo pomerne. nastesti ma kazdej cinan tofu s houbama a rejzi.


    SYLVAEN: no, neni. ono totiz maso se jaksi travi mnohem hur, nez treba zelenina a jinymi procesy,takze kdyz tebou takhle rychle projede, tak si z nej moc nevezmes.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Počkej, nekonkurující si společnosti, odbourání nutnosti "pracovat", možnost věnovat se tomu co člověk dělá rád, každý podle svých možností a každému podle jeho zásluh, potlačení ega a individuality, krokem svorným ku světlým zítřkům... to jsem už někde slyšel.

    Prý to nikde nefungovalo, a když to tu někdo zkusil tak ho vycinkali klíčema.. :)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SYLVAEN: na to existuje jednoduchá zkouška :c)))
    Je to sice nechutný, ale ukázalo se, že kukuřice projde tělem téměř nezměněna - barva i tvar zůstane.
    Stačí sežrat maso s kukuřicí a druhý den se podívat do mísy. Totéž s jinýma potravinama...
    Kdo nerad kukuřici, může vyzkoušet pálivé - tam se není třeba ani dívat do mísy :cb

    Já jsem takto zjistila, že zpracuji cokoli do 24h - je jedno, zda jde o zeleninu, maso nebo třeba chleba... U sebe si spíš pozoruji ten pocit hladu kdy se po jídle zase dostaví.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BARRACUS: Tomu se rika ucelne vytrzeni z kontextu!
    V tom Zeitgeistu, ktery ma mimojine asi 22 milionu zhlednuti na youtube je to docela dobre vysvetleny (potreba brat v uvahu ze je pouze nekomercne siren a vytvoren vedcema bez jakychkoliv predsudku, ega ci jakekoliv zaujatosti) . S pouzitim automatizovane vyroby, modelu nekonkurujici si spolecnosti, automatizovane dopravy, odbouranim predsudku a ega atd. je to mozny a dokonce jediny mozny a smysluplny reseni.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: viz SYLVAEN

    Ad nabídka v restauracích - pominu-li existenci specializovaných restaurací, tak si i v běžný restauraci nemáš moc na co stěžovat. Salát dostaneš všude, kromě něj i nějaký to sladký jídlo jak píšeš. Já si v restauraci dám leda tak vodu a čaj :D
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Nebo je to indikátor toho že je maso mnohem stravitelnější a lépe zpracovatelné než jiné suroviny. Ono totiž platí že těžko stravitelné potraviny se v organismu uchovávají déle, nikoliv naopak jak si představuješ.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: ja znam metodiku vypoctu prumeru, neboj:))) a prave to, ze tebou to maso projde tak rychle, je indikator toho, ze jsi z nej nespotreboval vse, co bylo mozno vyuzit.

    PATRICIE_: no a ja sem nejen diky restauracim dospel (nikoliv ve smyslu nejakeho povyseneho zrani, nybrz ve smyslu posunu ke zmene:)) k nazoru, ze bude lepsi maso vubec nejist, ma to pro me jen vyhody. ale nabidka v hospodach je teda silena, smazak a ovocny knedliky.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: A proto jsou tady ty velkochovy ;) Ad zpracovatelnost - co bys řekl na to, kdybych ti napsal, že je vyšší než u takových brambor nebo mouky? Ověřeno v praxi, důkazy hmatatelné pokud je libo, žádné esoterické pocity, že mám v žaludku hnijící kus mrtvoly:

    brambory = 3 dny v trávicím traktu, rozkolísaná hladina cukru a inzulínu v krvi a pocit hladu hodinu po konzumaci
    maso = 1 den, bez potíží

    Navíc nikde není psáno, že průměrná denní spotřeba = skutečná denní spotřeba, tj. nemusím jíst maso každý den.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: v tom případě milý vegane / vegetariáne máme stejný problém.
    Já jako masožrout mám před svým prahem zameteno a velkochovy mi vadí stejně jako tobě.
    Oukej, přiznávám, že na 100% korektní nejsem a neptám se v každé restauraci kolik bylo zviřátku při porážce a zda viděla zelenou trávu a sluníčko (kéž by!), ale to už tak prostě v dnešní době nejde.

    Povšimnul si někdo toho odkazu, co jsem uváděla?
    Můj oblíbený stake house na Plzeňsku uvádí dodavatele vhodné i pro vegouše. Tohle vidím jako cestu.
    Přikládám znovu: http://www.angusfarm.cz/restaurace/dodavatele/
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SKRU: Podle SPIRITMEDITATOR nikdo pracovat nemusi :D
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: nedosazitelneho je na tom to, ze "nekdo taky musi" kopat uhli, ridit autobusy, sedet v kriminale, kacet stromy, sedet v kanclu atd. takze se sotva muze otacet kolem vlastniho hospodarstvi a vykrmovat si pecinku. btw prumerne 200 gramu masa za den mi prijde fakt hodne a nepochybuju, ze je to pro lidsky telo nezpracovatelny.

    (ot p.s.: studoval sem na ČZU, sice provozne ekonomickou fakultu, ale mam slozeny zkousky z chovu zvirat i rostlinne vyroby.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam