• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    SKRU
    SKRU --- ---
    SYLVAEN: co to placate pane? rec je snad o tom, ze kdyz tebou maso projde rychle, tak si z nej nevezmes vsechno, protoze ho nestihnes stravit. to tvrdim ja, ty to rozporujes a podkladas to nesouvisejicimi citaty o nadymani. takze si svoje "dekuji" a "asi takhle" zase schovej a zkus se k tomu postavit trochu vecne a ne jen ve stylu "nene", ted zase dekuji ja a predem.


    PATRICIE_: to chapu no, proto jim hodne lusteniny, rejzi, testoviny. samotna zelenina ma moc malo kalorii.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: no a to mi přesně ve Vietnamu a Thaisku vadilo na jídle. Třetí týden už jsem uvařenou nebo smaženou zeleninu nemohla ani vidět ani cítit a jedla jsem spíš čerstvé ovoce a čerstvé zeleninové saláty - když se zadařilo, tak rybu z moře. Maso jsem tam moc nedostala a když jo, doprasili to, že se to prostě nedalo žrát a nebo to krutě pálilo. Já jsem tam v podstatě přes měsíc měla ustavičně hlad :c( Zhubla jsem tam na kost. Nejvíc mě nasytily čerstvé (zelené) kokosy - to byl v podstatě vydatný kvalitní oběd i večeře. Těšila jsem se do ČR na jídlo.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Asi takhle.. Existuje web který je zaměřen na správný přístup k vegetariánství, a který je pro mně relativně důvěryhodným zdrojem. Posuzuje celou záležitost realisticky a nezaujatě.

    Takže, budu citovat z http://vegetarian.lovetoknow.com/Omnivore_Vegetarian_Digestion_Speed_Comparison

    When your digestive system has to work hard to break down your food, you will feel it physically. Many vegetarians, especially new vegetarians, struggle with indigestion and bloating for this very reason.
    ...
    Vegetarians digest their food more slowly than omnivores

    Děkuji. Není třeba dodávat že jsi se (opět) mýlil.

    Kdyby to nebylo někomu jasné, pak si stačí uvědomit že býložraví tvorové potřebují ke zpracování stravy téměř dvojnásobnou délku zažívacího traktu, nehledě na mnohonásobné žaludky (porovnejte s jedním žaludkem, což je typickým znakem všežravců a masožravců).
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Ze to videlo x milionu lidi ma dokazat co? A samozrejme,ze ti vedci sleduji svoje zajmy. To oni chteji byt temi, kdo bude rozhodovat a kdo nas povede ke svetlym zitrkum.
    Navic nejdriv musime lidi zmenit. zmenit jejich prirozenost. socialni inzenytstvi nejhrubsiho zrna. tito lide si mysli,ze kdyz ti prikazou fotosyntezu, tak ji budes schopen.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: :DDD jasne, navliknu si batikovanou pelerinu a za zpevu ÓM poobedvam salat. takhle totiz my, co nejime maso, vsichni zijeme a vypadame. sladky jidla vubec nemusim a salat k obedu at si davaj afektovany kancelarsky kravy, co furt hubnou. ja chci treba cocku, fazole, polentu, zapecenej lilek s repou nebo grilovanou zeleninu. a to pominuti specializovanejch restauraci neni vubec tezky, tolik jich zase neni a mimo pragl uz vubec ne, at uz na pocet nebo pomerne. nastesti ma kazdej cinan tofu s houbama a rejzi.


    SYLVAEN: no, neni. ono totiz maso se jaksi travi mnohem hur, nez treba zelenina a jinymi procesy,takze kdyz tebou takhle rychle projede, tak si z nej moc nevezmes.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Počkej, nekonkurující si společnosti, odbourání nutnosti "pracovat", možnost věnovat se tomu co člověk dělá rád, každý podle svých možností a každému podle jeho zásluh, potlačení ega a individuality, krokem svorným ku světlým zítřkům... to jsem už někde slyšel.

    Prý to nikde nefungovalo, a když to tu někdo zkusil tak ho vycinkali klíčema.. :)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SYLVAEN: na to existuje jednoduchá zkouška :c)))
    Je to sice nechutný, ale ukázalo se, že kukuřice projde tělem téměř nezměněna - barva i tvar zůstane.
    Stačí sežrat maso s kukuřicí a druhý den se podívat do mísy. Totéž s jinýma potravinama...
    Kdo nerad kukuřici, může vyzkoušet pálivé - tam se není třeba ani dívat do mísy :cb

    Já jsem takto zjistila, že zpracuji cokoli do 24h - je jedno, zda jde o zeleninu, maso nebo třeba chleba... U sebe si spíš pozoruji ten pocit hladu kdy se po jídle zase dostaví.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BARRACUS: Tomu se rika ucelne vytrzeni z kontextu!
    V tom Zeitgeistu, ktery ma mimojine asi 22 milionu zhlednuti na youtube je to docela dobre vysvetleny (potreba brat v uvahu ze je pouze nekomercne siren a vytvoren vedcema bez jakychkoliv predsudku, ega ci jakekoliv zaujatosti) . S pouzitim automatizovane vyroby, modelu nekonkurujici si spolecnosti, automatizovane dopravy, odbouranim predsudku a ega atd. je to mozny a dokonce jediny mozny a smysluplny reseni.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: viz SYLVAEN

    Ad nabídka v restauracích - pominu-li existenci specializovaných restaurací, tak si i v běžný restauraci nemáš moc na co stěžovat. Salát dostaneš všude, kromě něj i nějaký to sladký jídlo jak píšeš. Já si v restauraci dám leda tak vodu a čaj :D
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    SKRU: Nebo je to indikátor toho že je maso mnohem stravitelnější a lépe zpracovatelné než jiné suroviny. Ono totiž platí že těžko stravitelné potraviny se v organismu uchovávají déle, nikoliv naopak jak si představuješ.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: ja znam metodiku vypoctu prumeru, neboj:))) a prave to, ze tebou to maso projde tak rychle, je indikator toho, ze jsi z nej nespotreboval vse, co bylo mozno vyuzit.

    PATRICIE_: no a ja sem nejen diky restauracim dospel (nikoliv ve smyslu nejakeho povyseneho zrani, nybrz ve smyslu posunu ke zmene:)) k nazoru, ze bude lepsi maso vubec nejist, ma to pro me jen vyhody. ale nabidka v hospodach je teda silena, smazak a ovocny knedliky.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: A proto jsou tady ty velkochovy ;) Ad zpracovatelnost - co bys řekl na to, kdybych ti napsal, že je vyšší než u takových brambor nebo mouky? Ověřeno v praxi, důkazy hmatatelné pokud je libo, žádné esoterické pocity, že mám v žaludku hnijící kus mrtvoly:

    brambory = 3 dny v trávicím traktu, rozkolísaná hladina cukru a inzulínu v krvi a pocit hladu hodinu po konzumaci
    maso = 1 den, bez potíží

    Navíc nikde není psáno, že průměrná denní spotřeba = skutečná denní spotřeba, tj. nemusím jíst maso každý den.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SKRU: v tom případě milý vegane / vegetariáne máme stejný problém.
    Já jako masožrout mám před svým prahem zameteno a velkochovy mi vadí stejně jako tobě.
    Oukej, přiznávám, že na 100% korektní nejsem a neptám se v každé restauraci kolik bylo zviřátku při porážce a zda viděla zelenou trávu a sluníčko (kéž by!), ale to už tak prostě v dnešní době nejde.

    Povšimnul si někdo toho odkazu, co jsem uváděla?
    Můj oblíbený stake house na Plzeňsku uvádí dodavatele vhodné i pro vegouše. Tohle vidím jako cestu.
    Přikládám znovu: http://www.angusfarm.cz/restaurace/dodavatele/
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SKRU: Podle SPIRITMEDITATOR nikdo pracovat nemusi :D
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: nedosazitelneho je na tom to, ze "nekdo taky musi" kopat uhli, ridit autobusy, sedet v kriminale, kacet stromy, sedet v kanclu atd. takze se sotva muze otacet kolem vlastniho hospodarstvi a vykrmovat si pecinku. btw prumerne 200 gramu masa za den mi prijde fakt hodne a nepochybuju, ze je to pro lidsky telo nezpracovatelny.

    (ot p.s.: studoval sem na ČZU, sice provozne ekonomickou fakultu, ale mam slozeny zkousky z chovu zvirat i rostlinne vyroby.)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ICEMAN8241: hmm. to je +/- 220g na osobu denne(!), coz je o mnoho vice, nez je skutecna potreba podle vsech moznych tabulek. Tohle cislo mi prijde sileny
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Ty se pořád oháníš současnýma stravovacíma návykama, ale víš vůbec jaký jsou? Spotřeba masa na hlavu je u nás aktuálně 80 kg / rok a to vč. kojenců a vegetariánů. Za čtyřčlennou rodinu to dělá 320 kg / rok, což je... a teď to přijde - zhruba stejně, kolik je jatečná výtěžnost mladého skotu (který jsem použil pro větší názornost). Nevím tedy, co je na tom nedosažitelného ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Helet, vedci dneska delaj kde co, to neznamena,ze jim to vsechno musim bastit. ale protoze na Zeitgeist je mnoho zajimaveho a celkem dobre identifikuje dnesni problemy (i kdyz nachazi jejich priciny na spatnych mistech (dle jinych vedcu ;) ) budu potrebovat na ucelenejsi odpoved vice casu. Takze na to,co je spatne na Zeitgeist a proc nemuze fungovat a nebude fungovat, odpivim nejspis az po vikendu.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: joo, vekem! z masa to maj!;)) dale viz nize:
    PATRICIE_:

    jde mi o to, ze ten ideal toho, ze si jako sam zvire doma vykrmi, stara se o nej a pak ho sejme a sni a cely je to vlastne humanni a to zvire netrpi a zije hodnotny zivot, je pri soucasnejch stravovacich navycich nedosazitelnej, pri soucasny urovni promorenosti potravy masem to bez velkochovu nejde.

    takze rozhovor "vadej mi velkochovy" "no ale kdyz si zviratko sam doma vykrmim a staram se o nej, tak netrpi" je invalidni a retardovanej, protoze se zastituje naprosto marginalnim jevem, aby odvedl pozornost od problemu. a resenim toho problemu neni, ze si budeme vsichni vykrmovat svyho pasika a pestovat vlastni soju.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BARRACUS: Tak jestli znas, nechapu o cem je rec?! V tom filmu je to vse dobre vysvetleno a podlozeno(upresnuji, ze ten film delali vedci a v cele toho hnuti jsou prevazne vedci)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam