• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KONZUM23: ale prosím tebe. Kdyby někdo nejedl houby proto, že je v nich hodně těžkých kovů a je mu nepříjemná jejich konzistence, nechalo by to každého chladným. Jenom nejezení masa budí tyhle vášně - ostatně tvůj projev to docela jasně potvrzuje.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    JVCNC: to nedává úplně smysl, ne?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ECLECTICA: ze stejneho duvodu jako nekoho popouzi, ze nekdo jiny maso ji?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KONZUM23: no a? Víc, než jak kdo říká masu, mě zajímá, proč někoho popouzí, že někdo jiný maso nejí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    D1RABBIT: ty si to možná představit neumíš. Ale to už zbytečně slovíčkaříme.
    Hlavní téma je víceméně to, že někoho popuzuje, že někdo jiný nejí maso.

    ICEMAN8241: kdybych si chtěla rejpnout, můžu říct, že pravý (resp. výstižnější způsob), jak nazývat maso, je "kus mrtvé a odleželé svaloviny".
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Já o zlu nic nepsal, navíc jsem na tohle téma napsal už dost a konkrétně v dialogu s tebou. To názvosloví mě zaujalo, snažím se nazývat věci pravými jmény, to je celé :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: protože pod tím prvním si každý dovede představit, jak to asi chutná? Proč řešíš takové podružnosti a nikoli to, proč to teda má být zlo?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Proč se tomu neříká tempehguláš?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: proč je všechno z toho ryzí zlo? Co je tak hrozivého např. na buřtguláši z tempehu?
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    na druhou stranu cigorka mi chuťově přijde daleko lepší než káva :D
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: napr. nealko pivo, e-ciga, dia cukrovinky, kava bez kofeinu, sladidla, chemická chuť, meruňky v lednu, čerstvé jahody v prosinci, maso nemaso...
    To všechno je dle mého ryzí zlo a cesta do pekel :c( Proto jsem se ptala.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Kdybys nepapouškoval pořád z jedný knihy a přečetl si taky něco jinýho, tak by ses dozvěděl, že spojení mezi cholesterolem v jídle a v krvi není zdaleka tak přímočaré, za jaké se posledních 40 let bralo. Za týden jdu na krev, tak ti sem klidně pastnu výsledky po 8 měsícíh, kdy nemastím ničím jiným, než živočisnými tuky, olivovým a kokosovým olejem.

    Ad náhražky, ano existují a taky do jedný všechny stojí za houby, viz. třeba dia cukrovinky - zeptej se diabetiků, kdo si je opravdu kupuje a dopřává ;)
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: no za me ti muzu rict, ze mam radsi jakejkoliv gulas nebo treba kung-pao (nebo jinou obdobu ciny) ze sojovyho masa/kostek (nejlip predem nalozenyho), nez z veprovyho, protoze to proste a jednoduse nechutna po mrtvole. pritom to nejak nezdravy jidlo neni (pokud k tomu nezpucujes 10 houskovejch knedliku/pul kila bily rejze). stejne tak soj. rizecky, napriklad. zadruhy to vyjde o dost levneji (soj. kostky 20 kc za dve porce, lepsi veprovy za dve porce klidne stovka? nevim, nekupuju).

    ad ta simulace masa (u ty "ryby" to bylo ale spis tou rasou, myslim), vzhledem ke kulturnimu kontextu, kdy se odmala do cloveka cpe maso, aniz by ho nekdo postavil pred moznost volby, je na to clovek tak zvyklej, ze si (po uvedomeni) rad dopreje i rostlinnou alternativu, ktera je na tom vyzivove obdobne a zdravotne jeste lip (komik iceman shazuje slunecnicovej olej v holandsky nahrazce jako pot. rizikovej, budiz, ale ziv. tuk s cholesterolem, co konzumuje s masem, mu nijak nevadi, zvlastni..). jako proc ne? me osobne to (holandsky produkt) dost laka, prave proto, ze to neni mrtvola a pritom je to maso:) ale i ty veci co jako maso nejsou, tofu, tempeh atd., jsou moc dobry:) pokud se to s nima neprehani, coz se nema s nicim, zejo.

    ja nevim, cemu nerozumite, existuje spousta nahrazek beznych produktu (napr. nealko pivo, e-ciga, dia cukrovinky, kava bez kofeinu, sladidla, lidokain, biopaliva atd. tisic dalsich) a tem se nikdo nedivi..u nekoho ta volba nejist maso muze byt treba zdravotni nebo jakakoliv (tam je to potom snad bez pochybnosti), a i u ty eticky (dilema "mam chut na maso, ale nechci jist mrtvolu" neni zdaleka tak neobvykle, jak se vam muze jevit) ti blika napis "muzes", tak co jako resit..?

    nicmene tezko pochopit (a uz vubec soudit) nekoho, dokud nestojis v jeho botach. toz, zkuste si treba mesic (nebo aspon tyden) bez masa a pokud to prezijete (rejp:), mozna se vam aspon otevrou ty uhly pohledu, jez zastava ten, kdo maso neji, a nebudete se blbe ptat furt dokola a argumentovat nesmyslama (jako napr. zabity zvirata na poli apod., to je vedlejsi nemilej efekt zemedelstvi jako takovyho, a nezalezi, jestli tu kytku sezere pak rovnou clovek nebo jinej dobytek, takze argumentovat timhle ve prospech jezeni masa je hruba idiocie, to se na me nezlobte).
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    PUPEK: Prijd se podivat ke me domu ;)
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    ECLECTICA: buď v klidu, svíčková se to asi nejmenuje kvuli masu. ještě jsem nikdy neviděl, že by se do svíčkový omáčky dávala pravá svíčková
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: co si vyberou, záleží na nich. Startovní bod je vždycky buď/anebo, děti mohou jednou rodičům vyčítat obojí.

    D1RABBIT: měla jsem napsat "simulaci svíčkové se šesti". Něuvědomila jsem si to, protože pro mě to prostě žádná náhražka není, když děláme svíčkovou, nepřemýšlím o tom, že ten seitam nám místo masa. Stejně tak burger pro mě proste automaticky znamená tofuburger.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: Ale jo, to by vše vysvětlovalo. Díky za upřímnou odpověď co dává konečně i význam. Já asi neznám nikoho, kdo by byl veg*n od malička. Tady to období kolem revoluce nebylo těmto směrům úplně nakloněno. Je to o to smysluplnější, že jste maso ochutnali a šlo opravdu o Vaši svobodnou volbu ho nejíst. Stále pochybuji o vašich dětech, co si nakonec v pubertě a dospělosti nakonec sami vyberou… Uvidíme :c)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Ta zvířata by se klidně mohla pást, kdyby nebylo třeba louku proměnit v pole, na kterém se pěstuje obilí. Jenže dnešní strava = zejména obilí, cukry, oleje.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Toto plati pro velkochovy. ty nesponzoruju a jiz jsem se zde k nim vyjadroval. Navic prase neni dobytek a da se krmit treba slupkama z brambor.

    Muj pristup ma ale nektere nevyhody. Predne jsem musel venovat mnoho casu, nez jsem nasel vhodnou farmu. Zaroven maso, ktere konzumuju stoji 2-3x vic nez maso z obchodaku (velkochovu) Clovek se musi obcas na tu farmu zajet, aby si overil,ze porad to tam vypada stejne. Ta zvirata jsou dokrmovana minimalne, zijou si na rozmernych loukach. Maji relativne kvalitni zivot az do sve smrti.

    Takze uvedomujes si,ze me to nezajima, protoze se me to netyka (v tom smyslu,ze se toho neucastnim) Jde ciste jenom o to,ze dokud si nepestujes vse sam, nebo nemas pristup k nejakym minifarmam, tak se na genocide hrabosu podilis a argument "ja zviratka nezabijim" je proste prokazan neplatnym.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: a uvědomuješ si, že s živočišnou výrobou rozsah polí apod. vzrůstá, protože k nakrmení dobytka potřebuješ vypěstovat víc, než když konzumuješ přímo rostlinnou stravu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam