• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Ta zvířata by se klidně mohla pást, kdyby nebylo třeba louku proměnit v pole, na kterém se pěstuje obilí. Jenže dnešní strava = zejména obilí, cukry, oleje.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Toto plati pro velkochovy. ty nesponzoruju a jiz jsem se zde k nim vyjadroval. Navic prase neni dobytek a da se krmit treba slupkama z brambor.

    Muj pristup ma ale nektere nevyhody. Predne jsem musel venovat mnoho casu, nez jsem nasel vhodnou farmu. Zaroven maso, ktere konzumuju stoji 2-3x vic nez maso z obchodaku (velkochovu) Clovek se musi obcas na tu farmu zajet, aby si overil,ze porad to tam vypada stejne. Ta zvirata jsou dokrmovana minimalne, zijou si na rozmernych loukach. Maji relativne kvalitni zivot az do sve smrti.

    Takze uvedomujes si,ze me to nezajima, protoze se me to netyka (v tom smyslu,ze se toho neucastnim) Jde ciste jenom o to,ze dokud si nepestujes vse sam, nebo nemas pristup k nejakym minifarmam, tak se na genocide hrabosu podilis a argument "ja zviratka nezabijim" je proste prokazan neplatnym.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: a uvědomuješ si, že s živočišnou výrobou rozsah polí apod. vzrůstá, protože k nakrmení dobytka potřebuješ vypěstovat víc, než když konzumuješ přímo rostlinnou stravu?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: To se bude blbe pocitat, protoze nevim, kolik jich zemre na otravu hnojivy, kolik jich je zabito traktory behem sezony pri orani pole a podobne. Stejne tak nevim, kolika zviratum neni umozneno zit ve svem habitatu, protoze tam je misto toho pole. A nevim, na kolik dalsich zpusobu smrti zviratek behem zemedelskych procesu jsem zapomel.

    Oproti tomu vim,ze prase mi da 50-60kg masa, coz pri moji spotrebe vydrzi pres rok.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: pořád jich zůstalo ušetřeno víc, než když jíš maso. Zkus si to spočítat.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    PATRICIE_: tady už bylo vysvětlování tolik, že mám pocit, že tobě a tobě podobným nejde o vysvětlení, ale o pohádání se a utvrzení si vlastního názoru. kdybyste na to měli odvahu, tak byste si to přiznali a neschovávali se za to, že vás zajímaj názory lidí, co z jakýhokoliv důvodu nejí maso
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    "Zviratka zustala usetrena" Ach, jaka to krasna lez :D
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    já třeba zas nechápu, co na tom požaduješ za vysvětlení. to je jako se ptát proč se vyrábí nealkoholický pivo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: protože většina veganů vyrostla na určitém jídelníčku, který se zakládal na mase s nějakou přílohou a je to zvyk? Takhle mají třeba dobrý pocit z toho, že si pochutnají na svíčkové s šesti jako zamlada, ale zvířátka zůstanou ušetřena.
    (Mluvím samozřejmě jen za sebe.)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    FNUKII: To je mi otázka… No asi aby nebylo plno neopodstatněných předsudků o druhém břehu jedné řeky (masožrouti x kytkožrouti).
    Pokud budu mluvit za sebe, tak mě to zajímá a tady jsou lidé, kteří mi to mohou vysvětlit. Proč bych se jinak ptala, he?
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    a proč to pořád všichni řešíte?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Jsem byla v pondělí v Loving Hut - veganské restauraci.
    Tak krom toho, že se tam nekouří, na výběr je ze tří nealko piv… Budiž - to nepotřebuji k životu, ale nyní už k jídlu…
    Objednala jsem si "kantonské kung pao". Bylo to dobrý - jako nic proti, ale mělo to simulovat maso a jeho strukturu i chuť - nechápu proč??
    Kamarádka si dala plátky s mořskou řasou a koprem. Ochutnala jsem a …. mě to připomínalo rybu - proč??
    Další známý co nežere maso si objednal řízek s br. kaší. Jako bylo to dobrý (řízek z masa je tedy lepší), ale proč kurva vegani napodobují maso tou chutí, strukturou i názvem se vztyčeným prstem, že o maso nejde - proč??? Já to vůbec nechápu :c/
    Tady mi všichni kytkožrouti tvrdí, že se bez masa obejdou, že ho k životu nepotřebují, že zviřátka a kde co, ale pak stejně jde jen o náhražku, napodobeninu, "jakoby a skoro".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: a co to má společného s masem? S tím běž do diskuse o paleu.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Leading Neurologist Says Grains Are Bad For Your Brain - Can Lead To Dementia, Chronic Headaches And Depression
    http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/11/18/david-perlmutter-grains-bad-for-the-brain_n_4294775.html
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KOCHANSKIT: Skvělý využití jinak už nepoživatelný zeleniny! Z konťáku do chemičky, rozemlit, osmrdět masem, do igelitu, k tomu trochu ty vegoš agitky a máme byznys. Radši si udělejte falafel na sádle a ugrilujte k tomu mrkev, výživový hodnoty budou stejný, masová příchuť lepší a ještě budete vědět co žerete.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    ICEMAN8241: já třeba vůbec nepotřebuju maso z hledista výživovejch hodnot, ale chuťově mi přišlo super, takže pokud je na trhu něco, co se chuťově podobá, tak si to jednou za čas rád dám. Dřív jsem jedl maso skoro každej den, tyhle náhražky si dávám tak jednou za měsíc, takže jestli je to zdravý nebo ne, to vůbec nepotřebuju řešit

    psát ti o negativech masa je vzhledem k tvojí historii tady zbytečný
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    OTZ: Copak. odmitas realitu?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ: Dál nic. S lidmi používajícími jako argument "kecy" jsem se bavil na základce, pak zjistil že je to ztráta času. V dospělosti na internetové diskusi dvakrát tak, co ti dá debata s puberťákem? Nic...
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Abych jen negifoval, tak si to shrneme:

    Náhražka masa ProViand
    • brambory: vysoký glykemický index -> zvýšená sekrece inzulínu -> hlad -> další jídlo -> vysoká pravděpodobnost obezity, nemoci s obezitou spojené
    • luštěniny: antinutrienty (fytáty, lectiny) - možný nedostatek mikroživin, pocit hladu
    • slunečnicový olej: vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin s minimem Omega-3 nenasycených kyselin -> riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny


    Maso
    Nějak mě nic nenapadá. Kromě smutku ze ztráty živého tvora.

    Pokud tu náhražku chce někdo jíst, tak by měl vědět, že to primárně dělá proto, aby učinil za dost svým morálním zásadám a upřednostnil je tak před svým zdravím.
    OTZ
    OTZ --- ---
    BARRACUS: s tim bez na lamparnu prosimte..

    BLOODRAT: taky kecy, dal?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam