• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: no za me ti muzu rict, ze mam radsi jakejkoliv gulas nebo treba kung-pao (nebo jinou obdobu ciny) ze sojovyho masa/kostek (nejlip predem nalozenyho), nez z veprovyho, protoze to proste a jednoduse nechutna po mrtvole. pritom to nejak nezdravy jidlo neni (pokud k tomu nezpucujes 10 houskovejch knedliku/pul kila bily rejze). stejne tak soj. rizecky, napriklad. zadruhy to vyjde o dost levneji (soj. kostky 20 kc za dve porce, lepsi veprovy za dve porce klidne stovka? nevim, nekupuju).

    ad ta simulace masa (u ty "ryby" to bylo ale spis tou rasou, myslim), vzhledem ke kulturnimu kontextu, kdy se odmala do cloveka cpe maso, aniz by ho nekdo postavil pred moznost volby, je na to clovek tak zvyklej, ze si (po uvedomeni) rad dopreje i rostlinnou alternativu, ktera je na tom vyzivove obdobne a zdravotne jeste lip (komik iceman shazuje slunecnicovej olej v holandsky nahrazce jako pot. rizikovej, budiz, ale ziv. tuk s cholesterolem, co konzumuje s masem, mu nijak nevadi, zvlastni..). jako proc ne? me osobne to (holandsky produkt) dost laka, prave proto, ze to neni mrtvola a pritom je to maso:) ale i ty veci co jako maso nejsou, tofu, tempeh atd., jsou moc dobry:) pokud se to s nima neprehani, coz se nema s nicim, zejo.

    ja nevim, cemu nerozumite, existuje spousta nahrazek beznych produktu (napr. nealko pivo, e-ciga, dia cukrovinky, kava bez kofeinu, sladidla, lidokain, biopaliva atd. tisic dalsich) a tem se nikdo nedivi..u nekoho ta volba nejist maso muze byt treba zdravotni nebo jakakoliv (tam je to potom snad bez pochybnosti), a i u ty eticky (dilema "mam chut na maso, ale nechci jist mrtvolu" neni zdaleka tak neobvykle, jak se vam muze jevit) ti blika napis "muzes", tak co jako resit..?

    nicmene tezko pochopit (a uz vubec soudit) nekoho, dokud nestojis v jeho botach. toz, zkuste si treba mesic (nebo aspon tyden) bez masa a pokud to prezijete (rejp:), mozna se vam aspon otevrou ty uhly pohledu, jez zastava ten, kdo maso neji, a nebudete se blbe ptat furt dokola a argumentovat nesmyslama (jako napr. zabity zvirata na poli apod., to je vedlejsi nemilej efekt zemedelstvi jako takovyho, a nezalezi, jestli tu kytku sezere pak rovnou clovek nebo jinej dobytek, takze argumentovat timhle ve prospech jezeni masa je hruba idiocie, to se na me nezlobte).
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    PUPEK: Prijd se podivat ke me domu ;)
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    ECLECTICA: buď v klidu, svíčková se to asi nejmenuje kvuli masu. ještě jsem nikdy neviděl, že by se do svíčkový omáčky dávala pravá svíčková
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: co si vyberou, záleží na nich. Startovní bod je vždycky buď/anebo, děti mohou jednou rodičům vyčítat obojí.

    D1RABBIT: měla jsem napsat "simulaci svíčkové se šesti". Něuvědomila jsem si to, protože pro mě to prostě žádná náhražka není, když děláme svíčkovou, nepřemýšlím o tom, že ten seitam nám místo masa. Stejně tak burger pro mě proste automaticky znamená tofuburger.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: Ale jo, to by vše vysvětlovalo. Díky za upřímnou odpověď co dává konečně i význam. Já asi neznám nikoho, kdo by byl veg*n od malička. Tady to období kolem revoluce nebylo těmto směrům úplně nakloněno. Je to o to smysluplnější, že jste maso ochutnali a šlo opravdu o Vaši svobodnou volbu ho nejíst. Stále pochybuji o vašich dětech, co si nakonec v pubertě a dospělosti nakonec sami vyberou… Uvidíme :c)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Ta zvířata by se klidně mohla pást, kdyby nebylo třeba louku proměnit v pole, na kterém se pěstuje obilí. Jenže dnešní strava = zejména obilí, cukry, oleje.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: Toto plati pro velkochovy. ty nesponzoruju a jiz jsem se zde k nim vyjadroval. Navic prase neni dobytek a da se krmit treba slupkama z brambor.

    Muj pristup ma ale nektere nevyhody. Predne jsem musel venovat mnoho casu, nez jsem nasel vhodnou farmu. Zaroven maso, ktere konzumuju stoji 2-3x vic nez maso z obchodaku (velkochovu) Clovek se musi obcas na tu farmu zajet, aby si overil,ze porad to tam vypada stejne. Ta zvirata jsou dokrmovana minimalne, zijou si na rozmernych loukach. Maji relativne kvalitni zivot az do sve smrti.

    Takze uvedomujes si,ze me to nezajima, protoze se me to netyka (v tom smyslu,ze se toho neucastnim) Jde ciste jenom o to,ze dokud si nepestujes vse sam, nebo nemas pristup k nejakym minifarmam, tak se na genocide hrabosu podilis a argument "ja zviratka nezabijim" je proste prokazan neplatnym.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: a uvědomuješ si, že s živočišnou výrobou rozsah polí apod. vzrůstá, protože k nakrmení dobytka potřebuješ vypěstovat víc, než když konzumuješ přímo rostlinnou stravu?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    ECLECTICA: To se bude blbe pocitat, protoze nevim, kolik jich zemre na otravu hnojivy, kolik jich je zabito traktory behem sezony pri orani pole a podobne. Stejne tak nevim, kolika zviratum neni umozneno zit ve svem habitatu, protoze tam je misto toho pole. A nevim, na kolik dalsich zpusobu smrti zviratek behem zemedelskych procesu jsem zapomel.

    Oproti tomu vim,ze prase mi da 50-60kg masa, coz pri moji spotrebe vydrzi pres rok.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BARRACUS: pořád jich zůstalo ušetřeno víc, než když jíš maso. Zkus si to spočítat.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    PATRICIE_: tady už bylo vysvětlování tolik, že mám pocit, že tobě a tobě podobným nejde o vysvětlení, ale o pohádání se a utvrzení si vlastního názoru. kdybyste na to měli odvahu, tak byste si to přiznali a neschovávali se za to, že vás zajímaj názory lidí, co z jakýhokoliv důvodu nejí maso
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    "Zviratka zustala usetrena" Ach, jaka to krasna lez :D
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    já třeba zas nechápu, co na tom požaduješ za vysvětlení. to je jako se ptát proč se vyrábí nealkoholický pivo.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: protože většina veganů vyrostla na určitém jídelníčku, který se zakládal na mase s nějakou přílohou a je to zvyk? Takhle mají třeba dobrý pocit z toho, že si pochutnají na svíčkové s šesti jako zamlada, ale zvířátka zůstanou ušetřena.
    (Mluvím samozřejmě jen za sebe.)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    FNUKII: To je mi otázka… No asi aby nebylo plno neopodstatněných předsudků o druhém břehu jedné řeky (masožrouti x kytkožrouti).
    Pokud budu mluvit za sebe, tak mě to zajímá a tady jsou lidé, kteří mi to mohou vysvětlit. Proč bych se jinak ptala, he?
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    a proč to pořád všichni řešíte?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Jsem byla v pondělí v Loving Hut - veganské restauraci.
    Tak krom toho, že se tam nekouří, na výběr je ze tří nealko piv… Budiž - to nepotřebuji k životu, ale nyní už k jídlu…
    Objednala jsem si "kantonské kung pao". Bylo to dobrý - jako nic proti, ale mělo to simulovat maso a jeho strukturu i chuť - nechápu proč??
    Kamarádka si dala plátky s mořskou řasou a koprem. Ochutnala jsem a …. mě to připomínalo rybu - proč??
    Další známý co nežere maso si objednal řízek s br. kaší. Jako bylo to dobrý (řízek z masa je tedy lepší), ale proč kurva vegani napodobují maso tou chutí, strukturou i názvem se vztyčeným prstem, že o maso nejde - proč??? Já to vůbec nechápu :c/
    Tady mi všichni kytkožrouti tvrdí, že se bez masa obejdou, že ho k životu nepotřebují, že zviřátka a kde co, ale pak stejně jde jen o náhražku, napodobeninu, "jakoby a skoro".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: a co to má společného s masem? S tím běž do diskuse o paleu.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Leading Neurologist Says Grains Are Bad For Your Brain - Can Lead To Dementia, Chronic Headaches And Depression
    http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/11/18/david-perlmutter-grains-bad-for-the-brain_n_4294775.html
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    KOCHANSKIT: Skvělý využití jinak už nepoživatelný zeleniny! Z konťáku do chemičky, rozemlit, osmrdět masem, do igelitu, k tomu trochu ty vegoš agitky a máme byznys. Radši si udělejte falafel na sádle a ugrilujte k tomu mrkev, výživový hodnoty budou stejný, masová příchuť lepší a ještě budete vědět co žerete.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam