• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Jo, "přírodní" je složitý, už proto že všechno co se pěstuje čuníkem počínaje a bramborama konče je značně přišlechtěný a s původnim se nedá srovnat.

    YARRDESH: Jo, to je přesně ten jeho slovník tolerantního nemasožrouta: "vidláci,ohryzavači kostí,požírač prasečích nohou a chuť něco rozmlátit".
    BIRMA: Jo, tak záleží na tom mezi kym se pohybuješ. Ono já znám vlastně toho legračního kolegu, pár ženskejch co to střídaj se strašnejma dietama a jako každej asi Petra Vachlera kterej umí tu svou víru kázat kdekoliv, tak mi ti tolerantní unikaj.
    Ale jo, ono to bude oboustraný, já nežeru ryby a taky už sem si vyslechl přednášky o zdravejch rybách nezbytnejch pro život.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    FIONOR: Tvoje omezena zivotni zkusenost ma o necem vypovidat? 2 je statistickej vzorek? Ti he pekne vylizanej pohled na vec.
    PETGRIDUS
    PETGRIDUS --- ---
    FIONOR: to jsou asociace na úrovni mateřské školy
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    BIRMA: vegetariánky jsou ale opravdu mizerné v posteli (dva pokusy, pokaždé propadák)
    i když těžko říct zda to je tím, že se stravují na pastvě nebo jsou prostě tak vylízané už od přírody, že ani ten sex nezvládnou dobře
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    Odkazovat se na to, co je prirodni je jiz samo o sobe demagogii. Meli bychom si priznat,ze cela nase civilisace je zalozena na omezovani prirody a vydelovani se od ni. Od prvni chyse, od prvniho pole a prvniho chliva jsme se zacali chovat neprirozene, zacali jsme praktikovat predtim nevidane. Zacali jsme prirodu omezovat a nicit a urcovat ji kam smi a kam nesmi.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    YARRDESH:
    BIRMA:
    Přitom pochopit vegana či vegetariána je pro mě asi podobné jako pochopit bezlepkové diety, těhotenskou stravu, makrobiotiky, alergiky a např. odmítání vybrané stravy z náboženských důvodů (ind x hovězí, arab x vepřové, angličan x konina, ...).

    Spousta lidí nežere např. rajčata, pálivá jídla, vařenou kapustu a nebo kopr... Já nežeru luštěniny. Asi každý má nějaké svoje jídlo, které prostě nemusí a které mu nechutná. To je snad normální !

    Vzdát se masa asi neznalým masožroutům připadá, jako nějaká forma askeze či úchylky. Nic si z toho nedělejte - jde jen o jednotlivce, kteří se s nikým takovým před vámi nesetkali a tak se diví či útočí. Pokud se jednou blbě pohádají s veganem, už se takovému rozhovoru budou buď vyhýbat, a nebo budou útočit na všechny vegany. Chápu to jako stupiditu stejně jako vy.
    Mě rodiče učili, že do cizího talíře se nečumí, páč je to neslušné stejně jako krkání, mlaskání a nebo olizování nože. To zkuste příště někomu nadhodit a ušetřit si debatu na dané téma.
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    YARRDESH:
    MANFRED: no, ze zkušenosti dám spíš za pravdu Yarrdeshovi. Byla jsem cca 3 roky taková ta téměř-vegetariánka (jakože občas rybu ano, jinak žádné maso). A to jsem si vyslechla všelico. Od členů rodiny (bratr je vegetarián doteď, ten to má "na talíři" stále), od známých i od naprosto cizích lidí. Stačilo vždycky jen někde říct: "já si to dám bez masa" - a spustila se lavina přednášek a útoků typu" Kdo si mysliš, že seš? Že tim někoho spasíš? po "To je nezdravý, ty se ničíš, to jak teď kašleš/ smrkáš/bolí tě noha/máš odřenej loket je kvůli tomu, že nejíš maso - po "Ty ses dala do nějaké sekty nebo co?" po dlouhosáhlé přednášky, jak jsou vegetariáni špatní v posteli, jak je to banda hipízáků, naivů, blablabla....
    Pak jsem po nějaké době začala jíst s mírou maso (asi fakt nejsem ten typ, kterému vege strava úplně vyhovuje), bydlela jsem na bytě s dvěma vegetariánama, a nepamatuju si, že by někdo z nich měl ke mě podobné přihlouplé poznámky.
    Jasně, vždycky záleží na konkrétních lidech, ale přijde mi, že zvlášť v ČR, když někdo něco dělá jinak než zavedená většina, ostatní se začnou chovat jak hejno slepic, co by ho nejraději uklovali.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    MANFRED: ze se opakuju(mozna zahodno si to tu procist), ja to teda vidam naopak, agresivni fanaticky masojed zacne mit vidlacky kecy o nesmyslnosti nejedeni podrezanych prasat nacpanych do vlastnich strev (jitrnice) u stolu ve chvili, kdyz si veg*an vynda svoji svacinu. ze se pak docka prednasky, o kterou ale sam pozada, se da cekat, coz vetsinou zakoncuje naprosto nepochopitelnym kvikotem, ze "co vam je po tom co jim", kdyz pritom presne tim pred chvilkou osocil veg*ny, a ve vzpominkach si to tim ulozi jako vec, kterou zacal veg*n. jsi si jistej, ze to nebylo tak a s reditelem jste si ty vzpominky pekne ve dvou racionalizovali? z povahy sveho jidelnicku se s tim setkavam casteji (vicemene pokazde, pokud jsem poprve pristizen pri jidle nejakym ohryzavacem kosti) a tahle netolerantni agrese hranicici s obsesi je vzdy na strane masojedu. pokud teda zrovna 3 dny nespim, kalim a uplne vyhladlej nepotkam uprostred nicoty stanek, kde maj jenom klobasy, to mivam chut to tam rozmlatit lahvacem, ac si nakonec akorat nasrane objednam panaka, nicmene to je jednak ponekud jinej pripad, nez svacina v praci, druhak vyndanej pozirac urezanych prasecich nohou se na vegestanku dozaduje mastnyho pekace zasejc a hlasi, ze by obsluhu zastrelil na maso, coz je v jeho pripade ovsem ponekud trapnejsi o to, ze si vetsinou pro ty svoji rozmixovanou zver muze dojit o par metru vedle, tudiz tam nemusel vubec jit.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    KONZUM23: no a to je zásadní otázka...
    Bavíme se tu o jedení/nejedení masa či o duchovnu?
    Pokud se bavíme jen v rovině teorie, pavěd a různých náboženských směrů, tak o jakoukoli diskuzi rázem ztrácím zájem - to prostě nemá smysl (resp. smyslů to má tisíc a ani jeden pro mě).
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SPIRITMEDITATOR: ty vykopírované texty nemají s dnešní dobou vůbec nic společného. Halt se věci měly tak, že my lidé přemýšlíme a používáme nástroje což vykrývá téměř všechny nedokonalosti, co nám příroda nadělila do vínku.
    No... takže zase vylézt na stromy a zapomenout nebo co jsi tím chtěl/-a říci??
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    ICEMAN8241:
    Dalsi krasna demagogie.
    Nejdriv je vhodne si zjistit, co ten termin znamena, nez tak budete nekoho nazyvat.
    Jako uspesny demagog ziskam publikum/prihlizejici na svou stranu a s tema minusama bych si nedal jednicku a uz vubec ne s hvezdickou a pokud vy ano, tak ja bych Vas musel nechat propadnout z lektorstvi/schopnosti usudku.

    Text je zkopirovany z nastenky teto diskuze, kam jsem ho zkopiroval z nejake webove stranky a kdyz jsem ho pridaval do diskuze, tak si muzete vsimnout docela relevantniho spojeni, ktere jsem pred nej prave z toho duvodu umistil: jen pro zajimavost-- a jak s tim nalozite vy, je ciste na vas (nebyl to zadny argument, ke kteremu bych se hlasil a chtel po vas jeho precteni pouze vsuvka/zajimavost k tematu - nicmene vsimnete si, ze pisi bez diakritiky a ten text je s)
    neni to me tvrzeni! text je zkopirovan! a zkopiroval jsem ho protoze mi neprijde rozhodne k zahozeni a naopak jako dost zajimavy-
    a jinak ten text nam netvrdi, ze jsme bylozravci, si ho prectete poradne a MOZNA kdyz se na to budete divat nezaujate, tak s tim i budete aspon castecne souhlasit...
    i kdyz uznavam, ze pro masojedlika je to tezky cist, jelikoz je to psano strasne zaujatym masonejedlikem

    jinak ten text je demagogicky napsan(ale ne mnou) a ja ho sem vlozil pouze pro zajimavost a to rozhodne neni demagogie :) natoz kdyz pred to umistim tu skutkovou informaci

    kde selektivně vybíráš fakta, abys podpořil svou tezi. --- a opet tu mame zrcadlo(dovolim si rict, ze jste text nedocetl ani do konce(byste netvrdil ze tvrdi ze jsme bylozravci nybrz k nim mame nejblize) ale uz jste selektivne vybral fakta, aby jste podporil svou nesmyslnou tezi, ze bych si zaslouzil jednicku s hvezdickou za demagogii(s minusama v kazdym komentu)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR:
    Hele naštěstí ozbrojené predátory:-) teda pokud člověk chce. Každému dle libosti.
    A docela jsem s tim, že v dvojici divoký prase a já nejsem ten, co běží vepředu, spokojenej.
    Když si představim zustat býložravec/mrchožrout, chroustat semínka a zelený(eště se zubama který byly dimenzovaný na délku života jak v Mosambiku) a přetahovat se o přismrádlou flákotu s jezevcem a hrobaříkama by mne teda moc nebavilo. Eště že moji předkové byli mlsný a rozežraný, dost neradi se dávali sežrat(prej je to vopruz) a tak se dokopali k evoluci.
    Já na tý rozlišnosti-žrát či nežrat maso, nechápu teda jednu věc. Možná proto, že pokud by mi to nerval a nepřesvědčoval mne, že je to to nejnej, tak by mi nevadil ani saprofág nebo koprofág, teda pokud by větrali svuj kancl a čistili si zuby po jídle, ať si každej dlabe, co usoudí.
    Dělám s nepojídačem zviřátek. Já si v pohodě vyndám kus flákoty a zblajznu ho. On vyndá svačinu a vydá se hledat nějakou oběť, který by při jejim pojídání uštědřil přednášku, asi by mu to jinak nelezlo do krku. A je to všeobecný, dycky když se u nás koná nějaký posezení, tak víme že nesmíme pozvat politickýho fanatika, jehovistu, agenta firmy Amway a nepojídače masnejch produktů, jinak je to za trest. Školení obsahující výrazy jako "je mi vás líto" a podobně jsme absolvovali jednou a to naštěstí máme dost vzteklýho ředitele, tak to nebylo celý.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Nevím proč, ale počítám mezi ně i třenové zuby. Asi kvůli tomu, že ty moje se podobají spíš špičákům. Moje chyba :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: 8 špičáků?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Z demagogie bys zasloužil jedničku s hvězdičkou. Zřejmě jsi ovšem chyběl na hodinách přírodopisu na základní škole. Jinak by ses totiž naučil, že člověk zdaleka nemá 10× delší trávicí systém, než je on sám. To je jen jeden příklad z mnoha, kde selektivně vybíráš fakta, abys podpořil svou tezi. Jako další mohu jmenovat zuby - řezáky a stoličky, které slouží k dělení a rozmělnění stravy jsi nevynechal, ale 8 špičáků, které má v ústech každý zdravý dospělý člověk a které slouží k trhání potravy, jsi taktně vynechal. A takhle bych mohl pokračovat.

    Ty možná všežravec nejsi, ale neplatí to pro všechny zástupce druhu zvaného člověk moudrý.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: všežravec je v případě člověka ekvivalent toho být býložravec/mrchožrout
    valná část toho, co jmenuješ, se týká jen homo sapiens sapiens (zejména chrup) - starší vývojová stádia člověka to měla jinak a právě konzumace masa a pestrost potravy nás dostala na vyšší vývojové stupně (které z nás dělají neozbrojené predátory)
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    demagogie?

    PATRICIE_:
    PATRICIE_:
    KONZUM23:
    PATRICIE_:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    PATRICIE_:
    JVCNC:
    OTZ:
    JVCNC:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    OTZ:
    OTZ:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    KONZUM23:
    FIONOR:
    KONZUM23: tohle je ultra zrcadlo :D staci se podivat kdo ma lajky
    KONZUM23:

    for example, these
    .
    .
    a mohl bych pokracovat dal

    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    Prirozenost imho konci tam, kde je ovlivnena urcita vec subjektivnim nazorem/jednanim, ale ovlivnuje/pusobi objektivne/na dalsi lidi, nebo proste na nasi planetu...
    A tudiz se pro ty co s tim nesouhlasi stava neprirozenou.
    Pro toho co to vytvoril mozna prirozena je, pokud ho neovlivnoval pri jeho rozhodnuti jiny subjekt.

    prirozeny-svobodny-moznost volby-bez jakehokoliv vlivu ostatnich

    takze podle teto teorie neni prirozene v dnesnim svete vubec NIC
    a prave z pocitu, vychazejicich z neprirozenosti dnesniho sveta se nekdo(dnes uz nas je nastesti stale vic a vic) prave snazi najit cestu zpet k TE prirozenosti
    ono pokud urcita skupinka/skupina lidi zacne pomoci vselijakych praktik(napr. skrze media) usilovat o prosazeni svych nazoru/dogmat a celkem uspesne se ji to dari.... tak to aspon pro me osobne neni prirozeny a to i za predpokladu, ze ty nazory/dogmata se zakladaji na pravde
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    KONZUM23: Kde beres to presvedceni?
    Nebudu jist maso, protoze mi to nekdo rekl!!!
    Ja a sposta lidi muzeme za sebe rici(dokonce to za nas muzou prohlasit lekari/vyzivovy poradci): NEJSEM VSEZRAVCEM- usuzuji na zaklade zdravotnich problemu/dusevniho citeni vznikajicich v navaznosti na konzumaci masa

    jen pro zajimavost:

    Rozdíl mezi masožravci a býložravci:

    - Masožravci: mají ostré drápy pro trhání oběti.
    - Býložravci: nemají ostré drápy, ale spíše ploché nehty či kopyta.
    - Člověk: má ploché nehty.

    - Masožravci: nepotí se tělem, nemají kožní póry (průduchy), tělesnou teplotu regulují vyplazením jazyka a rychlým dýcháním.
    - Býložravci: mají miliony kožních pórů k regulaci tělesné teploty a k odvádění odpadových látek.
    - Člověk: má miliony kožních pórů k regulaci tělesné teploty a k odvádění odpadových látek.

    - Masožravci: špičáky dlouhé, ostré, zakřivené. Řezáky krátké a zašpičatělé. Stoličky ostré, čepelovité a rozeklané, nevhodné pro rozmělňování.
    - Býložravci: nemá ostré špičaté přední zuby. Řezáky jsou ploché, spíše široké. Stoličky zploštělé s výstupky. Pravidelný chrup.
    - Člověk: nemá ostré špičaté přední zuby. Řezáky jsou ploché, spíše široké. Stoličky zploštělé s výstupky. Pravidelný chrup.

    - Masožravci: málo vyvinuté slinné žlázy bez obsahu ptyalinu nutného pro natrávení plodů, sliny kyselé.
    - Býložravci: sliny zásadité, slinné žlázy vyvinuté, ptyalin k natrávení rostlinné potravy, amyláza, karbohydráty tráviví enzymy.
    - Člověk: sliny zásadité, slinné žlázy vyvinuté, ptyalin k natrávení rostlinné potravy, amyláza, karbohydráty trávicí enzymy.

    - Masožravci: žaludek obsahuje mnoho kyseliny solné k trávení zvířecích svalů a kostí, kapacita 60-70% celkového objemu zažívacího traktu.
    - Býložravci: žaludek obsahuje 10x méně kyseliny solné než u masožravců, kapacita méně než 30% celkového objemu zažívacího traktu.
    - Člověk: žaludek obsahuje 10x méně kyseliny solné než u masožravců, kapacita 21-27% celkového objemu zažívacího traktu.

    - Masožravci: zažívací ústrojí většinou 3x delší než tělo - maso totiž v organismu rychle zahnívá a musí z těla co nejrychleji ven.
    - Býložravci: dlouhý střevní systém, asi 8x - 12x delší než tělo - kvasné bakterie mají více času zpracovat rostlinnou potravu.
    - Člověk: dlouhý střevní systém, asi 10x - 12x delší než tělo - kvasné bakterie mají více času zpracovat rostlinnou potravu.

    - Masožravci: velmi silně koncentrovaná moč.
    - Býložravci: mírně koncentrovaná moč.
    - Člověk: mírně koncentrovaná moč.

    - Masožravci: pomocí enzymu urikázy filtrují silné množství kyseliny močové, vznikající při každém trávení masa, játra detoxikují vitamin A.
    - Býložravci: chybí enzym urikáza pro odbourávání kyseliny močové vznikající z masa- přefiltruje malé množství, játra nedetoxikují vitamin A.
    - Člověk: chybí enzym urikáza nutný k odbourávání kyseliny močové vznikající z masa- přefiltruje malé množství, játra nedetoxikují vitamin A.

    - Masožravci: zeslabené lícní svaly uzpůsobené pro možnost širokého rozevření tlamy k polykání větších kusů masa, pohyb čelisti nahoru a dolů.
    - Býložravci: lícní svaly dobře vyvinuté, rozevřený úhel čelistí s možností pohybu i dopředu a do stran, nevelká ústní dutina, důkladné žvýkání.
    - Člověk: lícní svaly dobře vyvinuté, rozevřený úhel čelistí s možností pohybu i dopředu a do stran, nevelká ústní dutina, důkladné žvýkání.

    Všežravci mají krátké tenké střevo,ve slinech nemají enzym ptyalin,nemají pocení,mají kyselý prostředí žaludku...Všežravci jsou tedy částečnými masožravci, s pro to vybaveným organismem.

    Člověk tedy sice může jíst "všechno", včetně masa, je ovšem otázkou, zda to, že něco dokážeme sníst, znamená zároveň automaticky že je to pro nás vždy dobré. Byli jsme ale stvořeni beze zbraní a neznali jsme oheň, tudíž jsme nemohli být prvoplánově vybaveni pro lov a konzumaci zvířat jak je konzumujeme dnes.
    Nejsme typičtí býložravci, nýbrž -ve svém základu a prapůvodu- cosi jako speciální rostlinno-plodožravci! Ruce člověka přímo vyzývají k trhání rozmanitých plodů a jejich vkládání do úst. Člověk tedy nejen že není masožravec, ani typický všežravec, ale není ani typický býložravec. "Bližší než tráva jsou nám plody stromů, keřů a země." Nejsme predátoři lámající zvířecím obětem vaz s následným pojídáním jejich svaloviny a vnitřností i skrví. Nejsme ani tvorové, kteří se pasou na travnatých stráních, nejsme ale ani úplně mrštní jako orangutani. Jsme v základu pojídači rostlinných přírodních produktů všeho druhu, s možností v dnešní době doplňovat si stravu vajíčky či mléčnými výrobky a celkově se schopností se v nouzi přizpůsobit směrem k všežravosti.
    Šimpanz učenlivý občas loví, avšak například gorily, které jsou nám také anatomicky podobné, jsou spokojené se svými plody, listy a kořínky. Víme, že i šimpanz, pokud má pestrý výběr, může bez problémů přežít na stravě složené pouze z ovocných plodů.Fakt občasného pojídání masa některými šimpanzi nelze brát jako směrodatný pro podporu argumentu masojezení člověka, neboť takto argumentující lidé by pak logicky museli splňovat tuto stejnost i v ostatních vlastnostech, jako je nejenom neuvěřitelná mrštnost, ale třeba i schopnost sexuálního aktu 40x denně, což je běžné například u některých šimpanzů.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    JVCNC: A vyrabeji to ty zvirata a hmyz vyhradne za pouziti svych vlastnich sil a s pouzitim pouze prirodnich/neupravenychb materialu?
    A dela totez clovek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam