ATOMOUSEK:
to i to a pritom ani jedno
smyslem diskuze neni hajit, jak uz jsem nekolikrat zminoval(ostatne i pri zakladani diskuze jsem to vysvetloval "nyxovi") zadny typ stravy
ja treba preferuji vsezravectvi(aleee s uplne jinym pristupem k ziskavani masa, prirozenym zpusobem- uz se to tu v minulosti rozebiralo a dokonce se mnou souhlasil i masojedlik, nebo ja snim, ze je lepsi jist i maso, ale vypestovany "bio" a v "malochovech" se soucitem-tak ze nebude v podstate narusen jejich vyvoj,
nez nejist maso(jako poza) a pritom podporovat napr. velkopestitele zeleniny-vypestovany za pomoci sraceek a bez ohledu na prirodu.... ale hlavne by se v tu chvili(to i vzhledem k narocnosti spojene s takto zodpovednym chovanim zvirat) objevovalo maso na nasem jidelnicku(oproti dnesnimu stavu) opravdu zridkakdy
pak uz tam je pouze ta etika... a to jsme vyresili tehdy s masojedlikem(plne s tim souhlasil) kompromisem a to doplnenim k vyse zminovanemu zpusobu chovani, take jejich nalezite zabiti
smyslem je se zamyslet
tudiz obe dve uvahy a kazda dalsi dokazuji, ze jste(ne-zcela) ale prece jenom zahlavi spravne pochopili
ale takovym hlavnim podnetem je dopatrani se po tom, proc nam je "maso nabozenstvi" nuceno/silne podprahove preferovano uz od mala a ten kdo tomu neveri je automaticky odsouzen(pohlizenim ostatnich na nej jako na blazna-okamzite tercem pro "silnou" vetsinu(a to i pres podporu lekaru), diskrimanacni nabidkou v gastro podnicich, a predvsim nemoznosti si vybrat-
pokud maso nebudu cpat detem od narozeni, tak jim urcite neuskodi a oni mi ani nevynadaji, za to ze jsem jim nedaval maso do te doby, nez se budou moci skutecne rozhodnout... na zaklade seznameni, se vsemi relevantnimi informacemi pro takoveto rozhodnuti) ale v opacnem pripade se nemusi diteti libit, ze jsem ho krmil masem, aniz bych ho predem seznamil s oklnostmi tykajicich se ziskavani masa a dal mu svobodnou volbu... jako me napr. prirozene zajima, kde se bere ta okurka,brambora,ryze,cocka,fazole,rajce, jablko,..,.
jakym zpusobem se ziskava, nez se mi dostane na talir... a to samy chci a mam pravo vedet o te divne, slizke, smrdute veci, co se ji rika maso a po prvni vete co od rodicu slysim: ze ho mam vsude na sobe, co prosim---tamto roste na strome, tamto na poli a tohle.... no proto musis synku zabit zvire a to nechces videt v cem je chovany, nez je poslany na popravu(to je asi samo o sobe horsi, nez samotny zabiti/osvobozeni v takovem pripade) a tady ja uz bych zastavoval svoje rodice v reci a nevim co si o svych rodicich v tu chvili mam myslet(jestli se nemam treba bat, ze me sezerou? jestli to opravdu mysleli vazne?) ...brrrr
tadyto beru trochu s nadsazkou a humorem.... samozrejme :) ale..
a nebo jestli to je opravdu tak "prirozeny" , ze postupne pres nedostatek rostlinne potravy,nutnosti uchovani potravy po zimu, svatecni zalezitosti(hody) a dalsich "(ne)prirozenych" duvodu
se maso stalo nadmerne vetsinove konzumovanou stravou(kde dost casto zastava, treba i dokonce vetsi polovinu veskere stravy)
a je uprednostnovano, jako nejppodstatnejsi slozka nasi stravy
az k opetovnemu, pomalu ale jiste se vracejicimu, uprednostnovani rostlinne stravy?
je rozdil si dat vegetarianske menu s takovym dobre udelanym sabdzi(pak by jste si mozna uvedomili az pri placeni a pohledu na listek, kde ctete vege restaurace, ze jste maso nemeli
a pak je prave to, na co narazi zahlavi diskuze)
pokud jsou vsude klobasy, parky v rohliku, hamburgery, pizzy s masem, bagety s masem,polevky s masem, testoviny s masem, dnes je moderni i smazeny syr se sunkou-super :)
grilovane speciality z masa, cina z masa- to vam neprijde jako masozenstvi? (nabozenstvi zalozene na vire v pojidani masa a jeho blahodarnych ucincich/nutnosti pojidani)