• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    YARRDESH: vyrobit prase není náročné vůbec - zvládne to i prostý vesničan
    zpracovat soju (na kterou má část populace alergii, podobně jako je to u dalších zelených věcí - což je divné, o alergii na maso jsem neslyšel) aby z ní bylo něco jiného než jen jiné fazole už vyžaduje know-how a občas i chemii
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    JVCNC: pochopitelne pravdu diz, pri velkovyrobe jsou naklady na jednotlivy vysledny produkt mensi nez pri malovyrobe, z duvodu hmatatelnych i virtualnich (obchodnich). nicmene samotny proces vyroby je nejen na vstupni zdroje, ale i na narocnost/cenu samotneho procesu vyroby sojove pomazanky mene narocny, nez u "vyroby" prasete. vysledna cena je ovsem zalezitost uplne jina - coz atomouska zda se ze v jeho otazce matlo.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    YARRDESH: ona ta pomazanka ze soji je drazsi taky z duvodu drazsi vyroby, to ze je vstupni surovina levnejsi neznamena levnejsi vyrobu. levnejsi vyrobu dela tez vetsi objem vyroby a ten je u zivocisne pomazanky mnohem vetsi. kapitalismus do toho hraje z vetsi casti az u obchodnika ktery urcuje konecnou cenu z nejvetsi casti, tez z te ceny taky inkasuje nejvetsi podil.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ATOMOUSEK: ad 1) pouziji tva slova a nenahlizis na to komplexne. ziskani zivocisne stravy vyuziva taktez globalni zdroje a vzhledem k narocnosti chovu jich vyuziva pochopitelne vice. svazim-li pro veganskou stravu soju z mist po amazonskych destnych pralesech, svazim ji odtamtud pro to, ze se tam pestuje pro enormni spotrebu hospodarskymi zviraty po celem svete.
    ad 2) stejna odpoved jako u 1)

    ad 3) me prijde, ze to naopak vidis naprosto zjednodusene, nebo nechces videt.
    nejprve ke krave a cloveku. pokladas otazku, kolik travy clovek musi snist, aby se mu zvetsil telesna hmotnost jako krave. to je chybna a spatne polozena otazka. clovek travu nezere. nelze to tedy srovnavat. druhak proc se bavime o prirustku u cloveka? uvazujeme u cloveka preci udrzitelny stav zivota, tedy preziti, ani ztraceni, ani pribirani, zatimco u jatecni kravy uvazujeme jeji rust az do porazky - budme ferovi. bavime se tedy o denni spotrebe. ac jsi tuto otazku naprosto zmatlal, budu shovivavy a budu to s tebou tedy hrat - na poli rozlohy pole, ktere je treba obdelavat pro plodiny jak lidske, tak kravske. neb se zda shodneme akorat na tom, ze na poli rostou rostliny, coz neni mnoho pro diskuzi. dohledal jsem si kravu, dokonce jsem ustoupil a dohledal, kolik krava potrebuje k pouhemu preziti a ne stadiu rustu a hle -

    Kukuřičná siláž – 10 – 25 kg.
    Silážované cukrovarské řízky – do 15 kg.
    Ovesná senáž – 10 – 15 kg.
    Jetelotravní senáž – 6 – 15 kg.
    Sena – 2 – 6 kg
    Sláma 1 – 3 kg.
    Melasa – 1 – 2 kg.
    Zelená píce - 40 - 60 kg


    Nemohu si pomoct, ale pokud uvazim plochu nutnou na pestovani 60kg pice denne u kravy a rekneme 0,5kg rostlinne stravy pro cloveka, nemohu se nesmat tve puvodni zcestne uvaze. ale budme ferovi a pouzijme opet tvoji vetu o vetsi slozitosti problemu. ano je to tak. at uz jde o zelenou lidskou potravu, nebo krmivo pro hospodarska zvirata, je treba nutno uvazovat zavlazovani, sekani, sber, energii vynalozenou na dopravu krmiva k mistu urceni(coz ovsem vzhledem k mnozstvi potrebnemu pro lidi a k mnozstvi potrebnemu na krmiva vychazi neprospesne pro masny prumysl), a zde jde jiz jen o zver, vodu na jejich nekolikalety chov, energii na provozovani farem po leta chovu, platy zamestnancu farem, benal na nasledny transport smrti na jatka, provoz jatecnich stroju, kafilerky etc. povez mi tedy, v cem je ta veganska strava narocnejsi na zdroje? zda se, ze neni. ja se na pete docetl, ze na vyrobu 1 kalorie ziskane z zivocisneho proteinu je treba v souctu 11x vice energie nez na vyrobu 1 kalorie ziskane z rostlinneho proteinu. vim, ze peta je pro-vegansky zdroj, ale nyni mas ukol ty, nalezt zdroj, ktery neni pro-masojedsky a uvede ten pomer na jinou miru. nicmene z logiky pomeru hmotnosti krmiva pro cloveka a zver na den to bude vzdycky naprosty debakl pro masny prumysl.

    tva druha otazka je vlastne zmatena faktem, ze vec na vyrobu levnejsi je pro spotrebitele drazsi - ano je to tak, kapitalismus nebyl nikdy spravedlivy. a proto me 100g pomazanka ze soji stoji vic, nez 100g pomazanky z ziveho tvora, ktery na svych 100g vahy te soji projedl mnohonasobne vice, nez ja v pomazance. coz se pochopitelne zmeni, az bude produkce masa historickou marginalitou, vnimana jako nadale nepotrebna, ukoncena vyvojova vetev.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    PUPEK: Netrefil.Tahle diskuse je o konfrontaci zástupců obou stran nad polemizací o nahraditelnosti jednoho přirozeného zdroje potravy druhým.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ: Na dailymail, oblíbeném to zdroji novinek to bylo už před čtrnácti dny, ale koukám, že do překladu článku, který toto vyvrací a vyšel jinde jako prakticky okamžitá reakce už se redakci Novinek nechtělo.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    MAR_TINA: Už studuju, suchý ale zajímavý. avšak chytám u toho nějak chutě třeba na prase v jámě.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    KONZUM23: no tak takoví lidé určitě existují a asi se všichni shodneme, že nechápeme, proč to dělají. Ať si strčí svoje názory za klobouk a nevnucují je nám ostatním, že ano. A pak se ptám, co ty a ostatní zástupci všežravého životního stylu dělají v týhle diskuzi? Je to dost často podmíněné tím, že ten, co z nějakého důvodu potřebuje jíst maso, svůj názor ostatním, dost často nutí, či ty, co maso jíst nepotřebují, častuje výrazy, kterých je plná tahle diskuze. Trefil jsem se? :)
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    OTZ: nemůžeme být všichni potomci dlouhé řady sourozeneckých párů, jako ty...
    OTZ
    OTZ --- ---
    kanibalove ste

    Člověk se vyvinul křížením šimpanzů s prasaty, tvrdí genetik – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...ejl/320884-clovek-se-vyvinul-krizenim-simpanzu-s-prasaty-tvrdi-genetik.html
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SKRU: Proč? Vypadá to, že máš mezi ušima slušnou zásobu!
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ECLECTICA: Je zajimave, ze mi nechces odpovidat...

    Kdybys to trochu prehodnotila a zkusila vysvetlit ten rozdil mezi tvory s nervovou soustavou a bez ni, byl bych rad. Povazoval bych to za vstricny krok k dobre diskusi.
    Tech otazek totiz vyvstava daleko vice, nez by se zdalo. A ja si myslim, ze kdyz uz jsi tu takove tema nahodila, mela bys to upresnit.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ALUCARD153: Jak, co bude s konem? Jestlize pestuji mrkev na jidlo nebo chovam kone na jidlo, nevidim v tom zasadni rozdil. Kun je asi lepsi, protoze te pred tim muze nekam svezt a muzes ho zabit kdykoli, kdezto mrkev muzes vytrhnout jen ve velmi uzkem casovem obdobi.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ECLECTICA: lze... ale tady už je to OT
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FIONOR: dítě nicméně nelze vychovávat neutrálně. Vždycky mu vštěpuješ to, co sám považuješ za správné, détě se s tím může jen ztotožnit, nebo to může odmítnout. Jediné, co můžeš udělat, je vést ho k tomu, aby se naučilo samostatně uvažovat a rozhodovat za sebe.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    ATOMOUSEK: Nejím, ale použil jsem nějaký pojem opravdové smrti? A co teda, co bude s tím koněm?
    Co je to uvědomění sama sebe? A co vesmír? A má bůh koule?
    Už to zabal kámo.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ECLECTICA: ani to nepodporuji a to jsem sám věřící (ale došel jsem k tomu sám)
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ALUCARD153: Ty jis zeleninu, ktera umrela starim????
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    A abyste to porad nebrali tak utocne: byl zde zminen rozdil v tom, ze existuje nervova soustava. Jenze, co to znamena, nervova soustava? Ganglia se taky pocitaji? Nebo muzeme jist sneky, protoze si neuvedomuji sami sebe?

    Ta otazka proste neni tak jednoducha, jak je zde prezentovano. Ta otazka je velmi slozita a odborna, ale pojem nervova soustava a uvedomneni si sam sebe zde byl zasadne zneuzit - nebo nebyl, ale pak bych rad vedel, jak to bylo mysleno.
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    ATOMOUSEK: Jak sem to poslal, tak mi hned došlo, že to měla být třeba ta mrkev, aby jsme se neplácali v takové ptákovině. Tak tedy ještě jednou. Zastřelení koně a snědení mrkve. A wtf "opravdovou smrt"? Ty jíš věci co sejdou na stáří?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam