• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    YARRDESH: S tou rozezranosti je to tak, ze nelze nahradit zivocisne produkty rostlinnymi, aniz znas chemicke slozeni jednotlivych potravin a velmi peclivym vyberem a kombinaci rostlinnych produktu chybejici latky nenahradis. To v sobe samozrejme skryva nutnost vyrazne alokace zdroju na vedu, logistiku a podobne, dosti slozite a drahe spolecenske vymozenosti, ke kterym jsme se dostali skrze "normalni stravovani". Takze az dojde na lamani chleba (ktery vegani coby zivocisny produkt nebudou moci prijmout ;) ) a zacneme po nejakou dobu opravdu hladovet, vsichni dietologicti nadsenci budou muset sklapnout podpatky a jist, co se namane, nebo vymrou. A vez, ze mit 30% tuku v tele diky buckozroutstvi je behem hladomoru vyhodnejsi, nez mit 5% a byt zvykly na pojidani jahlove kase.


    ECLECTICA: Ale jiste... nejezeni masa vynucene rodici je pro dite jiste skodlive. Myslim, ze kdyz mas rodice posuky, je to skodlive vzdy. Co se odborniku na stravu tyce a me oponentury vuci nim, je to obracene. Ja prosazuji klasicky model (zde pripoustim coby svou uchylku, ze davam diteti dosti velky prostor v rozhodovani, kdy, co a v jake mire bude pojidat) a oponenturu vuci prirozenosti provadeji tak zvani odbornici na vyzivu, kteri obhajuji moznost stravovat se bez masa.
    Vsimni si, ze ja neprosazuji zadnou dietu. Ja tvrdim, ze diety jsou drahe a ze je nelze obecne aplikovat.

    A dukaz, ze nejezeni masa detem skodi? Ja muzu podat dukaz o tom, ze jist maso je pro homo sapiens sapiens prirozene. Pak mohu vytvorit filipiku na tema dopady neprirozene vychovy, a nakonec to spojit. Jiste to nebude nic chemicky objevneho.


    ICEMAN8241: dekuji ;)


    MANFRED+YARRDESH: Neni pravda, ze je veganska strava levnejsi nez strava (zjednodusene) bezna. Z toho vyplyva, ze veganska strava je nakladnejsi na vyrobu, nez bezna. Zeme tedy uzivi mene veganu nez lidi (mezi ktere patri i vegani).



    YARRDESH: To prase sice sezere 6kg stravy a pribere jen 0,5 kg, ale ten system je komplexni. Ja si tady v te debate pripadam jak na zakladni skole...

    a) krava - sezere travu, narve ji do jednoho zaludku, prekvasi (ci kyho sakala), pak zvrati postupne do tlamy, prezvyka a nacpe do jineho zaludku. Ano, krava dokaze vytvorit vlastni maso z travy, coz clovek ne (nebo alespon ne tak efektivne). Kdyz bude clovek zrat travu, bude muset snist mnohem vice travy, nez krava.
    Odtud prvni technicka utazka: Mame system trava->krava->clovek proti systemu trava->clovek. Kolik travy je spotrebovano na prirustek 1kg hmotnosti cloveka v prvnim systemu a kolik v druhem systemu?

    b) prase - ma pomerne podobny metabolismus jako clovek. Na rozdil od predesleho prikladu lze tvrdit, ze systemy strava->prase a strava->clovek muze byt vice mene ekvivalentni (kde povazujeme vstupy strava take za ekvivalentni).
    Duha technicka otazka: Jak to, ze je maso prasete levnejsi, nez maso kravy, kdyz pomer efektivity systemu strava->prase->clovek a strava->clovek ve srovnani s pomerem efektivity systemu trava->krava->clovek a trava->clovek vyzniva v neprospech veproveho?

    Tyto dva priklady maji za cil, abys o tomto svem nazoru, ze jist maso je mnohem mene efektivni nez jist rostliny, premyslel mnohem komplexneji, nez zatim cinis. Protoze jinak se ke smyslupne debate nedostaneme.


    ICEMAN8241: Nevedel jsem, ze se bavime o skodlivosti koreni a mouky- to jsou rostlinky, ne? :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ICEMAN8241: nikdo tě nenutí jíst masné výrobky ani kořenit podravkou. Jak říkáš, škodlivost je jinde, než v základní surovině. Jíst blbě se dá i vegetariánsky (a to velmi snadno), stejně jako jíst dobře se dá s masem.

    YARRDESH: Naše země nás i při extenzivním hospodaření uživí včetně masa, protože je dost úrodná, není nás mnoho a umíme (když chceme) hospodařit šetrně a se slušným výnosem. Že všichni Indové nemohou jíst maso, je logické a je to jejich problém.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    YARRDESH:
    Jo, ale ta rozloha nám nijak nechybí, dokonce mužem zemědělskou půdu měnit na překladiště kamionů, zanedbaný pozemky s různou intenzitou se měnící v odkladiště, pěstování takzvanejch energetickejch plodin(proč nechodit pěšky a věci nenosit, vždyť kolik m2 zabere výroba litru ekopřísady do nafty a kolik sežere funící kamion, že jo apod.). Takže ta rozloha nám nechybí, docela nedávno sem procházel a chystal se spoluzavádět rozsáhlej plán na pálení obilí jako biomasy(neprošlo, muselo by se to dopředu denaturovat, aby se to nedalo nazývat potravinářskej zdroj a byl strach z mocného řevu, pak hlavně by na to taky nebyla dotace, tak se to zlikvidovalo jinak).

    ICEMAN8241:Hele, ty svinstva máš i v tatrance nebo čemkoliv jinym, mě se třeba když probíráš koření docela zkroutila huba do houslovýho klíče po špízu z cukety či čího výra kterej sem zakoupil u stánku s postavama v prostěradlech na jednom fesťáku.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Myslím, že by se jednou pro vždy měl brát v potaz fakt, že masné výrobky se nerovnají pouze maso, ale také barviva, konzervanty a další látky, které tělu jednoznačně škodí. Další věc je následná úprava masa samotného, kdy se koření různými Podravkami, obaluje v mouce a polévá omáčkami od Unileveru. Pokud někdo mluví o škodlivosti konzumace masa pro lidský organismus, zakopaného psa musí hledat právě tady, nikoliv v samotném mase.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    MANFRED: neni nutne nutne jisti silaz na kari, bavime-li se o rostlinach vhodnych pro cloveka na pude zabrane pro vykrm hospodarske zvere, tedy pomeru ha pudy potrebne pro vytvoreni urciteho mnozstvi lidske stravy, vuci ha pudy obdelavane kvuli vyzive a chovu jatecnich zvirat od narozeni po ukonceni zivota, pro vytvoreni stejneho mnozstvi lidske stravy. ten nepomer je docela ocividny, kdyz prase zkrmi az 6kg potravy denne, dle jeho hmotnosti a druhu stravy.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ECLECTICA: Ale jo, proč ne, možný to je (při opatrný jízdě jde na letních dojet i na sněhu), ono vždycky je to o míře a pak o tom, že zrovna u dětí nejsou lidi ani zdaleka tak zaujati stavem potomstva, jak by se zdálo.
    Pamatuju na dva případy, první když se jakejsi manželskej pár emerickejch veganů rozhodl krmit dítě (čerstvě narozený) bez živočišnejch produktů, což znamenalo ho ani nekojit (takovej návrat k přírodě) a dopadlo to přímo fatálně(ovšem jako většinou nebylo to veganstvim ale tim že to byli předevšim magoři), druhej byl z mýho okolí, kdy rodiče krmili děti bramborama, chlebem a semtam nějakou levnou další stravou, takže vyrobili dva doživotně postižené, ovšem brali to jako že to bylo v pořádku, jinak by na auto nenašetřili(ale to byli fakt už jenom magoři).

    YARRDESH: Ono s tím, že na výrobu masa se spotřebuje hromada věcí, který by se jinak daly sníst rovnou, je to asi pravda- já bych teda siláž, krmný zrno, řepu a jiný pochutiny nepapal a třeba u nás nekrmný roste naprd, ale proti gustu žádnej dišputát. Ale zase když je těch rostlinejch produktů přebytek, nevidim v tom žádnou škodu, myslim že dost toho zbyde i na lidi, co maso nemusej.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MANFRED: Zapomínáš na proslavený francouzský pár, který veganskou stravou zamordoval dva kojence. Ale to už se opravdu pohybujeme v extrémech.
    Jinak musím dát v tomhle za pravdu Eclectii, která to pokud dobře chápu myslí tak, že je pro děti v konečném důsledku lepší vyvážená a zdravá vege strava než všehochuť z fastfoodů a polotovarů.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ECLECTICA: čehož si cením. Přijde mi dost ve stylu tonoucí se stébla. Ale je to dost zajímavé a poučné čtení.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    tak argumentace nejakou nekonecne trvajici prirozenosti ci historicnosti tu uz byla parkrat zdiskreditovana, vzhledem k neustalemu vyvoji lidskeho rodu. ze jsou dejiny lidstva utopeny v krvi je smutny fakt, ale neznamena to, ze v ni musi plavat i nadale (a hubit dalsi australopiteky, neandrtalce, neverici, menstruujici zeny, lovit mamuty, snazit se zasobovat kmen pouze tim, co najdou v lese, hubit jiny kmeny, byt hierarchickym kmenem v kosmopolitnim svete atd)

    ATOMOUSEK: "valku na vas, luzo rozezrana" bych pochopil jako varovani upocenym buckomilcum, neb za nedostatku potravin jako prvni zmizne z pultu maso, na jehoz vznik je potreba mnohem vice rostlinne stravy a casu, nez kdyz ji clovek konzumuje primo. a lovem lidstvo fakt neuzivis .

    coz me dostava k FIONOR:
    kdyz to otocim, tak nezbyva nez vyhlasit, ze masozrouti nemohou mit zkusenosti se stovkami partnerek, neb by umreli na infarkt.
    ATOMOUSEK: to myslis vazne s tim, ze protoze neji maso, tak jim je zima, a tak se nemuzou vysvleknout a vyspat se s nekym? slysel jsi treba nekdy o vynalezu svetru? nebo topeni? jak to asi delaj lidi ve krovi, kdyz prsi? reknou si "ne milacku, jsem sice nadranej jako delo a ani vlastne nevim, jak vypadas, ale meli bychom si vzit hypoteku na byt s vyhledem na more a pak na to skocit"?
    a s tim zamerenim na vlastni telo, to jako pri sexu koukaji do zrcadla, jestli jim to slusi? me to prijde podbnej vykroucenej nesmysl, jako kdybych vyhlasil, ze masozrouti musi byt k partnerum necitlivi, protoze jsou necitlivi k utrpeni, ktere zpusobuji svym stravovanim, aniz by museli, a tudiz jiste biji sve partnerky a jde jim jen o uspokojeni jejich vlastnich chuti a nedosazeni uspokojeni chuti cizich, zatimco veg*ni/ky budou naopak citlivi k partnerum, neb jsou ohleduplni dokonce i k jinym druhum. neskutecny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MANFRED: panuje dosti široký konsensus, že vegetariánské stravování, pakliže je jídelníček dobře rozvržený, je vhodným způsobem stravování pro všechny věkové kategorie. Toto uznává, byť vzhledem ke své konzervativnosti velmi opatrně, i třeba Česká pediatrická společnost.
    MAR_TINA: já jsem se k téhle argumentaci nikdy neuchylovala. Jak jezení tak nejezení masa má ze zdravotního hlediska svá pro a proti, co převáží je dané kvalitou jídelníčku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MANFRED: má tam to, co se archeologicky a paleobotanicky opravdu zjistilo a potvrdilo. Žádný bobky, krom listu vavřínu.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ECLECTICA: Tak ono odborníci na výživu nejsou nějak jednoznačný, ani nemužou, výrobců nejrůznějších druhů jídla je spousta a každej si platí jinýho, kerej shodou náhod obhajuje její produkty, případně obhajuje právě svuj patent na zdravou stravu v doufání, že zrovna on tu Nobevku urve.
    Co sem tak poslední dobou četl, když sem se nabíjel na našeho odborníka, docela bych věřil Lindsey Allenový, přece jen neplatí jí žádnej koncern a tak, ale beru to jako názor jedný strany a když cpou lidi do dětí hromady jinejch věcí bez ladu a skladu, ať si každej i jejich výživu vyrovná se svym svědomim.
    Srandovní mi teda poslední dobou přišlo, když jsem poslouchal nějakýho odborníka na kulturistiku, kterej děsně horoval proti masu a živočišnejm produktum obecně, který by v životě nejedl, protože neobsahují nic podstatnýho pro organismus a pak to spojil s propagací kanystrů s koncentrátem živočišnejch proteinů.

    MAR_TINA:Jo, dík kouknu se. Má tam taky smažený ponravy, klobásy s bobkama a jiný ňamky?
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MAR_TINA: Ano tohle je jedna z knih, které by si člověk měl přečíst.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Všem, kteří argumentují stravou a zvyky našich předků, doporučuji knihu M. Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Právě jsem ji dočetla a dozvěděla se spoustu věcí. Ve zkratce, že jsme odedávna jedli všechno dostupné, i maso, i zeleninu a dokonce obilí mnohem dříve, než by si laik myslel. A taky to, že většina specializovaných fágů mezi lidmi (fág = žravec), si z historie lidského rodu vytáhne jen malý úsek, který řádně překroutí nebo, bohužel ještě častěji, si ho zcela vymyslí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ATOMOUSEK: a nějaký důkaz, že nejezení masa dětem škodí, by byl? Trumfneš odborníky na výživu?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Ty potravinové výrobky, které jsi v závěru vyjmenoval jsou s ohledem na složení blíž vegetariánské stravě :))

    ATOMOUSEK: Jeden z nejlepších příspěvků, palce nahoru. Jinak ten homo wtf se jmenoval Australopithecus, a jde o slepou uličku evoluce. Jinými slovy - vegansky se stravující hominid neuspěl.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    FIONOR: B +C, diskuse už se tu k tomu párkrát stočila.

    SPIRITMEDITATOR: Mohu se zeptat, co studuješ/máš vystudováno? Zatím mi z toho leze dle těch brutálních děr v přírodovědě a dějepisu nějaká teologická fakulta, popřípadě nic, což by tě do jisté míry omlouvalo.
    Jinak zatím prokazuješ vegetariánům medvědí službu, přesně tohle psycho sektařské blábolení spolu s několika "fakty" a la VegeZeitgaist "Člověk je vegetarián od přírody protože podívej, má nehty" je to, nad čím facepalmuje i drtivá část normálních zeleninožroutů.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    OTZ: takže to byla možnost C?
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    ATOMOUSEK: Za hrubky se omlouvam.
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    SPIRITMEDITATOR: hodne toho uz napsal MANFRED.

    Ja nikdy nevim, kolik je let cloveku, se kterym mluvim, ale predpokladam, ze moc deti jeste nemas. V prve rade je to tak, ze dite prijima zabijeni zvirat pro potravu jako naprostou samozrejmost, pokud u toho rodic nedela kokotiny a neblaboli picoviny. Neboli, to dite se musi srovnat s daleko drsnejsimi vecmi, nez to, ze maso pochazi z dobytka. Velmi tezko lze predpokladat, ze by se malinke dite vcitilo do pocitu drubeze (pac se nedokaze vcitit ani do zakladnich pocitu svych rodicu), takze kdyz se setka se zabijenim zvirat ve velmi nizkem veku, je to pro nej naprosto bezproblemova zalezitost - az na strach o rodice, ktery by "souboj" se zviretem mohl prohrat.
    Cili ne, neni to tak, jak si predstavujes. Dite te neodsoudi kvuli tomu, odkud pochazi maso. Ty budes spis jako rodic v pozici, ze se te bude dite naprosto bezelstne vyptavat na detaily porazky, zatimco budes prezvykovat rizek...

    Pokud nebudes cpat detem maso, nejenze mu to uskodi, ale navic te nepochvali, az dostane rozum. Sam pises, ze jsme vsezravci. Presto bys diteti nedal maso. Proc? Co je tomu diteti po tom, ze se narodilo do prelidnene Zemi, kde se maso chova ve velkochovech? Kvuli tomu nema jist prirozenou stravu?
    Mezi vegany nejsou tlusti lide. Takze je pomerne navodne, ze ta strava naprosto nedostacuje. Dite se porad pohybuje, roste a neuveritelne zere. Jestli si myslis, ze to utahnes tim, ze diteti vnutis sezrat kazdy den kybl rajcat, pak jsi najiva. Jak jiz bylo receno Manfredem, problem je ve sladkych limonadach, v tom, ze se deckam dava na piti slazeny cerny caj, a ruzna lizatka, cokolady a jine hnusy za babku, ktere zari vsemi barvami a jejichz obaly jsou stavene na to, aby se libili prave detem.

    No, a na zaver, tva neznalost historie a biologie je opravdu dechberouci. Lide nebyli nikdy bylozravci. Jedna vetev nejakych homo wtf snad mela zuby uzpusobene na okusovani a rozmelnovani travin, ale vetev, ze ktere pochazime, rozhodne temito uchylkami (na rozdil od vyse zminene, vyhynule) netrpela. Zrali jsme brouky, ohlodavali kosti, pestnim klinem rozbijeli morkove kosti, ale ani pri tech nejvetsich hladomorech lidi neprestali zrat maso (koneckoncu, neni to nic hezkeho, ale kdyz dojde na lamani chleba, stanou se z nas kanibalove). Cili, jedine, co tvori vegany dnes je naprosty blahobyt a prebytek, diky kteremu si muzou vymyslet jidla z tisicu druhu rostlin, cimz jakz takz nahradi maso (v dospelem veku, kdy uz nerostou a maji plnohodnotnou lekarskou peci za zadkem + samozrejme s tim, ze vyuzivaji detailnich znalosti chemickeho slozeni veskere potravy). Ale uvedomme si, ze jeste pred par lety tady byly chudiny, kde se naprosto bezne trpelo kretenismem, krivici, a podobnymi nemocemi z nedostatku zivin presto, ze prosa bylo vzdycky dost - a proso je zdrave... ti museli vonet!


    Co se esteticnosti zabijeni zvirat tyce, pak muzu jen vzkazat: Valku na vas, luzo rozezrana!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam