• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: Mně se strašně líbilo když jsem vedla studenty do Botanicusu na exkurzi a kolega si dodal odvahu zeptat se, jak je možné, že mají tak vysokou produkci bio jahodové marmelády, když pěstební plocha stačí tak na čtvrtinu. Dostal odpověď, že ostatní dokupují. Jasný podvod - dokupovali konvenční jahody a ta jejich nálepka bio byla nepravdivá, mělo tam být napsáno s podílem bio jahod a procenta.
    Ale to nic, to ať si každý přebere sám, já se biojahod a dalších věcí bojím. Bio ovoce a bio krávu si dám s nadšením, ale jak vím co v tom ostatním může vlastně být. Tak raději konvenční.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    Tak jasně, já si udělal exkursi do prasečáku kde zdechliny házeli do křoví za prasečákem, nebyla tam ani noha tak jsem tak vlezl se podívat.
    S biovýrobou pamatuju jak před mnoha lety, kdy nás ještě bio znamenalo kino v německu vpadli na bio farmu a tam to krmili kalama z čističky a použitym olejem. Tady nedaleko se zase zkoušelo v zimě když došlo žrádlo a pan majitel zmizel dávat směs polystyrén, sůl a teplá voda(ale teda neměli náběh na bio)Ono je to jako dycky, důvěřuj ale prověřuj.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: já si to vykládám tak, že to je vyšší stupeň, protože pokud jsi vegetarián tak určitě proto, že nechceš zabíjet zvířata a jediná zvířata pro člověka přijatelná k chovu jsou ta šťastná na zelených pastvinách co kolem nich pobíhají růžolící dětičky. A gmo je prostě zločin proti přírodě (mno, já s gmo taky moc nesouhlasím, za prvé je mi to tak nějak proti srsti z principu a za druhé jsem asociál, místo vymýšlení jak nakrmit hladovějící, bych raději rozdávala antikoncepci)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: výroba od výroby - já zas viděla v Oticích naprosto šťastné Durocy jak si hráli a byli přátelští a společenští v čistém prostředí a když to srovnám s tím co občas vidím u některých menších producentů co chtějí právě přestoupit na to bio a jsou v tom čekatelském období tak je mi jich líto. Zkazky co vypráví kolegyně, která má na starosti mlýn a kontroluje dovezené zrní na jeho nezávadnost (mimo jiné právě proto, aby se do mlýna nezavlekla nějaká prima breberka) tak na bio dost hudruje.
    Nějak jsem dosud nepochopila, proč se lidi ohánějí nějakými internetovými články a spekulují o nesmrtelnosti chrousta a přitom by stačilo sebrat se a v knihovně si půjčit bionormu - má devět stran.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SOLEI: hlavně nevím, co má GMO a BIO společného s jezením/nejezením masa, ale z toho dlouhého slovního průjmu jsem vyrozuměla, že vegetarián, který nepropaguje BIO a nehoruje proti GMO je fanatikem a ostudou všech, kdo nejí maso :))
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SPIRITMEDITATOR:
    pokud vynechám klasické postupy šlechtění, výběru a křížení tak Eclectica má pravdu, upravené potraviny jíš ani o tom nevíš a mnoho například rostlinných druhů bys ani jinak neznal - například taková kukuřice (bez zásahu člověka to zrno z prostě z těch palic nedostaneš, ačkoli nedošlo k úpravě genů laboratorní cestou, tak bez zásahu člověka a jeho mechanizace by se kukuřičnou moukou najedlo mnohem méně lidí) . A
    například už jen takové pivo se vyrábí z geneticky modifikovaného ječmene -všechny současné odrůdy do jednoho jsou "upraveny" - v rámci výzkumu s radioaktivitou se během pokusů vyskytlo několik rostlin, které daly více klasů než do té doby pěstované odrůdy a to už je pár desítek let nazpátek.

    Co se týká Bio, běž si přečíst normu - prakticky u všech položek tam máš volnější limity než u běžného konvenčního pěstování, ať už se jedná o napadení plísněmi, škůdci nebo o obsah dusičnanů. Nějaká éčka v tomto případě hrají mnohem menší roli, protože toxicita jednoho produktu je nahrazena toxickými látkami produktu jiného. Ať už se jedná o samotné napadení plísní nebo o látky tvořené rostlinou jako její samotná obrana. Ani vyšší výživná hodnota coby argument neobstojí, právě naopak, pokud je pěstitel aspoň trošku příčetný, použije pro pěstování druhy rostlin a plemena zvířat, která mají svou specifickou odolnost. Například odolnost jablek vůči strupovitosti - tyto starší odrůdy, které jsou vybaveny tímto genem mají sice hezčí šlupku a vyšší trvanlivost, ale pro změnu nižší obsah vitamínů a minerálů (bavím se o standardní velikosti jablka typického k dané odrůdě). Mnoho moderních odrůd vzniklo právě jako důsledek snahy zlepšit chuťové vlastnosti dané plodiny, ale bohužel často je to zaplaceno právě nižší odolností vůči ataku vnějšího prostředí (citlivost vůči počasí, napadení chorobami a škůdci, výživou). Tzn. za všechno se platí, bio není vůbec špatné, ale z dlouhodobého hlediska v rámci trvale udržitelného rozvoje je to jeden z nejdražších způsobů stravování lidstva.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    No nevim, já když sem na něj koukal byl to š'tastnej domácí pašík v létě s výběhem a přísunem slitků piva z hospody,kdežto ty bestie v prasečáku se mne snažily ochutnat a nebyl na ně hezkej pohled. S tim krmenim čímsi pamatuji jednoho rybářexpytláka co doma všechno krmil rybama a nebylo to to pravý ořechový.
    O domácích tekutých specialitách ani nepovídat, pomáhal jsem jako chemik se sklony k porušování zákonů postavit x domácích palírniček a kolon, některý i na přání provozovatele na úrovnu super a podmínkou je, že se mi pak nebudou snažit narvat svoje produkty :-), letos zvláště jak se neurodily jabka apod. tak je to děs, stačí mi když to cejtim na chodbě.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR:
    sorry, ale tomu tvému příspěvku absolutně nerozumím.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Tak diskutujem, nebo machrujem? :D cist nebudu prej-wtf?
    kazdopadne to tady potvrdil dalsi clovek(tak je uz asi uplne zbytecny pro tebe se se mnou schazet a prodelat)
    rozumim!

    ECLECTICA:

    To cos vyjmenovala nejim!! :D:D

    Dovol mi taky číct, že geneticky modifikované potraviny jíš a jedl jsi dokonce vždy.

    toto je vazne smutny- co na to rict? (presvedcujes me?divaky?nebo sebe?)

    opet prehnana, ale prehnana demagogie( zjisti si co ten termin znamena-nemuzes preci otacet podle libosti)
    pak to ztraci svuj smysl a je to nekdy i dost nebezpecny tvrzeni(napr v tvem pripade)
    lepe receno poukaz na konkretni manipulaci? (smich ego poza ala vege, tobe lharko-bavi te se hadat?-delas strasnou ostudu zastancum bezmase stravy- jses ten clovek kvuli, kterym masojedlici se tak usilovne snazi nam vysvetlit, ze delame neco zvlastniho, kdyz fanaticky hajis neco-cemu snad ty zrovna ani neveris-mozna se mylim, tak promin, pak se mi ale nemuzes divit, vychazim z tech tvych reakci na teto diskuzi-nejen ted...)

    chovas se presne, jak se chova ta cast lidi z te druhe strany, nez jsi ty...
    kvuli kterym jsem nechal vzniknout tuto diskuzi-ti posedli masem a jeho fanatickym bezpredmetnym a nepodlozenym hajenim a vyvracenim jinym lidem, jejich osobnich nazoru/citeni , na zaklade "vlastniho" presvedceni, posilovani sveho ega-nabozenstvi?sekta?
    pusobite tak! -- od Tebe a Tvych nazoru se jiz odted skutecne radeji distancuji- demagog a fanatik
    a pokud na ukor sveho fanatismu, klidne hajite lez? tak kam to vede?!
    co je nebezpecnejsi?: fanaticky cpat maso ostatnim petkrat denne, nebo fanaticky zastavat bezmasou stravu?
    ted vazne nevim!
    snazim se najit stred mezi temito skupinami- a lide jako ty, to vazne komplikuji (vytvareji tu protivahu a tim davaji prostor tem na druhe strane, se jeste vice opirat o sva tvrzeni

    BIOvýrobky musí splňovat určití požadavky na chov/pěstování a technologii výroby a musí být zdravotně nezávadné (tj. nesmí být překročeny stanovené limity určitých látek). Rozhodně to ale neznamená, že co se oněch látek týče, musí mít biovýrobek nutně lepší ukazatele.



    pro info:
    Co přesně znamená výraz BIO potravina, označovaná logem tzv. biozebrou ? Samotný název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného.

    Přesná definice je, že bio potravina je produkt ekologického zemědělství a je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů, jejichž chov a zpracování upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. V ekologickém zemědělství se nesmí používat hormony, minerální hnojiva, geneticky upravené organizmy a pesticidy. Dále se nesmí chemicky upravovat vlastnosti potravin jako jejich vůně, chuť či delší trvanlivost. Zvířata se musí krmit přirozenou potravou a nesmí se chovat ve velkochovech.

    V České republice udělují logo BIO potravina 3 organizace. Dohlíží na dodržování podmínek stanovených zákonem, je to KEZ, ABcert a BIOkont. Logo BIO potravina se propůjčuje na dobu 1 roku a tak je zaručeno, že kvalita je stále kontrolována.

    Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek, tzv. éček. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se o látky přírodního charakteru, například kyselina
    askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z
    nebezpečných éček-COZ JE CELKEM NOVINKA
    (v pripade, ze nejde nahradit a samozrejme v stopovem mnozstvi-a jestli se tohodle nekdo chytne tak uz fakt nevim :D budu asi brecet z te hlouposti-tak mam tam mit jednou za cas a v stopovem mnozstvi a jedno nebezpecny ecko?-koneckoncu si nemusim takove potraviny vybirat- nebo radsi jich tam budu mit znatelne procento hmotnosti daneho produktu a treba 14, jako ORBITKY(co davaji lide bezne svym detem) Z NAKYCH 18TI SUROVIN?)

    to k tem limitum!
    prirodnich muzou neomezene (ty jsou nekdy dokonce zdravy prospesny) a pak maji povoleny EU, nake ty nutne napr. kvuli uzeninam

    takze zpochybnujes VYRAZNE zvysenou(neporovnatelnou) kvalitu, kterou muzeme vypozorovat(ja vypozoroval) u vetsiny BIOpotravin? i u tech s tim jednim eckem misto treba peti


    prave proto(jelikoz nedemagoguji) jsem si tam nechal tu rezervu:

    v pripade ze se mylim, tak me presvedc

    a dalsi

    a tak je to se VSEMI (MOZNA ne-uplne vsemi) potravinami


    a ty misto vecneho presvedceni, me povrchne nazves demagogem a vytrhnes co chces a pouzijes dle libosti

    tak kde je ta demagogie? :D uz se konecne prober!
    delas neco jineho, nez nesmyslne/bezcilne diskutovani na nyxu a FB?
    jestli ne, tak to Te do jiste miry omlouva za tu nekonecnou demagogii

    ted se uprimne zeptej sama sebe( zrejme ne pro nic za nic, Te(na zaklade Tvych prispevku) tady lidi casto nazyvali pozou ci pokrytcem):

    je tvym cilem vlastne prestat ublizovat zviratkum, nebo prosadit "svou pravdu" ???
    tady mi dal podnet k zamysleni a polozeni otazky tvuj zretelny boj o "tvou" nemenou "pravdu"(prosazeni dogmatu) i na ukor zdiskreditovani (ne-tematickeho) prispevku od tzv. supporta(v danem tematu-ted uz nejsem tvuj support-jak rika igor: nikdy se nepostavim za toye!-to si neber osobne, ale ja s Tvym fanatismem nesouhlasim)

    pokud Ti jde o ty zviratka, tak jses dost neuspesna(ba dokonce naopak-ty lidi ktery se snazis presvedcit(demagogii) akorat vic a vic distancujes od zamysleni se nad veci ci reseni "problemu")-
    - ty lidi (a ani se jim nedivim) akorat utvrzujes v tom, ze nejist maso je fanatismus a ne rozhodnuti na zaklade vnimani srdcem a zvysenou empatii- pokud se mylim? PREDEM SE S UCTOU OMLOUVAM! a budeme si rozumet!

    v druhem pripade Ti nemam co rict

    dekuji za pochopeni me reakce, nebo aspon pripadnou snahu


    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: a stejně jako, že někdo dělá domácí slivovici neznamená, že je ta slivka dobrá, tak u masa je to to stejné, když bude dostávat plesnivé kobzole a přepálený tuk z nedělního smažení řízků a bude ve špinavém chlívě tak to maso pak může nehezky smrdět.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: Naopak, doma ve chlívě se obvykle stresuje mnohem více.
    Je to o tom, že prase ve výkrmu je živeno vysoce výživnými směsmi, které mají zajistit, rychlý nárůst svaloviny a při nějakých 90 -110 kg jde pod kudlu - což je ve srovnání s domácím chovem prakticky ještě jen takové odrostlé sele, doma je krmeno vším možným obvykle dostává i to z čeho svalovinu nevybuduje a "jde mu to na sádlo" a jateční hmotnost je vyšší... takže i procento tuku v mase je vyšší a tuk coby nosič chutí a vůní pak způsobí, že máš pocit, že jíš lepší maso. Ale ve skutečnosti je to tím, že zvíře pomaleji přirůstá, je starší a jeho rozložení tuku v mase je trošku jiné.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI: No jo, já nehodnotim jídlo podle jakýkoli jiný stupnice, než je moje huba :-).
    S tím bio sem dokonce někde četl, že byla jakás komplikace s tim, že bio produkty mužou bejt napadený věcma, který už dnešní nenavyklej člobrďa nejni zvyklej papat (jak se normální prodikce stříká horem dolem) myslim že to psali o bramborách.
    My teda hodnotili dneska převelice kladně prase(nevim zda bio ale prostě chlívkáče domácího), možná že to, že domácí chutná jinak než průmyslový muže bejt taky tim, že se před smrtí míň stresuje a má to za sebou i s výletem na dvorek raz cuk.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: JJ, lepší chuťové vlastnosti bio jsou často založeny pouze na termínu sklizně kdy se dané ovoce nebo zelenina sklízí v plné (konzumní) zralosti, zatímco u konvenčního pěstování se využívá tzv. sklizňová zralost - tedy, sklidí se to o pár dní dříve aby to pomaleji propadalo degradaci. U masa je to často dáno čistě tím, že zvíře má vyšší podíl tuku v mase, což je dáno způsobem chovu samotných masných plemen zvířat.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Jenom malý dodatek, bio výrobky mají mnohem volnější požadavky na obsah "cizorodých látek" než výrobky z konvenčního pěstování. To co projde bio jako nezávadné by u konvenčních potravin bylo přeřazeno do nižší kvalitativní kategorie, případně jako nevyhovující a bylo určeno ke zkrmení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: tak ještě jednou.
    Existují tři hlavní říše organismů (dalšími tě nebudu zatěžovat, i vzhledem k různým klasifikacím): rostliny (opět zjednodušeně: konvalinka, dub, tulipán apod.), HOUBY (bedla, václavka, muchomůrka), ŽIVOČICHOVÉ (kůň, humr, racek). MEZI ŽIVOČICHY patří i skupina organismů, kterým se říká HOUBOVCI. Ti maji jakýsi zárodek nervové soustavy. S HOUBAMI jakožto říší ale nemají nic společného, a zástupci říše HUB žádnou nervovou soustavu, ani tu nejprimitivnější, nemají.

    A nyní vysvětlení pomocí obrázků:
    tuto je bedla jedlá. Patří do říše hub a NEMÁ nervovou soustavu.

    tuto je euspongia officinalis z kmene houbovců. Patří do říše živočichů a MÁ jakýsi zárodek nervové soustavy.

    Obávám se, že jestli to nepochopíš ani teď, nepochopíš to už asi nikdy.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ECLECTICA: Ano, snažím. Jsem mimo, nemám pravdu. Děkuju, omlouvám se. Jen jsem chtěl říct, že mají nervy.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: poněkud jsem se v tom ztratila, snažíš se říct, že houby typu bedla, pýchavka nebo muchomůrka patří mezi živočichy?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    OffTopic allert

    ECLECTICA: Snad chápu, živočišný (=jaký) znamená "patří pod něco, co se jmenuje živočichové", omlouvám se za nařknutí. Houby patří do něčeho, co se jmenuje živočichové.

    Ty informace jsem si nedohledával. Mám pocit, že se měnily a příliš často se vychází ze zastaralých zdrojů. Chtěla jsi říct něco víc?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: internet != wikipedie. Nezlob se na mě, ale nedokázat si dohledat a ověřit středoškolské učivo, to je opravdu podivuhodný výkon.
    To o slovíčkaření je poněkud mimo, protože zatímco já upozorňovala na míchání dvou různých říší, ty vlastně říkáš ("Není to živočišný kmen, ale říše živočichové, kmen houbovci.") dvěma způsoby to stejné.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ECLECTICA: Jo, nedohledávám si všechno, protože to na Wikipedii nemá pořádek. Také nemám po ruce žádnou aktuální vědeckou publikaci, určující rozřazení různých "typů" bytostí.)

    Ale slovíčkaření - děláš to špatně. Není to živočišný kmen, ale říše živočichové, kmen houbovci. - teda pokud wikipedie nelže.

    Ale nejsem biolog, nevyznám se v tom, takže mě můžete zároveň s částí téhle diskuze, věnující se tvrdým vědám, klidně smazat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam