• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    YARRDESH: za druhou vetu pardon, to je spis stejne demente zobecnujici reakce na takovyhle pausalizace BLOODRAT
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BLOODRAT: ano vyrovnany to je... akorat se na to musite umet podivat nezaujate...
    a ne tak, jakoze kdo "vyhrava" diskuzi (faktem je, ze jakmile se prestane "vyhravat" skonci diskuze---ale to je zas pro me vyhrano!) dojde se tzv. k vysledku/reseni/shode
    a to at se jedna o tuto diskuzi, nebo o "celosvetovou diskuzi"
    a podle toho budou lide snad jednat (jak se shodnou)
    jsou vzdy tri moznosti u dvou soutezicich/diskutujicich
    vyhra A
    vyhra B
    remiza, tedy vyhra A i B

    ja preferuji, aby mel kazdy jeden bod



    zatímco masožrouti se reprezentují plus minus věcně popřípadě sarkasticky

    VĚCNĚ-zalezi cemu rikate vecne-ja si to prelozim jako opodstatnene(to bych si nedovolil o sobe rict)-jelikoz:
    z toho vyplyva snaha presvedcit masonejedliky, aby zacali jist maso-respektive je presvedcit/zmanipulovat k nazoru, ze se bez masa neobejdem-musime ho jist-( a to mi vazne vecny neprijde)
    naopak mi prijde vecnejsi presvedcovat o to, aby ho nikdo nejedl(KDYZ UZ), ale to jest muj sub. nazor
    a k cemu je dobry sarkasmus?(k rozproudeni diskuze?neopodstatnenym/nikam nevedoucim hadkam?postuchovani/napadani/urazeni?odvadeni diskuze od tematu?povrchnosti?)
    hmm... tak si ho nechte!
    ja jsem stejne autista, takze mu nikdy neporozumim a neumim ho pouzivat :)

    nikdy nezapomeneš dodat kýbl duchovna

    masojedlici v teto diskuzi povetsinou pouzivaji vic demagogii/hyper-logiku/zaludek a intelekt/racionalitu k presvedcovani a
    masonejedlici v teto diskuzi povetsinou pouzivaji vice fanatizmu/duchovna/srdce a moudrost/empatii k presvedcovani

    a cemu se divite?
    -neberte si to osobne-
    prave dokud nevyzkousite, aspon treba ten mesic bez masa, budete to videt takto jednoznacne,
    pak to dost mozna uvidite z toho fanatickeho pohledu(kdyz zjistite, ze to jde-zbavite se zavislosti- nejspis se budete snazit tem zavislym kolem vas(s uvedomenim jak jste na tom byl/a pred tim mesicem) take pomoci od te zavislosti, duchovne/nematerialne(snad nechete popirat existenci abstrakce-nebo na co porad narazite tim duchovnem) vas to povznese a tim zacnete vice vnimat srdcem(empatie) a tady se nasledne projevi ten fanatismus-ktery vyplyva z opacne zaujatosti, nez te z ktere jste se prave dostali...to treba popisoval Timothy Leary jako kvantovy skoky(takto skacete cely zivot, ale treba jednou za dva roky, nekdy i dyl, nekdy zase min a kdyz probehnou takovy dva kvantovy skoky behem par mesicu treba, tak se neni cemu divit-docasny "fanatismus" ...) a snad i jednou dojdete k tomu(napr. memu) pohledu (kteremu ted nemuze rozumet nikdo, z tech co to vidi pouze tak ci tak) snazim se vytvorit most mezi dvema brehy

    Ja nejsem vegetarian a uz vubec ne vegan!
    A uz tuplem vubec nikoho nazastupuji!
    Nevadí mi! Jen se od toho distancuji! --
    --v cem se zrejme s eclecticou neshodneme(mozna i jo) je jeji snaha(mozna se mi to zda) za kazdou cenu lidem urvat z huby maso-jenze zaprve neni divu, kdyz ji ho zas kazdej cpe a celej zivot cpal.. zadruhe neni divu, protoze je to vic uvedomely(jestlize vime, ze muzeme zit bez masa a v nicem nas to neomezuje-ba naopak)..a zatreti ona to vlastne dela zcela spravne.. :)
    viz to co jsem vysvetloval--nastavuje tu spravnou protivahu a na urovni...
    ale ta demagogie je ocividna(coz se nejspis nakazila od masojedliku z teto diskuze, nebo z jinych diskuzi, takze verim, ze to ani nedela umyslne-za to imho muze dlouhodobe "nyxovani") :)
    a tim padem opravdu jedna za masonejedliky nejlip(uznavam)





    vegefašo OTZ

    tak vy muzete pouzivat sarkasmus(u vas je skvelej) a OTZ je kvuli tomu faso? :D no taak??
    to uz by bylo trefnejsi KDYZ UZ vegebolše nebo vegekomanč
    takto muze OTZeta nazvat jen nekdo, kdo ho VUBEC nezna :D
    a vyprovokoval ho natolik, az se v nem "musela"(me to casto ujizdi-teda v realu myslim-kdyz se nekomu snazite predat svuj nazor a vyzadujete po nem POUZE snahu porozumet, a pak nakou reakci/doplneni/vyvraceni a z toho plynouci vyvoj, jenze on Vam to uz vyvraci, aniz by jste to dopovedeli, :(( natoz aby se vam mohl pokusit rozumet, tak se neni cemu divit)
    projevit nejaka zloba, z ktere tento nesmysl mohl dotycny(krevkrysa) vydedukovat :)


    ale tohle me zajima nejvic

    čím víc je jeden vegan, tím víc je nějakým způsobem duševně rozbitý

    rozvedes to prosim?


    duševně rozbitý

    know what it means mirror term???
    a nemohlo by to tak nahodou byt?

    ale rekl bych spis "zatim neopraveny", nez "rozbity" (i kdyz vyznam to ma stejny, to prvni zni imho lip)

    čest vyjjímkám.




    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    SPIRITMEDITATOR: Diskutuje ti tady sice celkem vyrovnaný poměr obou stran, ale leda početně, pak vyrovnanost končí... zatímco masožrouti se reprezentují plus minus věcně popřípadě sarkasticky, vegetariány tu zastupuješ v tuhle chvíli ty, neschopný napsat tři věty tak aby dávaly smysl, zato nikdy nezapomeneš dodat kýbl duchovna, militantní vegefašo OTZ a Eclectia, která jediná diskutuje na úrovni, což ti z nějakého důvodu vadí...zatím jsem si tu z toho odnesl, že čím víc je jeden vegan, tím víc je nějakým způsobem duševně rozbitý, čest vyjímkám.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    KONZUM23: Prave! Nejen na cernou a bilou! (ale dokonce ani treba te zlute nepodlehnout)
    proste to videt barevne :)

    Presne tak!!!!!!!
    Nejde preci o zadnou nouzi!!!
    a vodu z potoka(urciteho na urcitem miste) si ja konkretne dam radeji nez matonni
    piju ji bezne
    v horach treba
    a v Rumunsku se treba docela divili, kdyz jsme si kupovali balik vod-trosku nechapali-u nich jsou snad vsechny ty dvoulitrovky z celkem odolneho plastu a s uchem-proc asi?-no tu vodu si tam lide kupuji kvuli lahvi a mineralka je takovy bonus k tomu :)
    a ty mineralky jsem si dovezl do cech :D
    skutecne jsem vypil asi jen pulku te(jinak dobre) Karpatske mineralni vody a zbytek jsem vylil-ne ze by snad nebyla lepsi, nez je mattoni, ale rozhodne nebyla lepsi, nez ta z potoku... take Karpatska :)
    no tak ze jsme dve vyprazdnili a ty prubezne doplnovali a zbytek jsem dovezl sem

    takze tady to mam znovu obracene, nez to mas ty
    az bude nouze, zacnu pit mattoni( a jiny imho sracko vody)
    az bude nouze, zacnu jist maso(jenze pouze na taliri-coz ode me neni hezky-je to srabacky- ale v takovem pripade klidne maso snim-jinak ne),
    v Te nouzi kterou mate na mysli vy, tak maximalne ty ryby, nebo umru!
    upozornuji:
    nouze nemusi vzniknout pouze nedostatkem potravy, nouzi je pro me treba byt ve vezeni, nebo v koncentracnim tabore nebo nevim kde a tam nemit na vyber(to se mi honilo hlavou, kdyz jsem psal, ze bych to snedl takto pripraveny- a sice s odporem a blbym pocitem-ale snedl)
    v pripade loveni, bych to asi rovnou vzdal, akorat nevim jestli bych se radsi utopil, nebo nechal sezrat, nebo umrel hlady(doufal ze treba neumru a hledal tu rostlinou stravu-a veril ze ji najdu, nebo se pokusil o uloveni nake te ryby)
    nevim blbe se o tom hovori, kdyz v te situaci nejsem(ale mam uz na sobe nespocetnekrat vyzkouseno, ze se umim obetovat/nenaplnit s vidinou , ze to bude lepsi, pokud tim zachranim nekoho jineho)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: zaujatost, demagogie, urážky? Jen houšť a větší kapky.

    Jinak milý blbečku (hle, tu máš konečně tu urážku), já nejím maso sama za sebe a rozhodně se necítím být reprezentantem jakési značně heterogenní skupiny, kterou spojuje jeden znak.
    To je asi jako kdybych řekla, že jsi ostudou všech lidí, co si zakládají diskuse na nyxu.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    ECLECTICA: Tohle je ta ostuda treba!
    zaujatost, demagogie, urazky
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    PATRICIE_: Tak jsem Ti tam prihodil hlas PRO zalozeni :)

    nejdriv jsem to chtel ignorovat, pak si vsiml, ze to je proti vegetarianum (prijdou mi zbytecny, tyto vzajemne/diskriminacni utoky) tak jsem chtel dat proti..
    ale pak si rikam proc? mnohem hezci je svoboda a vsechny jeji alternativy/moznosti, nez prosazovani "svych" nazoru/dogmat a brat lidem svobodu
    a proto jsem zalozil tuto diskuzi a snazim se docilit jakesi harmonie/shody a hlavne SVOBODY (aby doslo ke SPOLECNEMU ZAVERU)
    no ze jsi tim castecne priznala svoji posedlost virou v masozravectvi, moc nemuzes poprit... :)


    tak komu kdo vic vadi?
    me jsou masojedlici fuc!--sice bohuzel ne kazdemu masonejedlikovi, jak jsem zjistil!--
    ale prave proto se uz nebudu kategoricky zastavat niceho/nikoho a uz vubec ne masonejedliku

    jedinou jako vycitku co bych mel teoreticky:
    (ty tam pises v zahlavi neco o diskriminovanych masojedlicich?-to jest cista demagogie, jelikoz prave proto a presto nezaujate vznikla tato diskuze, abych zjistil proc prave PRESNE NAOPAK ty co proste NECHTEJI jist maso jsou diskriminovany a povazovany za blazny/sektare,..,...atd. a buh vi co jeste treba nikdo nevyslovil, ale chysta se :D) a ty ostatni se s tim nemohou smirit a porad to tem co se rozhodli doslova CPOU
    je sice pravda ze opacne se tak deje take, ale rekl bych obecne v mnohem mensim meritku...
    a kdyz uz, tak posledni rok, nebo dva, nebo pet, nebo deset (coz je imho prirozene a docasne vvytvorena protivaha tomu, jak tu byli dlouhy leta a jakym zpusobem diskriminovani-a to skutecne diskriminovani a napadani POUZE masonejedlici) aby jsme treba dosli k tomu stredu
    ale poslednich par let se to otocilo a opravdu uznam(z toho co jsem kolem sebe vypozoroval), ze jsou svym zpusobem vic napadani masojedlici --- ale proc?
    treba protoze dlouha desetileti/staleti/tisiceleti? (tomu dejepisu tady rozhodne rozumite lip vy preci-i kdyz tezko rict jestli znate opravdu skutecnou historii-dejiny pisou vitezove- to nas ucili i ve skole a z toho nam vyplyva ....) :) tomu bylo presne naopak a nezmeni se to pokud se nenasadi poradna protivaha tomu co tu bylo
    a spousta lidi si uz uvedomuje, ze nechce nic menit dle svych predstav a jinym neco utrhavat/ci cpat do pusy
    ale dojit k te harmonii (jenze jak rikam, pokud nekdo nastavi takovy extrem a ten by mel teoreticky skoncit/najit se stred, tak musi byt nastolen druhy extrem aby doslo k te rovnovaze)

    jako dukaz ze je nezaujata(respektive pri trose pochvaly bych to rekl: "povedla se mi napsat nezaujate") bych uvedl, ze tu diskutuje celkem vyrovnany pocet masojedliku a masonejedliku
    coz byl ucel

    ale presne jak rika eclectica: ale každému co jeho jest

    ja Ti to podporil, jelikoz mi nevadi masojedlici a jejich ohrivani si masickovy polivcicky :)
    protoze,
    a tady znova pouziji slova eclecticy: ale každému co jeho jest

    hele k tem biopotravinam: Presne tak!


    a jakto ze to jeste nemas zalozeny? jaky tam jsou podminky pro zalozeni?
    dyt mas 40 pro a 16 proti
    musis jako dosahnout urciteho poctu PRO? nebo urciteho pomeru mezi PRO a PROTI? nebo musi hlasovat urcity pocet lidi?
    me by zajimalo jak to bylo s touto diskuzi :D
    ale vim, ze tam bylo uz asi 15 PROTI a 5 PRO a pak najednou, ze je zalozena...
    tak nevim... ale zda se mi divny, ze bych mel napr. vic jak 40 PRO za nakych par dni


    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: toto téma mi přijde poněkud vyčpělé a nevtipné (což je dáno tím, že jsem už mnohokrát čelila s vážnou tváří položené otázce, jestli mi není líto toho rajčete na talíři), nicméně jsem jen uváděla pravděpodobné důvody nezaložení diskuse, nic víc.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Ono ta diskuse by mohla bejt zajímavá, ale holt někdo má jinej názor:-(
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: humor, to je věc kterou nevysvětlíš...
    MANFRED: mno a že se krade... krade se všechno - to sem asi nepatři
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_:
    Tak sem byl párkrát na návštěvě u krávy pro mlíko.Pak jí zapoměli hlídat na pastvě (ve vohradě).
    Chyba. Někdo jí ukrad.
    Stejně sem dopad s česnekem, bramborama a superšpenátem.
    To by jednomu jeblo.
    KONZUM23: Ono v klasickym lese toho moc mimo zvířat k sežrání ani není. Houby sou v sezoně, ale výživná hodnota prd, nějaký borůvky, maliny apod. taky nic moc. Snad jedině žrát dřevorubcum svačiny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: myslím, že ji nemáš proto, že to bude z podstaty trollovací diskuse založená na příspěvcích o bědující mrkvi, která se třese o svůj život apod. Moc v tom nevidím důvod, ale každému co jeho jest.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SPIRITMEDITATOR: na hlasování si ještě počkáš... také jsem si dala založit diskuzi...
    bylo to 21.10. a stále ji nemám... ( [ PATRICIE_ @ nyx :: kluby :: zivotni styl ] )

    Hele k biopotravinám...
    Pro mě osobně to není o názvu bio. Nevím jak se říká obchodu s produktem, u kterého si v praxi a na místě můžeš ověřit jak to bylo vyrobeno/vypěsováno a sklizeno/chováno a poraženo (uloveno?)/zpracováváno, ...
    Prostě jednoduchá matematika - chci dobrý česnek - vypěstuji si jej a nebo si najdu někoho, kdo je pěstováním českého česneku vyhlášen a dojdu si k němu - hodím o tom řeč, mrknu jak mu to vskvétá...
    Chci k večeři husu - zajdu na statek, kouknu se jak tam husičky žijí, zda se o ně majitel dobře stará, čím je krmí, zda to nedělá jen na oko kvůli návštěvě - hele to všechno poznáš. Selský rozum je u mě o příčku vejš než nějaké anonymní BIO. Kéž by to ale takhle šlo úplně se vším - nejde - bohužel :c(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    v nejvetsi nouzi asi tezko dostanes maso na taliri a tepelne zpracovane, teda pokud nebudes mit talir vlastni a k tepelnemu zpracovani zapalovac v kapse.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    v pripade nejvetsi nouze ASI MOZNA snim jakekoliv maso(kdyz ho dostanu na taliri-dobre pripraveny a tepelne opracovany)- ale to nemuzu takto tvrdit, mozna take ne(ale byla by opet poza tvrdit, ze NIKDY, kdyz jsem v te situaci zatim nebyl)
    ale jako altruizta, rozhodne nesnim pro sve preziti treba cloveka, jak tady mnozi tvrdili ,ze by tak cinil kazdy
    ani psa treba
    a vlastne jediny co bych si troufl vylozene ulovit(tudiz si to zaslouzil) rybu pro sve preziti(mozna jsem magor, ale radsi bych na pustem ostrove, pri neuspesnosti lovu ryb a nedostatku rostlinne stravy zrejme musel umrit hlady)

    jinak i nez zabit, vykuchat,... --nebudu to dal(je mi z toho zle)--.... bych ani prase
    sotva tu rybu a byl bych z toho i tak vyklepanej(nedelej ostatnim to co nechces aby delali tobe-nebo ne?)

    bud v ramci sveho preziti sezeru nekoho jineho, nebo v ramci jeho preziti se mu odevzdam jako potrava

    kazdy to vidi jinak



    KONZUM23:

    rikaji Ti neco zrcadla?

    muzu dat priklad jiny, Tobe mozna blizsi(industrialnejsi)
    hardware ani software neni lepsi(potrebujem oboji)
    HW bez SW a opacne nefunguje
    u masa a cloveka je to TROSKU jiny priklad pro ty co by se toho chteli chytit... maso proste nepotrebujem aby jsme fungovali/zili(COZ MIMOJINE DOKAZUJE I HROMADA USPESNYCH SPORTOVCU-a napr. i vegani,plodozravci,laktovegetariani nebo jinak se stravujici(ale bez masa) lide)
    takze stred TADY NEBUDE ZREJME jist maso i ostatni jidlo(kazdy den), pokud clovek nebude mit maso a radsi umre nebo pokud clovek nebude mit rostlinnou stravu a umre tak je to divny
    ja jak jsem rikal, bych za techto podminek bez rostlinne stravy zemrel a spousta z vas jak tvrdite zase bez masa by zemreli a proc?
    u me to je jasny (za urcitych podminek-coz se "snazim" prosadit- chovane zvire mi nedela obcas problem zkonzumovat-ze by stred?)
    ale proc spousta masojedliku nebo masonejedliku se snazi prosadit bud maso petkrat denne nebo vubec nikdy?!


    a co to znamena ezosracka?
    co je spatneho na prikladu JJ?
    rozvedem to, nebo opet povrchne demagogujeme?

    kdyztak do posty prosim(tady to nema co delat a ja nemam zapotrebi Te ztrapnit)

    opet pripominam: proto je poloodborna (aby se dali pouzivat i takove priklady a nejen "odborne" zvatlat)

    a naopak prave tim jsem v sobe objevil tzv. schopnost nerozlisovat(hledat tzv. stred-ne za kazdou cenu prosazovat jednostrannej uhel pohledu)
    jestli to je vyhoda oproti TOBE to nevim(take se ucim nesoudit a nemluvit za ostatni/bez jejich souhlasu)


    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    KONZUM23: Cemu nerozumis? :D wtf?
    prave proto ja nejim maso (ale jsem schopen do sebe v pripade nouze nacpat rybu, nebo napr. nejake kruti-ale preferuji pouze za urcitych podminek ziskane(v pripade ze si mohu vybrat) a za urcitych okolnosti me k tomu presvedcujicich- napr. hlad a nic jineho neni)
    a prave z toho vychazi, proc JA konkretne jsem se tak rozhodl
    klidne ho snim(zadna poza typu: ja bych neublizil ani mouse) ale jist ho proste nechci a to ani ty ryby, ktere mi za urcitych podminek dokonce i chutnaji a tak (bez empatie-nebo se snizenou empatii) bych je klidne jedl..
    navic jsou dost zdravy..


    KONZUM23:
    konzum23- 993 prispevku v 78 diskuzich a 3 svy
    eclectica- 5454 prispevku v 438 diskuzich :D a 3 svy
    spiritmeditator- 95 prispevku v 7 diskuzich a 1 svou
    a FB nemam a nikdy jsem nemel

    odborna diskuze by prave "neumoznovala" mluvit o nakych pocitech a srdci
    a prave proto jsem ji nakonec dal poloodbornou(navic toto tema je samo o sobe takove poloodborne)
    o odbornost se kdysi pokouseli fanaticky masojedlici(z rad profesionalu v oboru) a jak to dopadlo?
    dneska se snazi fanaiticky masonejedlici o totez( a kam to povede?)

    za posledni rok jsem se naucil vnimat veci, jak to rict: nejednoznacne?
    jing jang tvori cely kruh... nejen bila nebo cerna cast

    ECLECTICA: ta demagogie/prekrucovani(vyklad po svem) uz je .....
    to si snad jako ten nejinteligentnejsi z diskuze urcite domyslis spravne
    koneckoncu jsem pouzil tvuj styl... pozornejsi vi co tim myslim a ty snad taky
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BARRACUS: letos v létě bylo v itálii zatčeno něco přes dvěstě osob, spojovaných s mafií ze skupiny ndrangheta včetně několika výzanamných osob jako jsou starostové a místostarostové měst.... mainstream média ze zabývala únosem dilinky do itálie tím zrádným hrabětem.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KONZUM23: Kolik je na světě lidí? Šest miliard? Ještě nikdo nikdy neudělal pokus dostatečně dlouhý a na dostatečně velkém vzorku obyvatel a nezohlednil kde žijí a jaké jsou rasy a jaké jsou jejich genetické dispozice k určitým chorobám a co jedli do doby než se stali vegetariány a jaké dýchají ovzduší a jakou mají práci, aby z toho vyšla statisticky významná čísla.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SOLEI: Hovno tajne. Tajne v tom smyslu,ze pres uverejneni v odbornem casopise o tom mainstream media nepipla. Ja ti to najdu. Jsem k vedeckym studiim moderni doby dost skepticky,takze vzdy koukam na metodiku. Narust vyskytu nadoru oproti normalne krmenynm krysam byl skutecne markantni. jak rikam, zkusim to dohledat.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI: To je jako když mi v reklamě ukazujou palírnu destilérku jak to pečlivě dělaj postaru v malym a pak si uvědomim že maj roční prodej kterej odpovídá fabrice jako kráva.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BARRACUS: potíž je trochu v tom, že krysy jsou k nádorům velice náchylné a je to u nich jedno z nejběžnějších onemocnění. A nějaké hlášky o tajných pokusech neberu. Pokud to nevyjde v odborném vědeckém časopise s vlastním ISBN a bodovým hodnocením, tak je to jedna paní povídala. Zrovna nedávno jsem četla článek, který měl potvrdit negativní vliv ultrazvuku na vývoj lidského plodu.... těch chyb v metodice pokusu jsem já coby člověk v medicíně člověka nevzdělaný našla deset.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: Mně se strašně líbilo když jsem vedla studenty do Botanicusu na exkurzi a kolega si dodal odvahu zeptat se, jak je možné, že mají tak vysokou produkci bio jahodové marmelády, když pěstební plocha stačí tak na čtvrtinu. Dostal odpověď, že ostatní dokupují. Jasný podvod - dokupovali konvenční jahody a ta jejich nálepka bio byla nepravdivá, mělo tam být napsáno s podílem bio jahod a procenta.
    Ale to nic, to ať si každý přebere sám, já se biojahod a dalších věcí bojím. Bio ovoce a bio krávu si dám s nadšením, ale jak vím co v tom ostatním může vlastně být. Tak raději konvenční.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam