• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATRICIE_: myslím, že ji nemáš proto, že to bude z podstaty trollovací diskuse založená na příspěvcích o bědující mrkvi, která se třese o svůj život apod. Moc v tom nevidím důvod, ale každému co jeho jest.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    SPIRITMEDITATOR: na hlasování si ještě počkáš... také jsem si dala založit diskuzi...
    bylo to 21.10. a stále ji nemám... ( [ PATRICIE_ @ nyx :: kluby :: zivotni styl ] )

    Hele k biopotravinám...
    Pro mě osobně to není o názvu bio. Nevím jak se říká obchodu s produktem, u kterého si v praxi a na místě můžeš ověřit jak to bylo vyrobeno/vypěsováno a sklizeno/chováno a poraženo (uloveno?)/zpracováváno, ...
    Prostě jednoduchá matematika - chci dobrý česnek - vypěstuji si jej a nebo si najdu někoho, kdo je pěstováním českého česneku vyhlášen a dojdu si k němu - hodím o tom řeč, mrknu jak mu to vskvétá...
    Chci k večeři husu - zajdu na statek, kouknu se jak tam husičky žijí, zda se o ně majitel dobře stará, čím je krmí, zda to nedělá jen na oko kvůli návštěvě - hele to všechno poznáš. Selský rozum je u mě o příčku vejš než nějaké anonymní BIO. Kéž by to ale takhle šlo úplně se vším - nejde - bohužel :c(
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    v nejvetsi nouzi asi tezko dostanes maso na taliri a tepelne zpracovane, teda pokud nebudes mit talir vlastni a k tepelnemu zpracovani zapalovac v kapse.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    v pripade nejvetsi nouze ASI MOZNA snim jakekoliv maso(kdyz ho dostanu na taliri-dobre pripraveny a tepelne opracovany)- ale to nemuzu takto tvrdit, mozna take ne(ale byla by opet poza tvrdit, ze NIKDY, kdyz jsem v te situaci zatim nebyl)
    ale jako altruizta, rozhodne nesnim pro sve preziti treba cloveka, jak tady mnozi tvrdili ,ze by tak cinil kazdy
    ani psa treba
    a vlastne jediny co bych si troufl vylozene ulovit(tudiz si to zaslouzil) rybu pro sve preziti(mozna jsem magor, ale radsi bych na pustem ostrove, pri neuspesnosti lovu ryb a nedostatku rostlinne stravy zrejme musel umrit hlady)

    jinak i nez zabit, vykuchat,... --nebudu to dal(je mi z toho zle)--.... bych ani prase
    sotva tu rybu a byl bych z toho i tak vyklepanej(nedelej ostatnim to co nechces aby delali tobe-nebo ne?)

    bud v ramci sveho preziti sezeru nekoho jineho, nebo v ramci jeho preziti se mu odevzdam jako potrava

    kazdy to vidi jinak



    KONZUM23:

    rikaji Ti neco zrcadla?

    muzu dat priklad jiny, Tobe mozna blizsi(industrialnejsi)
    hardware ani software neni lepsi(potrebujem oboji)
    HW bez SW a opacne nefunguje
    u masa a cloveka je to TROSKU jiny priklad pro ty co by se toho chteli chytit... maso proste nepotrebujem aby jsme fungovali/zili(COZ MIMOJINE DOKAZUJE I HROMADA USPESNYCH SPORTOVCU-a napr. i vegani,plodozravci,laktovegetariani nebo jinak se stravujici(ale bez masa) lide)
    takze stred TADY NEBUDE ZREJME jist maso i ostatni jidlo(kazdy den), pokud clovek nebude mit maso a radsi umre nebo pokud clovek nebude mit rostlinnou stravu a umre tak je to divny
    ja jak jsem rikal, bych za techto podminek bez rostlinne stravy zemrel a spousta z vas jak tvrdite zase bez masa by zemreli a proc?
    u me to je jasny (za urcitych podminek-coz se "snazim" prosadit- chovane zvire mi nedela obcas problem zkonzumovat-ze by stred?)
    ale proc spousta masojedliku nebo masonejedliku se snazi prosadit bud maso petkrat denne nebo vubec nikdy?!


    a co to znamena ezosracka?
    co je spatneho na prikladu JJ?
    rozvedem to, nebo opet povrchne demagogujeme?

    kdyztak do posty prosim(tady to nema co delat a ja nemam zapotrebi Te ztrapnit)

    opet pripominam: proto je poloodborna (aby se dali pouzivat i takove priklady a nejen "odborne" zvatlat)

    a naopak prave tim jsem v sobe objevil tzv. schopnost nerozlisovat(hledat tzv. stred-ne za kazdou cenu prosazovat jednostrannej uhel pohledu)
    jestli to je vyhoda oproti TOBE to nevim(take se ucim nesoudit a nemluvit za ostatni/bez jejich souhlasu)


    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    KONZUM23: Cemu nerozumis? :D wtf?
    prave proto ja nejim maso (ale jsem schopen do sebe v pripade nouze nacpat rybu, nebo napr. nejake kruti-ale preferuji pouze za urcitych podminek ziskane(v pripade ze si mohu vybrat) a za urcitych okolnosti me k tomu presvedcujicich- napr. hlad a nic jineho neni)
    a prave z toho vychazi, proc JA konkretne jsem se tak rozhodl
    klidne ho snim(zadna poza typu: ja bych neublizil ani mouse) ale jist ho proste nechci a to ani ty ryby, ktere mi za urcitych podminek dokonce i chutnaji a tak (bez empatie-nebo se snizenou empatii) bych je klidne jedl..
    navic jsou dost zdravy..


    KONZUM23:
    konzum23- 993 prispevku v 78 diskuzich a 3 svy
    eclectica- 5454 prispevku v 438 diskuzich :D a 3 svy
    spiritmeditator- 95 prispevku v 7 diskuzich a 1 svou
    a FB nemam a nikdy jsem nemel

    odborna diskuze by prave "neumoznovala" mluvit o nakych pocitech a srdci
    a prave proto jsem ji nakonec dal poloodbornou(navic toto tema je samo o sobe takove poloodborne)
    o odbornost se kdysi pokouseli fanaticky masojedlici(z rad profesionalu v oboru) a jak to dopadlo?
    dneska se snazi fanaiticky masonejedlici o totez( a kam to povede?)

    za posledni rok jsem se naucil vnimat veci, jak to rict: nejednoznacne?
    jing jang tvori cely kruh... nejen bila nebo cerna cast

    ECLECTICA: ta demagogie/prekrucovani(vyklad po svem) uz je .....
    to si snad jako ten nejinteligentnejsi z diskuze urcite domyslis spravne
    koneckoncu jsem pouzil tvuj styl... pozornejsi vi co tim myslim a ty snad taky
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BARRACUS: letos v létě bylo v itálii zatčeno něco přes dvěstě osob, spojovaných s mafií ze skupiny ndrangheta včetně několika výzanamných osob jako jsou starostové a místostarostové měst.... mainstream média ze zabývala únosem dilinky do itálie tím zrádným hrabětem.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KONZUM23: Kolik je na světě lidí? Šest miliard? Ještě nikdo nikdy neudělal pokus dostatečně dlouhý a na dostatečně velkém vzorku obyvatel a nezohlednil kde žijí a jaké jsou rasy a jaké jsou jejich genetické dispozice k určitým chorobám a co jedli do doby než se stali vegetariány a jaké dýchají ovzduší a jakou mají práci, aby z toho vyšla statisticky významná čísla.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SOLEI: Hovno tajne. Tajne v tom smyslu,ze pres uverejneni v odbornem casopise o tom mainstream media nepipla. Ja ti to najdu. Jsem k vedeckym studiim moderni doby dost skepticky,takze vzdy koukam na metodiku. Narust vyskytu nadoru oproti normalne krmenynm krysam byl skutecne markantni. jak rikam, zkusim to dohledat.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI: To je jako když mi v reklamě ukazujou palírnu destilérku jak to pečlivě dělaj postaru v malym a pak si uvědomim že maj roční prodej kterej odpovídá fabrice jako kráva.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    BARRACUS: potíž je trochu v tom, že krysy jsou k nádorům velice náchylné a je to u nich jedno z nejběžnějších onemocnění. A nějaké hlášky o tajných pokusech neberu. Pokud to nevyjde v odborném vědeckém časopise s vlastním ISBN a bodovým hodnocením, tak je to jedna paní povídala. Zrovna nedávno jsem četla článek, který měl potvrdit negativní vliv ultrazvuku na vývoj lidského plodu.... těch chyb v metodice pokusu jsem já coby člověk v medicíně člověka nevzdělaný našla deset.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: Mně se strašně líbilo když jsem vedla studenty do Botanicusu na exkurzi a kolega si dodal odvahu zeptat se, jak je možné, že mají tak vysokou produkci bio jahodové marmelády, když pěstební plocha stačí tak na čtvrtinu. Dostal odpověď, že ostatní dokupují. Jasný podvod - dokupovali konvenční jahody a ta jejich nálepka bio byla nepravdivá, mělo tam být napsáno s podílem bio jahod a procenta.
    Ale to nic, to ať si každý přebere sám, já se biojahod a dalších věcí bojím. Bio ovoce a bio krávu si dám s nadšením, ale jak vím co v tom ostatním může vlastně být. Tak raději konvenční.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    SOLEI: Ona ale taky soucast toho argumentu je,ze pokud clovek zije ty odolne druhy, prichazi postupne jeho telo o obrany schopnost pred podobnymi srackami a vede to alergiim atp. priznam se, tolik tomu nerozumim. ale vlastne jsi to napsala i ty ve svem prispevku. Tak trochu, nechce to ani ten cerv, tak to asi moc zdrave nebude.
    GMO - ted je nedavny pokus, o kterem se snazi mlcet, kde testovaly konzumaci GMO kukurice na krysach a u vsech se zacali objevovat nadory.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    Tak jasně, já si udělal exkursi do prasečáku kde zdechliny házeli do křoví za prasečákem, nebyla tam ani noha tak jsem tak vlezl se podívat.
    S biovýrobou pamatuju jak před mnoha lety, kdy nás ještě bio znamenalo kino v německu vpadli na bio farmu a tam to krmili kalama z čističky a použitym olejem. Tady nedaleko se zase zkoušelo v zimě když došlo žrádlo a pan majitel zmizel dávat směs polystyrén, sůl a teplá voda(ale teda neměli náběh na bio)Ono je to jako dycky, důvěřuj ale prověřuj.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: já si to vykládám tak, že to je vyšší stupeň, protože pokud jsi vegetarián tak určitě proto, že nechceš zabíjet zvířata a jediná zvířata pro člověka přijatelná k chovu jsou ta šťastná na zelených pastvinách co kolem nich pobíhají růžolící dětičky. A gmo je prostě zločin proti přírodě (mno, já s gmo taky moc nesouhlasím, za prvé je mi to tak nějak proti srsti z principu a za druhé jsem asociál, místo vymýšlení jak nakrmit hladovějící, bych raději rozdávala antikoncepci)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: výroba od výroby - já zas viděla v Oticích naprosto šťastné Durocy jak si hráli a byli přátelští a společenští v čistém prostředí a když to srovnám s tím co občas vidím u některých menších producentů co chtějí právě přestoupit na to bio a jsou v tom čekatelském období tak je mi jich líto. Zkazky co vypráví kolegyně, která má na starosti mlýn a kontroluje dovezené zrní na jeho nezávadnost (mimo jiné právě proto, aby se do mlýna nezavlekla nějaká prima breberka) tak na bio dost hudruje.
    Nějak jsem dosud nepochopila, proč se lidi ohánějí nějakými internetovými články a spekulují o nesmrtelnosti chrousta a přitom by stačilo sebrat se a v knihovně si půjčit bionormu - má devět stran.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SOLEI: hlavně nevím, co má GMO a BIO společného s jezením/nejezením masa, ale z toho dlouhého slovního průjmu jsem vyrozuměla, že vegetarián, který nepropaguje BIO a nehoruje proti GMO je fanatikem a ostudou všech, kdo nejí maso :))
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SPIRITMEDITATOR:
    pokud vynechám klasické postupy šlechtění, výběru a křížení tak Eclectica má pravdu, upravené potraviny jíš ani o tom nevíš a mnoho například rostlinných druhů bys ani jinak neznal - například taková kukuřice (bez zásahu člověka to zrno z prostě z těch palic nedostaneš, ačkoli nedošlo k úpravě genů laboratorní cestou, tak bez zásahu člověka a jeho mechanizace by se kukuřičnou moukou najedlo mnohem méně lidí) . A
    například už jen takové pivo se vyrábí z geneticky modifikovaného ječmene -všechny současné odrůdy do jednoho jsou "upraveny" - v rámci výzkumu s radioaktivitou se během pokusů vyskytlo několik rostlin, které daly více klasů než do té doby pěstované odrůdy a to už je pár desítek let nazpátek.

    Co se týká Bio, běž si přečíst normu - prakticky u všech položek tam máš volnější limity než u běžného konvenčního pěstování, ať už se jedná o napadení plísněmi, škůdci nebo o obsah dusičnanů. Nějaká éčka v tomto případě hrají mnohem menší roli, protože toxicita jednoho produktu je nahrazena toxickými látkami produktu jiného. Ať už se jedná o samotné napadení plísní nebo o látky tvořené rostlinou jako její samotná obrana. Ani vyšší výživná hodnota coby argument neobstojí, právě naopak, pokud je pěstitel aspoň trošku příčetný, použije pro pěstování druhy rostlin a plemena zvířat, která mají svou specifickou odolnost. Například odolnost jablek vůči strupovitosti - tyto starší odrůdy, které jsou vybaveny tímto genem mají sice hezčí šlupku a vyšší trvanlivost, ale pro změnu nižší obsah vitamínů a minerálů (bavím se o standardní velikosti jablka typického k dané odrůdě). Mnoho moderních odrůd vzniklo právě jako důsledek snahy zlepšit chuťové vlastnosti dané plodiny, ale bohužel často je to zaplaceno právě nižší odolností vůči ataku vnějšího prostředí (citlivost vůči počasí, napadení chorobami a škůdci, výživou). Tzn. za všechno se platí, bio není vůbec špatné, ale z dlouhodobého hlediska v rámci trvale udržitelného rozvoje je to jeden z nejdražších způsobů stravování lidstva.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI:
    No nevim, já když sem na něj koukal byl to š'tastnej domácí pašík v létě s výběhem a přísunem slitků piva z hospody,kdežto ty bestie v prasečáku se mne snažily ochutnat a nebyl na ně hezkej pohled. S tim krmenim čímsi pamatuji jednoho rybářexpytláka co doma všechno krmil rybama a nebylo to to pravý ořechový.
    O domácích tekutých specialitách ani nepovídat, pomáhal jsem jako chemik se sklony k porušování zákonů postavit x domácích palírniček a kolon, některý i na přání provozovatele na úrovnu super a podmínkou je, že se mi pak nebudou snažit narvat svoje produkty :-), letos zvláště jak se neurodily jabka apod. tak je to děs, stačí mi když to cejtim na chodbě.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR:
    sorry, ale tomu tvému příspěvku absolutně nerozumím.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam