• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    BARRACUS: Může a je to super, když to dělá. Proti malým farmám tu snad nikdo nebrojí.
    "Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit." ale tohle se ti snaží vysvětlit, že není potřeba. Že to právě jde i bez toho (až na pár vyjimek). Právě třeba skrz ty malé farmy.
    KONZUM23: Viděl a ? Cos nepochopil na tom umělém množení, kdy se přivádí na svět jen pro to, aby pro tebe pošel?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Jenže Krmné kukuřice, soji a dalších plodin se musí vypěstovat několikanásobně více než jaký je pak zisk kalorií z živočišných produktů, takže je to energeticky docela nevýhodné. Ale souhlas, že nic není černobílé (viz ti hraboši). S podporou lokálních surovin souhlasím - často si kupujeme biobedýnky a chodíme na farmářské trhy, ale určitě to nepokryje veškerou spotřebu (výjde to také dost dráž). Vždy je co zlepšovat.

    KONZUM23: prase v chlívku i v lese jsem viděla... Také jsem viděla prase v továrních halách, ve kterých se krmí průmyslově vyráběníma granulema (ze soji, kukuřice a pšenice), které se k nám dováží z velké dálky (nejčastěji z JA). V domácích chovech se krmí také např. bramborami, ale tyto chovy tvoří kapku v moři celkové produkce, takže mi Jardeš nepřipadá až tak nepříčetný.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Jenze tenhle pristup muze praktikovat i vegan. Nakupovat lokalni suroviny z mensich farem.
    Taky se nad tim da premyslet takhle: Kolik kalorii ropy je potreba na vyroby kalorii ze sojy? Jake jsou potom ty ekefty na tvory na tehle planete? Neni to proste cernobile.
    Jatka jsou jatka. Zviratka tam umiraji, aby nekdo jiny mohl zit. I metody zabijeni se mohou lisit a nektere nejsou ani zdaleka tak brutalni, jako treba potkaji volne zijici zviratka, ktera jsou lovena jinymi zviratky.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    KONZUM23: ne, myslím, že by stačilo je přestat uměle množit.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: Kéž by to takhle měla většina lidí. Já se po návštěvě bio-jatek u Jihlavy rozhodla pro veganstí, nicméně obdivuji každého, kdo se rozhodne velkochovy nepodporovat a připlatit si třikrát tolik.
    Nepřipadá mi nesmyslný - jde mi o rozlišení nevyhnutelného a možného. A třeba mám z přejíždění lidí nějaké sadistické potěšení nebo mi třeba chutná jejich maso :)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Proto nepodporuju velkochovy a ze stejnyho duvodu se snazim vetsinu ostatnich potravin zakoupit z farem, kde se pouziva tezka technika mene spise nez vice. Stoji me to 2-3 vice penez takhle se stravovat. Kupuju si maso ze zvirat, ktera si svuj zivot zila na pastvinach v celkove slusnych podminkach.
    Ty vidis, ze ja umyslne zabijim zviratka. Ja tim,ze jsem ochoten platit vic vidim,ze tem zviratum davam lepsi zivot az do jejich smrti.

    Tvuj primer k prejizdeni lidi je nesmyslny, protoze z prejeteho cloveka neni zadny uzitek. Celkove prirovnavani zvirat k lidem v naproste vetsina konci demagogii.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS:
    KONZUM23: Samozřemmě, že v rámci produkce rostlinných potravin omylem zahyne spousta zvířat, ale není to záměrem a nevyhnutelným cílem tohoto procesu. Také toto zvíře má nějakou šanci, že přežije - je to nešťastná nehoda, nikoliv nalajnovaný osud smrti na jatkách od svého narození.
    Fakt, že na silnicích každý den zahyne pod koly aut několik lidí, mi podle vás dává právo přejíždět lidi zclea záměrně? Opravdu by mě to zajímalo....
    To, že se již podílíme na nějakém utrpení nezamená, že je správné podporovat i to, kterému se můžeme snadno vyhnout. Etika je možná tam, kde je možnost volby.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: No tak ted uz to vis, takze az si priste pujdes pro chleba, vedome zabijes hrabose. tak se s tim smir.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: proto to slovíčko vědomě ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Pokud chodis nakupovat do supermarkety, zabijis zviratka tak jako tak i pri koupi normalniho chleba. Jenze to neodpovida slunickovimu pohledu na svet, tak se to alibisticky prehlizi, ze jo.
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    BARRACUS: takže jste tady přišli na to, že zvířata jsou na porážce hrozně happy? To je bezva :)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: " protože se nechci vědomě podílet na utrpení a smrti druhých" Tenhle blud zde byl jiz vyvracen. Chapu,ze jeden je liny to vsechno cist, ale uz na tuhle hlasku zacinma byt fakt alergicky. Je to blbost
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    SOLEI: A přitom je to tak prosté. Já třeba mám potřebu jíst bezmasá jídla, protože se nechci vědomě podílet na utrpení a smrti druhých, ne z důvodu, že by mi to nechutnalo. Nevím, proč bych se kvůli tomu měla vzdávat jídel, které mám ráda, když se dají stejně dobře připravit i z rostlin. Když je něco chuťově i vzhledově jako guláš, proč bych tomu neříkala veg-guláš? Svíčkovou je také běžné nazývat svíčkovou, i když zrovna není z "pravé svíčkové".
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SOLEI: Sice nejsem vegetarián, ale na základě vlastní zkušenosti tvrdím, že prim v důvodech vedoucích ke změně jídelníčku hraje osobní zdraví. Ostatně k jakékoliv významné životní změně.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KONZUM23:
    Nevím jestli těhotenství do této kategorie spadá. Ale jediné co jsem měla chuť konzumovat byly různé luštěniny a představa, že si dám maso (ryby, vepřové... ale i sýr) byla nepředstavitelná, přitom mi to vonělo, lákalo mne dát si to.

    Já jsem za celý svůj život nepochopila, proč má někdo potřebu jíst bezmasá jídla a přitom se je ale snaží upravit tak aby se podobala masitému jídlu - fakt nechápu vegetariánské párky, vegetariánský guláš, vegetariánskou sekanou - kombinace koření která je v těchto jídlech použita má spolupracovat s masem, tedy s jinou chutí. Když obrozenci vymýšleli slova jako kapesník, proč je někomu zatěžko vymyslet slovo jasně vyjadřující, že toto jídlo je paprikově cibulová opepřená soja a ne nějaký vegetariánský guláš.

    Taky by mně zajímalo co takového vegetariána přesvědčí k tomu, že si zase dá maso.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23:
    Tak povedlo se mi to doslova,nemocí, no a pravda docela jsem z toho byl na palici, ale ono to taky bylo tim, že byla jiná doba a v malym městě cosi tehdá o vegetariánech nepapajících maso věděli, ale nebyli si jistý jestli to není nějaká odnož revisionismu nebo revanšistický hnutí ze západního německa.
    Tudíž bezmasá rovnalo se stejný jídlo jako dycky, ale prostě bez masa, zvláště osudné třeba u řízku s bramborem a citronem. Dneska už snad by to s těma náhražkama a kopiema masa bylo přežitelnější.
    Ale i tak vzpomínám že jsem to ke konci lehce fixloval a pak se masa přežral.
    Vzpomínám ale, jak už tehdy, když komouš něco blbě naplánoval a nebyla třeba vejce,vepřový, banány,květák,majoránka,játra,husy,pomeranče byla tato složka stravy rázem velice škodlivá ba smrtelně nebezpečná což osvětlovala rozsáhlá komunita vědců a lékařů svými poznatky a výzkumy, naopak když jí bylo dost(a chybělo něco jinýho), změnila se v nektar a zdraví prospěšnou potravinu, vhodnou to krmi pro široké vrstvy budovatelského lidu.
    Nejstrašnější krizi masožravce znám z rodiny, děda za války pohříchu pytlačil a šmelil, ale stejně to nestačilo(část toho posílal jak se zjistilo po 40letech dál) a papali speciality typu brambory s mrkví a podobný mlsy. Jeho oslava vítězství nad fašismem tedy spočívala nikoli v pobíhání s fanglí či odhalování domělých kolaborantů a jejich věšení a lynčování, ale v uvaření velkýho hrnce brambor s mrkví a ostatní zeleninou, jejich postavení k brance a mocnému nakopnutí při kterym si zlomil palec u nohy(to eště netušil jaký časy ho za chvíli čekaj).
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    MUI:
    BLOODRAT:

    Mela jsem to celkem podobne (a to jsem svuj druhy pokus o vege brala celkem vedecky). Jednoho zimniho dne jsem se pristihla pri tom, ze misto cteni v tramvaji premitam, ktereho ze spolucestujicich bych nacala nejdriv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLOODRAT: troufnu si říci, že poznám i části toho zvířete dle konzistence a chuti. Například hovězí hrudí od roštěnky, vepřový bok od plecka a to od kýty. Ale musí se to dobře uvařit.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    YARRDESH: Jestli máš pocit, že maso má plus minus stejnou chuť, tak jsi měl asi smůlu na kuchaře. Já si troufám říct, že se zavázanýma očima od sebe bez problémů rozeznám vepřové, divočáka, hovězí, králíka, kuřecí, bažanta, skopové, jehněčí a ryby.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MUI: Taky jsem v asii najela na čerstvé ovoce a zeleninu. Ty jejich krávy tvrdé jak podrážka se žrát nedaly, slepice jakbysmet, ale celou dobu jsem na to maso měla stále rostoucí chuť (která se neprojevovala agresivitou, spíš unaveností a neutuchajícím pocitem hladu). Dneska mám maso a děsně mi chybí to azijské exotické ovoce a zelenina.
    Dát si takhle v ČR čerstvý zelený kokos lžičkou a nebo čerstvou pitahaju, hmmmm... Chybí mi to, ale s masem se cítím mnohem lépe.

    Ono cestování je dobrá prověrka co žaludek schroustne. Dočasně se bez masa dá být, ale sledovat na sobě ty změny mě vyděsilo.
    Mě nejvíc vyhovovala marocká kuchyně. Spousta zeleniny a základ masový. Chuti dostatek, ale ne přemrštěně. Obecně mi na vege stravě vadí koření. A vím, že když tam koření není, tak to nemá zase chuť naprosto žádnou :c/ Si nevybereš...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam