YARRDESH: musím razantně nesouhlasit! Jako velitelka v kuchyni a jedinec s vytříbeným čichem i chutí prostě vím, že "babicoviny" se nevyplácí.
Vem si např. holandský řízek.
http://recepty.vareni.cz/holandsky-rizek/ Do holandského řízku patří vepřový bok namletý a mléko ho zjemní a udělá to, že se maso k sobě lepí jinak než za použití "lepidla". Pokud bych např. použila kuřecí a nebo úplně jiný druh masa, už by nešlo o klasický holandský řízek. Změnila by se chuť i vlastnosti. Najednou by to bylo nové jídlo, které jinak chutná.
řízek vepřový, hovězí, kuřecí nebo obalovaná smažená ryba či obalovaná smažená cuketa nebo květák - to jsou úplně jiná jídla. Krom toho kuřecího řízku mám všechny jmenované ráda, ale každé prostě chutná jinak.
Omáčky jsou totéž. Esli udělám guláš zvěřinový, vepřový nebo vegeguláš - jde sice stále o guláš, ale prostě je každý jiný - naprosto jiný a jde o tu tvou omáčku? Ne - jde o maso, ze kterého se šťáva pustila. V případě vegeguláše do toho musíš dát bambilion chuti, aby nešlo jen o hmotu. Maso tu chuť má a když jí pustí do omáčky, jde o základ omáčky (ty říkáš vývar z mrtvoly - já říkám chuť masa).
A neodpustím si poznamenat, že pokud někdo neumí vařit (péct, smažit,...), pak by to neměl dělat a nikdo svéprávný by to po něm neměl jíst, páč by také o ty své chuťové buňky mohl přijít a pak může místo piva chlastat chcanky a místo masa žrát obalený hadr a nepozná nic :c/