• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    SOLEI: A přitom je to tak prosté. Já třeba mám potřebu jíst bezmasá jídla, protože se nechci vědomě podílet na utrpení a smrti druhých, ne z důvodu, že by mi to nechutnalo. Nevím, proč bych se kvůli tomu měla vzdávat jídel, které mám ráda, když se dají stejně dobře připravit i z rostlin. Když je něco chuťově i vzhledově jako guláš, proč bych tomu neříkala veg-guláš? Svíčkovou je také běžné nazývat svíčkovou, i když zrovna není z "pravé svíčkové".
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SOLEI: Sice nejsem vegetarián, ale na základě vlastní zkušenosti tvrdím, že prim v důvodech vedoucích ke změně jídelníčku hraje osobní zdraví. Ostatně k jakékoliv významné životní změně.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KONZUM23:
    Nevím jestli těhotenství do této kategorie spadá. Ale jediné co jsem měla chuť konzumovat byly různé luštěniny a představa, že si dám maso (ryby, vepřové... ale i sýr) byla nepředstavitelná, přitom mi to vonělo, lákalo mne dát si to.

    Já jsem za celý svůj život nepochopila, proč má někdo potřebu jíst bezmasá jídla a přitom se je ale snaží upravit tak aby se podobala masitému jídlu - fakt nechápu vegetariánské párky, vegetariánský guláš, vegetariánskou sekanou - kombinace koření která je v těchto jídlech použita má spolupracovat s masem, tedy s jinou chutí. Když obrozenci vymýšleli slova jako kapesník, proč je někomu zatěžko vymyslet slovo jasně vyjadřující, že toto jídlo je paprikově cibulová opepřená soja a ne nějaký vegetariánský guláš.

    Taky by mně zajímalo co takového vegetariána přesvědčí k tomu, že si zase dá maso.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KONZUM23:
    Tak povedlo se mi to doslova,nemocí, no a pravda docela jsem z toho byl na palici, ale ono to taky bylo tim, že byla jiná doba a v malym městě cosi tehdá o vegetariánech nepapajících maso věděli, ale nebyli si jistý jestli to není nějaká odnož revisionismu nebo revanšistický hnutí ze západního německa.
    Tudíž bezmasá rovnalo se stejný jídlo jako dycky, ale prostě bez masa, zvláště osudné třeba u řízku s bramborem a citronem. Dneska už snad by to s těma náhražkama a kopiema masa bylo přežitelnější.
    Ale i tak vzpomínám že jsem to ke konci lehce fixloval a pak se masa přežral.
    Vzpomínám ale, jak už tehdy, když komouš něco blbě naplánoval a nebyla třeba vejce,vepřový, banány,květák,majoránka,játra,husy,pomeranče byla tato složka stravy rázem velice škodlivá ba smrtelně nebezpečná což osvětlovala rozsáhlá komunita vědců a lékařů svými poznatky a výzkumy, naopak když jí bylo dost(a chybělo něco jinýho), změnila se v nektar a zdraví prospěšnou potravinu, vhodnou to krmi pro široké vrstvy budovatelského lidu.
    Nejstrašnější krizi masožravce znám z rodiny, děda za války pohříchu pytlačil a šmelil, ale stejně to nestačilo(část toho posílal jak se zjistilo po 40letech dál) a papali speciality typu brambory s mrkví a podobný mlsy. Jeho oslava vítězství nad fašismem tedy spočívala nikoli v pobíhání s fanglí či odhalování domělých kolaborantů a jejich věšení a lynčování, ale v uvaření velkýho hrnce brambor s mrkví a ostatní zeleninou, jejich postavení k brance a mocnému nakopnutí při kterym si zlomil palec u nohy(to eště netušil jaký časy ho za chvíli čekaj).
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    MUI:
    BLOODRAT:

    Mela jsem to celkem podobne (a to jsem svuj druhy pokus o vege brala celkem vedecky). Jednoho zimniho dne jsem se pristihla pri tom, ze misto cteni v tramvaji premitam, ktereho ze spolucestujicich bych nacala nejdriv.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLOODRAT: troufnu si říci, že poznám i části toho zvířete dle konzistence a chuti. Například hovězí hrudí od roštěnky, vepřový bok od plecka a to od kýty. Ale musí se to dobře uvařit.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    YARRDESH: Jestli máš pocit, že maso má plus minus stejnou chuť, tak jsi měl asi smůlu na kuchaře. Já si troufám říct, že se zavázanýma očima od sebe bez problémů rozeznám vepřové, divočáka, hovězí, králíka, kuřecí, bažanta, skopové, jehněčí a ryby.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MUI: Taky jsem v asii najela na čerstvé ovoce a zeleninu. Ty jejich krávy tvrdé jak podrážka se žrát nedaly, slepice jakbysmet, ale celou dobu jsem na to maso měla stále rostoucí chuť (která se neprojevovala agresivitou, spíš unaveností a neutuchajícím pocitem hladu). Dneska mám maso a děsně mi chybí to azijské exotické ovoce a zelenina.
    Dát si takhle v ČR čerstvý zelený kokos lžičkou a nebo čerstvou pitahaju, hmmmm... Chybí mi to, ale s masem se cítím mnohem lépe.

    Ono cestování je dobrá prověrka co žaludek schroustne. Dočasně se bez masa dá být, ale sledovat na sobě ty změny mě vyděsilo.
    Mě nejvíc vyhovovala marocká kuchyně. Spousta zeleniny a základ masový. Chuti dostatek, ale ne přemrštěně. Obecně mi na vege stravě vadí koření. A vím, že když tam koření není, tak to nemá zase chuť naprosto žádnou :c/ Si nevybereš...
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    YARRDESH: musím razantně nesouhlasit! Jako velitelka v kuchyni a jedinec s vytříbeným čichem i chutí prostě vím, že "babicoviny" se nevyplácí.
    Vem si např. holandský řízek. http://recepty.vareni.cz/holandsky-rizek/ Do holandského řízku patří vepřový bok namletý a mléko ho zjemní a udělá to, že se maso k sobě lepí jinak než za použití "lepidla". Pokud bych např. použila kuřecí a nebo úplně jiný druh masa, už by nešlo o klasický holandský řízek. Změnila by se chuť i vlastnosti. Najednou by to bylo nové jídlo, které jinak chutná.
    řízek vepřový, hovězí, kuřecí nebo obalovaná smažená ryba či obalovaná smažená cuketa nebo květák - to jsou úplně jiná jídla. Krom toho kuřecího řízku mám všechny jmenované ráda, ale každé prostě chutná jinak.
    Omáčky jsou totéž. Esli udělám guláš zvěřinový, vepřový nebo vegeguláš - jde sice stále o guláš, ale prostě je každý jiný - naprosto jiný a jde o tu tvou omáčku? Ne - jde o maso, ze kterého se šťáva pustila. V případě vegeguláše do toho musíš dát bambilion chuti, aby nešlo jen o hmotu. Maso tu chuť má a když jí pustí do omáčky, jde o základ omáčky (ty říkáš vývar z mrtvoly - já říkám chuť masa).

    A neodpustím si poznamenat, že pokud někdo neumí vařit (péct, smažit,...), pak by to neměl dělat a nikdo svéprávný by to po něm neměl jíst, páč by také o ty své chuťové buňky mohl přijít a pak může místo piva chlastat chcanky a místo masa žrát obalený hadr a nepozná nic :c/
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MUI: Měl jsem to podobně, když jsem cestoval po jižní Americe a živil se převážně ovocem, rýží a spoustou syrových (!) ryb. Kromě toho, že jsem se cítil živočišně, jako alfa a zabíjel bych zvěř na potkání, ale taky fantasticky a plný energie, žádné padání vlasů. Klidně bych v tom pokračoval i v Čechách, ale nějak tu chybí to moře :o/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: tohle nedokážu ani přelistovat myší, natož číst.
    Smiř se s tím, že pokud nebudeš psát stručně a srozumitelně, nebudou lidi vůbec číst, co píšeš.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ee, maso ze stary ovce je treba natolik vyrazny ze ti to spousta lidi nebude jist. to samy u ryb.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ICEMAN8241:
    Tak to já to nemusim míchat, vono když je flákoty větší množství, tak tam stejně ten zbytek je jen na okrasu jako zdravice z rostlinné říše, s funkcí jako deštníček v koktejlu (fujtajxl ty nemám rád).
    Já si rostlinstvo a jeho produkty nechávám do práce k sčotu, protože mám nutkání něco hryzat když vymejšlim rafinovaný lejstra kterejma se živim, hulit tam nechci bylo by to tam za chvíli jak kouřová clona, tam je mi uplně fuk co chroustám, stejně mám myšlenky jinde a nemusim se u toho bát že budu muset běhat okolo lesa abych nebyl jako štoudev jako kdybych chroustal sladký.
    Akorát se musí dávat bacha aby se k tomu nedal ubrousek, protože ho pak mám snahu taky sežrat (vyzkoušeno).
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Těžko odpověď najdeš v tom, co ti napíšu, protože nejsem onen typický masojed, o kterém drtivá většina veg*nů mluví. Maso jím primárně kvůli živinám (bílkoviny, minerály) a chuť je sekundární záležitost, i když vážně jen o malilinkatý kousek. Když mám maso na talíři, je zpravidla upravené jen minimálně, protože kvalitní maso moc úprav nepotřebuje - tzn. byliny, koření - nic víc. Obvykle mám k masu stejné nebo větší množství zeleniny, někdy vč. trochy ovoce a ořechů, což jsou pro mě další důležité zdroje živin, chuť je opět sice důležitá, ale sekundární záležitost. Nejedl bych maso bez zeleniny, ani zeleninu bez masa, což je bod, ve kterém se vymykám těm dvěma množinám, se kterými veg*ni operují - jedni nejí maso, druzí nejí zeleninu a často pak ani to maso, což si veg*ni zpravidla neuvědomují.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ICEMAN8241: vsak ano, proto jsme dospeli sem : ja ti tvrdim, ze maso ma vicemene stejnou chut, jeho jednotlive druhy se od sebe lisi asi tak jak onen hrach od fazoli. vetsi chutova diference masa je dana az onou omackou/ingrediencemi pri priprave masa, ne masem samotnym, ktere je vicemene stejne.
    v ramci diskuze bych opravil tvuj primer me argumentace k srovnavani renaulta (auto) s volvem (auto) a naslednou nesmyslnosti argumentu rozdilu skodovky (auto) a airbusu (jiny dopravni prostredek). tvrdim, ze auto zn.1. a auto zn.2. jsou od sebe mene odlisne, nez kolo (jiny dopravni prostredek) a letadlo (jiny dopravni prostredek). nesrovnavam vzajemne pomery ostatnich dopravnich prostredku vuci automobilum (masu), ale poukazuji na skutecnost, ze rozdily mezi druhy dopravnich prostredku jsou vetsiho radu, nez rozdily v ramci jednoho druhu, vyrobku auto-moto. tedy rozdily chuti ruznych mas vicemene marginalni, neb existuji mnohem vetsi chutove diference. neni tedy razeni masa na prvni misto v jidelnicku ochuzovani se o sirsi svet chuti?
    a ted bych se vratil zpatky k tomu, ze vetsinu chuti masa na taliri dela omacka/ingredience pri jeho priprave. nerozumim tudiz, proc je chut masa tak dulezita a vyborna a nelze bez ni zit, coz jsou tvrzeni, se kterymi se veg*ani neustale setkavaji. jestlize jsme si dokazali, cim je vlastne chut upraveneho masa dana, neznamena to, ze volani ortodoxniho buckojeda po mase v libovolnem jidle je ve skutencosti peknym oxymoronem, volanim po zelenine, koreni, oleji, smazeni, sojovce a vecmi, kterymi vlastne opovrhuje? dochazim zde k velmi bizarnim zaverum :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Byla řeč o druzích masa a omáčkách, což jsou samostatné gastronomické veličiny, zatím co teď jsi vytáhl zcela odlišné suroviny. To je jako kdybych srovnával Renault s Volvem a pak přišel s argumentem, že je větší rozdíl mezi Škodovkou a Airbusem. Čili, ten rozdíl je do očí bijící :) Když už to chceš srovnávat, tak si dej vedle sebe třeba hovězí X skopové a fazol X hrách.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KONZUM23: a ja myslel ze to je kvuli svickam, ktery se davaj do omacky kvuli konzistenci (ostatne v mnoha restauracich to i jako svicky s knedlikem chutna)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ICEMAN8241: ja teda vnimam vetsi chutovy rozdil mezi cibuli a kokosovym mlikem nez hovezim a skopovym.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Člověče, když tak čtu ty chutě, co rozeznáváš při konzumaci masa, tak hádám, že jsi maso jedl naposledy ve školní jídelně. Teď to nemyslím nijak rýpavě, ale normálně mi to přijde dost smutný. Zrovna včera jsem vzpomínal na burgery ze skopového masa, které mi přišly chutnější, než ty hovězí, které jsem jedl na začátku týdne. A burgery myslím jen krátce grilované maso, které bylo následně pouze osoleno a konzumováno se zeleninovým salátem (jím paleo, tedy žádné umělé potraviny). Ten rozdíl v chutích je obrovský. Na druhou stranu, když se dostanu náhodou do situace, kdy mám jíst klasickou omáčku (= zahuštěnou moukou), tak ty chutě jsou dost mdlý. Čili on ten původ / zabiják chutí není tak jednoznačný, jak říkáš.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KONZUM23: a jak tomu chces rikat "bezmase neco, co vypada a chutna jako salam", nebo tomu rikat nejak vymyslene, treba pikomatro nebo zmrdoplex, coz bude ovsem obchodni jmeno produktu nejaky firmy a jiny vyrobce si to nazve zase jinak - a nikdo si pod tim tudiz nic konkretniho nepredstavi. od salamu vim, co mam cekat, od bezmaseho salamu taky. ono jestli "salame" z italstiny predstavuje solenou uzeninu, tak to muze byt i nasolene uzene tofu a ne nutne maso :) pripadne jinak - mas salam paprikáš, mas salam bezmasy kureci z tofu, mas salam bezmasy uzeny ze seitanu, mas salam sunkovy, mas salam bezmasy sunkovy...neni na tom nic nepochopitelneho. jak by ses o tom chtel jinak bavit, vzajemne to rozlisovat?
    byl tu zminovan burger, taky je to spis kategorie jidla, nez nutne neco konkretniho. cheeseburger, vegeburger, hamburger..
    pod svickovou si taky predstavim omacku, ne bok vyhrezly kravy. kdyz to bude vegetarianska svickova, tak vim, ze tam nebude nalita voda vyvarena z mrtvoly, kdyz to bude veganska svickova, tak nebudu v omacce ocekavat krvavomlecny hlenohnis z vypsychlejch dojnic, to da rozum. nazyval bys to radeji "petrolejkova" misto "vege svickova"? co by si pred tim predstavil nekdo jiny?


    toliko k reseni jidelni taxonomie. a ted odbocim : ono priznejme si, chute jsou spis v tech omackach, nez v mase. to chutna +- stejne, omacky se od sebe lisi mnohem vice. rozdil mezi smazenym hovezim a smazenym veprovym je mensi, nez mezi kari kokosovou omackou, nebo svickovou omackou. zasadni rozdil v chuti u masa shledavam v pripade, kdyz bylo vareny/duseny vs smazeny/peceny, nicmene furt to bylo dost obdobny : chut slana, olejovita, s glutamanovym aroma. o dalsi diference se uz postaral cesnek, cibule, sojovka pivo etc, co se pri jeho priprave uzilo, ale to uz ovsem neni maso samotny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam