KONZUM23: a jak tomu chces rikat "bezmase neco, co vypada a chutna jako salam", nebo tomu rikat nejak vymyslene, treba pikomatro nebo zmrdoplex, coz bude ovsem obchodni jmeno produktu nejaky firmy a jiny vyrobce si to nazve zase jinak - a nikdo si pod tim tudiz nic konkretniho nepredstavi. od salamu vim, co mam cekat, od bezmaseho salamu taky. ono jestli "salame" z italstiny predstavuje solenou uzeninu, tak to muze byt i nasolene uzene tofu a ne nutne maso :) pripadne jinak - mas salam paprikáš, mas salam bezmasy kureci z tofu, mas salam bezmasy uzeny ze seitanu, mas salam sunkovy, mas salam bezmasy sunkovy...neni na tom nic nepochopitelneho. jak by ses o tom chtel jinak bavit, vzajemne to rozlisovat?
byl tu zminovan burger, taky je to spis kategorie jidla, nez nutne neco konkretniho. cheeseburger, vegeburger, hamburger..
pod svickovou si taky predstavim omacku, ne bok vyhrezly kravy. kdyz to bude vegetarianska svickova, tak vim, ze tam nebude nalita voda vyvarena z mrtvoly, kdyz to bude veganska svickova, tak nebudu v omacce ocekavat krvavomlecny hlenohnis z vypsychlejch dojnic, to da rozum. nazyval bys to radeji "petrolejkova" misto "vege svickova"? co by si pred tim predstavil nekdo jiny?
toliko k reseni jidelni taxonomie. a ted odbocim : ono priznejme si, chute jsou spis v tech omackach, nez v mase. to chutna +- stejne, omacky se od sebe lisi mnohem vice. rozdil mezi smazenym hovezim a smazenym veprovym je mensi, nez mezi kari kokosovou omackou, nebo svickovou omackou. zasadni rozdil v chuti u masa shledavam v pripade, kdyz bylo vareny/duseny vs smazeny/peceny, nicmene furt to bylo dost obdobny : chut slana, olejovita, s glutamanovym aroma. o dalsi diference se uz postaral cesnek, cibule, sojovka pivo etc, co se pri jeho priprave uzilo, ale to uz ovsem neni maso samotny