• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKDRAGONUmění jak vést partnerský vztah
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    VERONIKA22: Sociální tlak okolí je hrozně podceňovaný faktor. Ano, všichni vědí, že na názoru těch druhých přeci nezáleží... Jenže:

    Obecně lze předpokládat, že lidé mají rádi, když jsou ostatní lidé odhadnutelní. To znamená, že si lidi nějak zaškatulkují a i když jim něco na druhých vadí, většina lidí dělá vše proto, aby se dotyční nezmnili, protože potom by oni museli změnit své mínění o nich a to je hrozně namahavé... Takže se chovají, jako by se lidé neměnili.
    No a protože okolních lidí je vždy víc, než Tebe nebo Tvé vlastní rodiny, tak sociální tlak bývá obrovský. Často je opravdu nejjednodušíí způsob, jak něco změnit (nebo vyřešit), dostat se na čas z vlivu okolí, změnit to, zažít to a okolí postavit až před hotovou věc.

    Nikdy jsem takto nezkoušel řešit partnerské problémy, takže nevím, jak to vyřešit v okamžiku, kdy máte svá zaměstnání a závazky... Ale co třeba problémy tohoto typu řešit na společné, řekněme týdení dovolené, někde daleko od vašeho okolí, které vás bude tlačit jinou cestou, než by se vám chtělo? (Vůbec nevím o jaké problémy jde, takže střílím naslepo.)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    THOMASMORTA: pravda u nás vždy haprovalo 51% problému. Tuto část ovlivňovalo okolí a nešlo s tím hnout a jště dnes toto okolí má velký vliv. Prostě jsme si zatím nezařídili ideální život. a tak dohoda dvou lidí stále dělá jen 49% problému a dřív či později to vždy skřípalo :o(
    Ale jinak souhlasím. Pravidla mezi 2 lidmi co se mají rádi jde nastavit. Ale my jsme vždy zapomínali na kompenzaci. Takže se někde ubralo a nikde nepřidalo. No celkově jsme moc rozdílní.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    VERONIKA22:Promiň, ale fakt nevím, co by mělo být z principu nepříjemného na nastavování pravidel.

    Postup je jednoduchý, nevím, co složitého v tom hledáš:
    i) Já řeknu co chci: Co potřebuji nutně, čeho bych se vzdával jen velmi nerad a co bych rád.
    ii) Pak mi řekne to samé partner/ka.
    iii) Společně hledáme, jak sestavit společné soužití tak, aby naplňovalo oba.
    Pozor nemluvím o kompromisu! Pokud by byly požadavky v "Co potřebuji nutně" neslučitelné, pak spolu prostě nedokážeme dlouhodobě žít. Přes to vlak nejede, je mi líto. A ustoupit z pozice "čeho bych se jen velmi nerad vzdával" bych měl jen v nejkrajnějším případě a pouze pokud to bude kompenzováno jinde.

    Problém bude spíš v tom, že tento postup předpokládá dvě důležité věci:
    1) Musím mít alespoň hrubou představu o tom, co chci (což předpokládá upřímnost vůči sobě samému).
    2) Musím být schopen mluvit o tom, co chci, tedy musím být schopen komunikovat s partnerem/partnerkou.

    Jenže, pokud pokud máš problém s některým z těchto dvou předpokladů, tak nepříjemnost nespočívá v nastavování pravidel.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Ale když se zamyslím nad manželstvími mých kamarádek tak vidím, že naprosto vše je o povahách - někdo je dominantní a někdo zase takový uťáplý a jenom díky tomu je jejich manželství vzorové pro celé okolí. Tichá bezproblémová povaha si našla vůdčí typ. Doplňují se a rozpory ani nevznikají. Nemá je tam totiž kdo vyvolat.
    Ale pak jsou i jiné úrovně povah a tam už to skřípat může, jeden z nich má navrch ale druhý si úplné uťápnutí nechce nechat líbit atd.
    A teď jak si doma vysvětlit a nastavit pravidla. Nastavování pravidel je většinou nepříjemné každému :o(
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    FRENNET: oba dva jsme vůdcovské povahy ( neboli červené barvy ) a už toto prostě skřípě. Lidé se mají doplňovat a né být kopiemi.
    U nás prostě minulých 11let nefugovalo slovíčko: prosím tě mohl/a by jsi? Vždycky to vyvolalo negativní emoce, nedýchatelno a rozpory. Nemluvím až tak o vynášení odpadků ale o trávení celého odpoledne či nějaké činnosti.
    Po manželské krizi jsem se rozhodla být nezávislá na manželovi a žít dny bez něj. Je to smutné ale co dělat když už děti na světě jsou a vzájemně si vůbec nevadíme. Ale máme naprosto odlišné zájmy.

    Kamarád toto nazývá: ekonomicko logistickým svazkem

    Konečně si nelezeme do zelí. To lezení do zelí jsme prostě oba nesnášeli ale zároveň nikdo z nás neměl odvahu říct si good bye: chci mít svůj program na tento den.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRENNET: mě se to jeví jako umění nevést partnerských vztah, ale současně čerpat určité úspory z rozsahu, které to přináší :-)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    VERONIKA22: m.žeš to prosím rozvést? to respektování "oddělených" život"?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    Někde jsem četla: na tom, že ženy a muži žijí dohromady není nic normálního ale city nás nutí jinak
    - takže já už na toto taky najela a jsme 2 osoby co mají jednu střechu nad hlavou. Ale jinak se snažíme respektovat své "oddělené" životy na 101%. a výsledek je nejlepší za posledních 11let praxe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam