NEKROMANT: S managerskym peklom je to jednoduche.
Predstav si vyrobnu linku, musis produkovat x za cas t v kvalilte k. Vacsina pracovnikov ma nejaky basic skill, ale momentalne su radi ze maju aspon nejaky prijem. Kedze tento skill ma realne prakticky kazdy praceschopny clovek.
Teraz sa zamysli preco ti ludia maju taku pracu - moznosti:
1) Realne ma vyssi skill, ale nedokaze nast taku poziciu.
2) Basic skill je objektivne jeho maximalna schopnost.
3) Technicky by mohol dosiahnut vyssiu uroven, ale z nejakeho osobneho dovodu to nikdy nezvladne.
4) Mohol by mat vyssiu uroven, ale nikdy nemal moznost ju dosiahnut.
Z mojho pohladu po NZP mas cca takyto stav:
1) Tento by teoreticky mal pri NZP hladat tu poziciu, ktoru dokaze robit. Tj. skor ci neskor odide.
2) Ak bude potrebovat viac ako NZP zostane.
3) Ak bude potrebovat viac ako NZP zostane (nejako moc neverim ze teraz zacne na sebe pracovat).
4) Tento mozno zacne na sebe pracovat.
Problem je len ten, ze je zrazu kazdy zabezpeceny a ty by si rad vlastne znizil ich platy. V urcitom casovom horizonte si ale kazdy z nich uvedomi, ze sa uz nemusi bat vyhadzova (ved ma NZP).
Myslim, ze dodrziavat produktivitu zacne byt o dost tazsie. Technicky ti ostava len pozitivna motivacia - tj. dam niecoho viac - co znie pekne a humanne. Problem je ten, ze realne cena toho co robia tolko nestoji a zacina konkurencny problem (hlavne ak cely svet na NZP nebezi).
Riesenie?
1) Automatizacia, proste cena manualnej prace stupne natolko, ze sa oplati doteraz prilis drahe riesenie. A zamestnas vysoko kvalifikovaneho technika na udrzbu systemu. Prakticky tak ale pripad 2,3 nema kde pracovat.
2) Upravis proces tak, aby sa ti oplatilo najat menej vyssie kvalifikovanych ludi a zas 2,3 nema kde pracovat.
3) Zavres firmu. :D
Proste si treba uvedomit, ze tie nizke platy umoznuju nizku cenu elementarnych produktov a tie su momentalne casto integrovane do komplexnejsich produktov a tym naberaju na cene. Ak sa cena toho zakladu vyrazne pohne, tak zdrazie vsetko co je nato naviazane.
NZP v urcitom smere mozno riesi chudobu. Ale zaroven velmi lahko vytvara skupinu ludi, ktori extremne tazko budu hladat pracu, lebo sa ich basic skill predrazi.
Toto je mozno trosku okrajovy pripad, ale predstav si, ze mas firmu, ktora as dostala do problemov. Momentalne ludia znesu zhorsenu situaciu - v lepsom pripade koli tomu ze fima je inak fajn. V horsom pripade proste preto, ze hladat pracu nie je sranda. Pri NZP sa ti nato mozu vyprdnut velmi rychlo, aj ked by sa ti firma z toho mohla dostat.