• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Samozrejme su tam aj dalsie skupiny, ale ich realne zastupenie je imho mizive. Mozno najdes teoretickeho fyzika, ktory momentalne kucha slepcie, lebo ho to vnutorne naplnuje, ale urcite to nie je reprezentativna vzorka.

    Totiz tie prace s basic skill su vacsinou pekne naprdel. A drviva vacsina ludi urcite bude robit nieco prijemnejsie ako prave tie prace ak k tomu bude mat prilezitost. Napriek tomu mas stale miesta pri vyrobnych linkach plne - to myslim o niecom vypoveda.

    Mne by tiez nevadilo keby malo zamestanie menej ludi - len nech nechcu aby som ich dotoval.

    Třeba je někdo zaměstná za méně a oni budou za méně ochotní pracovat (třeba s kratší pracovní dobou na dohodu o provedení práce viz ty debaty tady dříve o zrušení minimální mzdy..).

    Ja som v tych prikladoch u minimalnu mzdu ignoroval, ale to neva. Hm a zamestnanie viac ludi na pracu, ktoru dokazal vykonavat jeden - to hadam vytvori nejake zvysene naklady niekde inde. Ci nie?

    Inak aby som chapal spravne - riesenim problemu drahej nekvalifikovanej prace, je vytvorit system ktory ju este zdrazi? Ci sa pri NZP rata s tym, ze vsetci ti ludia ktori momentalne vykonavaju nekvalifikovanu pracu potom budu na NZP?

    Kazda vec co o trosku zdrazie o trosku ukusne z toho co NZP zaplati.

    Btw kupodivu vacsina ludi co sa k NZP stavia kriticky nema chut pozerat hodinove filmy o NZP. ;) Ak su tam nejake velim dobre argumenty, hadam ich zvladnes sem napisat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Myslím že je to složitější než ty 4 stavy.. Lidé mění často práci z různých důvodů. Nejde to redukovat jen na skill.
    Těch řešení je také možných víc...
    Někomu třeba peníze ze ZP by stačili, ale prostě to práce chce chodit :)
    Mě osobně by nevadilo, když by mělo zaměstnání méně lidí.
    Možná maličko redukuješ práci pouze na zaměstnání.

    "Ale zaroven velmi lahko vytvara skupinu ludi, ktori extremne tazko budu hladat pracu, lebo sa ich basic skill predrazi."
    Třeba je někdo zaměstná za méně a oni budou za méně ochotní pracovat (třeba s kratší pracovní dobou na
    dohodu o provedení práce viz ty debaty tady dříve o zrušení minimální mzdy..).
    To že máme drahou nekvalifikovanou pracovní sílu je "problém" už teď - proto se také více využívá lidská práce v těch zemích kde se nedodržují lidská práva a zaměstnanci mají horší postavení (nebudu řešit zóny volného obchodu a různé dotace a pobídky - na to si přečtěte třeba NO LOGO od Naomi Klain.. - ta píše docela hezky o skladech lidí...).
    Viz závod ke dnu a souvislost s FT...

    Firmám ZP může jak pomoc tak uškodit (dle okolností tak oboru).

    Možná se tu bavíme prostě o "racionalizaci" práce viz:
    Základní příjem - Kulturní impuls - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=PUYTtluGu4A


    Jsou tam mimo jiné "automatizovaného" popelářského auta nebo rozhovory s prodavačkami u kasy.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS: Jo, tak kdyby odněkud spadly ty prachy na NZP, tak by to šlo brát, jako že je to něco navíc, co člověk dostane odkudsi a muže si to třeba strčit na knižku. Jenže nespadnou. Stejně jako nepadaj ty dotace z Bruselu. Je to pořád o tom, že někomu se musí vzít, aby se mohlo dát. Zatim to je ještě dobrý, jsme paraziti, z Bruselu mužem vybrat víc, než tam musíme nasypat. Až se to obrátí, to bude teprvá ouvej. A to pomíjim fakt, že díky dotacim budujem mnohdy věci který nepotřebujem a dotace nekrejou celý náklady na ty věci, takže si budujem částečně za svý věci, který nepotřebujem. Nebo alespoň budujeme věci, který jsou nabubřelý a nákladný, protože na větší projekty prostě dá EU víc prachů(ne teda procentně).Protože jak se ženem za tim vybrakovat odtamtud co nejvíc a hlavně točit co největší prostředky, aby se z nich dalo uloupnout, nehledíme vlevo vpravo.

    Základní problém je, kde na to NZP vzít. Už jsme probírali takovou tu ideovou cestu, že zrušením sociálek, pracáků a tak a převedením všech dácek na NZP by se to vyřešilo, jenže nám to teda rozhodně nevycházelo (teda tak, aby jsem někoho zatraceně neobrali).
    Druhá cesta, kterou teda prosazují myslitelé okolo NZP, je hejbl s DPH. Tam je to jasný, vydělá na tom, jak dokazují, vlastně ten kdo dělat nebude, protože nebude chtít dělat. Ten kdo byl na sociálce, pracáku apod. bude tak nějak na svym. No a ten zbytek, to jest Ti, co pracují a vydělávají, no tak Ti to zaplatí.
    Celý to skončí u toho, že srovnaj rozdíly.
    U mne jeden ze zásadních problémů je, že bují, rozvíjí se a roste to, co společnost podporuje. Když se budou podporovat samostatně podnikající lidé, bude se rozvíjet tenhle sektor, když podniky, budou se rozvíjet podniky. Když se budou podporovat lidi, který se o sebe sami umí postarat, budeme mít víc lidí co se o sebe uměj postarat.
    No a jakmile začneme ládovat peníze lidem, který budou čekat, až jim dorazí NZP a oni to přežijí do dalšího měsíce, budou nám narůstat zase počty týhle skupiny. Ono už sociálníma dávkama, sypanejma tak nějak plošnějc než záhodno, se nám povedlo vyrobit skupinu lidí, který jsou naprosto přesvědčený, že na ně mají nárok od boha, budou je dostávat navěky, nikdy za ně nebudou muset ani hnout prstem a v týhle víře vychovávaj i svý potomstvo. A jejich počty i bez NPZ docela slušně rostou. A to nemluvim o nějaký minoritě, tyhle lidi se rekrutujou ze všech složek obyvatel.

    Je prostě stát, v něm žijou lidi. Část lidí stát živí, část z něho saje. Když je počet lidí který stát živěj větší než počet savců, stát prosperuje. Když je vyšší počet savců, upadá. Náš je tak nějak ten druhej případ.
    Já teda než bych uvažoval nad nějakym experimentem ala NZP, soustředil bych se na uvedení státu do stavu kterej nepřipomíná stále více zadlužující moloch, produkující (tady si nemužu vodpustit ve spolupráci s EU) pořád větší, složitější a nepřehlednější systém zákonů, regujací, dotací,daní,direktiv atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: v podstatě máš pravdu, ale současně pracovní síla disponující tou "basic skill" bude vždy levnější v Číně, takže máš dvě možnosti: buď nějak zavedeš dovozní cla, a nebo to pak dorovnáváš těma dotacema z Bruselu.

    já sám nejsem nějak extra pro-dotační, ale uznávám Bruselu, že si je zřejmě lépe schopen ohlídat např. u dopravních staveb, aby se ty peníze nerozkrádaly, než to dělá národní vláda. takže když u něčeho mám pocit, že se to má financovat z veřejných zdrojů, tak to rozhodně není tak, že bych věřil, že národní vláda tu zakázku zadá dobře, zatímco Brusel špatně: jiná věc je, že dnes rozhoduje ten, kdo umí sehnat peníze z Bruselu a nerozhoduje se o utrácení těchto zdrorůj třeba v místních referendech, apod.: neříkám, že se mi to všechno líbí, ale je to celkově offtopic.

    každopádně základní příjem by právě automaticky korigoval strukturu cen i pro ty, kteří by se s ním nespokojili, ale třeba by si z vlastních příjmů chtěli na něco našetřit a proto by pro ně byly výhodné nízké ceny běžných životních potřeb: protože by přeci jen přirozeným způsobem nasměroval úspory z rozsahu směrem k produkci základních životních potřb.

    základní příjem je jakási "nejnenásilnější" forma regulace cen, protože nereguluje nějaké ceny ani nedotuje konkrétní podnikání - ale jednoduše stanovuje, že úplně každý má právo si něco málo koupit a nebudeme už dále důvěřovat nějakému procesu dokazování, jestli je "státem certifikovaný" kripl nebo dement. nakonec by spousta těchto peněz skončila třeba u tabákových koncernů, které já osobně nesnáším: od toho ale máme spotřební daň, aby se toto regulovalo.

    samozřejmě ho vidím jako náhradu za dnešní systémy dotací. např. na venkově se práce shání těžko, a spolehnout se na to, že se člověk uživí farmařením, je docela složité - základní příjem by tam právě představoval alternativu k dnešním dotacím typu "udržování kulturní krajiny" (se zbytečnou likvidací sena z takto vzniklých luk) apod. stejně tak by mohl základní příjem představovat zajímavou alternativu k dnešnímu přerozdělování daní směrem do velkých center (v městech prostě žije víc lidí, tak by tam bylo automaticky více peněz...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS:
    Ale ne, ghett ve stylu indie a podobně bych se nebál. V zemích, kde vznikaj a rozrůstaj se rozsáhlá ghetta, tak v zimě nemrzne, v evropě ano.

    Jinak s tim NZP to je přesně pokračování ve stylu politiky EU. Dotacema a podobnejma magoriema už se povedlo zdeformovat trh natolik, že vlastně není jasný, co kolik stojí, ale systém cen se přetvořil v něco, kde ceny jsou diktovaný tím, co si myslí kdosi z Brusele, že by to stát mělo. Už je docela jedno, jak draze a jak kvalitně někdo něco vyrobí, podstatný je, kolik dotací se mu povede získat. Protože vyrábět něco, co zadotuje celá společnost, je docela výhodný. Ono na první pohled to sice vypadá líbivě, když se řekně"na to přispěla evropská unie".Problém je, že unie neprodukuje žádný prostředky. Takže její přispění je přerozdělenim stylu Pepovi vemu, Karlovi daruju. Jako dycky se bere Pepovi kterýmu se daří, protože se snaží a pere se Karlovi, kterej umí akorát dobře kecat.
    Do tohodle chaosu, kterej produkuje poslední dobou docela hezkou stagnaci až úpadek, a kterej je už v podstatě jiným společenským uspořádáním než státy měly před založením nebo vstupem, do takovýho evropskýho sovětskýho svazu, centrálně řízenýho z Moskvy Bruselu prostřednictvím obdoby všelidového churalu NZP dobře zapadne. Po defornaci cen deformace příjmů. Jelikož už se leckde i přemejšlí, že by se mělo operovat s společenskou potřebností té které práce, za čas budem zase v obdobě socialismu s lidskou tváří :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIONOR: 200 miliard není nerealistická částka.... samozřejmě, definování "tržní ceny", kterou by měl platit veřejný sektor, se poněkud odvíjí od toho, že přes veřejné rozpočty nepoteče více jak polovina HDP, což je dnes akorát tak na hraně. pokud tato podmínka není splněná, tak jde možná o nějaké "veřejné výdaje z požehnáním lidu" - ale opravdu nelze mluvit o tom, že byla zaplacena tržní (spravedlivá) cena.

    problém je, že společnost jako celek vždy zneužije jakoukoliv skulinu v systému dávek, kterou tam najde: lidé se místo ve zdokonalování jiných dotací zdokonalují v umění žádat o různé granty. systém zcela bez sociálního zabezpečení by Evropu hodil ještě do většího rozkladu, než jsou ghetta kolem indických měst (tam se alespoň stěhují lidé skutečně za prací). nicméně současně systém, kdy se žití v rámci systému dávek, dotací a grantů stává samo o sobě "uměním", není trvale udržitelný: je to paralela k systému, který funguje z rozmaru panovníka (akorát tam ten panovník není)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEAMON: evidentně ale žijeme v době, kdy poptávka po basic skill neustále klesá... fakiticky se ti lidi s basic skill nacpou do firmy přes různé svoje kamarády na úrovni middle managementu, a smyslem existence firmy se stává růst pro růst.

    vytvářet pracovní místa pro lidi s basic skill je fakt blbost. pokud taková pracovní místa vzniknoa sama od sebe, tak proč ne: ale podle mě je korporátní i veřejnoprávní sektor vytváří uměle. korporátní sektor skrze reklamu a umělé vytváření poptávky, která by bez reklamy neexistovala, veřejnoprávní sektor otevřeně.

    levice, pravice i moji rodiče dělají chybu, že jsou přesvědčené, že když lidi pracují, tak je to nějak prinicpiálně lepší, než když nepracují. já víceméně souhlasím s tím, že nepracují - když to neprobíhá tak, že se mi namontují do mojí firmy a tam předstírají, že pracují.

    nebo z jiného konce: levné, sériově vyráběné auto z montovny stejně není pro svého uživatele zdrojem sociálního statutu. jeho tržní hodnota rychle klesá, když není nové a kdo ho vlastní, ten s ním může tak maximálně jezdit do práce a montovat další auta.

    základní příjem může vytvořit prostředí, ve kterém lidé získají čas zdokonalit se v nějaké dovednosti, která umožní vytvářet naprosto jiné hodnoty, než kdyby jen zapojili svůj basic skill do systému dělby práce.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SEAMON: Ne. 300-500 tisíc Romů to zaručí (aneb ať sousedovi taky chcípne koza). S prvním hnědým hejtmanem se pohled na "zásluhovost" IMHO docela posílí...
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    SANTAL: jj.. Som moc zvedavy ako to v praxi dopadne. My tu vo vseobecnosti mame take zabavne experimentalne riesenia a zaujimave stavy. Ono vlastne v tomto smere sa tusim mozem opravnene obavat, ze NZP budeme mat prvi. :D
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Meanwhile in Slovakia...

    Dávku v hmotné nouzi bude nutné na Slovensku odpracovat – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/.../evropa/320544-davku-v-hmotne-nouzi-bude-nutne-na-slovensku-odpracovat.html
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: S managerskym peklom je to jednoduche.

    Predstav si vyrobnu linku, musis produkovat x za cas t v kvalilte k. Vacsina pracovnikov ma nejaky basic skill, ale momentalne su radi ze maju aspon nejaky prijem. Kedze tento skill ma realne prakticky kazdy praceschopny clovek.

    Teraz sa zamysli preco ti ludia maju taku pracu - moznosti:
    1) Realne ma vyssi skill, ale nedokaze nast taku poziciu.
    2) Basic skill je objektivne jeho maximalna schopnost.
    3) Technicky by mohol dosiahnut vyssiu uroven, ale z nejakeho osobneho dovodu to nikdy nezvladne.
    4) Mohol by mat vyssiu uroven, ale nikdy nemal moznost ju dosiahnut.

    Z mojho pohladu po NZP mas cca takyto stav:
    1) Tento by teoreticky mal pri NZP hladat tu poziciu, ktoru dokaze robit. Tj. skor ci neskor odide.
    2) Ak bude potrebovat viac ako NZP zostane.
    3) Ak bude potrebovat viac ako NZP zostane (nejako moc neverim ze teraz zacne na sebe pracovat).
    4) Tento mozno zacne na sebe pracovat.

    Problem je len ten, ze je zrazu kazdy zabezpeceny a ty by si rad vlastne znizil ich platy. V urcitom casovom horizonte si ale kazdy z nich uvedomi, ze sa uz nemusi bat vyhadzova (ved ma NZP).

    Myslim, ze dodrziavat produktivitu zacne byt o dost tazsie. Technicky ti ostava len pozitivna motivacia - tj. dam niecoho viac - co znie pekne a humanne. Problem je ten, ze realne cena toho co robia tolko nestoji a zacina konkurencny problem (hlavne ak cely svet na NZP nebezi).

    Riesenie?
    1) Automatizacia, proste cena manualnej prace stupne natolko, ze sa oplati doteraz prilis drahe riesenie. A zamestnas vysoko kvalifikovaneho technika na udrzbu systemu. Prakticky tak ale pripad 2,3 nema kde pracovat.
    2) Upravis proces tak, aby sa ti oplatilo najat menej vyssie kvalifikovanych ludi a zas 2,3 nema kde pracovat.
    3) Zavres firmu. :D

    Proste si treba uvedomit, ze tie nizke platy umoznuju nizku cenu elementarnych produktov a tie su momentalne casto integrovane do komplexnejsich produktov a tym naberaju na cene. Ak sa cena toho zakladu vyrazne pohne, tak zdrazie vsetko co je nato naviazane.

    NZP v urcitom smere mozno riesi chudobu. Ale zaroven velmi lahko vytvara skupinu ludi, ktori extremne tazko budu hladat pracu, lebo sa ich basic skill predrazi.

    Toto je mozno trosku okrajovy pripad, ale predstav si, ze mas firmu, ktora as dostala do problemov. Momentalne ludia znesu zhorsenu situaciu - v lepsom pripade koli tomu ze fima je inak fajn. V horsom pripade proste preto, ze hladat pracu nie je sranda. Pri NZP sa ti nato mozu vyprdnut velmi rychlo, aj ked by sa ti firma z toho mohla dostat.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ono ohladne FT z toho malo co som odsledoval v ramci nejakych dokumentarnych filmov ide cca presne o to co pri CD. :) Ale tam je to v podstate to iste - digitalizacia otvorila nove kanaly distribucie a producenti & spol. sa nechcu vzdat pozicie, ale urcite aj v tom maju nejake nemale investicie, ktore takto defakto mozu hodit z okna (z urciteho pohladu).

    Napr. co sa tyka hudby/filmov mam predstavu, ze by kludne mohli prejst len na predavanie licencii - tj. pre sukromne pouzitie si kup nejaku basic za 1-5$ a data si zozen kde chces v kvalite akej chces. Fyzicke media by sa stali viac-menej zberatelskou zalezitostou s obalmi, plagatmi, etc.

    Ale to je uz dost mimo temu. :D
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Distribuční kanály se věřím modernizovaly možná hodně. Tu situaci Fair trade moc neznám, ale přemýšlím, že určitou část nákladů jsou typicky hlavně marže různých článků té cesty ke koncovému zákazníků, které nutně nemusí souviset s dopravou jako takovou. Jako příměr mě napadá distribuce hudby formou CD nebo na jiných nosičích. A kolik z prodané ceny CD dostává autor (zlomek ceny). Tam se asi právem nadává na hudební dsitributory, že okrádají jak ty, co kupují, tak i autory.
    Ale situaci kolem FT neznám se přiznám skoro vůbec, takže je to jen můj dojem.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: FT a ZP jak souvisi? No s tou lokalni menou a tak.. ale to iniciativa momentalne ted neprosazuje ani o tom prilis nedebatuje.. :) To jsou spis moje predstavy... Tam jde o prenos ceny na kupujiciho (kupujici zaplati vice, proto aby zamestnanec mel lepsi podminky.. take je to casto spojene s lepsi kvalitou a lepsim zachazenim s pudou atd..) Nechci resit FT, zas tolik o nem nevim a neni dokonaly.. spis nastim kam by se to mohlo ubirat :)

    S tim managersem peklem nevim. Moc jsme ten priklad nepochopil. Ja mam rad linux a svobodny software (tam kde manazeri netreba :D).
    Jinak to muze s palatama hybat ruzne.. Nekdo pracuje rad a nepozaduje tak velkou mzdu atd... Asi by se vice platili naopak "horsi" pozice jako pokladni, uklizec.. A vic lidi by delal za par korun nebo za mene nez ted nejake zabavnejsi formy prace s jinou motivaci nez financni zisk..
    Doporucuji shlednout film kulturni impuls, at se nemusime opakovat :D
    sry za gramaticke a jine chyby mam zrmzle ruce, pisu na cizim pidi netbooku, jsem dysgrafik a jsme unaveny a nevyspaly :D
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    SEAMON: Tak je to jistota i pro ty, kteří mají práci, že neklesnou na dno (mohou více riskovat, nejsou tak vydíratelní atd.) Tak je to jak tím co píšeš, ale i tou společností (to je snad jasné ne?).
    Tak jsou zeme kde jsou na tom lepe, ale ZP by pomohl i tem vyspeli (svycari o tom budou referendovat..). To jak pracují s tím nemá až tolik co společného (jde o mocenskou pozici né o efektivitu).
    Uz me napadlo, ze by se mohl ZP vydavat v kratsim intervalu nez mesic (treba kazdou sekundu :D, a lokalni mena s vetsi regulaci "neresi to financni negramotnost, ale pomohlo by to trochu).

    Zavodit ke dnu je zle, protoze se da bohuzel vyhrat...
    Dobre je to pro zamestnavatele, neniá to dobre pro zamestnance /pokud to je o vice nez ZP) ale porad dava ZP jistotu (uz se opakujem ne?..) - muze praci snaz opustit nebo pracovat za mene jinde atd...

    Ono to snim ale souvisi... Tyka se to kazdeho obcana ci i rezidenta "vyz vyse" (garance na pravo na zivot).


    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    HUGO: Odpovím nejdřív tobě, neb nestíhám a slovensky čtu déle :D
    Iniciativa občanů bla bla.. a né občanská mzda právě proto, aby na to neměli nárok jen občané, ale třeba i rezidenti. - regulace, omezení, práva imigrantů atd.. ale zůstane problémem nadále (VZP neřeší všechny problémy světa). Nevím jestli je to vůbec dobrý nápad, natož v tomto ohledu! Asi jsme názorově a politicky jinde - máme jiné cítění, potřeby hodnoty atd..

    GORG: To je špatně. To první bylo správnější. Jde o to aby ti co makají na plantáži dostali mzdu která jim stačí na relativně "důstojný" život.. Takže začlenění etiky do ceny.. - jasně není to dostatečné a komodifikace nikdy nemůže být na tohle dostatečně citlivá... (není vztah producent - zákazník, ale nějaká značka "garant" dodržování nějakých norem) Kdyžtak fulltext nebo wiki..
    HUGO
    HUGO --- ---
    SEAMON: zas takové peklo to nebude - makat budou přistěhovalci bez NZP; mimochodem, v tomto ohledu je to zrušení minimální mzdy docela dobrý nápad :)
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    GORG: Ano len stale mi inuka suvis FT a NZP. ;) Ono pri FT treba zas povedat, ze to je v urcitom zmysle fenomen modernych technologii.

    Staci sa pozriet 20-30 rokov dozadu a je zjavne, ze distribucna siet a veci s tym spojene, je hodnotna vec. Musela sa budovat, udrziavat a to malo urcite naklady. Tym ze sa teraz da cez internet dostat prakticky aj do prdele sveta narazovo klesaju naklady na distribuciu, len objektivne do tej siete distributori nieco investovali.

    Takze ano je dobre, ze realny producent dostane vacsiu odmenu, ale zaroven chapem ze distributor to nevidi uplne tak ruzovo. Predpokladam, ze ti agilnejsi sa casom transformuju a budu svoje know how poskytovat producentom. Cim sa postavenie otoci.

    Problem znizovania mzdy a existencie NZP podla mna skor sposobi, ze tie nizko platene miesta transformuju (technologicky napr.) a budu tam vyssie platy, pricom budu hladat ale ludi s vyssim skill setom. Inak sa imho tie cinnosti zvrhnu na managerske peklo.
    SEAMON
    SEAMON --- ---
    NEKROMANT: Existencialny problem ako pre koho. V podstate len potvrdzujes co som napisal - ano je to urcity benefit pre terajsiu skupinu, ktorej zivotny standard je nizky, zarobok je nizky a bezpecnost prace je slaba. Treba si vsak objektivne povedat, ze tieto parametre nie su dane nejakou neprajnostou spolocnosti, ale v drvivej vacsine tym, ze ti ludia vykonavaju lahko nahraditelnu cinnost.

    Vydieratelnost zamestnancov a tieto negativne javy sa vyrazne prejavuju v nasich podmienkach. Lenze to je dane tym, ze sa ludia nechaju vydierat a ze pravne systemy pracuju pomaly a neefektivne. Vo vyspelejsich krajinach s funkcnym pravnym systemom je take vydieranie ake existuje v CR/SR ovela zriedkavejsie. Zaroven NZP nijako nezabranuje napr. nadmernemu zadlzeniu, alebo inemu nezodpovednemu spravovaniu penazi - inak povedane ten co nevie hospodarit sa dostane na nulu aj tak a zas moze byt vydierany ekonomicky. Len rozflaka viac penazi.

    Divne mi pride, ze zavodit ku dnu je zle. Ale to ze NZP umoznuje znizit naklady na zamestnanca - tj. znizit mu plat je dobre? Co ine je zavodenie ku dnu? Ak zamestnavatel nemusi brat na zamestnanca ziaden ohlad lebo dostane NZP - ako to zabrani zavodeniu?

    NZP by som s ludskymi pravami prilis nespajal - samo v podstate hovori, ze ten prijem nalezi len urcitej vybranej skupine ludi. Tj. nie je to urcite zakladne ludske pravo.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    GORG: Se ZP se dá kombinovat i se současnými úvazky (provedení práce, činnosti atd.) Jinak změny jsou samozřejmě v tomto možné a volá se po nich v souvislosti se ZP. Někdo má obavu ze ZP (Jan Keller), protože by to mohlo snižovat možnost mít/sehnat plnohodnotnou (s kvalitní smlouvou, která dává jistotu atd..) dobře placenou práci.
    GORG
    GORG --- ---
    SEAMON: Fair trade má myslim vynechávat přebytečné články v distribučním řetězu, aby víc zůstalo výrobci.

    Ad nizsi platy. Zrušení minimální mzdy by spolu s tím asi rozvázalo ruce jak zaměstnavatelům tak i zaměstnancům (víc nabídek práce, které by si jinak zaměstnavatel nemohl dovolit nabízet při minimální mzdě).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam