FIONOR: jo, jestli myslíš toho Bořivoje Filipa... hmm. hele, každému z nás někdy bylo 20-něco a kdo by to chtěl popřít, tomu je 20-něco dodnes.
bod 6. - ano, některé dovednosti skutečně má jen menšina populace. na to jsem odkazoval tou křivkou normálního rozdělení. nebavíme se o tomhle cca 20% percentilu ("rule of thumb" překvapivě funguje - skutečně většinou 20% příčin způsobuje 80% následků)
bod 5. - ano, schopnost vyhazovat lidi z práce je zajímavá. mě by tuto činnost usnadnilo, kdybych věděl, že ty lidi nevyhazuji na ulici, ale odkazuji na ZP. než začnu znova podnikat na vlastní odpovědnost, chci mít jasno v tom, co se děje lidem, které vyrazím z práce, abych to mohl dělat s větším klidem.
hipíci nemají pravdu, ale kravaťáci taky nemají pravdu. nikdo nemá pravdu (ani já).
ale s druhou půlkou nesouhlasím -
nejsem svoje práce - profesní identita je zastaralý, téměř středověký přežitek. je to vzpomínka na doby, kdy každý, kdo nebyl feudál či nevolník, a patřil tedy k měšťanstvu (třetímu stavu) musel být organizován v nějakém cechy. jenže my se nacházíme ve post-jakobínské fázi Velké Francouzské Revoluce - nejen král ztratil svá práva tím, že byl poslán pod gilotinu, ale i třetí stav ztratil své cechovní výsady. moje práce se za život změní mockrát - i když vzhledem k tomu, že stárnu a obtížně se učím nové věci, tak v každé další práci kterou zkusím budou samozřejmě méně a méně zdatný.
bod 4. - celé mimo mísu. většina lidí se snaží dělat něco, co je zabaví. ale současně to lidem neškodí. pomáhat lidem dokáže málokdo. víceméně souhlasím, že si musí pomoci sami. ale to je intelektuální konstrukce, která předpokládá, že nejdříve neumřou žízní, hlady, nezmrznou v zimě na ulici, apod. - tedy se dostáváme k ZP, jako k prostředku, aby si lidi pomohli sami a neplýtvali požadavky na emocionální účast ostatních.
bod 3. - ne, nevěřím, že je vždy lepší dělat něco, než nedělat nic. jistě, když se člověk zabaví tím, že někoho pobaví - proč ne - ale celkově je potřeba vytvořit prostor jak pro lidi, kteří dělají něco zbytečného, tak i pro lidi, kteří prostě nedělají nic. ve skutečnosti, dnešní systém je optimalizovaný na to, aby si lidi vymohli, že nebudou dělat nic, ale budou to vydávat za práci (či že dokonce budou konzum vydávat za práci, ale to je už jiný level, do kterého teď nechci zabředat)
bod 2. - zaujala mi fotka, která uráží bůvoly - živočišný druh, který Američané v rámci genocidy Indiánů téměř vyhladili. jak typické!
bod 1. - pro mě irelevantní. nikdy jsem sebevraždou nikdy nikomu nevyhrožoval - jsem přesvědčený, že kdybych se o ní pokusil, nepovede se mi (jako se mi nepovedla většina dalších věcí v životě)
v zásadě mě příliš nezajímá někdo, kdo napíše pár self-esteem blábolů na wordpress.com ... já jsem si svůj publikační systém sám naprogramoval (nebo teda vyšel z nějakého středoškolského bastlu který někdo psal jako maturitní práci a když jsem se naučil PHP a JQuery a SQL, dodělal jsem si do toho milion dalších ptákovin a tak různě).
podívej - bavíš se s někým, kdo se self-esteem cancy poprvé setkal už před 20 ti lety. uznávám, že na 60% populace, nacházejících se někde zhruba uprostřed pod křivkou normálního rozdělení, toto může jednou nebo dvakrát zapůsobit. já osobně si nejsem jistý, že svět, kde těch 60% populace těmhle blábolům uvěřím, je nějak extrémně zajímavé místo k žití.
víceméně souhlasím v tom bodě, že je zajímavější nějaké memy šířit, než je nešířit. spousta lidí žije svůj život ovládána zastaralými memy - náboženskými, levicovými na úrovni 19.století nebo pravicovými na úrovni 50.let 20.století (kdy dosažení nějakého umatlaného konsensu bylo dost snadné, protože toho co dělal Stalin bylo fakt snadné se bát a tedy třeba i platit téměř 100% nejvyšší sazbu progresivní daně z příjmu, apod.).
jde o to, proč bych sakra měl šířit tyhle self-esteem memy nějakých amerických magorů, který v životě nepřečetli ani desetinu toho, co já? kromě toho mem základního příjmu je čirou náhodou taky americký. dokud se to nevyzkouší, tak se o tom bude donekonečna debatovat, a budeme zabíjet náš čas, který je vzácný zdroj a který bychom mohli strávit zábavnějším způsobem.
tedy vyzkoušení ZP je nevyhnutelným dalším krokem v diskuzi o něm. nebude to nic nevratného: i když ta země zkrachuje, nebude to nic jiného, než se někde předtím stalo. samozřejmě je potřeba zabránit nějaké manipulaci toho výsledku - najdou se lidi, kteří budou mít z ideologických důvodů zájem dokázat, že to prostě nejde....