• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    GORG
    GORG --- ---
    Zrušme Ústav pro studium totalitních režimů. Blog - Jiří Míka (blog.iDNES.cz)
    http://mika.blog.idnes.cz/c/239848/Zrusme-Ustav-pro-studium-totalitnich-rezimu.html

    Jinak ÚSTRK má rozpočet dnes 151 milionů. Teď čtu, že ho chtějí snížit o 17 millionů do roku 2015. Což je sice málo nebo nejsou to přímo miliardy, ale pár takových ústavů a už to jsou miliardy
    ¨
    MANFRED: Kolik myslíš, že by se prodejem státních podniků dalo získat přibližně peněz?

    Jinak jak řííkám, bezďákovi klidně na alkohol dám. No kdo ví, třeba by více pocítili chuť mít těch peněz víc. Nikdo už ti asi pak moc nedá drobné, protože ten člověk pro těch jeho 3500 musí týden pracovat, aby mu to teď dal - tu máš drobné třiapůl litru. :) A taky myslím, že jak přičichne k chuti těch pěnez, může jich chtít víc. To neznamená, že je nepropije nebo nebude třeba leckdo vidět jako náboje na alkohol, ale bude jich asi chtít víc než když nemá žádné. Možná to způsobuje nějaký mentální breakdown do úplně jiné žebříčku hodnot, když vlastně nemáš příjmy žádné. Nula. Tamto je v podstatě nepodmíněné životní minimum, takže je to pravda trochu i podobná tématika.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak jsem tu měl rozevřenou snahu co jsem namátkově zkusil jednu větší položku rozpočtu.. zkusil jsem googlovat "Generální finanční ředitelství", který je v rozpočtu 8,3 mld Kč.
    Rozklikávací rozpočet | BudováníStátu.cz
    http://budovanistatu.cz/...nc%C3%AD/Gener%C3%A1ln%C3%AD%20finan%C4%8Dn%C3%AD%20%C5%99editelstv%C3%AD

    Nenašel jsem zatím moc, k čemu vlastně něco takového potřebujeme. Teď jsem to dogoogloval a zjistil, že tento úřad za 8 300 000 000 Kč/rok, což je značná část oněch 24 mld za nárokové životní minimum, a zjistil, že tento úřad byl vytvořen v roce 2011, čili to šlo předtím i bez toho. Našel jsem to v článku

    Petr Holub » Nový úřad bude drahý, neřízený a neefektivní
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-holub.php?itemid=12561

    Na článek „Kalousek plánuje superúřad, bude nejmocnější v zemi“ reagoval obsáhlou kritikou přímo ministr financí Miroslav Kalousek.
    Používá věcné argumenty, přesto v první řadě odvádí pozornost od skutečnosti, že skutečně vzniká superúřad, který se vymkne jakékoli veřejné kontrole


    Mám silný dojem, že podobně by člověk v rozpočtu mohl škrtat dál a dál. Něco spojit, něco zrušit, něco nechat, ale obecně by se dalo ušetřit u v rámci těch úřadů/ministerstvech. Když jsem četl, kolik v rozpočtu jsem zkusil kouknout na rozpočet Poslanecké sněmovny, a překvapují mě náklady na jednotlivé položky. Nebo onehdá náklady na rekonstrukci kanceláře ředitele Úřadu pro studium totalitních režimů. Jakoby snad byl potřeba úřad na něco, co už je v komentenci policie, soudů a tajných služeb. A co na tom chtěj studovat? Koho spisy STB zveřejní a koho ne?:)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ne, tak ono NZP je založený na tom, že dostat má každej, bez ohledu na to, co s im udělá.Matka starající se o postižené dítě, ožrala investující do choroby( jejíž léčení mu zaplatíme),okradený stejně jako zloděj, s NZP si polepší prostě každý. Teda až na ty, co to zaplatěj. No nic, v názoru na to, co je pro společnost přínosem, se holt neshodnem.


    GORG:
    Rozumný by bylo odprodat neziskový podniky. Teda z finančního hlediska. Ono neziskový jsou asi dost z důvodu, že nepřímo řídí stát, a tomu bych nesvěřil ani tříkolku. Otázkou je, jestli buchnout ty ziskový, protože případnej zisk z prodeje zmizí v černý ďouře, v lepším případě krávovinách.
    Ovšem otázka je, kam po případnym prodeji umístit "trafikanty" "odborníky" a příbuzenstva politiků a taky by to složilo dost firem, u kterých státní a polostátní podniky výhodně nakupují věci s cenou běžnou 5 za výhodnejch 50 a který čirou náhodou povětšinou patří komusi z okruhu kamarádů.
    SHM8: Tak určitě, já se tim nesnažim živit, tim správnym chápáním, ba ani bezdomovci.
    Jinak bavíme se o NZP a jak jsem nastínil jeden z mnoha kladných vlivů(zde na bezďáka) a pro lepší pochopení ze strany prosazovačů NZP jsem to přiblížil jejich žebříčku hodnot:-)
    Ale jinak, ono celkově je to, co společnost kterou zastupuje stát ,docela podobný, vcelku zdařile se z toho, co stát dělá, dá odvodit že přicházet k penězum jinak formou nějaké státní dávky,dotace apod. je zcela nepochybně chybné, pokleslé a zavrženíhodné a je po zásluze trestáno. Z čehož mi teda docela leze, že s tímto státem potažmo společností nějak nemáme společný vidění. Ale jako nesere mne to, žiju tak celej život, minule jsme se zase neshodovali v pohledu na kladný vliv VŘSR
    GORG
    GORG --- ---
    RAINBOF: Ale jo, však říkám, že já popeláře nijak nedehonestuju. Někdo raději sedí v kanclu, někomu se víc líbí v pohybu. Brácha, programátor, šel dělat na pár let k policii. Chtěl akci :)
    Mě třeba ta možnost pohybu přijde taky atraktivní. Na druhou stranu nejvíc zkušeností mám s tím programováním a taky mě to baví. Nerad bych byl nucen to opustit. Prostě mě to bavilo už od dětství, kdy jsem si s nadšením zkoušel programovat na 8bitovém ZX Spectrum. A nedělal jsem to proto, abych vydělal peníze. Prostě mě to zajímalo. Takže ve škole jsem se vždy vše "dozvěděl" až se zpožděním. Když ve škole učili Pascal, já už znal C++ a x86 assembler. apod. Ve škole jsem se vlastně naučil jen hradla a jinou číslicovou techniku a určité základy x86 architektury základní desky, ale to se nikdy k ničemu zatím nehodilo. Proto i tvrdím o škole, že by měla být flexibilní. Umožnit vlastní program. A že hranice mezi zábavou/koníčkem a prací je velmi tenká. To tu je dost myslím opomíjeno v debatách o motivaci k práci.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    MANFRED: aniž bych tím argumentoval pro nebo proti nzp, myslim si, že problematiku bezdomovectví vnímáš velmi mainstreamově... a jestli ti prodávání časopisu na ulici připadá jako "pokleslý způsob občas související s prací", tak to potěš.. bezdomovectví není jenom to zjevné, páchnoucí, opité.. to je imo třeba 30%...navíc tento způsob krapet roste, právě tím, jak jsou některý osoby/skupiny víc a víc ohrožený, roste počet zadluženejch lidí, a tak, že už to není jen záležitost těch, který by takto dopadli "vždy"..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GORG: no a nebo bych mohl jít dělat pekaře to mě taky bavilo. co na tom že bych nedosahoval požadovaných výkonů...
    Jinak nevím proč si myslíš že je administrátor nadřazen adminovi. Jsou to nesrovnatelné profese. Dělám to proto abych nemusel programovat věci co mě nebaví :D Jinak spousty popelářů bere víc než spoustu programátorů. (průměrnej plat je 20 čistá ruka a maj příplatky za riziko, dostat se tam neni žádná sranda a hlavně doma nepracuje ... )
    GORG
    GORG --- ---
    JInak ad http://www.cnb.cz/cs/faq/otazky_a_odpovedi_k_tematu_zlata.html

    O téměř 45,5 tuny zlata centrální banka přišla v důsledku německé okupace. Po skončení II. světové války Československo získalo nárok na vrácení 24,5 tuny zlata.

    Tady myslím má možná ČR právo se soudně domáhat vrácení 20 tun zlata, které nám z toho chybí. Tvrzení, že to šlo na úhradu uniforem našich vojáků bojujících v RAF mi přijde jako facka od Britů, kterým naši vojáci šli pomáhat. Ano je to tu, obloukem zpět k Adolfovi. Oslí můstek na všechny témata. Každopádně tady je dost potencionální souvislost, že by se myslím ČR měla o zbytek zlata přihlásit. Řada britských politiků si za celou kauzu sypala popel na hlavu, takže tam skutečně je uznávané provinění. Možná už promlčené, nicméně ta kauza je poměrně novodobá . toto zlato navrácené v roce 1982 ČNB neváhala v roce 1998 prodat za dluhopisy, za což můžeme poděkovat panu Tošovskému. Nebyl to myslím dobrý krok. Zlato prý obzvlášť tehdy stoupalo na ceně.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: ok, máš velmi kladný bod, protože tenhle druh splácení samozřejmě možný je (jakkoli v praxi... no necháme se překvapit a taky bych byla ráda, kdyby se státní dluh už nezvyšoval).
    Ale někteří tví předřečníci navrhovali státní dluh splatit vytištěním nových peněz, takže jsem byla poněkud ironičtěji naladěná, než bylo na místě.

    Akorát že realistické splacení státního dluhu je běh na velmi dlouhou trať :-(
    GORG
    GORG --- ---
    TRISSIE: Tak to uvidíš. Teď byly zvoleny strany všechny se hlásící k rozpočtové odpovědnosti, takže nám ukážou to šetření v praxi :)

    Jinak dluh splatíš asi pouze z rozpočtu. Jiné příjmy stát nemá. A prodávat zlaté rezervy by se asi nevyplatilo než si je raději nechat. No splacení tak ohromného dluhu už bude chtít hodně vynalézavosti. Pro začátek by byl dobrý krok ho už nezvyšovat. Každopádně dluh je myslím přes bilion, což v podstatě celý rozpočet. Asi by to tedy nešlo splatit jednorázově, ale jinak by se na to mělo jít, jak jsem už uvedl níže - rušením přebytečných úřadů apod. Stát také může prodat některé státní podniky. Co jsem slyšel tak vlastní třeba i síť benzinek. Zdá se, že ty státní podniky stejně spíš z rozpočtu odčerpávají než že by byly ziskové (ČSA asi velkým příkladem)?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: a ten dluh se splatí z čeho?
    GORG
    GORG --- ---
    Tak 24mld by šlo třeba získat třeba splacením části dluhu. To by se mělo udělat tak nebo tak. Státní dluh je podle mě zcela nepřijatelný.
    Jinak v rozpočtu lze si myslím odmyslet spoustu dílčích s prominutím kravin a tak ty peníze do rozpočtu najít i jinými způsoby. Ale jak říkám, tohle není moje práce ani nějaká silná kompetence, abych to rozhodoval já. Ale laicky vidím i tak, že tam na to peníze jsou, a to je tedy asi co říct, když tomu nerozumím. Ale pokud věříte politikům, že ty peníze nejsou, tak vás asi stěží přesvědčím.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak myslím že klady NZP zmiňovaného "prozření " lidí bych nevnímal jako nějaký okamžitý efekt. To se může projevit dokonce až s novou generací, která nutnost si vydělat na život nezažila. Spolu i s reformou školství, které bych také uvolnil v osnovách, ať si děti nastaví podle sebe. A pravděpodobně zrušil hodnocení, znamkování. Ale to už odbočuju, ale myšlenkový směr toho je myslím podobný. Více směrem k Waldorfským školám apod.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: No jestli považuješ 20 mld za něco neřešitelného, pak vnímáš stát dost staticky. Ale zkusím se ti mrknout na nějaký můj návrh...
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Na to nejsem já, abych soudil, co s těmi penězi udělají. Jo asi by si koupili alkohol. No a co, jejich věc. Aspoň bys je mohl vnitřně snáze odsoudit, že mrhají příležitostí. Kažopdáně tohle my nevíme. Někteří měli dlouho zaměstnání než skončili na ulici. Považovat ty lidi za nějakou genetickou nebo jinak segrovanou část populace, kde lze uplatňovat generalizaci, přece není zrovna korektní ne? Ale jo možná by to většina vše propila.

    Prodávání Nového prostoru je rozhodně asi zajímavý zdroj alespoň nějakého příjmu. Nevěřím, že by aktivní člověk prodávající NP sekl hned kvůli tomu každý s prodejem a odteď už budu jen chlastat. Co ty víš, řekl bych že dost těch prodejců třeba ani nepije. Jinak neříkám, že to nutně s člověkem navyklým žít na ulici (alkohol s takovým životem logicky dost souvisí přičinně) zamává a "bude dělat práci, co ho baví". Ale aspoň se třeba budou mít líp? I pokud to bude tím, že budou mít na alkohol. Když mi žebrák říká, že to chce na alkohol, já mu ty peníze dávám i tak.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: opet se dostavame k tomu kde takovou sumu vezmes. klidne to ber jako trolling.
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: Chceš škudlit 24 miliard?

    To není každému, kdo si o to řekne. Ty jakoby chceš furt trollovat, mi přijde. Životní minimum logicky dostává jen člověk, který nemá práci. Vzhledem k tomu, že máme minimální mzdu ze zákona, tak každý pracující má nutně více než životní minimum. Tato dávka se platí nezaměstnaným. To není každý, kdo si řekne. Jde ti o diskuzi nebo flamewar? :) ¨Protože 3500 není málo, mohlo by to sociální situaci dramaticky zlepšit.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Co by se změnilo u homelesáka tim, že by dostal 3500? Akorát promile alkoholu v krvi. A s tím spojená gradace toho, co popisuješ.
    S NZP by mohl přestat prodávat Nový prostor, somrovat a jinak zkoušet přijít k financím pokleslými způsoby občas související s prací (teda tim myslim třeba ten prodej) a zabejvat se jen činností, kterou dělá rád. Což mi trochu připomíná argumentaci zastánců NZP, že každej by s NZP mohl dělat, co by chtěl a nebyl nucenej k nějaký smysluplný placený činnosti.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GORG: a jakému bezďákovi? jak už spočítal Fionor tady: [ FIONOR @ Nepodmíněný Základní Příjem ] , tak nepostavení Blanky by vygenerovalo za příslušnou dobu NZP pro všechny občany (protože že jo, nebudeme nic prokazovat, to je byrokracie, hezky všem stejně) ve výši 85,50 za měsíc. To by se ten bezďák poměl... i tři krabicáky by si za to koupil, a čtyři, kdyby byla v Tescu akce!
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    GORG: ze 3.500kc neni malo, kdyz je chces rozdavat kazdemu kdo si o ne rekne
    GORG
    GORG --- ---
    _BENNY: to neni zadny argument.

    To byl Tvuj argument. Co se tedy snazis rict? Ze mas vzdycky pravdu? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam