• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    GORG: Skupina Rumunů přechytračila euroúředníky a získala zemědělské dotace až 500 tisíc eur na chov krav ve hře Farmville na Facebooku. - gratuluju, jsi dalsi kdo se nachytal na tenhle hoax.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    taky mam takovy neodbytny pocit, ze nejaci lidi nakonec nejake ty penize jeste maji
    GORG
    GORG --- ---
    Celkově se systém zdá být dost neefektivní. Třeba boj s drogami, terorismem. Vše jsou zjevně zbytečné náklady, co by zrušením celého onoho "boje" vlastně prospělo finančně i celé věci :)

    Dám příklad. Ten je poměrně známý. Za sedmero horami a sedmero řekami byla jedna americká ambasáda v Saudské arábii. Ředitel udělování víz si stěžoval nahoru, že je nucen dávat víza lidem, kteří nesplnovali ani základní kritéria pro udělení víz (to jest řádně alespoň vyplnit žádanku). Tvrdí, že pokud se do věci vložil osobně, tak mu volali shora, že tajné služby chtějí, aby je vpustil, protože je to součástí vyšetřování. Nakonec tito lidé byli obviněni z toho, že vrazili letadlem do WTC. A ted otázka.. pokračuje toto udělování víz? Nebylo by prospěšné teroristy buď zavřít do vězení anebo nechat být? Vemte si ty náklady na všemožné špehovací zaířzení, svlékací rentgeny, kontroly, pomalejší odbavování , na biometrické doklady, na celé ty úřady ( unás v ČR se teda tolik do toho neinvestuje, ale biometrické doklady máme taky.. pas za 600 Kč? A pas BEZ biometrických údajů, tj. otisku prstů a prsů stojí 1500 Kč a platí jen půl roku)
    Ergo myslím, že tady se válí spousta peněz, které by se mohly dát lidem, systém by fungoval líp, nebo minimálně o nic hůř, a přitom by ty lidi ještě měli peníze, které by se prošustrovali na kraviny. Ostatně DPP pro přažské metro uvažuje o systému kamer, které budou sledovat cestující, a pomocí umělé inteligence analyzovat jejich chování odhalit, zda se nechovají "podezřele". Kolik to asi bude stát? A to je státní podnik věčně krachující.
    To samé s kupováním drahých košů do metra.. jeden koš stojí snad stovky tisíc Kč, tyhle koše z Izraele si tedy DPP koupil do metra místo těch původních. Nic to neřeší, apitom takhle se plýtvá všude. Občanský tlak na spravedlivější rozdělení našich společných peněz je zajímavý. MANFRED to spíš vnímá jako, že něco dostáváme od státu, ale my jsme ten stát. A jsou to naše peníze. A i jeho ano :)
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Kdyby dotace pomáhaly ekonomice nebo státum obecně, nešvihla by krize předevšim se státama který se v braní dotací v rámci EU v minulosti předháněly, španělama, řekama, portugalcema, ale naopak by museli bejt vysmátí oproti zemim, který jsou v rámci EU spíše plátci
    A přijde ti, že b EU dotace byly obecně spíš ku prospěchu? Mně to přijde jako dost nevýhodný systém, kde jim dáme peníze z rozpočtu (některé státy ano davají víc), a pak je nám dají nazpátek dotacemi na propisky s logem EU nebo výstavbu vleků, kde nikdy nesněžilo nebo na FarmVille dokoupí zavlažování netušíc, že jde o virtuální hru. To se opravdu stalo dle novin :)


    Půl milionů eur jako dotace z EU na virtuální krávy | pravy prostor
    http://pravyprostor.cz/pul-milionu-eur-jako-dotace-z-eu-na-virtualni-kravy/
    Skupina Rumunů přechytračila euroúředníky a získala zemědělské dotace až 500 tisíc eur na chov krav ve hře Farmville na Facebooku.


    Vzpomínám jak nám majitelka našeho bytu zároveň i ředitelka základní školy vyprávěla její dlouhou byrokratickou trať získání peněz z již přiklepnuté dotace EU na rekonstrukci hřiště. Kdo ví, jestli se k penězům vůbec nakonec dostala, protože jistý náměstek ji je odmítal dát i se s ní v podstatě bavit zatímco ona v ruce tlustý šanon "potřebných dokumentů". Mezitím samozřejmě museli stavět za svoje peníze.

    Tak nevím, jestli je to vhodné přirovnání s těmi dotacemi. Mně teda dotace a sociální dávky přijdou dost odlišné. Hlavně tyhle neadresné dávky pro všechny. To lze spíš přirovnat k veřejnému osvětlení a i to je spíš adresné, protože bezdomovec je pospávající nebo chlastající na lavičkách apod. je někdy spíš jen tolerován. Když mu dáme těch 3500, co jsem tu psal jako nepodmíněný životní minimum, tak by si tím teoreticky žebrání u zdravých lidí mohl posunout do společensky méně uznávané obživy.. za ty peníze by mohl mít jídlo na každý den, a pokud to propije, možná už lidé nebudou mít tolik na jeho žebrání pochopení. To neznamená, že se nutně promění ten člověk, že se sebere ze země, a dostane nápad na otevřneí vlastní pekárny nebo prostě že to třeba nepropije. Na druohu stranu to takový efekt mít může. To asi není deterministrické takhle mít možnost odhadnout předem
    XCHAOS: Já tu o tom zlatě psal kvůli možnosti potenciálního zdroje na splacení dluhu. Jinak jsem chtěl nechat Hitlera raději za dveřmi :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    XCHAOS:
    Ne, to nejsou nějaký zlý socialisti, to jsou zlý řešení a postupy, ať už je prosazuje někdo kdo se inspiruje na marxistickejch idejích nebo třeba na základě Daitz-Hitlerismu.
    Ne, to nejsou jen zemědělský dotace, to je dotační politika všeobecně. Žádnej stát a jeho ekonomika nikdy nevybředl z průšvihu a "chudoby" díky dotacim, prostě zázraky se nedějou.
    Akorát na chvíli se to zdá, dá se bít v prsa a chválit se, ale jak věděl Potěmkin, pak car přejede a po prvnim dešti jenž smeje barvy je po parádě. Což paradoxně více vadilo Grigorij, protože mohl být odvolán, kdežto dnešní kormidelníci jsou nepostižitelní a věční.
    Dotace, tady dotace z EU je vůbec fajn komedie. Když se nakoukne na projekty, který se uskutečňujou za takzvaně evropský peníze, objeví se krutá pravda. Průměrně 40% z ceny projektu zaplatí EU (částečně i z peněz který jsme tam sami odvedli), zbytek zaplatíme sami (za cenu tu deficitu, tu přesunu, ondy úvěru). Pak je teba vybudované držet v chodu (tušim 5 let). Což by ještě šlo u geniálních ziskových projektů(které nejsou), ale třeba budováním chrámů chmele a šíleně předraženejch akcí (mnohý už sou moc i na unii a to je říct) fakt státu moc neprospívá. I když z druhý strany to zvyšuje plýtvání, napomáhá růstu korupce a zmatku, takže nějaký kladný vlivy to má:-).
    Kdyby dotace pomáhaly ekonomice nebo státum obecně, nešvihla by krize předevšim se státama který se v braní dotací v rámci EU v minulosti předháněly, španělama, řekama, portugalcema, ale naopak by museli bejt vysmátí oproti zemim, který jsou v rámci EU spíše plátci. Nestalo se. Situace, kdy schopní platí a neschopní plýtvají, blbnou a kradou se stále drží jako jeden ze základních ekonomikých pilířů EU. Stejně funguje i NZP, je vyroben dle stejného, osvědčeného principu.
    A jelikož nejsou jen ekonomiky velké. ale i malé ba miniaturní, mezi které patří třeba ty ekonomiky a rozpočty, jenž provozujem doma za staženejma žaluziema, proč by dotace, který záhadně neprospívaj velkejm ekonomikám, měly spasit v podobě NZP naše malé a vykrásnit naše rodiné rozpočty a způsobit prosperitu-teda jinou než krátkodobou končící úpadkem?
    Řiká se, že peníze darované nebo získané "zadarmo" (to jest někomu násilím zcizené a s gestem dobrého laskavého hospodáře státem přidělěné) jsou čertovo peníze, který se v nejlepšim případě změněj v listí, v horšim stáhnou do pekla i držitele.
    _BENNY: Jo, to už jsem navrhoval, při skřípění zubama ve frontě na poště, se složenkou a svazkem bankovek v ruce by leckomu došlo, že volit pitomce který vyráběj úpadek místo prosperity není fajn nápad, aniž by bylo třeba ho o tomhle faktu namahavě a marně přesvědčovat.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: klid, proim te.
    prave ze jsem zkousel chvili premyslet nad tou kreativni sexualitou, ale nakonec jsem dosel k jedinemu pravdepodobnemu zaveru & tim byl THC.
    se hned nepo :-))
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: takze bys lidem vyplatil negativni dividendu? (protoze nas stat je ve ztrate?)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: ja jsem klidny, takovy clovek ve svem politickem vyvoji jiste bude pokracovat dal. od liberalu ma moznost prejit k maoistum nebo trockistum, v zavislosti na tom jaky bude pristi youtube viral...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (když můžete offtopic vy, tak já taky)
    TečkaCZ - xChaos: Proč jsem přestal být libertariánem a stal se liberálem
    http://teckacz.cz/-/24908

    no, Šťastný nový rok přeju, jdu pryč...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUBOB: jasně, když nechceme nad nějakými argumenty přemýšlet, tak místo toho uděláme z jejich nositele nepřítele lidu: komunistu, nacistu, socialistu, huliče, homosexuála, psychotika, žida, nebo já nevím koho ještě všeho. (hlavně nepřemýšlet nad těmi slovy a větami odděleně od osobnosti toho, kdo je formuloval, že... najít pro něj nějakou skupinovou identitu a tím ho setřít.. tak se to dělá...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MANFRED: ZP je hlavně výrazně logičtější a demokratičtější nástroj, než třeba zemědělské dotace.

    no ale koukám, že za dobu mojí nepřítomnosti se z tohohle klubu stal klub o zlé EU, zlých socialistech, životu "na náklady" někoho jiného (hlavně chci vidět někoho, kdo hospodaří výhradně jen v BTC, že ... a nezajímá ho kurz vůči těm zlým fiat měnám...)

    _BENNY: proto taky prosazuji ZP nikoliv v konkrétní výši - ale jako "dividendu". prostě rozdělit mezi občany rovným dílem "co v rozpočtu zbude". a pokud nezbude - tak je vést k tomu, aby se ptali proč.

    současný stav, kdy se stát zadlužuje, není lidem jasný - je jim celkem jedno jak moc a komu se zadlužuje a co to přesně pro skutečný stav a strukturu společnosti znamená. čím nižší ekonomický status ve společnosti, tím méně do budoucnosti lidi uvažují - a spíše si v té budoucnosti vysnívají nějakou záchranu skrze úplnou katarzi, nevidí šanci dostat se ze svého stavu vlastní prací - což je logické, protože mají největší šanci setkat se s někým ochotným jejich špatné výchozí postavení zneužít, spíš než s nabídkou kvalifikovaného zaměstnání.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: thc?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR: Tak ono mohlo by to bejt zajímavý, co by z toho EU vyrobila.Zatim se jí daří jen regulacema likvidovat výrobu, dotacema deformovat trh, penězma který poskytuje k čerpání na hovadiny podporovat jejich růst, tohle by mohlo bejt teda docela zajímavý, možná by to uspíšilo její dokopání líp než nějakej eurogorbačov kterej jednou evropskej sovětskej svaz zlikviduje.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GORG: trochu jinak. je to tu naprosto offtopic, ale bylo by dobré na rovinu si přiznat, že etnické vyčištěné Sudet nebyl tak docela jen Stalinův nápad, ale projekt českého nacionalismu (a přiznejme si to narovinu: projekt českého národního socialismu - před érou NSDAP bylo v Evropě docela normální a módní si tak říkat...) Sám Stalin se pod vlivem druhé světové války přeorientoval od vnitrostranických čistek právě k těm etnickým. Nicméně - protože v živé paměti lidé ještě byla neefektivita Versailleiské smlouvy a bylo jasné, že Německo bude opět platit kde komu (a taky platilo, desítky let) - tak se otázka válečných reparací už léta neutralizuje s otázkou odškodnění vyhnaných sudetských Němců. Rozsah zkonfiskovaného, resp. často jen zbytečně zvandalizovaného, zničeného či zpustnutí ponechaného majetku byl značný.

    Nicméně fakt nevím, jak tohle všechno souvisí s NZP. Snad jen v tom detailu, že jestli nějaká evropská země zavede NZP jako první, bude to Německo: jejich ekonomika na to má, lidi tam jsou většinou pracovití a s NZP se jich smíří menšina, Berlín se naopak stane hip evropskou metropolí, kterou ta sebevědomá nepracující menšina znovu-zalidní a promění v město kultury, umění a ehm... kreativně pojaté sexuality, nebo jak to říct. Sluhy jim tam budou jezdit dělat chudí východoevropané, kteří to nebudou mít daleko. Ale zase budeme dělat poskoky někomu, kdo jezdí na kole do práce, což se taky počítá.

    Myslím, že máme sklon vnímat Němce nějakým stereotypem bratwurstu, piva a South park pornografie. Skutečnost je jiná: jestli nějaký evropský národ vzal demokracii stejně vážně, jako předtím totalitu, tak jsou to právě Němci. Podle mě NZP zavedou a pak se o tom začně vážně mluvit u nás. Možná ale dřív dojde k referendu o nezávislosti Bavorska (jeho tradice je od zbytku Německa HODNĚ odlišná, a po - dnes už pravděpodobném - odtržení Skotska a Katalánie jsou taky jedni z kandidátů, i když ne tolik na ráně). A ano, bude to možná i reakce na zavedení NZP (které Bavoři buď nebudou chtít, nebo ho nebudou chtít financovat zbytku Německa = budou ho nakonec chtít větší)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P.F.2014 (aneb: Jednej tak, aby se maxima tvého konání mohla stát všeobecně platným mravním zákonem, závazným pro všechny...)
    Special Report: Japan's homeless recruited for murky Fukushima clean-up| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2013/12/30/us-fukushima-workers-idUSBRE9BT00520131230

    (novoroční předsevzetí: přečíst si předchozích 60 zpráv a dle možností na ně odpovědět...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tak je to nějaký mrtvý, 14. ledna co nevidět, podpisů 1/5, vypadá to že komedie EU+NZP se konat nebude.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MANFRED:
    "zdroje jsou!"
    vladimir spidla
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dneska jsem četl bezva moudro, který na NZP hezky pasuje:
    „Stát je velkou fikcí skrze níž se každý snaží žít na náklady všech ostatních“.
    Frédéric Bastiat
    A jedno moudro:
    "Pravda je taková, že stát nemůže rozdávat lidem nic, co předtím nesebral jiným lidem."
    Henry Hazlitt
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kde na to vzít?

    Do cesty zavedení základního příjmu se staví také otázka, z čeho by se měl financovat. Hlavní důvod, proč to politici odmítají, je slyšet například na Slovensku. "Základní nepodmíněný příjem ve výši 300 eur – to by na Slovensku byla celá kapitola zdravotnictví a školství," upozornil slovenský poslanec Luboš Blaha (SMER).

    V Česku by částka 300 eur (zhruba 8 000 korun) měsíčně, která bývá na půdě EU často zmiňována, spolykala veškeré příjmy státního rozpočtu. A pokud by stát rozdělil mezi obyvatele jen to, co na dávkách vyplácí nyní, zajistil by jim spíš almužnu než důstojný příjem. Při zachování roční výše výdajů na sociální zabezpečení na loňských 464 miliardách korun by totiž připadlo na každého Čecha 3 682 korun měsíčně. Tak nízký základní příjem při absenci dalších sociálních dávek by tak znamenal drastický propad životní úrovně důchodců i zdravotně postižených.

    ...

    Petice napříč Evropou

    Petiční kvótu připadající na každý členský stát zatím nesplnila žádná země. Nejblíže cíli je Chorvatsko, kde už nasbírali skoro tři čtvrtiny potřebných podpisů. Druhé nejúspěšnější je se 68 % signatářů Slovinsko.
    Nejmenšímu zájmu se základní příjem těší v Litvě a v Lotyšsku, kde zatím nasbírali méně než 1 % potřebných hlasů. Pod celoevropským průměrem jsou i středoevropské státy s výjimkou Maďarska. V Česku zatím svůj podpis pod petici připojily jen necelé 4 tisíce obyvatel, což představuje asi 13,5 % potřebných hlasů. Na Slovensku má základní nepodmíněný příjem ještě menší podporu, petici tam podepsalo cca 1 700 lidí, což je jen 10 % nutných hlasů.
    Lépe dopadla podobná iniciativa ve Švýcarsku, které však není členem EU. Tam se do listopadu podařilo pod petici nasbírat 125 tisíc podpisů. Díky tomu budou moci Švýcaři o zavedení základního příjmu rozhodnout v referendu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Garantovaný příjem: Důstojnost a peníze na vahách — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/254476-garantovany-prijem-dustojnost-a-penize-na-vahach/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam