• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    P.F.2014 (aneb: Jednej tak, aby se maxima tvého konání mohla stát všeobecně platným mravním zákonem, závazným pro všechny...)
    Special Report: Japan's homeless recruited for murky Fukushima clean-up| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2013/12/30/us-fukushima-workers-idUSBRE9BT00520131230

    (novoroční předsevzetí: přečíst si předchozích 60 zpráv a dle možností na ně odpovědět...)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tak je to nějaký mrtvý, 14. ledna co nevidět, podpisů 1/5, vypadá to že komedie EU+NZP se konat nebude.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    MANFRED:
    "zdroje jsou!"
    vladimir spidla
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Dneska jsem četl bezva moudro, který na NZP hezky pasuje:
    „Stát je velkou fikcí skrze níž se každý snaží žít na náklady všech ostatních“.
    Frédéric Bastiat
    A jedno moudro:
    "Pravda je taková, že stát nemůže rozdávat lidem nic, co předtím nesebral jiným lidem."
    Henry Hazlitt
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kde na to vzít?

    Do cesty zavedení základního příjmu se staví také otázka, z čeho by se měl financovat. Hlavní důvod, proč to politici odmítají, je slyšet například na Slovensku. "Základní nepodmíněný příjem ve výši 300 eur – to by na Slovensku byla celá kapitola zdravotnictví a školství," upozornil slovenský poslanec Luboš Blaha (SMER).

    V Česku by částka 300 eur (zhruba 8 000 korun) měsíčně, která bývá na půdě EU často zmiňována, spolykala veškeré příjmy státního rozpočtu. A pokud by stát rozdělil mezi obyvatele jen to, co na dávkách vyplácí nyní, zajistil by jim spíš almužnu než důstojný příjem. Při zachování roční výše výdajů na sociální zabezpečení na loňských 464 miliardách korun by totiž připadlo na každého Čecha 3 682 korun měsíčně. Tak nízký základní příjem při absenci dalších sociálních dávek by tak znamenal drastický propad životní úrovně důchodců i zdravotně postižených.

    ...

    Petice napříč Evropou

    Petiční kvótu připadající na každý členský stát zatím nesplnila žádná země. Nejblíže cíli je Chorvatsko, kde už nasbírali skoro tři čtvrtiny potřebných podpisů. Druhé nejúspěšnější je se 68 % signatářů Slovinsko.
    Nejmenšímu zájmu se základní příjem těší v Litvě a v Lotyšsku, kde zatím nasbírali méně než 1 % potřebných hlasů. Pod celoevropským průměrem jsou i středoevropské státy s výjimkou Maďarska. V Česku zatím svůj podpis pod petici připojily jen necelé 4 tisíce obyvatel, což představuje asi 13,5 % potřebných hlasů. Na Slovensku má základní nepodmíněný příjem ještě menší podporu, petici tam podepsalo cca 1 700 lidí, což je jen 10 % nutných hlasů.
    Lépe dopadla podobná iniciativa ve Švýcarsku, které však není členem EU. Tam se do listopadu podařilo pod petici nasbírat 125 tisíc podpisů. Díky tomu budou moci Švýcaři o zavedení základního příjmu rozhodnout v referendu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Garantovaný příjem: Důstojnost a peníze na vahách — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/254476-garantovany-prijem-dustojnost-a-penize-na-vahach/
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: to nic, to se stane :-)
    GORG
    GORG --- ---
    LUBOB: trolling?¨

    Komu je teplo, tomu není zima.
    Cpt. Obvious
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    GORG: Životní minimum logicky dostává jen člověk, který nemá práci.


    & v mnohych pripadech taky logicky, clovek ktery dostava zivotni minimum, nema praci.

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Dobrý je, pokud tam má člověk svuj barák, u něj svoji zahradu a v garáži svoje auto(teda pokud tam prohrnujou v zimě), tak žije dost mejch spolupracovníků a dobrý. Platěj elektriku, vodu maj svojí, topěj dřevem (který namnoze kradou), na zahrádce zeleninu, brambory a zvířata, pak je to dobrý.
    Ale jak se tam postavilo panelákoidní zvěrstvo, tak v tom je to docela peklo. Nedaleleko už se tam prodávaj byty za 50 000, protože práce nic, všechno daleko, autobus jezdí málo a blbě, navíc tam nastěhovali tzv. nepřizpůsobivý, takže přizpůsobivej má jedinou šanci urychleně vypadnout.
    Mne jediný, co by pro mne bylo přínosný, je na celym NZP to, že by to neživilo bandů staračů a dorazilo to rovnou k lidem. Nedávno sem četl někde pohoršenej dopis jedný staračky, u toho sem málem vykousl kus monitoru.
    Ta hodná paní se starala jako nějaká poradkyně(pochopitelně za plat) a mimo jiný taky řešila problém s exekucí u nějakého pána s postižením, dlužil tušim 750 a vrhl se na něj exekutor. Paní se starala, vyjednávala s exekutorem, dluh se splatil postupně, myslim během jednoho roku, akorát že místo 750 se splatilo asi 5000. Tak sem si řikal, kdyby se paní nestarala, odhaduju že za její plat by se dalo podobnejch případů vyřešit tak 20 měsíčně.
    Jo, na děti je spousta názorů a taky spousta vodborníků. Občas si řikám, jak kurva vychovávali děti v dobách, kdy vodborníky neměli a svět byl ne milej jako dneska, ale neveselej, krutej a pro nás nepředstavitelnej jako třebaa války, a stejně ty tehdy vychovaný děti přežily. Jako konečně moje generace přežila bez přilby na kolo, bezpečnejch zkoumanejch hraček, jídla a rad odborníků na každym rohu:-)
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: Nevím, já na vesnici asi rok bydlel. Chtěl jsem zkusit s kamarádem vypadnout z města. Oba jsme dělali z domova, takže se to dalo skloubit i s prací. Vím co myslíš, že tam jsou ty možnosti omezené, doprava také. Autobus 45 minut chůze do vedlejší vesnice na zastávku :) Jeden obchod, dvě hospody, jedna s koupalištěm. Kaplička a za barákem chráněný území. Měli jsme pronajatý ale celý barák. za 9kkč + poplatky. Je tam klid, ticho.. ale může se člověk cítit trochu izolovaně. A žebrat tam stěží můžeš. To jsem myslel spíš, že by si našli nějakou normálnější práci časem a už by tím přestali tu životní minimum pobírat třeba nakonec.
    Náhle samozřejmě celá vesnice ví, že se k tomu a tomu přistěhovali nějací dva pražáci :) A zjistit, že většina vesnicko-městských stereotypů opravdu platí :-)
    Jinak s těmi 3000 kč na měsíc mi to říkal kamarád právě jako příklad, který on údajně osobně zná. Prý pokud bys takovýmu člověku dal 10 000 Kč NZP tak nebude vidět jedinej důvod pracovat, protože mu na život stačí ty 3000, On je v tomhle právě taky skeptik, tak nemám moc důvod mu nevěřit :)

    Tak výchova dětí je asi velké mysterium.. různé pohledy a přístupy. Jeden z pohledů je děti za nic nechválit. To údajně vytváří jakousi závislost na pochvalách, ztrátu samostatnosti, větší míru snahy se zalíbit.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: No nevim, já když sem chtěl nasrat, nabízel sem "zajdem tam a co k jídlu ukážete, to Vám koupim", ale možný jednak je, že jídlo mužou někde dostat, no a pak upřimně nevim, ale v jejich situaci bych si taky zakoupil flašku.
    Nevim, zdá se mi, že za 3500 nepronajmeš, dokonce ani tady nic, protože je v tom dycky elektrika, většinou voda a teplo no a pak taky domácí nebejvá lidumil (teda jo, než se poprvý spálí) a tak je to problém. Ale i kdyby, stejně oni z vesnice migrujou do měst, čim větší tim líp, ono na vsi nic nenasomruje, všichni se znaj, žádný kamarádi, prostě otrava.
    Vesnice vypadá výborně, než se tam člověk ocitne a zjistí věci, který mu ve městě zustanou utajený. Jako třeba ouřad 15km daleko s autobusovym spojenim v 6:30 ráno a 17:00 večer, totéž třeba doktor a jiný věci, který si člověk neuvědomuje.
    S dětma je to jednoduchý, co si člověk vychová, to pak má. Muže to teda svádět na strýce, po kterym je potomek hajzl, ale to je asi tak všechno. Je fakt, že nějaká dávka ve spojení se silným kopem do pozadí by možná dost rodičů, třebas jen na čas zbavila nezdárnýho potomstva s přesvědčením "když sis mne udělal, starej se o mne do smrti". Ono na podpoře někoho, kdo by se měl a mohl sám živit ze strany rodičů, i když se to v našich krajích tak nehodnotí, není nic normálního, je to jen prostý konstatování faktu, že potomek je prostě oproti zbytku populace méně schopný, takže něco se holt nepovedlo a nepodařilo se ho stvořit soběstačného, tudíž bude někomu viset na krku.Dycky se mi líbí, když spolupracovníci líčí, jak jejich ratolesti hezky vydělávaj, bydlej u nich, všechno sluníčkový, pak se zeptám, kolik od nich dostávaj na domácnost a dycky je to klasickej mamahotel, takže bydlení, strava a péče zadarmo.Pak se hrozně diví, jak jim doma pomalu stárne potomek, neschopnej se o sebe postarat a pak najednou maj na starání potomka, jeho partnera a jejich děti a málem z toho skáčou pod trakař) Ale nenahrazoval bych neschopnost lidí vychovat normálního soběstačnýho potomka péčí ze strany státu, to jest "koukejte jakýho zmetka sem vychoval, přispějte na to abych se ho zbavil dřív než mne finančně zruinuje" už jenom proto, že dostatečně se všichni naplatíme na něj jako rodiče, až přijde doba kdy by se o něj ten potomek měl postarat, což zmetci obecně nedokážou(jak to sleduji, jede to pak v posloupnoti strčit do pečováku-převést na sebe všechen majetek-navždy zapomenout). A výchovu a výrobu pitomců který nechtěj a neuměj se o sebe postarat (což umí při vší úctě každý zvíře) bych nechal na rodičích, stát bych do toho cestou NZP netahal, i tak se jich tu potuluje víc než záhodno.
    Takže bych vsadil, v případě že by se potomek nepovedl, jenom na ten kop.
    A na nějakou dávku bych nečekal.
    Ono ale dobře se mi to řiká, když mě se potomstvo povedlo (kdo ho správně vychoval, netušim, musel to mít sám od sebe), takže nemusim rozvažovat, na který noze si ukopnu palec.
    GORG
    GORG --- ---
    MANFRED: No určitě by si za to mohl koupit jídlo. To bych řekl dost často může být motivace k žebrání než alkohol. Ono by se asi i nějaké to bydlení vyřešit dalo. Nebude to Intercontinental ale na vesnici (nebo obecně dál od Prahy) by si možná mohl dovolit i byt nebo garsonku. Tak mi to bylo řečeno, že se dá v pohodě vyjít s cca 3000 na celý měsíc, že ti fakt nic nechybí. Teoreticky by se třeba musel přestěhovat, ale pokud nemá domov, tak ho to zřejmě nikde beztak nedrží. Jako možná si to celé idealizuju, ale v tomhle případě mi poměr cena/výkon přijde dost zaímavý. Přecejen sociální jevy jsou dost dynamický, že odststranění alespoň strachu z přežití (ten je tam inherentně minimálně na podvědomé rovině) a sociálního vyloučení (dost propojené s tím přežitím) může dělat nějaký brouky v hlavě, co pak dělají neplechu třeba jinde v charakteru a chování. Jako jistě to nebude asi pravidlem ... a ano kamarád povídal často o svém bratrovi, který se má prý tendenci se vyhýbat praci a vysává finančně mámu, která ho samozřejmě na ulici nevyhodí. Dělá prý pomocníka v nemocnici, ale z mnoha už ho předtím prý vyrazili, protože je asi nezodpovědnej či co. Na druhou stranu sosat třeba peníze od rodičů nemusí působit stejně jako je dostávat od státu. Brát je od rodičů pravděpodobně spíš pocit a životní styl závislosti podrtrhuje. Od státu by to působilo jako normál. Něco na co má nárok každý, a tedy ne nutně chyba. V praxi sice dostaneš na packu třeba ty samé peníze, ale ta jejich energie je jiná. Nevím jestli lepší, ale jiná je. Může to tedy i jinak působit na psychiku.. třeba podpůrně. A ostatně od rodičů to taky není nepodmíněně :) Za ty peníze, získávají morální kredit vám kecat do čehokoliv ve vašem životě i pragmatičtěji si dupnout "dokud bydlíš v tomhle domě...". Prostě to nemusí vzbuzovat moc proaktivní pocity. A podobně jako v případu toho zbohatlíka, který porazil opilou jízdou autem 4 lidi, jak jsem tu linkoval, tak možná u každého je příběh ukrytý za kriminalitou, nebo parazitování na jiných.
    Není asi studie, která by zkoumala, že by NZP nebo takhle realizované životní minimum ve svém psychologicko-socialogickém dopadu potvrzovala. Na druhou stranu si myslím, že lidské jevy mají své příčiny. Že člověk není od přírody líný, jak tu někdo psal. Že vynalezl kolo, aby nemusel chodit atd. Nebo cestu na Měsíc, aby si tam pustil Pink Floydy a popíjel víno při pohledu na Zemi. Se musí zkusit no :-)
    No ta holka, co se stala cukrářkou to vychytala. Možná ani předtím netušila, že to bude dělat kdy profesionálně jako podnikání. Třeba překonala strach to zkusit. To není snadné ani samozřejmé. Jinak se říká, že na jiných planetách se prý hodně díví, že tady si na život musíš nejdřív vydělat. Obecně prý je život na Zemi v galaxii prý považovaný za jedno z nejnáročnějších míst (možná i v celém vesmíru), kde se sem normálně chodí dívat, jak to zvládáme, že jsme pro ně prej motivací překonat jejich lenost a odhodlání ve vlastních problémech, který se jim najednou jeví jako malicherné. Má to tu být schválně nastavené, aby to člověka sralo, a přesto nepodlehl skepsi. Zajímavý pohled na věc, ať už je na tom kolik pravdy.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG:
    Dobrý. Bezmála 70Kč na hlavu a měsíc. Jedny cigára.
    Jinak škrtat si v tom na papíře lze donekonečna, ale zatím se žádná strana neodhodlala pustit se do toho ve skutečnosti.
    ÚSTRK je pravda, mužem zrušit. Nějaký estébáci a práskači už nikoho nevzrušujou, pocházej odtamtud mnohé bystré hlavy,momentálně nás vedoucí k prosperitě, navíc plujem vcelku do systému, kterej je tou dobou dost inpirovanej, tak to mužem studovat naživo.
    GORG: Kolik to je relativní. Vzhledem k tomu, že by se to prodalo nějakou losovačkou po česku, tak bych to neviděl na zázrak. Ale ať by to dopadlo jakkoliv, ubylo by černejch děr do kterejch je nutno sypat. Ono sice třeba do kolejníků se sype po miliardách, ale i tak.
    (a s cenama je to dycky pochybný, protože podstatný není, kolik se za to chce, ale kolik za to kdo dá)
    GORG: No dát něco bezďákovi ze svýho je jedna věc (dokud nezačali být drzí taky sem jim něco semtam plesknul), ale vymejšlet systém kdy ho bude dotovat daňovej poplatník systémově, je věc druhá (zase dá se namítnout, že už dneska dotujem spoustu horších vobejdů, tak proč ne bezďáka, že jo:-)
    Ono otázka je, na co jinak, než na chlast a podobný věci by mu 3500 bylo. Nějakej nájem a podobně by za to asi nepořídil. Konečně, on by ani žádnej NZP nedostal, protože co tak vim, nemá občanku ani jakýkoli jný doklady (jedna z věcí, který si docela bezďák se kterym občas kecám-kdysi jsme spolu dělali za komára ve fabrice-je, že dycky když ho chytnou a občas zavřou, protože něco šlohne případně se porve a podobně, je to, že ho voblíknou (minule toho přitáhl dvě tašky, vybavěj ho nějakými doklady(jaký to sem z něj nevytáhl ale stačilo mu to aby dostal něco ze sociálky) a eště ho po propuštění ubytujou v azyláku. Do měsíce je bez dokladů a ve stejnym stavu jako před.
    GORG: No, to je zrovna řešení-proč nejdou ti zmiňovaní bezďáci dělat kreativní cukráře?
    GORG
    GORG --- ---
    Ikdyž někoho třeba může vydělávání peněz nakonec možná dokopnout do změny zaměstnání, která je nakonec třeba i pozitivní. Na druhou stranu každý příběh je jiní a lidi jsou jiní. Divit se, pokud se někdo nechová racionálně v životních situacích je trochu nezvyklé, když lidi často s iracionalitou bojují.. ve vztazích, práci i jinde. Někdo se oběsí kvůli vztahu někdo kvůli ztrátě práce. Někdo si našel novou a lepší (slečna na fotce vypadá spokojeně :) )


    "To, že jsem začala dělat dorty, byla náhoda," říká Monika Pelešková
    Zdroj: http://finance.idnes.cz/...vou-z-namky-deserterie-prv-/podnikani.aspx?c=A131211_131448_podnikani_sov
    GORG
    GORG --- ---
    Zrušme Ústav pro studium totalitních režimů. Blog - Jiří Míka (blog.iDNES.cz)
    http://mika.blog.idnes.cz/c/239848/Zrusme-Ustav-pro-studium-totalitnich-rezimu.html

    Jinak ÚSTRK má rozpočet dnes 151 milionů. Teď čtu, že ho chtějí snížit o 17 millionů do roku 2015. Což je sice málo nebo nejsou to přímo miliardy, ale pár takových ústavů a už to jsou miliardy
    ¨
    MANFRED: Kolik myslíš, že by se prodejem státních podniků dalo získat přibližně peněz?

    Jinak jak řííkám, bezďákovi klidně na alkohol dám. No kdo ví, třeba by více pocítili chuť mít těch peněz víc. Nikdo už ti asi pak moc nedá drobné, protože ten člověk pro těch jeho 3500 musí týden pracovat, aby mu to teď dal - tu máš drobné třiapůl litru. :) A taky myslím, že jak přičichne k chuti těch pěnez, může jich chtít víc. To neznamená, že je nepropije nebo nebude třeba leckdo vidět jako náboje na alkohol, ale bude jich asi chtít víc než když nemá žádné. Možná to způsobuje nějaký mentální breakdown do úplně jiné žebříčku hodnot, když vlastně nemáš příjmy žádné. Nula. Tamto je v podstatě nepodmíněné životní minimum, takže je to pravda trochu i podobná tématika.
    GORG
    GORG --- ---
    Jinak jsem tu měl rozevřenou snahu co jsem namátkově zkusil jednu větší položku rozpočtu.. zkusil jsem googlovat "Generální finanční ředitelství", který je v rozpočtu 8,3 mld Kč.
    Rozklikávací rozpočet | BudováníStátu.cz
    http://budovanistatu.cz/...nc%C3%AD/Gener%C3%A1ln%C3%AD%20finan%C4%8Dn%C3%AD%20%C5%99editelstv%C3%AD

    Nenašel jsem zatím moc, k čemu vlastně něco takového potřebujeme. Teď jsem to dogoogloval a zjistil, že tento úřad za 8 300 000 000 Kč/rok, což je značná část oněch 24 mld za nárokové životní minimum, a zjistil, že tento úřad byl vytvořen v roce 2011, čili to šlo předtím i bez toho. Našel jsem to v článku

    Petr Holub » Nový úřad bude drahý, neřízený a neefektivní
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-holub.php?itemid=12561

    Na článek „Kalousek plánuje superúřad, bude nejmocnější v zemi“ reagoval obsáhlou kritikou přímo ministr financí Miroslav Kalousek.
    Používá věcné argumenty, přesto v první řadě odvádí pozornost od skutečnosti, že skutečně vzniká superúřad, který se vymkne jakékoli veřejné kontrole


    Mám silný dojem, že podobně by člověk v rozpočtu mohl škrtat dál a dál. Něco spojit, něco zrušit, něco nechat, ale obecně by se dalo ušetřit u v rámci těch úřadů/ministerstvech. Když jsem četl, kolik v rozpočtu jsem zkusil kouknout na rozpočet Poslanecké sněmovny, a překvapují mě náklady na jednotlivé položky. Nebo onehdá náklady na rekonstrukci kanceláře ředitele Úřadu pro studium totalitních režimů. Jakoby snad byl potřeba úřad na něco, co už je v komentenci policie, soudů a tajných služeb. A co na tom chtěj studovat? Koho spisy STB zveřejní a koho ne?:)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    GORG: Ne, tak ono NZP je založený na tom, že dostat má každej, bez ohledu na to, co s im udělá.Matka starající se o postižené dítě, ožrala investující do choroby( jejíž léčení mu zaplatíme),okradený stejně jako zloděj, s NZP si polepší prostě každý. Teda až na ty, co to zaplatěj. No nic, v názoru na to, co je pro společnost přínosem, se holt neshodnem.


    GORG:
    Rozumný by bylo odprodat neziskový podniky. Teda z finančního hlediska. Ono neziskový jsou asi dost z důvodu, že nepřímo řídí stát, a tomu bych nesvěřil ani tříkolku. Otázkou je, jestli buchnout ty ziskový, protože případnej zisk z prodeje zmizí v černý ďouře, v lepším případě krávovinách.
    Ovšem otázka je, kam po případnym prodeji umístit "trafikanty" "odborníky" a příbuzenstva politiků a taky by to složilo dost firem, u kterých státní a polostátní podniky výhodně nakupují věci s cenou běžnou 5 za výhodnejch 50 a který čirou náhodou povětšinou patří komusi z okruhu kamarádů.
    SHM8: Tak určitě, já se tim nesnažim živit, tim správnym chápáním, ba ani bezdomovci.
    Jinak bavíme se o NZP a jak jsem nastínil jeden z mnoha kladných vlivů(zde na bezďáka) a pro lepší pochopení ze strany prosazovačů NZP jsem to přiblížil jejich žebříčku hodnot:-)
    Ale jinak, ono celkově je to, co společnost kterou zastupuje stát ,docela podobný, vcelku zdařile se z toho, co stát dělá, dá odvodit že přicházet k penězum jinak formou nějaké státní dávky,dotace apod. je zcela nepochybně chybné, pokleslé a zavrženíhodné a je po zásluze trestáno. Z čehož mi teda docela leze, že s tímto státem potažmo společností nějak nemáme společný vidění. Ale jako nesere mne to, žiju tak celej život, minule jsme se zase neshodovali v pohledu na kladný vliv VŘSR
    GORG
    GORG --- ---
    RAINBOF: Ale jo, však říkám, že já popeláře nijak nedehonestuju. Někdo raději sedí v kanclu, někomu se víc líbí v pohybu. Brácha, programátor, šel dělat na pár let k policii. Chtěl akci :)
    Mě třeba ta možnost pohybu přijde taky atraktivní. Na druhou stranu nejvíc zkušeností mám s tím programováním a taky mě to baví. Nerad bych byl nucen to opustit. Prostě mě to bavilo už od dětství, kdy jsem si s nadšením zkoušel programovat na 8bitovém ZX Spectrum. A nedělal jsem to proto, abych vydělal peníze. Prostě mě to zajímalo. Takže ve škole jsem se vždy vše "dozvěděl" až se zpožděním. Když ve škole učili Pascal, já už znal C++ a x86 assembler. apod. Ve škole jsem se vlastně naučil jen hradla a jinou číslicovou techniku a určité základy x86 architektury základní desky, ale to se nikdy k ničemu zatím nehodilo. Proto i tvrdím o škole, že by měla být flexibilní. Umožnit vlastní program. A že hranice mezi zábavou/koníčkem a prací je velmi tenká. To tu je dost myslím opomíjeno v debatách o motivaci k práci.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    MANFRED: aniž bych tím argumentoval pro nebo proti nzp, myslim si, že problematiku bezdomovectví vnímáš velmi mainstreamově... a jestli ti prodávání časopisu na ulici připadá jako "pokleslý způsob občas související s prací", tak to potěš.. bezdomovectví není jenom to zjevné, páchnoucí, opité.. to je imo třeba 30%...navíc tento způsob krapet roste, právě tím, jak jsou některý osoby/skupiny víc a víc ohrožený, roste počet zadluženejch lidí, a tak, že už to není jen záležitost těch, který by takto dopadli "vždy"..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam