MANFRED: Rád na to odpovím.
Automobil je podle mého názoru ekologická katastrofa a jsem spíš pro veřejnou hromadnou dopravu placenou z daní, než auto.. Co se týče vody, tak souhlasím a petici jsem na to podepsal :)
Evropská petice proti zprivatizování vody : Czech News TV
http://czechnewstv.cz/evropska-petice-proti-zprivatizovani-vody/
Já jsem podrobně nestudoval třeba koncepci bezodmovectví tu současnou co schválil SPOZ a je původem od ČSSD.. AZ k tomu měla nějaké své poznámky a návrhy týkající se družstev.. (předpokládám že to neprošlo..).
Ale domnívám se že ZP by problémy bezdomovců řešil. Bavil jsem se o tom tak s 20 bezdomovci.
Na ulici je opravdu rozmanitá spleť lidí. Je pravda že velká část má problémy s alkoholem (je těžké na ulici nemýt problémy s alkoholem či jinou drogou).
"Následně zdejší ubytovna pro ně, kteří obsahují alkohol v koncentracích, kdy zvrací, močí na spolubydlící a dělají bordel, netoleruje, a tudíž zustanou opravdu na ulici stejně jako agresivní typy mlátící personál a kolegy, demoliční typy, podpalovači, sběrači s dvaceti taškama odpadu,řvouni a zpívači a jiní."
Cože? :)
S ubytovnama je problém.. Jednak nejsou zadarmo, není jich dostatek a pak tam je spousty problém.. Jeden můj kamarád pracuje v armádě spásy a znám lidi co pomáhají bezdomovcům z nějakých církevních organizacích (armáda spásy, je také církevní..) a s bezdomovci jsme se o tom bavil. Takže o tomto něco vím..
"Tam potom, v opilosti zmrznou."
Né všichni zmrznou v opilosti..
Není pravda, že by na ulici neplatili zákony.
Mylsím si že se nesnažíš naplnit potřeby lidí, ale odsuzuješ je .. :) Navíc na základě spíš svých emocí než logiky a ověřených faktů mi připadá...
Chudoba není věc pouze vlastního rozhodnutí a svobodné vůle. Každý dělá co nejlepšího umí (každý chce být šťastný). Ale jsou tu často důvody proč lidi na ulici skončí aniž by chtěli nebo měli lepší alternativu na výběr.
S těmi závorami to také není jednoznačné.. Těch důvodů proč bys objížděl závory může být také celá řada.
Od toho že ti rupne v kouli (psychóza) nebo že tě honí mafiáni, nebo co já vím.. :)
Hodně bezdomovců se ke zbytku populace neprojevují a proto nejsou vidět.
Právě pro to by podle měl být.. Jinak často se projevují tak že se spolčenosti vyhýbají a nebo se snaží aby se to na nich nepoznalo (a nebyly odsuzováni za to..), často se jim to daří. Ale je to těžké udržet na ulici svěží vůni a hezký vzhled a neobtěžovat okolí pouhou svou existencí...
S tím odklízením tedy doufám že to není většina, ale vím že takové tendence byly i odpor proti tomu. Já jsme rozhodně proti koncentračním táborům a podobným věcem ať by se do nich měl zavírat kdokoliv (možná u psychopatů bych trošku váhal)...
Je fajn, že poskytuješ bezdomovcům teplo :)) z toho co jsem četl jsem cítil spíš odpor a nenávist vůči nim :)
A kolik znáš prosazovačů VZP natolik abys o nich mohl takto mluvit? Třeba Tomš Tožička který tu je na videu krom rozvojové pomoci v Africe (kde zapojoval elektřinu k solárním panelům vlastníma rukama) pomáhal nezaměstnaným v mostě atd.
Dobročinnosti se meze nekladu, ale jde o to aby byly naplněny základní lidská práva tak jak je deklaruje OSN a ústava - Listina základních práv a svobod..
Nikdo se netají že jde o přerozdělování peněz.. Všechno co se týká peněz (všechny veřejné služby) a veškeré pohyby na trhu (koupě rohlíku) je přerozdělování peněz. Tak nevím proč by to mělo být skrytá touha... Přerozdělování není cílem ale prostředkem, jak zaručit lidská práva (důstojný život)..
Je fajn, že tobě to problém nečiní, a že lidem, bezdomovcům pomáháš, ale očividně to nestačí, když lidé umrzají a nemají co jíst zatímco je velké množství prázdných bytů k dispozici a jídlo se vyhazuje.
Navíc VZP by nepomohl jen bezdomovcům, ale například i lidem kteří mají nízké vzdělání, špatně placené zaměstnání, preferují více volného času než více zboží atd.
Určitě by to pomohli více skupinám nebo jednotlivcům.
Jinak jsou i levicový odpůrci NZP. Například Slavoj Žížek
Slavoj Žižek - Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška :: Videa a přednášky nejen o filosofii
http://videafilosofie.webnode.cz/news/slavoj-zizek-jednou-jako-tragedie-podruhe-jako-fraska-/
A pravicový přiznivci toto nebo jiných konceptů (svobodní mají například negativní daň).
Pokud se chceš přít pravice/levice tak můžeme :)
Domnívám se že já se hlásím k levici a ty pravici..
Můžeme se bavit o čem ten náš spor je..
Ale tady bychom byly OT, takže navrhuji tuto případnou diskusi přesunout jinam (nevím jestli na nyxu je taková diskuse) :)