• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: já si zas spoustu věcí ujasnila, když to v jednu chvíli hrozilo, že dvojčata přijdou na svět na začátku 6. měsíce (což s sebou nese hodně vysoké riziko trvalých následků), a s manželem jsme řešili i krizový finanční scénář pro případ, že místo návratu do práce zůstanu x let doma jako pečující osoba. No děti přišly na svět výrazně později a bez zdravotních komplikací, takže v tomhle případě zlatý placení daní z příjmu.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: To já nejen optimista, já jsem dokonce tak ujetej, že kdyby ty daně následně nepoužívali na K+K (Krávoviny a Kradení),neřkuli kdyby bylo vidět že je používaj na užitečný věci(myslim pro společnost, ne pro členy stran), tak by mne nestrhlo platit z příjmu klidně i víc. Protože v takovym případě bych byl blízko tomu věřit, že se mi to vyplatí, třebas jen dobrym pocitem a stejně už i dneska posílám nějaký ty prachy dál.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MANFRED: jsem životní optimista a fakt, že platím vysoké daně, se snažím (i když občas se skřípěním zubů) brát optikou toho, že lepší platit vysoké daně z příjmu - což znamená, že mám práci a to dobře placenou - než brát podporu v nezaměstnanosti nebo invalidní důchod.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    TRISSIE: Mám spíš obavu že spíše nedá-li bůh a budou to tu řídit lidi, pro který je danění oblíbenej způsob jak získávat prostředky pro svý fans.
    Dneska jsem vysvětloval kladný vliv očekávaného zdražení potravin (to zas spasitel rozpoutal dobrou hysterii) neb vyšší cena rovná se vyšší daně, kupodivu to nějak zbytek fronty u kasy nepotěšilo:-) ani když jsem jim líčil jak to stát muže využít na něco nepostradatelně nutnýho, jako třeba barevné brožurky různého zaměření, případně pořádání dalších voleb.
    Jo, s daněma a následným přejmenováním šlohlých peněz na dotace je to systém, kdy si budem navzájem dávat peníze, já litr Ferimu, Feri litr Pepovi, Pepa Anně, Anka mě a budem čekat na chvíli, kdy začnem prosperovat (aby to šlo líp, budem si vzájemně určovat, na co ten litr obdrženej muže každej použít).
    NEKROMANT: Tak pro mne hlavní výhoda (asi teda nezamýšlená) je ukázka, ža ani přes roční, již vlastně uplynuvší lhůtu(3 dny), je podpora v unii obsahující tak půl miliardy lidí někde u 250 000.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: když pominu absolutní nepochopení původního příspěvku o potřebnosti (kdy jsem reagovala na již několikrát omílané a navrhované rušení adresných dávek pro osoby se sníženou možností zajistit si dostatečný příjem vlastními silami, tedy "potřebné pomoci", jako jsou důchodci a zdravotně postižení), tak stát má k dispozici víceméně pouze ty peníze, které vybere na daních (příjmy ze státních podniků v saldu rozpočtu opravdu až tak výrazné nejsou; čerpání dotací EU je zčásti podloženo našimi příspěvky do EU) - takže to, co (pře)rozděluje, jsou peníze, které nejdřív od někoho vybral - tedy ode mne, od tebe, od tvojí babičky (která možná neplatí daň z příjmu, ale určitě platí DPH...). Jsou lidé, kteří jsou existenčně na takto přerozdělovaných prostředcích závislí a nemají jinou možnost, a to je v pořádku, sociální společnost se o svoje slabé stará, dělají to dokonce i někteří primáti. Ale přerozdělovat těm, co to nepotřebují (=nejsou potřební), znamená, že nejdřív musíš všem víc vzít. A než vzít a dát, je vždycky efektivnější nebrat.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Výhody Iniciativy evropských občanů za nepodmíněný základní příjem | Press Center
    http://basicincome2013.eu/cz/press-06012014.htm
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: mých peněz? Peníze pokud myslíš koruny patří státu nebo národní bance či komu...
    Nevíš co bude v budoucnu.. jestli se uživíš sama nebo ne.
    Já jsem od státu zatím také nepobíral žádné peněžní dávky krom příspěvku na dítě, který jsem byl nucen odevzdávat rodičům.. Ale to neznamená že nevyužívám služeb státu.
    Autem sice nejezdím a MHD už také moc ne.. a silnice a chodníky by klidně udržované být nemuseli.. U doktora jsme byl za život párkrát a už je to hodně let.., neměl jsem žádnou operaci atd..
    Dál pokračovat nebudu :)
    Jestli si víc do systému dala nebo vzala neumím a nechci hodnotit.. Každopádně si na systému závislá a třeba bys nebyla schopná dát tolik když by ses narodila v africe, nebo někde kde se platí menší daně než u nás..
    A dá li který bůh, na kterého věříš?
    I když bys po zbytek života nic neodvedla (co to je za větu vůbec? :D) tak o tobě nebudu prohlašovat že jsi nepotřebná...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NEKROMANT: tvých peněz jsem díky Bohu opravdu nepotřebná, jsem zdravá a práce schopná, takže se uživím sama. Jediné, co jsem od státu kdy dostala, byla peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek - a do systému jsem už před narozením dětí odvedla výrazně více a dá-li Bůh, tak po zbytek produktivního života toho odvedu taky ještě dost.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    TRISSIE: Když bych lidi odsuzoval na základě svých potřeb, tak bych ti napsal že ty jsi nepotřebná...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Společně za základní příjem | proalt
    http://www.proalt.cz/?p=5107

    Our chance to end poverty
    https://secure.avaaz.org/en/petition/our_chance_to_end_poverty/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Norsko je díky státnímu ropnému fondu zemí "milionářů" - Patria.cz
    http://www.patria.cz/...avodajstvi/2535607/norsko-je-diky-statnimu-ropnemu-fondu-zemi-milionaru.html

    Podle některých pak bohatství země přispívá i k tomu, že některým Norům se nechce pracovat. "Jeden z pěti lidí v produktivním věku dostává místo práce nějakou formu sociální podpory," upozornil hlavní ekonom DNB Markets Oeystein Doerum. Oficiální míra nezaměstnanosti v zemi přitom činí 3,3 procenta.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    XCHAOS: uz jsem to psal GORGovi, asi jsi to nezaregistroval. proc nezavest NZP ted hned, na lokalni urovni, jen pro zajemce & dobrovolniky? jestli existuje nejaky duvod, proc by to na lokalni urovni nefungovalo, tak to nemuze fungovat ani na urovni globalni. & pokud to na lokalni urovni jde, tak smele do toho. budto se bude pocet zajemcu zvysovat, nebo to zajde na ubyte. no harm done.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: hlavně ZP nezavádí do společnosti žádnou absolutní rovnost: stanovuje jen dno, pod které fakticky nelze spadnout, a které stejně nebude nic moc. - ale dela to krajne neefektivnim zpusobem. Uz v soucasne dobe takove dno, pod ktere skoro nejde spadnou, mame. Ano, je mozne pod nej propadnout - ale podari se to jen naprostemu minimu lidi, z nichz cast by propadla i v systemu NZP, cast si propadnout (imho) plne zaslouzi a pouze posledni cast ma proste smulu. Jenomze to jsou promile populace a resit je tim, ze budu davat penize _vsem_ ... bah.

    Cili, _neni_ pravda ze "stanovuje dno" je nejake vyhoda NZP oproti soucasnemu systemu.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    REDGUY: Zase ale už vim že podporovatelum NZP nejsem podezřelej jen způsobem obživy (pracovní činnost) ale i vlastnictvim nemovitosti :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: XCHAOS: pořád mi přijde, že by se to blížilo k nějakým 40% rozpočtu. - jenomze to ze tobe neco "prijde" vubec nic neznamena. Pokud ani netusis jake davky bys nahrazoval, proc by proboha tvych 40% melo byt jakkoliv duveryhodne cislo? Proc by kdokoliv mel tenhle tvuj vyrok akceptovat, kdyz naprosto nejsi schopen ho zduvodnit? Kdyz prijde nekdo jinej a rekne "Me prijde, ze to je 20%" a nekdo jinej rekne "Me prijde ze to je 80%", tak co? Takhle si predstavujes racionalni debatu? Porad opakovat "me prijde"? Oh, wait... no jo vlastne 8))

    obecné tlachání předvádí především odpůrci ZP: - ale kdeze. Odpourci NZP na rozdil od tebe zvladli vynasobit dve cisla (pocet obyvatel a navrhovanou vysi NZP), srovnat je s tretim (vysi statniho rozpoctu), neudelat pri tom chybu o tri rady a z vysledku odvodit, ze zavedeni NZP by kompletne rozbilo rozpocet. A protoze priznivci NZP vcetne tebe se na nic lepsiho nezmohli, tak tenhle, byt nikterak oslnivy, matematicky vykon zustava intelektualnim vrcholem debaty. Neni to nic moc, ale tvoje "prijde mi 40%" to prekona hrave 8)

    a s tím "rozdáním části produkce" dobře víš, o čem mluvím. - ne, nevim. Prosim, vysvetli mi, cim se lisi dane korporace ve spolecnosti kde je NZP a kde je adresny socialni system.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že mám přibližný plán. pořád mi přijde, že by se to blížilo k nějakým 40% rozpočtu.

    a obecné tlachání předvádí především odpůrci ZP: na začátku je nějaké dogma, pro které se rozhodli, podle kterého jedou.

    o tom jak se komu co jeví, asi nemá cenu vést flamewar: ty si si jistý, že tobě se to jeví správně a mě že se to jeví špatně. to je samozřejmě axiom, se kterým nepohnu :-)

    a s tím "rozdáním části produkce" dobře víš, o čem mluvím...

    ad charita: problém je právě v posuzování toho, kdo je "potřebný". posuzovat se to tak či onak bude vždycky: nikdo asi nepočítá s tím, že bude jen ZP a dost - že nebudou žádné další speciální adresné dávky - resp. někdo s tím možná počítá, ale je to od základu nereálné - a že nebudou žádné nestátní charitativní organizace, apod. podstatné je, aby aspoň jedna ze složek byla "nepodmíněná" - na úkor těch podmíněných složek, kde je rozhodování vždy subjektivní.

    chudba je složitý problém, a není to tak přímočaré, že všichni by si za ní mohli sami - jistě, někteří určitě ano, ale prostě je potřeba tam stanovit nějakou "presumpci neviny" a hlavně ZP nezavádí do společnosti žádnou absolutní rovnost: stanovuje jen dno, pod které fakticky nelze spadnout, a které stejně nebude nic moc. pouze přenáší aspoň malou část rozhodování o výši příjmů mimo kompetenci úřadů, úředníků nebo naopak zaměstnavatelů, nadřízených ... podotýkám, že jde o malou část, a že ZP nejde automaticky považovat za nějaký komunismus.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nemám přesný plán, co bych zrušil či zachoval. - ty nemas ale ani priblizny plan. Presto jsi ale jeste nedavno sebejiste rikal neco o ctyriceti procentech rozpoctu. Odkud se ta cisla berou, kdyz vubec netusis?

    Zbytek je zase jen obecne tlachani, ktere ma odvest pozornost od absence faktu. Takze jen kratce:

    v podstatě vidíme [my liberalove] práci jako historický, překonaný způsob dosahování osobního zisku. - BUAHAHAHAHAHAHA. I kdyz, vzhledem k tomu ze dost mozna za alternativni zpusob ziskavani zisku vidis "sebereme penize tem co doopravdu pracuji a rozdame je ostatnim ve forme NZP", je to spis desive a vsechno mozne, jen ne liberalni.

    kapitál se naučil jevit jako decentralizovaný a roztříštěný - BUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Jestli se tobe kapital jevi jako decentralizovany a roztristeny...

    odvádění daní do systému se ZP znamená pro korporaci část produkce "rozdat" - a jen tak pro komicky efekt, mohl bys prosim vysvetlit, cim se odvadeni dani korporaci lisi v systemu klasickych, adresnych socialnich davek a v systemu s NZP?

    V zásadě ale křesťanský princip charity [...] je skutečně něco, co má význam přetransformovat v postmoderní době do podoby základního příjmu - ne. Charita je pomoc potrebnym a nic proti ni nemam. Proti cemu ale neco mam, je aby z mejch dani dostaval prachy nekdo, kdo slovy Gorga "kurva proste nechce delat zadnou praci i kdyby mohl". To neni "potrebny", to je liny hovado.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    KAI: No, už tak nějak myslim že asi ne(přes akce jako dnešní bulhaři se nějak podpisy nedaří). I když zajímavý by to bejt mohlo:-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nemám přesný plán, co bych zrušil či zachoval. pouze to pokládám za obecný směr, který je potřeba se vydat. (viz tendence zpřístupnit informace o něčím postižení každému, komu se ten postižený bude prokazovat nějakým tím ZTP-X průkazem v elektronické verzi, apod.). v dnešní době soukromí neexistuje - když má informace jeden subjekt, jako by je měli všichni. od toho se bude muset odvíjet co dál s adresnými sociálními dávkami.

    dtto výběr věcí jako daň z příjmu - typicky, odvedenou jí chceš mít ve chvíli, kdy třeba potřebuješ od státu OPRAVDOVOU službu (např. zápis nemovitosti do katastru, což také obvykle chceš dělat slušně adresně). drobní plátci daně z příjmu měli, mají (a vždy budou mít) tendence se jejímu placení všemožně vyhýbat - na to sází SSO se svým požadavkem jejího zrušení - a já skutečně nečekám zásadní změnu individuální lidské povahy v nejbližší budoucnosti. tedy offsetování daně z příjmu zavedením ZP (tedy: v podstatě vyhlášení obrovského nezdanitelného minima, a "dorovnávání" neodvedené daně těm, kdo ho ani nedosáhnou).

    daň z příjmu se z mého úhlu pohledu týká těch, kdo chtějí prokázat, že při koupi nemovitosti nabyli ty prostředky nějak legálně - tady se trochu blížím "majetkovým přiznáním" sociálních demokracie), fakticky ale nechci žít ve společnosti, kde bude většina nemovitostí držena spekulativně a/nebo zakoupena za prostředky získané tak či onak pochybným způsobem (a každý má nějakou mez, každý někde jinde, odkdy nabyté prostředky začne pokládat za získané pochybným způsobem.. nás liberály od běžné levice odlišuje, že nemáme problém uznávat zisk jako legitimní zdroj příjmu, a naopak spoustu práce pokládáme za potenciálně zbytečnou... v podstatě vidíme práci jako historický, překonaný způsob dosahování osobního zisku... dá se říct...). přeci jen třeba vlastnictví nemovitosti je, na rozdíl od vlastnění movitého majetku, už určitý zásah do práv ostatních občanů stejné země (tedy skutečně se o majitelech nemovitostí, zejména městských, mluvilo zhruba už o středověku, jako o specifické střední třídě, třetím stavu... a protože to mělo různé vedlejší efekty, tak se ve 20.století začalo experimentovat s tím, že střední třída bude moci omezovat práva ostatních občanů i jinak, např. skrze duševní vlastnictví...)

    alternativou k nějakému řešení "kde na to kdo vzal peníze" je výrazně zvýšit daň z nemovitosti (ta je v ČR relativně nízká, proti Evropě), toto se mi ale moc nechce (dovedl bych si představit progresivní daň z nemovitosti, mimochodem - tedy daň z více, pravděpodobně spekulativně držených, nemovitostí - toto je ale samozřejmě taky obejitelné, takže nemá moc cenu toto rozvíjet).

    obecně stejně jako narušování soukromí občanů není žádoucí u drobných transakcí, tak tím víc je žádoucí u těch velkých transakcí, se kterými už je spojená moc nad ostatními. nicméně: nejde očekávat, že by naše civilizace během našich životů byla schopná dospět k nějakému racionálnímu rozhodnutí, když se stejně vyplácí poslat z jednoho konce Evropy na druhý více kamiónů, než aby se něco poslalo vlakem či lodí: evidentně historické snahy nějak zdanit a zregulovat centralizovaný kapitál byly natolik úspěšné, že kapitál se naučil jevit jako decentralizovaný a roztříštěný, relativně se anonymizovat a skrýt a celkově to vystihuje duch Internetu: "to route around obstacle".

    Proto taky všechny svoje naděje vztahující se k ZP nevztahuji k nějakému násilnému vybírání daní, ale prostě je spojuju s tím, že pro systém "korporátního fašismu" (ve kterém tak jako tak žije každý, kdo odebírá elektřinu od ČEZu, ropu a plyn z Ruska, cestuje letadly vlastněnými neviditelnými leasingovými společnostmi místo aerolinkami, apod.) bude levnější si dodržování pravidel (která pro svojí existenci vyžaduje, aby byla dodržována) jednoduše "koupit", než je vymáhat násilím a/nebo "vytvářet pracovní místa" (tedy montovny, kancelářská úřední místa, marketing, reklama, apod.). fakticky: odvádění daní do systému se ZP znamená pro korporaci část produkce "rozdat" (jako de-facto nejlevnější způsobe zaplacení daní)

    u toho posuzování dodržování různých (z velké části převážně nesmyslných, vždy je tam ale nějaké to procento, o kterého "jde o život") pravidel pak zhruba platí, že to, co bylo mocenským systémem jedné etapy vývoje civilizace, to se v druhé stává náboženstvím, u kterého jsou dobře míněná pravidla většinou upozaďována ve prospěch absurdních dezinterpretací. V zásadě ale křesťanský princip charity či islámská povinnost pohostinnosti (spolu se zákazem finančního úroku dva na Západě docela opomíjené rysy této kultury) je skutečně něco, co má význam přetransformovat v postmoderní době do podoby základního příjmu, jako celkem samozřejmé výhody vyplývající z občanství nějaké země, a přinášející občanům té země třeba i určitou mezinárodní prestiž - a celkově pocit, že má nějakou reálnou cenu a není to jen ideologický blábol.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam