REDGUY: myslím, že mám přibližný plán. pořád mi přijde, že by se to blížilo k nějakým 40% rozpočtu.
a obecné tlachání předvádí především odpůrci ZP: na začátku je nějaké dogma, pro které se rozhodli, podle kterého jedou.
o tom jak se komu co jeví, asi nemá cenu vést flamewar: ty si si jistý, že tobě se to jeví správně a mě že se to jeví špatně. to je samozřejmě axiom, se kterým nepohnu :-)
a s tím "rozdáním části produkce" dobře víš, o čem mluvím...
ad charita: problém je právě v posuzování toho, kdo je "potřebný". posuzovat se to tak či onak bude vždycky: nikdo asi nepočítá s tím, že bude jen ZP a dost - že nebudou žádné další speciální adresné dávky - resp. někdo s tím možná počítá, ale je to od základu nereálné - a že nebudou žádné nestátní charitativní organizace, apod. podstatné je, aby aspoň jedna ze složek byla "nepodmíněná" - na úkor těch podmíněných složek, kde je rozhodování vždy subjektivní.
chudba je složitý problém, a není to tak přímočaré, že všichni by si za ní mohli sami - jistě, někteří určitě ano, ale prostě je potřeba tam stanovit nějakou "presumpci neviny" a hlavně ZP nezavádí do společnosti žádnou absolutní rovnost: stanovuje jen dno, pod které fakticky nelze spadnout, a které stejně nebude nic moc. pouze přenáší aspoň
malou část rozhodování o výši příjmů mimo kompetenci úřadů, úředníků nebo naopak zaměstnavatelů, nadřízených ... podotýkám, že jde o malou část, a že ZP nejde automaticky považovat za nějaký komunismus.