MRAKY: Já napíšu znovu, proč si přeji NZP:
Protože si myslím že člověk má mít právo na život a to vyžaduje i hmotné zabezpečení (jídlo, vodu, stravu, teplo)...
Nechci aby lidé hladověli a umrzali v materiálně bohaté společnosti...
MRAKY: Neznám skoro žádné státní podniky a jejich finanční stav.. Ale často slýchám názor že je všechno rozkradený a vytunelovaný i od lidí kteří mám dojem že do toho vidí..
Nejdřív se podle nich prý rozkradlo co se dalo a na závěr se to prodává (privatizuje) za symbolickou cenu.
Ale jsem trošku na rozpacích.. Nevím jestli bych si přál silný stát, který by měl za cíl zisk..
Já nevidím moc velký rozdíl mezi vládou jedné strany a jedné korporace v kapitalismu..
Jsem něco mezi komunistou (silný sociální stát alá kapitalista Otto von Bismarck.. ) a anarchistou (žádný stát, komunity, decentralizace atd..). Nemám v tom tak úplně jasno co vlastně chci a jak by to mělo vypadat..
Jsou podle mě zajímavé některé představy či návrhy..
Například třeba nějaký netržní systém kde by bylo demokratické plánování.. Participativní ekonomika (partekon) a podobně.. Ale zatím jsme se tím příliš nezabýval a ty realizace se mi zdály příliš praštěné, nebo špatné :)
Současný stav je ale podle mě také špatný a neudržitelný.. Nevadí mi ani trh, ale vadí mi když zasahuje do všeho a rozhoduje o tom kdo přežije a kdo ne.. (například mi vadí trh ve zdravotnictví nebo v jiných oblastech).