• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYNepodmíněný Základní Příjem
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: ale nedokáži si představit (nebo výrazně hůře) život bez potravy a ve velkých mrazech - a to je zase ta demagogie. Se zcela trivialnim snahou je kdokoliv schopen dosahnout na podporu, ktera ho pred smrti hladem a mrazem ochrani. O to se soucasny system bezpecne zvlada postarat a netreba ho menit. To co pozadujes ve forme NZP je "dustojny" (aneb, pohodlne flakacsky) zivot. A to uz neni nejaka hola nezbytnost nebo otazka zivota a smrti, to je nadstavba na urovni ty kurvy.

    Takze prosim, znovu, uz podruhe: prestan s demagogickymi variacemi na tema "umrzani hladem". V soucasnem systemu to fakt neni problem.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    NEKROMANT: narok na prostitutku plyne z toho uplne stejneho jako narok na NZP. tedy z niceho.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Dokážu si představit život i bez prostitutky, ale nedokáži si představit (nebo výrazně hůře) život bez potravy a ve velkých mrazech..
    Nejde o to, že bys nemohl založit třeba iniciativu která bude požadovat prostitutky placená z daní.. Jde spíše o to, že je podle mě nesprávné to spojovat s právem na život..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: protože podle mě neplyne z práva na život státem placená prostitutka - co je na tom nelogickeho?
    _BENNY: Chci pichat -> nemam s kym pichat -> nemam prachy na kurvu -> stat mi ji musi zaplatit -> vsichni ostatni musi odevzdavat cast svych penez na moji kurvu
    NEKROMANT: Chci pohodlny zivot -> nechce se mi pracovat -> nemam prachy na pohodlny zivot -> stat mi musi muj poholdny zivot zaplatit -> vsichni ostatni musi odevzdavat cast svych penez na muj pohodlny zivot

    V cem presne je rozdil?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: NZP podle mě není jen opatření na pomoc bezdomovců a lidme kteří jsou na dně.. ale je to má největší motivace proč já prosazuji NZP..
    Ale je pro mě důležité i to, že to pomůže zaměstnancům kteří mají nízké vzdělání a špatně ohodnocená zaměstnání.
    Špatně ohodnocená myslím, taková která jsou hodnocená na úrovni nebo blízko úrovně minimální mzdy...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    REDGUY: Dobře, máš pravdu. Nebylo to přesné.. v iniciativě NZP je definováno něco jako důstojný život.. o čemž se můžu vést debaty nekonečně dlouho. Budeme řešit jak moc důstojné je to že lidé nezmrznou způsobené tím že jezdí v tramvaji a že nehladoví tím, že jedí odpadky z kontejnerů a košů..
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Proč myslíš že se někde stala chyba? Podle mě jen záměrně používáš nelogické argumenty.. Domnívám se že tvůj argument je neplatný, protože podle mě neplyne z práva na život státem placená prostitutka.. Pokud si myslíš že to z toho plyne, tak to rozveď...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NEKROMANT: Ach jo.

    Tak za prve: Protože si myslím že člověk má mít právo na život a to vyžaduje i hmotné zabezpečení (jídlo, vodu, stravu, teplo) - bohuzel, takhle pojate pravo na zivot ma jednu nevyhodu: na rozdil napriklad od prava na svobodu projevu a jinych, skutecne zakladnich lidskych prav, ho nelze zajistit "pasivne", tj. k jeho naplneni nestaci jen kdyz se do tebe ostatni neserou. Naopak, aby bylo _tvoje_ pravo na zivot zabezpeceno tak jak pozadujes, musis nekdo jiny aktivne pracovat ve tvuj prospech. Naplneni tveho prava nutne znamena povinnosti pro druhe. Proto si myslim, ze vykladat pravo na zivot takhle siroce je nesmysl.

    Nechci aby lidé hladověli a umrzali v materiálně bohaté společnosti - dojemne. Bohuzel, v nasi spolecnosti lide umrzaji jen v zcela zanedbatelne mire a troufam si trvdit, ze to jsou vetsinou lide, kteri by umrzali i ve spolecnosti s NZP. Takze _prosim_, prestan s tou demagogii.
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    LUBOB: Povinnost bychom možná mohli nahradit slovem odpovědnost. Já jsme proti povinnostem.
    To že je člověk odpovědný platit daně může znamenat že za to může být poslán do vězení, ale přesto platit daně nebyla jeho povinnost :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ja mam pravo na zivot, z cehoz plyne, ze mam narok na statem placenou prostitutku. nekde se stala chyba.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Protože si myslím že člověk má mít právo na život a to vyžaduje i hmotné zabezpečení (jídlo, vodu, stravu, teplo)...


    & jses si jisty, za dobre chapes rozdil mezi pravem & narokem?

    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MRAKY: Takže ti jsi pro zavedení NZP, jen ti jde o to jakým způsobem a případně v jaké formě ho prosadit, nebo si myslíš že NZP není dobrá cesta k zajištění těch věcí o kterých jsme psal (chudoba, hlad atd..) a chceš abych hledal jiné možnosti než je NZP ?
    Pokud se chceš bavit o tom, jak prosadit nepodmíněný základní příjem, tak mě to těší budu se o tom bavit velice rád. Mám nějaké nápady, které se nerealizovali.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    NEKROMANT: Povinnost vlastně neuznávám

    ale jisteze uznavas. dokonce prosazujes. jak jinak chces, aby byl NZP sponzorovan? jedine povinnosti jednech to tem druhym platit.
    pokud s tim nesouhlasis, pak mas jiz tu drive zminenou moznost zavest NZP na lokalni dobrovolne bazi. uz by vas melo byt dost, tak proc to nerozjedete?

    MRAKY
    MRAKY --- ---
    NEKROMANT:
    NEKROMANT:
    v tom proc ti tu nebude nikdo odporovat ani se tu nikdo s tebou o tom tu nebavi.
    kazdy by si tu pral hezky svet. nicmene oni ti tu odpovidaji protoze se stebou bavi o dalsim kroku. JAK to provest :)
    tak zkus se prenest z diskuze o "PROC" do diskuze "JAK" a budes se nachazet na stejne rovine jako ostatni...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    "Od odpovědnosti se povinnost liší zejména tím, že platí bezpodmínečně, bez ohledu na účel. "
    Povinnost – Wikipedie
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Povinnost
    Mě připadá povinnost jako hrozně něco nebezpečného a snadno zneužitelného nějakým autoritářským či diktátorským systémem...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    MRAKY: Já napíšu znovu, proč si přeji NZP:
    Protože si myslím že člověk má mít právo na život a to vyžaduje i hmotné zabezpečení (jídlo, vodu, stravu, teplo)...
    Nechci aby lidé hladověli a umrzali v materiálně bohaté společnosti...


    MRAKY: Neznám skoro žádné státní podniky a jejich finanční stav.. Ale často slýchám názor že je všechno rozkradený a vytunelovaný i od lidí kteří mám dojem že do toho vidí..
    Nejdřív se podle nich prý rozkradlo co se dalo a na závěr se to prodává (privatizuje) za symbolickou cenu.
    Ale jsem trošku na rozpacích.. Nevím jestli bych si přál silný stát, který by měl za cíl zisk..
    Já nevidím moc velký rozdíl mezi vládou jedné strany a jedné korporace v kapitalismu..
    Jsem něco mezi komunistou (silný sociální stát alá kapitalista Otto von Bismarck.. ) a anarchistou (žádný stát, komunity, decentralizace atd..). Nemám v tom tak úplně jasno co vlastně chci a jak by to mělo vypadat..
    Jsou podle mě zajímavé některé představy či návrhy..
    Například třeba nějaký netržní systém kde by bylo demokratické plánování.. Participativní ekonomika (partekon) a podobně.. Ale zatím jsme se tím příliš nezabýval a ty realizace se mi zdály příliš praštěné, nebo špatné :)
    Současný stav je ale podle mě také špatný a neudržitelný.. Nevadí mi ani trh, ale vadí mi když zasahuje do všeho a rozhoduje o tom kdo přežije a kdo ne.. (například mi vadí trh ve zdravotnictví nebo v jiných oblastech).
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Jinak, neívm jeslti to je propaganda, podle levicové propagandy.. Včera jsme se díval na Žížkův průvodce ideologií, a podle tohoto filmu/dokumentu ten dokument sám není spíše propagandou a ani jí není Jan Keller.. Ale je to jistě sporný.. A diskuse o propagandě mě zajímá :)
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    NEKROMANT: aha :) no ale ted jsme u jadra toho proc si myslis, ze by to mohlo pracovat. ty chces nejakou entitu, ktera bude ziskova a bude ti generovat zisky. Ve svete jsou takove staty. jidlo se tam rozdeluje zdarma, obcane dostavaji pravidelne penize ( v podstate ekvivalent toho nepodmineneho prijmu) a vysledek muzes sledovat. populace je umrtvena, mladi neumi doslova nic. maji maximalni ocekavani ze dostanou vsehno zdarma. mladi nemaji sajn co to jsou penize a jak je vydelavat. zeme jede vlastne jen diky tem zdrojum zdarma. a kdyz dojdou, tak bude pruser.

    znas hodne statnich podniku v neregulovanem prostredi, ktere byly ziskove?
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    _BENNY: Díky za tvůj pohled. Včera jsme byl v práci 12 hodin a dnes jsme rád že mám volno :)
    Kellera ale poslouchám docela rád a to i při práci :) Když jsem dělal ve fabrice tak jsme u toho poslouchal farmu zvířat :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam